Sociální práce v církvích a církevních organizacích

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Seminář IVIG 2008, Kde plagiátorství začíná Moravská zemská knihovna Brno Mgr. Jana Nejezchlebová
Advertisements

Výuka anglického jazyka s interaktivní tabulí a e-learningem
Přijímací řízení.
STUDIJNÍ POVINNOSTI STUDENTŮ FF UP 2013/2014. OBSAH 2 1UPOZORNĚNÍ PRO VŠECHNY STUDENTY……………………………..3 2BAKALÁŘSKÉ STUDIUM……………………………………………………… ročník.
Zpráva o činnosti sekretariátu za rok 2006 zpracovala: Jitka Klubalová, vedoucí tajemnice ERC.
TUL H 32 Setkání realizátorů inovace předmětů 3.
2. Koordinační meeting Praha, Česká republika
PROGRAM  Struktura studia  Přednášky, semináře  Zápočty a zkoušky  Zapisování cizích jazyků a sport. aktivit  Vnitřní předpisy  Studijní oddělení.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Individuální projekt „Plánování sociálních.
Název projektu:Učení pro život Reg. číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo šablony:V/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí.
PSY 414 Praxe a stáže (manželství a rodina) Garant: Milan Pilát Katedra psychologie FSS MU 2012/2013.
Společenská odpovědnost firem – nový faktor konkurenceschopnosti podniků Jméno a příjmení: PRSKAVCOVÁ, M., MARŠÍKOVÁ, K., ŘEHOŘOVÁ, P., ZBRÁNKOVÁ, M. Datum:
Analytické stáže oboru VPLZ - magisterský stupeň -
Základní škola, Brno, Štolcova 16
3. výročí podepsání memoranda o spolupráci mezi Senátem PČR a AV ČR Vila Lanna
Zpracování seminárních a kvalifikačních prací
Digitální publikace a e-knihy v Ústavu pro českou literaturu AV ČR Pavel Janáček, Michal Kosák, Praha,
…základy pastorace Jirka Pospíšil, EBED,
Úvod do předmětu Požadavky k zápočtu Požadavky k zápočtu Požadavky ke zkoušce Požadavky ke zkoušce Organizace výuky Organizace výuky.
FUNDAMENTÁLNÍ TEOLOGIE
Úvod.
Jaroslav Pražan Poradenství pro environmentální část cross-compliance (studie CIFAS) Úvod Jaroslav Pražan
STUDIJNÍ POVINNOSTI STUDENTŮ FF UP
Sociální zabezpečení a důchodová politika SZDP Přednášející: Mgr. Hana Grzegorzová Typ předmětu: povinně volitelný, kontrola docházky…..nastaveny na první.
Představení projektu Seminář k projektu Vliv změn světa práce na kvalitu života Ing. Lenka Svobodová VÚBP Praha, 25. září 2006.
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Systémová podpora profesionálního výkonu sociální práce
METODICKÝ A SUPERVIZNÍ SEMINÁŘ K PRAXI 7. února 2013.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 8. prosince 2014.
Obecná psychologie II
pro navazující magisterské studium TVS
Úvod do managementu 1. seminář
Mgr. Lenka LustigováTE_ZS_2011/12 tel EA 207 (Budova Aritma, Katedra jazyků) KHÚterý10:30.
