Ochrana ovzduší Povinnost pravidelně měřit imise mají ze zákona městské aglomerace o počtu obyvatel více než 350 tis. a dále OZKO, které stanovuje každý.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ekonomické nástroje v kontextu Rio+20
Advertisements

„Záchrana prírodného dedičstva v česko – slovenskom prihraničí“ Operační program přeshraniční spolupráce ČR -SR.
Písemka č. II.  jméno, kruh, varianta 1, 2  Odpověď – 1 a b, 2 b, 3 c a b  6 x 50 sekund opisování 
§ Nařízení vlády č. 350/2002 Sb.. kterým se stanoví imisní limity a podmínky a způsob sledování, posuzování, hodnocení a řízení kvality ovzduší.
VOLEBNÍ PROGRAM MO PLZEŇ 3.  Za prioritu považujeme bezpečnost občanů ve dne i v noci, obzvláště pak bezpečí dětí v okolí škol a mateřských školek. 
Cíle územního plánování Cílem územního plánování je vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území, spočívající ve vyváženém vztahu podmínek.
Ekologický urbanismus zkušenosti z Úval JUDr. Ing. P. Petržílek, Ph.D. místostarosta Seminář pořádaný Ekologickou platformou při ČSSD a Masarykovou.
Alena Paulová.  Předpis č. 420/2004 Sb.  Obsah  § 1 – předmět úpravy  § 2 – předmět přezkoumání  § 3 – hlediska přezkoumání  Postup při přezkoumání.
CÍLE A HLAVNÍ ZMĚNY V NÁVRHU NOVÉHO ZÁKONA O OCHRANĚ OVZDUŠÍ SENÁT Parlamentu České republiky Výbor pro územní rozvoj, veřejnou zprávu a životní prostředí.
Hospodářská úprava lesa Legislativa
Nová koncepce a změny v činnosti Státní energetické inspekce v souvislosti s novelami zákonů č. 458/2000 Sb. a č. 406/2000 Sb. Činnost územního inspektorátu.
Čistá mobilita, elektromobilita Ing. Luděk Sosna, Ph.D. ředitel odboru Strategie ELEKTROMOBILITA ve veřejné dopravě, Praha,
Nový zákon o ochraně ovzduší. Schválen Poslaneckou sněmovnou ČR dne 10. února 2012 Projednán Senátem ČR dne 15. března 2012 a vrácen Poslanecké sněmovně.
Návrh nového zákona o ochraně ovzduší z pohledu provozovatele zdrojů znečišťování ovzduší Senát PČR, 16.února 2010 Petr BARANEK Ředitel pro životní prostředí,
Hospodářská úprava lesa Obnova lesních porostů Vlastník lesa je povinen obnovovat lesní porosty stanovištně vhodnými dřevinami a vychovávat je včas a soustavně.
Pravomoc obecních (městských) úřadů při ochraně a povolování kácení dřevin rostoucích mimo les A. Co je lesní zeleň? B.Lesní porosty C.Ovocné dřeviny.
Kurs v rámci projektu SFŽP Agentura Koniklec o.s. 2008
Lesnictví Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm
Hospodářská úprava lesa Legislativa
EKONOMICKÉ NÁSTROJE V NOVÉM ZÁKONĚ O OCHRANĚ OVZDUŠÍ Seminář v Senátu PČR „Návrh nového zákona o ochraně ovzduší“ 16. února 2010 Odbor ochrany ovzduší.
Ochrana přírody ČR.
Právní úprava ochrany lesa
Novela zákona o ochraně ovzduší Připravena na základě poslanecké iniciativy poslanců: Pavla Drobila Kristýny Kočí Pavola Lukši Jakub Achrer, OOO MŽP 20.
Žilová, Stoklasová, Pavlíková 3.O
ROZBOR UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ ENVIRONMENTÁLNÍ PILÍŘ Ostrava Ing. Jiří Krist.
Příprava II. etapy EDR Praha Mgr. Aleš Kuták, náměstek ministra a ředitel sekce ochrany klimatu a ovzduší.
Ing. Marcela Strakošová
Cíle územního plánování „vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území soustavným a komplexním řešením účelného využití a prostorového.
Hospodářská úprava lesa
Integrovaná prevence 26. dubna Osnova přednášky úvodní poznámky cíl integrovaného rozhodování principy základní pojmy právní úprava integrované.
Integrovaná prevence. Integrovaná prevence – prameny, cíle a předmět Prameny právní úpravy: –Směrnice Rady 96/61/EC o integrované prevenci a omezování.
Seminář č. 3 – PŽP II Právní režim ochrany půdy a lesa JUDr. Jana Tkáčiková, PhD.
Organizační zabezpečení práva životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
PRÁVNÍ REŽIM OCHRANY OVZDUŠÍ JUDr. Ilona Jančářová, Ph.D. PODZIM 2007.
Právní režim nakládání s odpady
Ochrana půdy a lesa.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Chráněná území ČR a regionu. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
PRÁVA A POVINNOSTI VLASTNÍKA MÍSTNÍCH KOMUNIKACÍ (dle zákona č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích, v platném znění)
Výkon státního odborného dozoru v roce 2015 Ministerstvo dopravy.
NOVELA ZÁKONA Č. 334/1992 SB., O OCHRANĚ ZEMĚDĚLSKÉHO PŮDNÍHO FONDU
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní politika ČR.
ZÁKON O OCHRANĚ OVZDUŠÍ A LOKÁLNÍ TOPENIŠTĚ Kurt Dědič – odbor ochrany ovzduší MŽP Enviro Ostrravice,
Krajský úřad Zlínského kraje
VÝPOČET POPLATKU ZA ODNĚTÍ LESNÍCH POZEMKŮ - chybný princip
VÝPOČET POPLATKU ZA ODNĚTÍ LESNÍCH POZEMKŮ - chybný princip
Občanská výchova – 6. ročník, Obec, kraj
Odbor životního prostředí
o ochraně přírody a krajiny
Ekologie a životní prostředí 2011 Barbora Kněžínková
Stavby v nezastavěném území
Odbor životního prostředí MHMP
Nový zákon o ochraně ovzduší
„B“ – Příspěvek na obnovu, zajištění a výchovu lesních porostů
AOPK ČR – Regionální pracoviště Správa CHKO Slavkovský les
Integrovaná prevence a omezování znečisťování (IPPC)
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Ochrana lesa.
Obnova veřejné zeleně Libčice nad Vltavou
ÚZEMNÍ PROGRAM SNIŽOVÁNÍ EMISÍ A IMISÍ ZNEČIŠŤUJÍCÍCH LÁTEK DO OVZDUŠÍ PRO SPRÁVNÍ ÚZEMÍ ZLÍN – ZLÍNSKÝ KRAJ ČHMÚ, pobočka Brno
Nařízení o Evropském registru úniků a přenosů znečišťujících látek
Registr spaloven odpadů
Akční plán zlepšování kvality ovzduší 2017
Evidence závazných stanovisek – webová aplikace
Aktivity města a městských společností v oblasti ochrany ovzduší
Časová disagregace emisí
Obecné podmínky lesy ve spoluvlastnictví více osob – žadatel je ten, který má většinový podíl nebo je zmocněn písemnou ověřenou plnou mocí dalšími spoluvlastníky.
STUDIE PROVEDITELNOSTI ZAVEDENÍ NÍZKOEMISNÍ ZÓNY NA ÚZEMÍ STATUTÁRNÍHO MĚSTA BRNA „Tento projekt je spolufinancován Státním fondem životního prostředí.
Reprezentativní stanice pro hodnocení kvality ovzduší v aglomeracích České republiky Jan Sládeček, ISKO.
Transkript prezentace:

