Kurt Dědič odbor ochrany ovzduší MŽP

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zkušenosti SEI z kontrol energeticky úsporných opatření v budovách
Advertisements

Odpady 2014 – jak dál v Olomouckém kraji ? Konference samospráv Olomouc
1 Stavební kameny Národního akční plánu pro energii z obnovitelných zdrojů Euroenergy, spol. s r. o
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
PROGRAM SLOVSEFF II. PROSTŘEDKY NA FINANCOVÁNÍ UDRŽITELNÉHO ROZVOJE NA SLOVENSKU Jan PEJTER ENVIROS, s.r.o.
Seminář IRZ a legislativa v ochraně ovzduší, , Praha Nařízení vlády č. 112/2004 Sb. a jeho novela Kurt Dědič, odbor ochrany ovzduší MŽP.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Energeticky nezávislý kraj náměstek hejtmana.
Tisková konference TEPLOFIKACE LEDVIC 12. září 2013 Ing. Vladimír Gult předseda představenstva a generální ředitel.
Konference Bezpečnost dodávek v energetice – Projekty úspor Prezentace pro účastníky konference: Bezpečnost dodávek v energetice Ing.
ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Energetický audit VYHLÁŠKA.
Novela energetického zákona a teplárenství. Evropská legislativa a teplárenství EU nemá žádnou ucelenou směrnici týkající se teplárenství Novela energetického.
Pohled Ministerstva životního prostředí na zákon o podpoře obnovitelných zdrojů Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí.
Stavební zákon a územní plánování
NZÚ – BD návrh Programové schéma je navrženo na základě analýz účasti vlastníků BD v ZÚ 2009, rozložení zájmu o jednotlivé oblasti podpory, jejich.
Energetika a stavebnictví Územní energetická koncepce Mezinárodní konference ABF P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
MALÉ VODNÍ ELEKTRÁRNY Sekce podporovaných zdrojů Energetický regulační úřad
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Činnost územního inspektorátu pro Zlínský kraj
Nová koncepce a změny v činnosti Státní energetické inspekce v souvislosti s novelami zákonů č. 458/2000 Sb. a č. 406/2000 Sb. Činnost územního inspektorátu.
Zdaňování stálé provozovny - aktuální pohled Finanční správy ČR
1 Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie Seminář AEM, , Praha Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
1 Stav novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM Brno – 20.
Nový zákon o ochraně ovzduší. Schválen Poslaneckou sněmovnou ČR dne 10. února 2012 Projednán Senátem ČR dne 15. března 2012 a vrácen Poslanecké sněmovně.
Pohled Moravskoslezského kraje na „Energeticky nezávislý kraj“ Ing
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Vliv aktualizované SEK na krajské ÚEK a jejich hodnocení z pohledu ČEA Ing. Táňa Dutkevičová Česká energetická agentura Praha Praha,
Energetický audit, jeho úloha přípravě projektu pro program Eko-Energie – Ostrava Energetický audit, jeho úloha přípravě projektu pro program.
Pohled zadavatele na energetický audit ve velkém průmyslovém podniku Ing. Petr Matuszek Brno
Energetický audit ve velkém průmyslovém podniku z pohledu zadavatele Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Brno
EKONOMICKÉ NÁSTROJE V NOVÉM ZÁKONĚ O OCHRANĚ OVZDUŠÍ Seminář v Senátu PČR „Návrh nového zákona o ochraně ovzduší“ 16. února 2010 Odbor ochrany ovzduší.
Úspory energie a regenerace
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Brno -
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
PLYNOVÁ KOTELNA V BYTOVÉM DOMĚ
1. Průkaz energetické náročnosti budov Praha 15. ledna 2009.
Systém kontrolní činnosti SEI
Energetická legislativa v ČR v roce 2007 a další výhled JUDr. Ivanka Boušová MPO ¨
Příprava II. etapy EDR Praha Mgr. Aleš Kuták, náměstek ministra a ředitel sekce ochrany klimatu a ovzduší.
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. ÚEK - územní interpretace Státní energetické koncepce.
9. prosince 2004 Regulace cen tepelné energie od Energetický regulační úřad Stanislav Večeřa.
Pohled MŽP na novely energetických zákonů Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel..:
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Ostrava.
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
Ing. Josef Karafiát, CSc. ORTEP s.r.o.
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Kontrolní činnost SEI v teplárenství Ing. Josef Svoboda ředitel odboru teplárenství.
Možnost kombinace dotací s EPC v rámci OPŽP
Tepelná čerpadla a solární systémy pro bytové domy
Sdružení podnikatelů v teplárenství Odpady 2015 a jak dál? Význam energetického využívání odpadů pro teplárenství Ing. Martin Hájek, Ph.D.
ŘÍZENÍ STAVEBNÍHO DÍLA I Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Energetický audit a Průkaz energetické náročnosti budovy – Opava – Bruntál – Karviná Frýdek-Místek
ENERGETICKÝ AUDIT, ENERGETICKÝ POSUDEK DLE 480/2012 SB. VE VZTAHU K DOTACÍM OPŽP A OPPIK.
Novela zákona o vodovodech a kanalizacích Ing. Jiří Duda Ing. Vladimír Chaloupka Odbor vodovodů a kanalizací Ministerstvo zemědělství ČR VAKINFO 2012 –
Kotlíkové dotace v Olomouckém kraji Bc. Pavel Šoltys, DiS
Státní energetická koncepce, energetická bezpečnost ČR, energetický systém EU: Jaká budoucnost čeká jádro? Dana Drábová Efektivitu již nelze měřit především.
Plán rozvoje vodovodů a kanalizací Kraje Vysočina
Nový zákon o ochraně ovzduší
Stavební právo.
Setkání se starosty obcí Karlovarského kraje Téma: Novela stavebního zákona v oblasti územního plánování s účinností od VÝBĚR.
Kontroly a revize elektrických zařízení v DS a PS elektroenergetiky
SAR Konference: 10 VIZÍ PRO STAVEBNÍ ROZVOJ PRAHY A ČR
Střední Morava – křižovatka dopravních a ekonomických zájmů
Problematika registrace OPM a předávání dat na CDS OTE
Finanční podpora pro provozovatele LDS v rámci V. Výzvy Smart grids
Transkript prezentace:

Kurt Dědič odbor ochrany ovzduší MŽP XXV. Seminář energetiků, 21.1.2014 Vyhláška o pravidlech stanovení ekonomické přijatelnosti využití tepla z SZTE a „bezemisních“ zdrojů tepla Kurt Dědič odbor ochrany ovzduší MŽP

Zákon o ochraně ovzduší V zákoně o ochraně ovzduší již od roku 2002 Zmocnění k vydání vyhlášky nebylo dosud naplněno (zatím jen rozsudky městských soudů a NSS) Řada zájmových skupin – komplikovaná jednání V roce 2009 zpracován první návrh hodnocení ekonomické přijatelnosti Od roku 2007 příprava nového zákona o ochraně ovzduší Návrh nového zákona o ochraně ovzduší původně neobsahoval povinnost připojení k SZTE nebo využití „bezemisních“ zdrojů tepla Primárně problém energetické koncepce Vloženo až při projednávání ve vládě 3

Zákon o ochraně ovzduší § 16 odst. 8 (+ odst. 9 – zmocnění) Povinnost pro fyzické a právnické osoby při nové výstavbě nebo změně stávající stavby využívat teplo ze soustav zásobování tepelnou energií nebo ze zdrojů tepla, které nejsou stacionárními zdroji („bezemisní“ zdroje – tepelné čerpadlo, elektrokotel, solární systémy…), pokud je to pro ně ekonomicky přijatelné a technicky možné Technická možnost a ekonomická přijatelnost se hodnotí v rámci řízení podle stavebního zákona Obec s rozšířenou působností vydává k řízení podle stavebního zákona závazné stanovisko z hlediska svých kompetencí v oblasti ochrany ovzduší 4

Nově připravovaná právní úprava Cíl právní úpravy – stanovit jasná pravidla a sjednotit postup při hodnocení ekonomické přijatelnosti MŽP zřídilo meziresortní pracovní skupinu (MŽP, MPO, MMR, ERÚ, SMO, TS ČR, ADTT, ČPS, SFŽP) Zpracován přehled nákladů investičních a provozních, které by měly být brány v potaz (vč. nákladů na údržbu a revize, měření emisí a poplatky) Možnost využít tabelované hodnoty, nebo dokládat výši jednotlivých položek Externality nejsou zohledňovány Vydefinovány 3 možné varianty přístupu ke stanovení ekonomické přijatelnosti

Nově připravovaná právní úprava Navržené varianty: Stanovení ekonomicky přijatelné ceny tepla na národní úrovni Stanovení ekonomicky přijatelné tepla na regionální úrovni (kraj, okres, ORP/obec, příp. další) Stanovení ekonomicky přijatelné ceny tepla individuálně Co znamená „ekonomicky přijatelné“?

Investiční náklady Náklady na projektovou dokumentaci a inženýrskou činnost Náklady na stavební úpravy Náklady na kompletní zařízení zdroje tepla a související technologie, vč. nákladů na výměníky a akumulační nádobu Náklady na zprovoznění zdroje tepla (výchozí revize, garanční měření apod.) Náklady na vybudování/posílení plynové přípojky Náklady na úpravy/posílení elektrické přípojky Náklady na úpravy otopné soustavy vč. Vyregulování Náklady na odpojení/připojení k SZTE

Provozní náklady Náklady na celkovou cenu paliva pro dodávky tepla Náklady na celkovou cenu elektřiny pro dodávky tepla Náklady na výrobu tepla pro vytápění a teplé užitkové vody Mzdové náklady na obsluhu/dozor zdroje tepla vč. pojištění Náklady na teplonosné médium Náklady na měření emisí nebo na kontrolu technického stavu a provozu Náklady na poplatky za emise Ostatní administrativní náklady - zpracování hlášení, statistik, vyhodnocení provozu atd. Náklady na údržbu, servis a revize (cca. 3-5 % investičních nákladů ročně)

Výpočet Doba životnosti 15 let Diskont (kolik?) Reálná doba návratnosti (Tsd) IN investiční výdaje projektu Vnitřní výnosové procento (IRR) kde: Tž doba životnosti

Další kroky Další postup: Dopracování RIA Diskuse v rámci pracovní skupiny Zpracování věcného návrhu vyhlášky Zpracování paragrafového znění VPŘ, MPŘ Legislativní rada vlády Vydání vyhlášky (2015) nebo Zapracování do novely vyhlášky č. 480/2012 Sb.

Novela vyhlášky č. 480/2012 Výhody: Již zavedená povinnost hodnotit ekonomickou výhodnost Jasně definované osoby, které mohou zpracovávat energetický posudek (energetický audit) Hodnotí se varianty Probíhá novelizace vyhlášky Nevýhody: Stávající text není zcela vyhovující a dostatečně jasný Energetický posudek je povinný až od 200 kW Nutné doplnění zákona Jiné cíle

Související problematika ASEK Územní energetické koncepce Závazná stanoviska SEI Územně plánovací dokumentace (zejména územní plány měst a obcí a stavební regulativy) Dotační politika státu, krajů, měst a obcí

Děkuji za pozornost… kurt.dedic@mzp.cz