LETNÍ ŠKOLA PRO KOMBINOVANOU FORMU OBORU SHV ZÁKLADNÍ INFORMACE O STUDIJNÍCH POVINNOSTECH SO 20. ZÁŘÍ
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
 systematická tvůrčí činnost v oblasti inkluzivního vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami v základní škole  s důrazem na implementaci.
Zdokonalování systému celoživotního vzdělávání v oblasti pedagogické, psychologické a výchovné péče o děti se sociokulturním znevýhodněním Arteterapie.
Církve a předsednictví Jak se církve v ČR připravují na české předsednictví v Radě EU.
VZDĚLÁVÁNÍ ÚČASTNÍKŮ KOMUNITNÍHO PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB VE SPRÁVNÍCH OBVODECH HL. MĚSTA PRAHY.
Management a rozvoj obcí
Diplomový seminář září 2014.
Astrofyzika – dálkové studium
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Odborná praxe 2 2. ročník prezenčního studia 2012/2013.
PhDr.Hana Pazlarová, ph.d.
Metodický a supervizní seminář k praxi III.
 Hlavním smyslem citování je zachytit myšlenkové vazby mezi originálním textem a použitými myšlenkami z jiných zdrojů [Boldiš, 2002].  dokázat vlastní.
Metodický kurz k Bakalářskému projektu 1 Diplomovému projektu 1
Management PAE DS 5. ročník. Témata přednášek Vývojové tendence managementu, charakteristika strategického řízení. Poslání podniku, podnikové cíle, identifikace.
Bakalářská práce - zpracování
 Pilotní kurz pro pedagogy MUDr. Iveta Matějovská, CSc.
Nová náboženská hnutí
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Fakulta zdravotnických studií
Úvod do psychologie PhDr. David Kuneš, Ph.D
Metodický a supervizní seminář k praxi III. 4. září 2012.
Z0026 Fyzická geografie Vyučující: Prof. RNDr. Rudolf Brázdil DrSc.
Sociální ekonomika PhDr. Jaroslava Šťastná, PhD. Předmět představuje studentům koncept sociálního podnikání, jeho zásadní principy, včetně praktických.
Sociální ekonomika PhDr. Jaroslava Šťastná, PhD. Předmět představuje studentům SOuhrnkoncept sociálního podnikání, jeho zásadní principy, včetně praktických.
Diplomový projekt pro studijní obor Finance – II. přednáška Zásady a osnova DP Plán zpracování DP.
KATEDRA SOCIÁLNÍ PRÁCE
Z0026 Fyzická geografie Vyučující: Prof. RNDr. Rudolf Brázdil DrSc.
Sociologie - projekt 2. C.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Pravidla citování v absolventské práci
TÉMA: KAPLANI, DIAKONIE, EVANGELICKÉ ŠKOLSTVÍ
TÉMA: Církev mluví srozumitelně a je misijně otevřená
Metodický a supervizní seminář k praxi III.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
TÉMA: ŽIVÝ SBOR ► Klíčový význam sboru jako místního společenství křesťanů v protestantském pojetí ► Základní úkol / poslání / funkce sboru (volně podle.
Metodický a supervizní seminář k praxi III.
Transkript prezentace:

