Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ministerstvo práce a sociálních věcí, Na Poříčním právu 1, Praha 2 Transformace a deinstitucionalizace Karel Vít Konference.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ministerstvo práce a sociálních věcí, Na Poříčním právu 1, Praha 2 Transformace a deinstitucionalizace Karel Vít Konference."— Transkript prezentace:

1 Ministerstvo práce a sociálních věcí, Na Poříčním právu 1, 128 00 Praha 2 www.strukturalni-fondy.cz Transformace a deinstitucionalizace Karel Vít Konference Vzděláváním k deinstitucionalizaci Ostrava 14. 11. 2012

2 Ministerstvo práce a sociálních věcí, Na Poříčním právu 1, 128 00 Praha 2 www.strukturalni-fondy.cz Vzdělávání je součástí projektu Podpora transformace sociálních služeb. Transformace sociálních služeb je brána jako souhrn procesů změny řízení, financování, vzdělávání, místa a formy poskytování služeb tak, aby výsledným stavem byla péče v běžných životních podmínkách. Deinstitucionalizace je proces, ve kterém dochází k proměně instituce jak ve smyslu formalizované struktury pravidel, řádu a filosofie služby, tak ve smyslu sídla (umístění v objektu a komunitě) tak, aby výsledná struktura a provozování služby byly primárně orientovány na potřeby uživatelů a ne potřeby formalizované organizace-instituce. Je jí dosahováno proměnou institucionální péče v péči v „komunitě“. Transformace a deinstucionalizace

3 Ministerstvo práce a sociálních věcí, Na Poříčním právu 1, 128 00 Praha 2 www.strukturalni-fondy.cz Probíhá na odborná témata související s transformací a je důležitou součástí procesu. Zároveň se nově vytvářejí vzdělávací programy zaměřené např. na zjišťování míry podpory uživatelů, na pracovníky v přímé péči (důraz na osvojení dovedností potřebných pro provoz nově poskytovaných služeb), vzdělávání v řízení procesu transformace–v současné době již probíhá. Vzdělávací programy včetně metodik budou po skončení projektu k volnému využití. Vzdělávání v projektu Podpora transformace sociálních služeb (1)

4 Ministerstvo práce a sociálních věcí, Na Poříčním právu 1, 128 00 Praha 2 www.strukturalni-fondy.cz Vzdělávání probíhá různými formami: vzdělávací programy, jednodenní semináře, workshopy, kulaté stoly, stáže. Je zaměřeno cíleně na různé úrovně: kraje, poskytovatelé, další aktéři. Nejlépe funguje výměna dobré praxe, vzdělávání někým, kdo má zkušenost s konkrétním aspektem transformace. Důležitá je i výměny zahraničních zkušeností, v některých zemích proces již proběhl nebo probíhá. Vzdělávání v projektu Podpora transformace sociálních služeb (2)

5 Ministerstvo práce a sociálních věcí, Na Poříčním právu 1, 128 00 Praha 2 www.strukturalni-fondy.cz Cílem vzdělávání během procesu transformace je jednak získání znalostí a vědomostí o konkrétním tématu, důraz je nicméně kladen na změnu postojů – ukázat, že život v komunitě pro lidi se zdravotním postižením je možný a že věci je možné konat i jinak než jsme zvyklí. Vzdělávání bude i nadále podporováno v navazujícím projektu. Grantová výzva OP LZZ č. 87 je zaměřena též na proces transformace včetně možnosti dalšího vzdělávání. Vzdělávání v projektu Podpora transformace sociálních služeb (3)

6 Ministerstvo práce a sociálních věcí, Na Poříčním právu 1, 128 00 Praha 2 www.strukturalni-fondy.cz Co se díky IOP zlepší/změní? Kvalita bydlení pro osoby se zdravotním postižením. Individualizovaný přístup k uživatelům služeb Dostupnost potřebných sociálních služeb v obci/kraji. Vznik nových pracovních příležitostí v daných obcích/městech V transformaci vybudované zázemí bude obci sloužit řadu dalších let. Rozvoj komunitního života obce, sousedských vztahů a zkušeností s lidmi s různým hendikepem. Integrovaný operační program (IOP) (1)

7 Ministerstvo práce a sociálních věcí, Na Poříčním právu 1, 128 00 Praha 2 www.strukturalni-fondy.cz Výzva v rámci aktivity a) č. 7: 7.7. 2011 – 30. 6. 2013 Minimální výše podpory – není stanovena Maximální výše podpory 90 000 000 Kč,- Oprávnění žadatelé: kraje obce podáno celkem 31projektových žádostí v celkové výši 753 895 097,- Kč Objem schválený prostředků – 359 782 484Kč Integrovaný operační program (IOP) (2)

8 Ministerstvo práce a sociálních věcí, Na Poříčním právu 1, 128 00 Praha 2 www.strukturalni-fondy.cz Děkuji vám všem za pozornost! PhDr. Karel Vít, Ph.D. Ředitel odboru implementace fondů EU Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR


Stáhnout ppt "Ministerstvo práce a sociálních věcí, Na Poříčním právu 1, Praha 2 Transformace a deinstitucionalizace Karel Vít Konference."

Podobné prezentace


Reklamy Google