Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jaroslav Pražan jaroslav.prazan@eea.europa.eu Poradenství pro environmentální část cross-compliance (studie CIFAS) Úvod Jaroslav Pražan jaroslav.prazan@eea.europa.eu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jaroslav Pražan jaroslav.prazan@eea.europa.eu Poradenství pro environmentální část cross-compliance (studie CIFAS) Úvod Jaroslav Pražan jaroslav.prazan@eea.europa.eu."— Transkript prezentace:

1 Jaroslav Pražan jaroslav.prazan@eea.europa.eu
Poradenství pro environmentální část cross-compliance (studie CIFAS) Úvod Jaroslav Pražan European Environment Agency

2 Struktura workshopu Úvod do CIFAS projektu.
Systémy poradenství ve vybraných členských zemích (Member states = MSs). Nástroje v poradenství – posouzení, příklady. Tipy…

3 Struktura prezentace Představení Agentury pro životní prostředí.
Představení CIFAS projektu. Výstupy CIFAS projektu. Závěry a doporučení.

4 Představení Evropské Agentury pro životní prostředí
EEA je EU agentura založená v 1994 aby: Shromažďovala data a informace o životním prostředí v Evropě Zveřejňovala hlavní trendy v životním prostředí a jejich (ekonomické) příčiny Takto klade základy pro rozhodování tvůrců environmentální politiky

5 Úvod do projektu CIFAS Dvouletý projekt financovaný Evropskou komisí (ukončen v 2006). Nositelem projektu byla EEA, pod vedením řídící skupiny zahrnující zástupce z DG AGRI, DG ENV and DG JRC.

6 Hlavní cíle CIFAS Pomáhat budovat systémy zemědělského poradenství, které musí členské země EU zavést od 1. ledna 2007. Podpora přípravy vhodných poradenských nástrojů a indikátorů cílených na požadavky v rámci cross-compliance (C-C) v oblasti ochrany životního prostředí.

7 Funkce projektu CIFAS Technická funkce. Facilitační funkce.

8 Pojmy: přístup a nástroje v poskytování poradenství
Přístup – šíření tiskovin, individuální, semináře, internet, služba na telefonní lince, demonstrační farmy etc. Nástroje – podporují poskytování rad, připravené v předstihu (brožury, software, checklists, osnovy, mapy, etc.). Definitions for this project!

9 Stadia poskytování poradenství
Poskytování informací. Diagnóza (zda farma vyhovuje C-C). Tvorba doporučení. Následná návštěva…

10 Typy standardů – rozhodování zemědělců
Lehce pochopitelné (nepálit slámu/strniště). Další informace jsou potřeba (sklon, obrázky chráněných druhů/stanovišť). Složité rozhodování je nezbytné (neaplikovat více dusíku, než spotřebuje plodina).

11 Postup Přehled C-C (GAECs/SMRs) v 19 členských zemích, z toho 14 na ( Analýza poradenských systémů a nástrojů ve vybraných 14 členských zemích (MSs). Případové studie v 6 MSs, posouzení nástrojů v poradenství a návrhů nových nástrojů. Přístupy, zkušenosti v MSs a předběžné výsledky diskutovány a zveřejňovány na setkáních, ve zprávách a na web stránkách.

12 Struktura projektu Doporučení nástrojů Přehled SMR a GAEC Širší studie
Přehled systémů a nástrojů 14 MSs AT CZ DE EL FR HU IT PL SE DK ES EE SI UK Případové Studie CZ DE1 DE2 DE3 DK EE ES1 ES2 ES3 UK1 UK2 Detailní posuzování nástrojů 11 studií v 6 MSs Doporučení nástrojů

13 Analýza poradenství ve vybraných MSs (14)
Přístupy. Struktura (počty poradců etc.). Nedostatky v poradenství o životním prostředí.

14 Analýza nástrojů v poradenství ve 14 MSs
Popis nástroje/indikátoru. Který standard je pokryt. První odhady, zda nástroje pokrývají všechny standardy v C-C.

15 Případové studie a posouzení nástrojů v poradenství
Vybraní poradci byly dotazování na zkušenosti s používáním nástrojů v jejich zemí. Sběr nezbytných podkladů (včetně popisu systému poradenství). Nástroje posouzeny, zda jsou vhodné pro C-C (kriteria např.: účinnost, nutné zdroje, školení a potřeba dat, přenositelnost, etc.). Příklady. Některé standardy nebyly pokryty nástrojem, nové nástroje byly navrženy (koncept).

16 Výstupy projektu Databáze se standardy C-C oblasti životního prostředí v EU-19. Přehled nástrojů v poradenství a poradenských systémů pro C-C (EU-14). Základna pro neformální výměnu informací a zkušeností mezi MS a šíření informací do MS a zájmovým skupinám (interaktivní webové stránky, 5 seminářů, přednášky v MS, doporučení v závěrečné zprávě).

17 Šíření výsledků v roce 2007 Evropský Parlament – seminář (8.3.).
Workshopy v různých MS. Závěrečná zpráva na webové stránce (včetně příkladů a odkazů na zdroje ohledně nástrojů v poradenství).


Stáhnout ppt "Jaroslav Pražan jaroslav.prazan@eea.europa.eu Poradenství pro environmentální část cross-compliance (studie CIFAS) Úvod Jaroslav Pražan jaroslav.prazan@eea.europa.eu."

Podobné prezentace


Reklamy Google