Region a regionální vědy 1

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Představení MAS Zubří země, o. p. s.
Operační program „Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství“ (OP Zemědělství) a Horizontální plán rozvoje venkova (HRDP)
1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
Produkce odpadů 2002 – 2007 obce ORP Šumperk
1 Možnosti financování projektů v oblasti vodohospodářské infrastruktury v ČR A. Programy spolufinancované z EU: 1. Operační program životního prostředí.
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
Cíle územního plánování Cílem územního plánování je vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území, spočívající ve vyváženém vztahu podmínek.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
Nástroj pro realizaci IS rozvoje území. Umožňuje koordinaci navzájem provázaných a územně zacílených intervencí z různých prioritních os jednoho či více.
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
1. Ochrana kulturního dědictví Obnova a rozvoj vesnic Občanské vybavení a služby Investice do lesů 2.
Podpora v rámci Programu rozvoje venkova v období
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
Praha a fondy EU Programové období 2007 – 2013 Markéta Reedová náměstkyně primátora HMP.
Konference Dobrovolnictví v obci – jak na to? Soběslav, října 2013 Akce je součástí projektu NSZM ČR „Dobrovolnictví a veřejná služba v obci -
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
21. dubna 2008 Výbor pro strategii a rozvoj STRATEGICKÝ PLÁN OBCE LIBČANY.
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Tento projekt je spolufinancovaný z Evropského fondu regionálního rozvoje. Akce se koná v rámci Programu cezhraničnej spolupráce SR-ČR pod názvem.
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova European Agricultural Fund for Rural Development (EAFRD) OSA I Ing. Zuzana Dvořáková odbor Řídící orgán OP.
KULATÝ STŮL S OBČANY – DISKUZE O BUDOUCNOSTI. Místní akční skupina (dále MAS) je na politickém rozhodování nezávislým společenstvím občanů, neziskových.
M ĚSTSKÁ ČÁST P RAHA 21 M ĚSTSKÁ ČÁST P RAHA 21 Zavádění procesu místní Agendy 21 Strategie, otevřenost, komunikace koordinátorka MA21 Iva Hájková
Co je třeba udělat pro vznik o.p.s. Hradecký venkov se sídlem v Nechanicích :
Perspektivy rozvoje venkova RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo pro místní rozvoj.
1 Dotační řízení 2015 Středočeské fondy. 2 1.Základní informace pro žadatele 2.Struktura dotačních titulů Tematické zadání Rozpočty Středočeských.
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
Sociální problematika na venkově Od Programu obnovy vesnice k LEADERu Ing. Roman Línek náměstek hejtmana pověřený zastupováním Pardubický kraj
Sídla.
Demografie je věda, která se zabývá:
SZP Společná zemědělská politika prof. Ing. Magdaléna Hrabánková, CSc., prof. h.c. Ekonomická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích.
Volnočasové projekty a EU financování
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
SCLLD MAS Pobeskydí ve verzi návrhu Ostrava,
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Venkov a zemědělství po vstupu do EU Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.
K současným trendům v rozvoji venkova RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo pro místní rozvoj.
Místní Agenda 21 podpora místní udržitelnosti Ing. arch. Marie Petrová Praha, 23. března 2012.
 POTENCIÁLNÍ ROZVOJOVÉ MOŽNOSTI VYSOČINY Pobytová turistika v ekologicky nezatížené přírodě Městská kulturně-poznávací turistika.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace
Národní síť Místních akčních skupin České republiky, o.s. Litoměřice Ing. Jiří Krist.
VYHODNOCENÍ VYVÁŽENOSTI PILÍŘŮ ROZBORU UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ Ostrava Ing. Jiří Hon.
Program rozvoje venkova ČESKÉ REPUBLIKY na období 2007 – 2013.
MAS Rozvoj Tanvaldska z.s.. 14 obcí obyvatel 43 členů.
Venkovská turistika podnikatelské minimum
MAS = místní akční skupina = organizace, která vnikla na místní úrovni, sdružuje místní obyvatele, zájmová sdružení, spolky, obce, podnikatele, zemědělce.
Regionalistika 2 Základní nástroje a možnosti rozvoje území.
Návrh CHKO Český les Cílená stimulace hospodářského rozvoje území RNDr. Emil Chochole vedoucí Odboru regionálního rozvoje KÚPK Babylon,
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
Místní akční skupina Lanškrounsko, z.s. Nám. J. M. Marků Lanškroun
Strategie spolupráce obcí Společnost pro rozvoj Humpolecka, z. s. 2. Kulatý stůl v Humpolci
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Program rozvoje venkova Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Rozvoj CR Brno, 4. listopadu 2015.
Integrovaná strategie rozvoje území , Vrbátky.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Regionální politika EU v období
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Jana Vavryčuková manažerka
Regionální operační program NUTS II Jihozápad
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Aktualizace SUR ČR – Analýza podkladových dokumentů
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Úvod, základní principy a cíle
Transkript prezentace:

Region a regionální vědy 1 Venkovské oblasti Region a regionální vědy 1 6

Obsah Definice Venkovské oblasti EU Venkovské oblasti ČR Nástroje pro rozvoj venkova

Definice Neexistuje jednotná definice pro pojem venkova (OECD, EU, ČR). Definovat lze venkovské obce z hlediska: hustoty obyvatelstva; velikosti obce; některých kvalitativních znaků obce (zdanitelný pří-jem na obyvatele, míra nezaměstnanosti, kvalita ŽP, počet osob s  trvalým pobytem, počet pracovníků v jednotlivých odvětvích, počet ekonomicky aktivních obyvatel a řada dalších.

Definice Venkov je prostor mimo městské osídlení, který je charakterizován nižší hustotou zalidnění a tra-dičně zaměřen zejména na zemědělství, lesnictví a rybářství. Obcí s hustotou obyvatelstva do 100 obyvatel na km2, je v ČR 4925 (78,8 % z celkového počtu). Obcí venkovského typu (do 2000 obyv.) je 89,9 % z celk. počtu. Zbylých 10,1 % tvoří obce s počtem obyvatel nad 2000. Nejčetnější skupinou obcí jsou obce se 101 až 200 obyvateli (1085 obcí). Malé obce do 400 obyvatel tvoří více než polovinu z celkového počtu (3194 obcí).

Venkovské oblasti v EU Venkovské oblasti mají zásadní hospodářský význam (zemědělství, lesnictví, rybářství, zpracovatel. průmysl) využívání půdy, správa přírodních zdrojů, údržba krajiny. Tvoří 91 % území 27 členských států, je domovem více než 56 % jejích obyvatel. Důležité cíle týkající se venkova a jeho obyvatel jsou obsaženy v rozvojových strategiích, které jsou realizo- vány politickými a finančními nástroji.

Venkovské oblasti v EU Politika rozvoje venkova na období 2007 až 2013 je rozdělena podle tří „tematických os“: zlepšování konkurenceschopnosti zemědělství a lesnictví, zlepšování životního prostředí a krajiny, zlepšování kvality života a povzbuzení diverzifi-kace hospodářské činnosti. K zajištění vyváženého přístupu musí členské státy a regiony rozdělit prostředky mezi všechny tři osy.

Venkovské oblasti v ČR Osídlení přecházející ve volnou krajinu obvykle obce s méně než 1 000 obyvateli, specifickou socio-profesní strukturou obyvatel, pospolitým způsobem soužití. Tvoří 75 % území státu, je domovem asi 25 % jeho obyvatel Ve Středočeském kraji asi 30%.

Venkovské oblasti v ČR

Venkovské oblasti v ČR Trochu statistiky: Obcí s hustotou obyvatelstva do 100 obyvatel na km2, je v ČR 4925 (78,8 % z celkového počtu), obcí venkovského typu (do 2000 obyv.) je 89,9 % z celkového počtu, zbylých 10,1 % tvoří obce s počtem obyvatel nad 2000 obyv., nejčetnější skupinou obcí jsou obce se 101 až 200 obyvateli (1085 obcí), malé obce do 400 obyvatel tvoří více než polovinu z celkového počtu (3194 obcí).

Venkovské oblasti v ČR Mnoho venkovských oblastí čelí značným problémům: nekonkurenceschopné zemědělské a lesnické pod- niky, neefektivní malovýroba, úbytek kvalifikovaných pracovních sil, nižší průměrný příjem na obyvatele než ve městech, nedostatečná dostupnost veřejných služeb, vyšší finanční náklady (dojíždění, služby, vytápění, údržba … - ale částečně vlastní produkce potravin.

Venkovské oblasti v ČR Venkov má ale co nabídnout: individuální bydlení, surovinovou základnu, přírodní prostředí k odpočinku a rekreaci.

