Znečišťování ovzduší výfukovými plyny

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA
Advertisements

Snižování emisí škodlivin u vznětových motorů
Problémy životního prostředí a jejich řešení 1: ovzduší
Chemické zatížení krajiny
Abiotické podmínky života
ZNEČIŠŤOVÁNÍ VODY A VYČERPÁNÍ ZDROJŮ PITNÉ VODY
Znečištění ovzduší Znečištění ovzduší může být chemický, fyzikální nebo biologický činitel, jenž mění přírodní vlastnosti zemské atmosféry. Atmosféra.
Marek Chromec Lukáš Matoušek
Kyselý déšť.
Vliv dopravy na životní prostředí
KOLOBĚHY LÁTEK V PŘÍRODĚ
ZNEČIŠŤOVÁNÍ ATMOSFÉRY
Vzduch Mgr. Helena Roubalová
Markéta Pokorná, sk. 19 Vyučující: Ing. David Hynek
Aromatické uhlovodíky (Areny)
Snižování růstu koncentrací CO 2 v ovzduší. Co je to CO 2 ? Oxid uhličitý je bezbarvý plyn bez chuti a zápachu; při vyšších koncentracích může mít v ústech.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Automobily a výfukové plyny
Vzduch Je stejnorodá směs plynných látek: 78%dusíku, 21% kyslíku, 1% ostatních plynů (oxid uhličitý, vodní pára, vzácné plyny (argon) a případně další.
Kou ř ení a plodnost Kouření snižuje pravděpodobnost otěhotnění, má totiž prokázaný vliv na zhoršenou kvalitu spermií u mužů! U.
Vzduch Předmět: BiologieTřída: 2L Obor: Technické lyceumŠkolní rok: 2014/2015 Vyučující: Mgr. Ludvík KašparJméno: Lukáš Kříž.
Uhlovodíky jako palivo VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Složky krajiny a životní prostředí
Doprava.
Kvalita benzínu a nafty – oktanové a cetanové číslo
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Krajina a životní prostředí
Vzduch Otázky na opakování VY_32_INOVACE_G3 - 12
Klimatické změny Řešení klimatických problémů v Praze Dům dětí a mládeže hlavního města Prahy - Stanice techniků.
Znečištění ovzduší Ročárková, Pachmanová.
Vzduch ( environmentální příručka – 5.ročník )
Žilová, Stoklasová, Pavlíková 3.O
Krajina a životní prostředí
Referát na téma: SMOG Autor: Roman MAROUŠEK.
VLIV PRŮMYSLU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze Ústav plynárenství, koksochemie a ochrany ovzduší Technická 5, Praha 6 Školitel: Ing. Ivan Víden, CSc.
Atmosféra Filip Bordovský.
ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
Klepnutím lze upravit styly předlohy textu. –Druhá úroveň Třetí úroveň –Čtvrtá úroveň »Pátá úroveň 1 Klepnutím lze upravit styly předlohy textu. –Druhá.
Životní prostředí a doprava Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Životní prostředí. Rešovské vodopády Životní prostředí Zhoršující se stav životního prostředí přímo souvisí s globálními problémy dnešního světa. Řada.
Otázky na opakování Aromatické uhlovodíky VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání.
Vznik a vývoj atmosféry Země
GLOBÁLNÍ ZMĚNY Skleníkový efekt a globální oteplování Kyselý déšť
VY_32_INOVACE_CH.8.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.15_FOSILNÍ PALIVA Název:
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Znečištění ovzduší Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Sondy Vypracoval: Ing. Bc. Miloslav Otýpka Kód prezentace: OPVK-TBdV-IH-AUTOROB-AE-3-ELP-OTY-003 Technologie budoucnosti do výuky CZ.1.07/1.1.38/
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti EKOLOGICKÉ ASPEKTY PALIV.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_52_INOVACE_PR_05_„ČISTÝ.
Ropa - zpracování Vytvořili: Dana Syrůčková Denis Vyleta Karolína Jelínková Jakub Švandrlík.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana ZMRHALOVÁ
Znečištění vzduchu dopravou
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
IDENTIFIKACE ZDROJŮ RIZIK KONTAMINACE OVZDUŠÍ TĚŽKÝMI KOVY S VYUŽITÍM STATISTICKÉ KORELACE Magdaléna Náplavová*, Jiří Huzlík, Pavel Budínský, František.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Doprava.
ŽIVÁ A NEŽIVÁ PŘÍRODA Jasmína Dolejší,
Voda hydrosféra základní podmínka života (tělo člověka – 60 – 70%vody)
Název: Rychlost chemické reakce
VODA, VZDUCH, KYSLÍK, HASICÍ PŘÍSTROJE
Vzduch Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Vzduch Vzduch.
Vliv člověka na ovzduší
Základy ekologie pro střední školy 1. CZ.1.07./1.5.00/
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Problémy Ozónové vrstvy.
9. ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
Tepelné motory - proudové a raketové motory
Transkript prezentace:

