Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Uhlovodíky jako palivo VY_32_INOVACE_G2 - 20 Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Uhlovodíky jako palivo VY_32_INOVACE_G2 - 20 Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost."— Transkript prezentace:

1 Uhlovodíky jako palivo VY_32_INOVACE_G2 - 20 Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

2 Benzín Je směs kapalných uhlovodíků s řetězcem 5-11 atomů C. Obsahuje asi 60% alkanů, 25% cykloalkanů a 15% arenů. Je vysoce hořlavý Je zdraví škodlivý (omamné páry, poškozuje ledviny a játra)

3 Výroba: Frakční destilací ropy jednotlivé složky = frakce se oddělují na základě rozdílné teploty varu Krakováním dlouhé řetězce (16C a výše) se štěpí za vysoké teploty na kratší

4 Oktanové číslo Kvalitu benzínu určuje oktanové číslo. (Natural 95, Natural 98...). Čím je vyšší, tím kvalitnější je benzín. U nekvalitních benzínů dochází k předčasnému vznícení benzínu v motoru, k detonacím a tzv.klepání motoru. (malý výkon, velká spotřeba, opotřebení součástek)

5 Motorová nafta Získává se frakční destilací ropy uhlovodíkových řetězců s 12-22C. Škodí zdraví. Používá se do dieselových motorů.

6 Ekologie Při spalování benzínu vznikají plynné exhalace škodlivé pro životní prostředí. Obsahují kromě oxidu uhličitého a vody: oxid uhelnatý a oxidy dusíku – váží se na hemoglobin v krvi, vytěsňují kyslík, hrozí udušení oxid dusičitý – dráždí dých. cesty, způsobuje kyselé deště přízemní ozon – způsobuje za horkého počasí dýchací obtíže, bolest hlavy, nevolnost...

7 Proto se do aut montují katalyzátory – rozkládají škodlivé látky na oxid uhličitý, dusík a vodní páru. Při spalování nafty (která obsahuje S) vzniká ještě oxid siřičitý a oxid sírový, které dráždí dých.cesty a vytvářejí kyselé deště. Dále se uvolňují i areny, které jsou karcinogenní.

8 Plynná paliva -jsou ekologičtější -získávají se ze zemního plynu (90%methanu) a při zpracování ropy: LPG – zkapalněná směs propan-butanu CNG – zkapalněný zemní plyn

9 Alternativní paliva- jsou ekologicky nejčistší Elektřina Vodík Solární panely Bioplyn


Stáhnout ppt "Uhlovodíky jako palivo VY_32_INOVACE_G2 - 20 Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost."

Podobné prezentace


Reklamy Google