Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název: Rychlost chemické reakce

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název: Rychlost chemické reakce"— Transkript prezentace:

1 Název: Rychlost chemické reakce
VY_32_INOVACE_CH.9.A.10-10 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.9.A.10_RYCHLOST CHEMICKÉ REAKCE Název: Rychlost chemické reakce Číslo operačního programu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: PRIMA ŠKOLA Vzdělávací oblast/obor: Člověk a příroda/Chemie Tematický okruh/téma: Chemické reakce/Rychlost chemické reakce Vytvořeno: ANOTACE: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku a slouží k výkladu nového učiva.

2 Aby proběhla chemická reakce, musí se částice reaktantů srazit.
Účinná srážka nastane tehdy, když jsou částice vhodně prostorově orientovány a mají dostatečnou aktivační energii. Aktivační energie EA – energie potřebná k tomu, aby chemická reakce proběhla.

3 Rychlost chemických reakcí zkoumá reakční kinetika.
Existuje několik faktorů, které rychlost chemických reakcí ovlivňují. Napadají tě některé faktory ovlivňující rychlost chemické reakce?

4 1. Koncentrace Látková (molární) koncentrace udává množství molů rozpuštěné látky v celkovém objemu roztoku. S rostoucí koncentrací reaktantů roste i rychlost chemické reakce. Čím větší počet částic, tím je větší šance, že dojde ke srážce.

5 2. Teplota Rostoucí teplota zvyšuje rychlost pohybu částic reaktantů.
Větší rychlost pohybu částic zvyšuje pravděpodobnost srážky částic. Vyšší teplota reakční směsi zvyšuje i rychlost chemické reakce. Proto uchováváme potraviny v chladničce.

6 3. Povrch Aby reakce probíhala co nejrychleji, musí být látky v co největším kontaktu. Čím větší je povrch reagujících látek, tím rychleji reakce probíhá.

7 4. Katalyzátor Chemické reakce, které mají velkou aktivační energii probíhají pomalu nebo vůbec. Pro ovlivnění rychlosti chemické reakce se používají tzv. KATALYZÁTORY. Tyto látky se účastní reakce ale zůstávají neměnné. Nejčastěji se jako katalyzátory používají různé kovy – platina, nikl, měď. V chemickém průmyslu je více jak polovina reakcí katalyzovaných.

8 Slyšel jsi už někdy pojem katalyzátor?
Katalyzátor je dnes součástí všech moderních automobilů. Jaký význam má automobilový katalyzátor? Přeměňuje škodlivé látky, které produkuje motor na méně škodlivé. Snižuje tak emise výfukových plynů.

9 Látky, které snižují účinek katalyzátoru, se nazývají katalytické jedy.
Automobilovým katalyzátorům škodí sloučeniny olova. Olovo totiž snižuje katalytický účinek vzácných kovů, používaných v automobilových katalyzátorech. Automobily s katalyzátorem vyžadují používání bezolovnatého benzínu.

10 Inhibitory Víme už tedy, že katalyzátory jsou látky, které zvyšují rychlost chemických reakcí. Naopak látky, které rychlost chemických reakcí snižují, nazýváme INHIBITORY. Mezi tyto látky patří i stabilizátory. Například stabilizátory potravin prodlužují jejich trvanlivost.


Stáhnout ppt "Název: Rychlost chemické reakce"

Podobné prezentace


Reklamy Google