Ochrana ovzduší Povinnost pravidelně měřit imise mají ze zákona městské aglomerace o počtu obyvatel více než 350 tis. a dále OZKO, které stanovuje každý rok ČHMÚ. Prašné částice PM 10 jsou nejdůležitějším parametrem pro vymezování OZKO. Obce a města na Boskovicku nepatří ani do jedné z těchto kategorií. Největší problémy: 1) Doprava – rostou především emise tuhých znečišťujících látek, které lze redukovat následující způsoby: V rámci ÚP plánovat odklony dopravy z přetížených komunikací mimo obec Využívat železnice Při územním řízení umisťovat objekty,k nimž se stahuje automobilová doprava, na okraj obce (např. ČS PHM, supermarkety). Podporovat rozvoj nemotorizovaných druhů dopravy (především cyklistické a pěší – cyklostezky). Parkoviště umisťovat tak, aby se minimalizoval dopad emisí na občany (dál od bytové zástavby a jejich oddělování vzrostlou zelení V exponovaných místech nadále vybírat poplatky za dopravu a tím omezit parkování v centru města Ve smyslu vyhlášky. č. 104/1997 Sb., kterou se provádí zákon o pozemních komunikacích, dbát na včasný úklid po zimní údržbě a to do každého roku. Ve vybraných místech vhodně vysazovat městskou zeleň k zachytávání emisí z dopravy – např. výsadba kolem komunikací