Nástroje pro rozvoj venkova Národní strategický plán rozvoje venkova ČR na období 2007 – 2013 Vize: Změnit tvář venkova a jeho hospodářské struk-tury v míře vedoucí k výraznému zlepšení ŽP, životní úrovně a životních podmínek jeho obyvatel, k posílení nosných oborů a diverzifikaci ekonomických aktivit zemědělství, lesního a vodního hospodářství, cestov. ruchu a dalších odvětví zabezpečujících stabilitu ven-kova a k dosažení úrovně srovnatelné s venkovskými regiony vyspělých zemí EU. Zvýšit atraktivitu venkova pro bydlení, práci a podnikání.

Nástroje pro rozvoj venkova Globální cíle strategie rozvoje venkova:   Rozvoj založit na principech udržitelného rozvoje, zlepšovat stav ŽP, péči o přírodu a krajinu a snižovat negativní vlivy intenzivního zemědělského hospodaření. Vytvořit podmínky pro konkurenceschopnost v základních potravinách s přednostní orientací na kvalitní potraviny, zvýšit podíl produkce pro export a zvýšit HDP na obyvatele a příjmy venkovského obyvatelstva. Motivovat rozvoj podnikání, tvorbu nových pracovních míst, omezovat odliv obyvatel. Posilovat sounáležitost obyvatel a společenskou strukturu.

Nástroje pro rozvoj venkova Program rozvoje venkova pro období 2007 až 2013. Zajišťuje působení Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova, blíže specifikuje strategie v jednotlivých osách stanovených Národním strategickým plánem rozvoje venkova do prováděcí úrovně a zajišťuje tak jeho efektivní realizaci.

Nástroje pro rozvoj venkova Opatření PRV přispějí k naplňování cílů: Lisabonské strategie ve všech jejích oblastech: •  Společnost založená na znalostech •  Vnitřní trh a podnikatelské prostředí •  Trh práce •  Udržitelný rozvoj Göteborgské konference v opatřeních, týkající se: trvale udržitelných systémů zemědělského hospodaření, trvale udržitelných pracovních místa.

Nástroje pro rozvoj venkova PRV stanovuje, jaké prostředky budou vynaloženy na jed-notlivá opatření (celkem 174 mld. Kč). Je rozčleněn na čtyři prioritní osy (viz Národní strateg. plán) a program Leader, jehož metodou Místních akčních skupin se realizuje strategie rozvoje venkova.

Nástroje pro rozvoj venkova Leader v Programu rozvoje venkova K uskutečnění změn na venkově používá Míst-ních akčních skupin – MAS. MAS jsou organizace založené obcemi, NNO a podnikateli, které uskutečňují své strategické plány místního rozvoje pomocí různých projektů, celkový počet MAS v ČR je 112, k financování projektů je k dispozici 3,5 mld. Kč.

Nástroje pro rozvoj venkova Organizační schéma rozhodovací struktury MAS

Nástroje pro rozvoj venkova Agenda 21 Programový dokument OSN z r.1992 (Rio de Janeiro) Dokument rozdělen na 4 sekce: společenská a ekonomická – témata chudoba, zdraví, demografie, lidská sídla, ochrana a správa přírodních zdrojů – témata atmosféra, deštné pralesy, oceány, radioaktivní odpad, biodiverzita, posilování role hlavních skupin - témata ženská hnutí, ochrana dětí, lidé v rozvojových zemích, implementace - témata financování projektů, veřejná informovanost, právní ochrana.

Nástroje pro rozvoj venkova Agenda 21

Nástroje pro rozvoj venkova Místní agenda 21 (MA21) Program snažící se uplatnit principy udržitelného rozvoje na regionální úrovni. Je věnována místnímu rozvoji, povzbuzení ekologické aktivity obyvatel a zájmu o kulturní život měst a obcí. Předpokladem pro uskutečňování MA21 je zapojení místních občanů, veřejných institucí a podnikatelů.

Nástroje pro rozvoj venkova Místní agenda 21 (MA21) Jedná se zejména o tyto aktivity: obnova památek, oživování tradičních zvyklostí a řemesel, udržitelná turistika, péče o krajinu, výsadba stromů, údržba parků, akce pro veřejnost (slavnosti, jarmarky, poutě), zapracování principů udržitelného rozvoje do koncepcí, plánů i každodenní agendy, ekologické vytápění, třídění komunálního odpadu,

Nástroje pro rozvoj venkova Udržitelný rozvoj