Znečišťování ovzduší výfukovými plyny Daniel Froněk 8.C

Složení látek výfukových plynů Mezi hlavní výfukové plyny patří: oxid uhličitý a uhelnatý, oxidy dusíku, těkavé (vypařování látek) organické látky, aromatické uhlovodíky, aldehydy – organické sloučeniny, oxid siřičitý, olovo a prachové částice. Chemickými reakcemi těchto látek za účasti slunečního záření vzniká tzv. fotochemický smog vznikající v létě při suchém a teplém počasí.

Vliv výfukových plynů na ovzduší Z výfukových plynů vzniká smog, který velmi škodí lidskému organismu a muže způsobit i vážná onemocnění – problém převážně průmyslových a velkých měst.

Jak zabránit vzniku výfukových plynů? Katalyzátor výfukových plynů (pouze pro zážehové motory - benzínové) snižuje množství škodlivin ve výfukových plynech. Funkce: Katalyzátor je u zážehových motorů z důvodu nemožnosti nalézt složení směsi s nejnižší produkcí všech škodlivin. Na nosiči (jemná struktura s velkým povrchem – plochou) z keramiky nebo oceli, na které je tenká katalytická vrstva (platina), při běžné provozní teplotě (400 – 800 °C) a umožní tak oxidaci plynů.

Další funkce katalyzátoru a lambda sondy Lambda sonda Průřez katalyzátorem První český katalyzátor Součástí systému katalyzátoru je i (lambda sonda λ) , která reaguje na složení spalin a upravuje složení směsi vstupující do motoru, a tím dochází k omezení produkce škodlivin. Pro nejrychlejší náběh a udržení provozní teploty se umisťuje co nejblíže k motoru. V současné době katalyzátory odstraní až 97 % uhlovodíků, 96 % oxidu uhelnatého a 90 % oxidů dusíku.

Vzduch v Praze je horší než v New Yorku!!! Nebezpečné polycyklické aromatické uhlovodíky - větší riziko představují ty, které jsou v ovzduší. Například děti v takto zamořeném prostředí více stonají a lidé v pozdějším věku častěji trpí chorobami srdce a cév. Dýcháme je, přijímáme je s potravou, jsou téměř všude. Název polycyklické aromatické uhlovodíky (PAU) je složitý, ale vyplatí se zapamatovat si ho. Vinou narůstající automobilové dopravy a nezdravého stravování jich totiž dostává člověk do těla stále více.

Důsledky Motorizovaná doprava – osobní automobily a motocykly, nákladní automobily a autobusy – radikálně změnila život ve dvacátém století. Dnes jezdí po silnicích světa přes miliardu automobilů. Všechna tato vozidla spotřebovávají paliva z ropy a způsobují znečištění ovzduší.

Fotogalerie

Shrnutí Řešení problému stále většího znečištění životního prostředí? Použití alternativních paliv (vodík, elektromobil). Omezení znečišťování prostředí. Úplné odvrhnutí automobilů??? Využívání veřejné dopravy a podzemní dráhy. Informace byly pořízeny z encyklopedie a převážně z wikipedie a stránek idnes.