Ochrana ovzduší 2) Malé spalovací stacionární zdroje – emise z těchto zdrojů kolísají v závislosti na podmínkách topných sezon. Obec může působit na snižování emisí následujícím způsobem: Kontrolovat malé spalovací zdroje zda jsou v nich spalována pouze paliva, která jsou určená výrobcem. Kontrolovat a sankcionovat neplnění emisních limitů u malých zdrojů znečišťování ovzduší. Vztahuje se pouze na zdroje určené k podnikatelské činnosti,. V průběhu stavebního a územního řízení prosazovat, aby se používaly nejekologičtější technologie. Nepovolovat umísťování zdrojů nebezpečných emisí uvnitř města a bytové zástavby a umísťovat je v rámci ÚP do průmyslových zón na okraji obce – nové zdroje se povolují převážně v průmyslové zóně Nepovolovat uvnitř města stavby, které by ve svém důsledku vedly k navyšování jak osobní tak nákladní dopravy Kontrola dodržování povinností provozovatelů a emisních limitů středních, velkých a zvláště velkých zdrojů znečišťování ovzduší je v kompetenci ČIŽP. Velké a zvláště velké zdroje eviduje Krajský úřad JmK. V případě problémů (stížnosti občanů na emise nebo zápach) je třeba informovat ČIŽP a Krajský úřad JmK.

Ochrana půdního a lesního fondu Plány rozvoje lesů, zpracovaných podle přírodních lesních oblastí. Na území ČR je celkem 41 přírodních lesních oblastí. Zpracování těchto oblastních plánů rozvoje lesů zajišťuje Ministerstvo zemědělství ČR V koncepci lesů je tedy kladen hlavně důraz na produkční funkce lesa, mimoprodukční funkce lesa, zájem je o ekologické využívání lesa. Obnova lesa je naplnění podílu melioračních a zpevňujících dřevin umělou obnovou pomocí předsunutých náseků a zalesnění menších holin výhradně meliorační a zpevňující dřevinou. Hlavním cílem výchovy porostů je dosažení kvalitních, odolných a vysoce produkčních porostů. Tohoto cíle je dosahováno především včasnou a důslednou výchovou v nejmladších porostech, tj. ve stádiu prořezávek a prvních probírek, která je rovněž prostředkem k výraznému ovlivnění celoplošného zpevnění porostů. V oblasti obnovy porostů musí být tam, kde je to účelné, využívány násečné obnovní prvky za účelem vnášení melioračních a zpevňujících dřevin. Hospodářský způsob podrostní se musí uplatňovat při okrajových sečích clonných pro přirozenou obnovu. Holé seče by měly být použity pouze pro prořídlé části porostů a zabuřenělé porostní zbytky. Výběrný způsob provádění těžby by se měl uplatňovat na mimořádně nepříznivých stanovištích. Městské a obecní lesy Hospodaření v těchto lesích je prováděno v souladu s vypracovaným desetiletým hospodářským plánem, za jehož závazná a doporučená ustanovení a za odbornou úroveň hospodaření odpovídá odborný lesní hospodář.

Ochrana přírody