Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Kontroly a revize elektrických zařízení v DS a PS elektroenergetiky

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Kontroly a revize elektrických zařízení v DS a PS elektroenergetiky"— Transkript prezentace:

1 Kontroly a revize elektrických zařízení v DS a PS elektroenergetiky
Kontroly a revize elektrických zařízení v DS a PS elektroenergetiky Vztah PNE a dalších technických norem k legislativě České republiky a k PPDS a PPPS (třetí vydání) Autor:

2 Systém energetické legislativy
zákony vyhlášky ústředních orgánů (MPO, ERÚ) PPPS + PPDS technické normy (ČSN, PNE) Do r normy OEG, ON v gesci energetiky EGP. Tyto normy převážně řešily problematiku předmětových norem pro prvky distribuční a přenosové soustavy a předpisy pro navrhování, montáž a provoz rozvodných zařízení. Řešily i problematiku bezpečnosti a provozu vydání první normy PNE po dohodě s distributory (PNE – Rozváděče pro DTS vn/nn. Základní soubor norem PNE byl vypracován v letech formou revize oborových norem OEG a ON nebo vypracováním zcela nových norem Normy PNE jsou obecně nižším stupněm technických norem a vhodným způsobem doplňují soustavu norem ČSN v oblasti elektroenergetiky. Z pohledu zákona č. 22/1997 Sb. lze chápat normy PNE jako podnikové technické normy výrazně oborového charakteru, přejímané organizacemi elektroenergetiky do svých vnitřních předpisů převážně závazného charakteru a uplatňované při technických řešení rozvodných zařízení v rámci smluvních vztahů s dodavateli mimo elektroenergetiku Autor:

3 Odkaz na právní předpisy - změny
zákon č. 458/2000 Sb. – energetický zákon v platném znění (po 158/2009 Sb.) zákon č. 174/1968 Sb. o státním odborném dozoru vyhláška ČÚBP a ČBÚ č. 20/1079 Sb. – kterou se určují vyhrazená elektrická zařízení a stanoví některé podmínky k zajištění jejich bezpečnosti, platná do Vyhláška MPSV č. 73/2010 Sb. – o stanovení vyhrazených elektrických technických zařízeních, jejich zařazení do tříd a skupin a o bližších podmínkách jejich bezpečnosti (o vyhrazených elektrických technických zařízeních), účinná od Autor:

4 Technické normy pro revize
ČSN – základní i když platná od r. 1991, čl.3.2 klíčový pro elektroenergetiku !!! ČSN slučuje výchozí a pravidelné revize pro zařízení nn, možnost ŘPÚ (čl PNE – připravuje se 5. vydání PNE Spolehlivost elektrického rozvodného zařízení (pro účely této normy): Stav elektrického rozvodného zařízení, který splňuje požadavky příslušných předpisů a technických norem pro daný druh zařízení a který zajišťuje provozuschopnost tohoto zařízení. Autor:

5 PNE 33 0000-3 Hlavní změny proti 2.vydání z 1.5.2005:
Podrobněji specifikovaný termín „Mimořádná revize“ Doplněn čl „Měření v síti TN-S“ Doplněn a upraven čl "Ochrana automatickým odpojením od zdroje nadproudovými ochrannými přístroji" Pro "ochranu neživých částí elektrických zařízení nad V" rozšířen čl "Ochrana izolací" Doplněna kapitola 4 "PRAVIDELNÉ KONTROLY A REVIZE" Doplněn čl. 6.1 "Obsah zprávy revizí" V čl. 3.3 "Ochrana neživých částí elektrických zařízení do V" byly vypuštěny odstavce "Ochrana polohou" a "Ochrana zábranou" v čl. 3.4 "Ochrana neživých částí elektrických zařízení nad V" byly vypuštěny odstavce "Ochrana polohou" a „Ochrana zábranou“ Autor:

6 Zákon č. 458/2000 Sb. o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích a o změně některých zákonů (energetický zákon ve znění pozdějších předpisů)) § 11 Práva a povinnosti držitelů licencí odst. (1) písmeno c) – držitel licence je povinen zajistit, aby k výkonu licencované činnosti byla používána technická zařízení, která splňují požadavky bezpečnosti a spolehlivosti stanovená právními předpisy a technickými normami Autor:

7 § 24 Provozovatel přenosové soustavy
odst. (10) písmeno f) – je dále povinen zpracovávat a po schválení ERÚ vydávat a zveřejňovat PPPS, která musí obsahovat zejména: … 2. provozní předpisy včetně údržby … odst. (10) písmeno u) – je dále povinen zpracovávat a předávat MPO a ERÚ jednou ročně nejpozději do 1. března zprávu o kvalitě a úrovni údržby zařízení PS a o opatřeních na pokrytí špičkové spotřeby elektřiny a řešení výpadku výroben § 25 Provozovatel distribuční soustavy odst. (11) písmeno g) – je dále povinen zpracovávat a po schválení ERÚ vydávat a zveřejňovat PPDS, která musí obsahovat zejména: … 2. provozní předpisy včetně údržby … odst. (12) písmeno c) – je rovněž povinen zpracovávat a předávat MPO a ERÚ jednou ročně nejpozději do 1. března následujícího kalendářního roku zprávu o kvalitě a úrovni údržby zařízení DS Autor:

8 Pravidla provozování přenosové soustavy
Řešeno v kapitole X.X Provoz a údržba PS X.2 Údržba a revize X Procesy údržby X.1 Preventivní údržba X Diagnostika a monitorování Autor:

9 Pravidla provozování distribuční soustavy
Seznam souvisejících předpisů Technické normy - položka 28 PNE , odkazy i na ČSN 4.10 Uvádění zařízení do provozu, opravy a údržba Základní ustanovení Výchozí revize Pravidelné kontroly a revize ŘPÚ - hlavní zásady pro jednotlivé druhy zařízení Záznamy Autor:

10 Povinnost provádět výchozí revize a pravidelné kontroly a revize
Část 4.10 PPDS se týká uvádění zařízení do provozu a údržby DS, a to jak zařízení ve vlastnictví PDS, tak i zařízení uživatelů DS, která jsou s DS přímo spojena nebo která PDS na základě smlouvy s jejich vlastníky provozuje a udržuje. Základní ustanovení: Povinnost provádět výchozí revize a pravidelné kontroly a revize Výchozí revize Úkony prováděné při výchozí revizi, členěné na prohlídky, zkoušky a měření, definuje v členění na: - ochrany živých částí - ochrany neživých částí zařízení do 1000 V - ochrany neživých částí zařízení nad 1000 V, Autor:

11 4.10.5 Pravidelné kontroly a revize
Bezpečnost a provozuschopnost provozovaných elektrických zařízení DS musí být ověřována revizemi nebo musí být prováděna údržba včetně kontrol ve stanovených lhůtách a ve stanoveném rozsahu podle Řádu preventivní údržby (ŘPÚ). PDS zpracuje ŘPÚ v doporučeném členění podle bodů uvedených v PPDS. ŘPÚ - hlavní zásady pro jednotlivé druhy zařízení venkovní vedení kabelová vedení kabelové tunely, kolektory a kanály stanice vvn a vn transformovny vn/nn související zařízení DS. Záznamy Odkaz na PNE Autor:

12 Děkuji za pozornost Ing. Jaroslav Bárta ÚJV Řež, a. s
Děkuji za pozornost Ing. Jaroslav Bárta ÚJV Řež, a.s. divize Energoprojekt Praha Autor:


Stáhnout ppt "Kontroly a revize elektrických zařízení v DS a PS elektroenergetiky"

Podobné prezentace


Reklamy Google