Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Deinstitucionalizace... Deinstitucionalizace pobytových sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením Závěrečná konference k individuálnímu projektu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Deinstitucionalizace... Deinstitucionalizace pobytových sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením Závěrečná konference k individuálnímu projektu."— Transkript prezentace:

1 Deinstitucionalizace... Deinstitucionalizace pobytových sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením Závěrečná konference k individuálnímu projektu „Podpora vzdělávání a supervize u pracovníků v oblasti sociálních služeb a pracovníků v sociální oblasti zařazených do úřadů v Moravskoslezském kraji“ 27. 11. 2012 Ostrava-Zábřeh, Dům kultury Akord

2 Lidská práva jsou lidská jenom tehdy, platí-li pro všechny. Karl Grünewald

3 Deinstitucionalizace … Evropská unie používá pojem deinstitucionalizace pro manažerský proces změny systému. Je to proces, ve kterém dochází k proměně instituce jak ve smyslu formalizované struktury pravidel, řádu a filosofie služby, tak ve smyslu sídla (umístění v objektu a komunitě) tak, aby výsledná struktura a provozování služby byly primárně orientovány na potřeby uživatelů a ne potřeby formalizované organizace-instituce. Je jí dosahováno proměnou institucionální péče v péči v „komunitě“.

4 Jaká byla představa o kurzu aneb definované cíle kurzu … Seznámit účastníky s obsahem a významem tématu deinstitucionalizace pobytových služeb, informovat je o transformaci pobytových služeb v Moravskoslezském kraji a alternativních podobách bydlení pro lidi se zdravotním postižením včetně doprovodných služeb.

5 Komu byl kurz původně určen … sociální pracovníci (dle § 111 Zákona) vedoucí pracovníci sociálních služeb (dle § 117a Zákona)

6 Kdo se kurzů účastnil…

7 Co přinesl kurz účastníkům … ze zpětných vazeb účastníků kurzu informace ztotožnění se s potřebou změny, vnímání procesu v souvislostech motivaci pro další práci s klienty v procesu transformace

8 Co přinesl kurz účastníkům … ze zpětných vazeb účastníků kurzu “Těžké to bylo i jinde v Evropě.” “Jsme připraveni?” “ Hodně toho ještě neumíme.” “Procesy jdou často hodně rychle, máme málo času !”

9 Co bylo třeba v průběhu měnit ? větší důraz na příklady dobré praxe – příběhy, osobní zkušenosti méně teoretických informací

10 Jak dál ? Téma má velký význam pro motivaci pracovníků v přímé péči Rozšířit akreditaci i na pacovníky v přímé práci

11 Jak dál ? kurz pro pracovníky v přímé práci rozšířit na 8 hodin – prostor pro praktickou zkušenost účastníka

12 Na závěr …

13 Díky za Vaši osobní podporu procesu deinstitucionalizace!


Stáhnout ppt "Deinstitucionalizace... Deinstitucionalizace pobytových sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením Závěrečná konference k individuálnímu projektu."

Podobné prezentace


Reklamy Google