© Zouhar 2009. Role katedry ochrany rostlin v pozici garanta fytosanitární péče ČR.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ŠKOLNÍ ZPRÁVY O PŘEDBĚŽNÝCH VÝSLEDCÍCH MZ V ROCE 2011 PRVNÍ Z KROKŮ VYUŽITÍ STÁTNÍ MATURITY PRO ZVÝŠENÍ KVALITY VZDĚLÁVÁNÍ NA SŠ.
Advertisements

POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Fakulta veterinární hygieny a ekologie
Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
Kariérové poradenství
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Oběh dokumentů mezi ústředními orgány státní správy k Ing. Jan Duben Vedoucí projektového týmu březen 2003.
Vstup absolventů středních škol na trh práce
Transformace sociálních služeb pro lidi s postižením
Nové právní předpisy v oblasti rostlinolékařského vzdělávání Seminář MZe
AUTOEVALUACE neboli VLASTNÍ HODNOCENÍ MŠ Martina Kupcová.
Státní Rostlinolékařská Správa Ztracená 1099/10, Praha 6 Telefon: Fax: V Brně dne.
Hodnocení škol a školských zařízení
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
Přístup k vlastnímu hodnocení ze strany ČŠI
ZVYŠOVÁNÍ KVALITY VZDĚLÁVÁNÍ MIMOŘÁDNĚ NADANÝCH DĚTÍ NA 1. STUPNI ZŠ
Dotyková zařízení ve výuce​ KA4 Evaluace
Monitorování dalšího vzdělávání – Základ pro koncepční rozhodování Mgr. Hana Žáčková Národní vzdělávací fond, o.p.s. Národní observatoř zaměstnanosti a.
Monitoring dalšího vzdělávání
PRESENTACE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB A SOCIÁLNÍ PRÁCE V O.S. ESTER PRO ROK ČLENĚNÍ PROGRAMŮ: PROGRAMY SE ZÁKONA Č. 108/2006 SB. (SOCIÁLNÍ SLUŽBY)
Vlastní hodnocení školy
Význam odborné praxe v rámci vysokoškolského profesního vzdělávání
Liberalizace poštovního trhu v roce 2013 Ing. Petr Angelis Seminář Fontes Rerum Praha
Institut zemědělské ekonomiky a informací Praha 2 – Slezská 7 Postaven jako Dům zemědělské osvěty v roce 1926.
Projekty PHARE v gesci odboru informatizace veřejné správy Ministerstva vnitra ČR PHARE 97 informační a komunikační systémy VS přednáší Ing. Tomáš Holenda.
PLÁNOVÁNÍ Vrcholným úkolem podnikového řízení je určování konkrétních podnikových cílů, jejichž prostřednictvím má být dosažen konečný cíl, dlouhodobá.
Příprava a realizace kroků k využití strukturálních fondů EU v období 2007 – 13 Jiří Čunek 1.místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj.
Reforma českého zdravotnictví poznámky a připomínky
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Předsednictvo RVŠ dne Vladimír Kebo Informace o Kulatém stolu SPD a RVŠ dne
Deinstitucionalizace... Deinstitucionalizace pobytových sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením Závěrečná konference k individuálnímu projektu.
1 NÁKLADOVÉ ÚČETNICTVÍ (MU_305). 2 Ing. Jaroslav Wagner, PhD. Katedra manažerského účetnictví Místnost: 285 NB KH: Pondělí 15,00 – 17,00 hod.
ESF – JPD 3 Grantové schéma 4.1
Prezentace společnosti GOLFER s.r.o Konference Partnerství pro budoucnost – CÍLOVÝ SYSTÉM ŘÍZENÍ MÍSTNÍHO ROZVOJE STRATEGIE A PROJEKTY.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
ISOP/2 registr entit přírodního prostředí Roman Bukáček CENIA, laboratoř GIS Žďár nad Sázavou.
Výzkum, vývoj a vysoké školy Mgr. et Mgr. Tomáš Hruda.
1 Inovace vzdělávacího procesu založeného na získávání kompetencí prostřednictvím výstupů z učení ve studijních oborech PODNIKÁNÍ
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
Finanční řízení podniku Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Strategie regionu, obce. Strategický plán rozvoje Má úzký vztah k územnímu plánu Měl by být flexibilní, slaďuje představy subjektů Vymezeny perspektivní.
Praxe ve školní psychologii Školní psychologie jako aplikovaná psychologická disciplína.
Přínos projektu VIP Kariéra II – Kariérové poradenství v podmínkách kurikulární reformy Ing. Jiří Vojtěch, hlavní manažér projektu, vedoucí oddělení pro.
Kariérové poradenství a úřad práce Současná situace a perspektivaSoučasná situace a perspektiva.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní politika ČR.
Epidemiologie Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.
Sekce fondů Evropské unie (Sekce 8) Hlavní náplň Zajištění činností Řídicího orgánu operačních programů spolufinancovaných z ESF (OP LZZ a OPZ), Zprostředkujících.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
„Podpora zaměstnanosti Litoměřicka“ CZ.1.04/3.3.05/ Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a.
Česká koncepce oboru ošetřovatelství.  Vychází z: - Koncepce ošetřovatelství České republiky z roku 1998, - respektuje doporučení: Organizace spojených.
1 Aktivity MŠMT v oblasti primární prevence rizikového chování dětí a mládeže Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha.
Mgr. Petr Hanuš KOORDINÁTOR ODBORNÝCH SEKCÍ ASOCIACE POSKYTOVATELŮ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB ČR ŘEDITEL SEKCE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB UNIE ZAMĚSTNAVATELSKÝCH SVAZŮ ČR.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Evropské strukturální a investiční fondy Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání P-KAP: Kariérové poradenství prezentace pro Olomoucký kraj Mgr. Miroslav.
Principy KPSS Zlín Co KPSS přineslo do procesu plánování důraz na aktivní roli uživatelů sociálních služeb a zastoupení jejich zájmů v procesu.
Ministerstvo práce a sociálních věcí, Na Poříčním právu 1, Praha 2 Transformace a deinstitucionalizace Karel Vít Konference.
Kariérové poradenství v českém středním školství
Kvalita v sociálních službách jako proces
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Komunitní plánování cesta k aktivní roli klienta sociálních služeb
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Strategie regionu, obce
REALITA HEMATOLOGICKÝCH NÁDORŮ A DALŠÍCH ONEMOCNĚNÍ KRVE V ČR Doc. MUDr. Jaroslav Čermák, CSc. Ústav hematologie a krevní transfuze, Praha.
KA 1 Podpora a rozvoj služeb v oblasti SPOD
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Nový fytosanitární režim EU
Transkript prezentace:

© Zouhar 2009

Role katedry ochrany rostlin v pozici garanta fytosanitární péče ČR

Obory pokrývající role katedry ochrany rostlin ve vztahu k fytosanitární péči a to na všech úrovních vysokoškolského vzdělávání Mykologie Virologie Bakteriologie Entomologie Nematologie Diagnostika

Naznačení trendů ve výzkumu v oboru rostlinolékařství Integrovaná ochrana rostlin a mezioborová spolupráce důraz kladen nejen na kvalitu potravin což je základ, ale i na tvorbu krajiny a zdraví (včetně reziduí jak ve vztahu ke zdravotní nezávadnosti potravin tak ve vztahu ke vzniku rezistence patogenů a parazitů rostlin. Alternativní způsoby ochrany rostlin a s nimi úzce související uznávací řízení nových (alternativních) přípravků na ochranu rostlin v současné době naráží na nepochopitelně zdlouhavý proces uznávacího řízení a uvedení přípravku (např. na bázi rostlinných extraktů, biologických agens…) je tak i přes kvalitní výsledky vědy a výzkumu pozdrženo. Je tedy nutné optimalizovat legislativní opatření a prováděcí předpisy pro hladký průběh tohoto procesu.

Trendy a doporučení ve výzkumu v oboru rostlinolékařství Participace na adekvátní a cílené zpětné vazbě a kontrole výsledků výzkumu či jejich uplatnění v praxi. Tento vztah umožní vývoj a udržení výzkumu pro potřeby praxe na úrovni odpovídající reálným podmínkám. Adekvátní transparentní kontrola výsledků výzkumu by měla odpovídat typu výzkumu, základní výzkum jednoznačně publikované práce (jejich kvalita), ovšem aplikovaný výzkum zejména využití v praxi a nikoli IF publikace.

Trendy a doporučení ve výzkumu v oboru rostlinolékařství Zajištění elasticity a homogenity vztahů farmář - výzkumník - státní správa V rámci aplikovaného výzkumu zajistit datový tok mezi tvůrcem a uživatelem získaných nových informací a nejen to (aplikace výsledků výzkumu není zadarmo). Řízení poradenské služby je založeno na budování trvalé důvěry mezi poradcem a příjemcem - pěstitelem, který na jedné straně jako první získává profit z kvalitního poradenství a/nebo jako prvního se dotkne ztráta, která byla způsobena neprofitujícím rozhodnutím, které mu bylo doporučeno. Tato zpětná vazba ovlivňuje poradenskou službu a jejím výsledkem je buď upevnění těchto vztahů nebo ztráty důvěry. Č asto také výsledkem dobré poradenské služby u některých aktivit je např. „Nabytí vlastních zkušeností, které si pěstitel sám získává a vytváří si podklady pro rozhodování s cílem, aby ušetřil na nákladech a přestává používat poradenství, ale jen do doby, kdy jím používaná ochrana proti ŠO se stává neúčinnou a k poradenské službě se vrací.

Trendy a doporučení pro řešení výzkumu a vývoje pro další roky Inkorporace výkonných pracovníků státní správy do procesu V a V formou spoluřešitelství projektů V a V. Projekt QF Vývoj diagnostických metod pro determinaci karanténních háďátek z rodů Aphelenchoides, Bursaphelenchus, Xiphinema a Radophulus. ( , MZE/QF) Těsná vazba pracovníků SRS umožnila předávání dat V a V v reálném čase a jejich okamžité využití v praxi. NA tomto základě rovněž vznikly podklady pro aplikaci metod diagnostiky v praxi směřované na podmínky ČR, což vzhledem k potřebám praxe zcela zapadá do kontextu priorit vědy a výzkumu v letech řešení i současnosti.

Trendy a doporučení ve výzkumu v oboru rostlinolékařství Důraz na PŘIPRAVENOST „ Nečekej, až se tě zima zeptá, cos dělal v létě“ Projekty ve vědě výzkumu by měli být orientovány nejen na řešení témat vyplývajících z přítomnosti ŠO na území státu, ale musí být zaměřeny i na organismy které byť nejsou zařazeny do EPPO listů karanténních organismů, mohou způsobit velkou ztrátu a jejich introdukce je možná! Epidemiologie v tomto případě hraje neodmyslitelnou roli a může poskytnou odpovědi na otázky případného výskytu ŠO, situace v minulosti (viz Sněť zakrslá , Meloidogyne hapla ) hovoří jasně.