Sociální práce v církvích a církevních organizacích ETF UK 2014/2015 Lektorka: PhDr. Hana Janečková PhD. Podmínky absolvování předmětu:

Podmínky zápočtu 1. Docházka: 60% účast – tj. 8x z 14 lekcí Data výuky: 10.9., 24.9., 1.10., 8.10., 15.10. 22.10., 5.11., 12.11., 19.11., 26.11., 3.12., 10.12., 17.12.(test), 6.1. (zápočty)

Podmínky zápočtu 2. Skupinová práce (dvojice ev. trojice studentů) – zpracují a připraví k prezentaci zprávu pro kolegy a kolegyně z návštěvy některého z náboženských společenství (např. domluvit si setkání s farářem ČCE, Církve bratrské, Církve metodistické, Jednoty bratrské, Církve československé husitské, farnosti Církve římskokatolické, rabínem Židovské obce aj. a položit otázky směřující k diakonii, pastoraci, vzájemné službě, pomoci potřebným ve sborech a farnostech, společenstvích). Termín: do 19.11. 2014 Prezentace výstupů týmové práce (ppt): 26.11., 3.12., 10.12.

Otázky pro rozhovor s představitelem církevní komunity (společenství, obce):

Informovaný souhlas – příklad: Předmět: Rozhovor na téma sborová diakonie, pomoc potřebným, pomoc bližnímu Účel: Splnění úkolu z předmětu Sociální práce v církvích a církevních organizacích, vyučovaném na ETF UK, Černá 9, Praha 1 (odborný lektor: PhDr. Hana Janečková PhD.) Prezentace získaných poznatků před spolužáky v rámci semináře z daného předmětu pod vedením lektorky Forma: Rozhovor skupiny studentů se zástupcem sboru/farnosti (farářem, kurátorem, jáhnem apod.) s možností pořízení písemných poznámek Předmět a cíl mi byly vysvětleny studentem, byly zodpovězeny všechny mé otázky. Dostal/a jsem informaci, že rozhovor mohu kdykoli ukončit a rozhodnout, jak s informacemi již poskytnutými má být naloženo. Byl/a jsem informován/a o možnosti si stěžovat, a to odborné asistencte katedry pastorační a sociální práce, ETF UK, PhDr. Haně Janečkové PhD., tel. 608 822 986 Podpis partnera rozhovoru: Datum: Podpis studenta:

Podmínky zápočtu 3. Esej na téma profesionalita a spiritualita Zamyslete se nad otázkami: Co pro mě znamená duchovní dimenze sociální práce? Je profesionální sociální práce (odborné kompetence sociálního pracovníka) slučitelná s jeho duchovním životem (duchovním zakotvením, duchovní tradicí)? Má (měla by mít) víra nějaký vliv na sociální práci v církevní organizaci? V čem může být přínosem, v čem brzdou (rizikem)? Přečtěte k tomuto tématu alespoň jeden odborný text, uveďte odkaz. Esej bude mít max. rozsah 2 str. textu (750 slov) ve standardní formě: Jméno autora: Název práce: Název školy, obor: Rok: Vlastní text článku: Literatura, zdroje, tj.: Příjmení a jméno autora, název článku (nebo knihy), název časopisu, ročník, č., rok vydání, strany (nebo místo vydání, vydavatel, rok vydání knihy).

Zkouška Závěrečný test znalostí o sociální práci v církvích a církevních organizacích (17.12.)

Literatura Assländer, F., Grűn, A. (2011): Práce jako duchovní úkol. 1. vydání. Kostelní Vydří: Karmelitánské nakladatelství, 2011. ISBN 978-80-7195-368-5. Náboženský, filosofikcý a společenský kontext. In: Matoušek O. a kol. (2013): Encyklopedie sociální práce, Praha: Portál, s. 147-178. ISBN 978-80-262-0366-7 Duchovní dimenze sociální práce. Sociální práce/Sociálna práca č.4, roč. 8, 2008 Baštecká B., Beneš L., Haška P., Jandejsek P., Janečková H., Provazníková E., Šimr K. (2012): Společenství: Diakonie žitá, poskytovaná, vyučovaná. Text připravený pro konferenci Hidden Europe, konané v Praze v září 2012, 25 s. Michlíčková M. (2003): Sociální působení církví v České republice v současné době. Bakalářská práce, ETF UK Misie a uzdravování - články od Hynka, Baštecké, Eglina, Pokorného aj. (2014): Misiologické fórum č. 2 (http://www.missioncentre.eu/files/MF_2_14.pdf) Martinek, M. (2008). Praktická teologie pro sociální pracovníky. Praha: Jabok. Martínek M. (2010): Křesťanské církve v občanské společnosti. Studijní text. is.jabok.cz/el/JA10/leto2010/RJ3402/um/KCOStext07.pdf Opatrný M. (2007): Diakonická teologie. Studijní materiály. TF JČU České Budějovice 2007/2008, on-line www.tf.jcu.cz/getfile/02b0d12a07a8d2e8‎ Pavelka T. (2012): Laické služby: Křesťanská služba. Český bratr on-line, č.10 Rohlenová A. (2014): Spirituální potřeby lidí s DMO a jejich naplňování v sociální práci. Magisterská diplomová práce. ETF UK a další

Internetové zdroje e-cirkev.cz; evangnet.cz; www.diakonie.cz; Institut důstojného stárnutí http://www.dustojnestarnuti.cz/etika-a-spiritualita/uzdravovani-bolest-a-spiritualni-pece-ve-zdravotnictvi/ www.slezskadiakonie.cz; www.charita.cz www.http://caritasczech.org/en/ aj. www.adra.cz www.armadaspasy.cz ww.cb.cz/diakonie/‎ diakonie.ccsh.cz aj.