Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Reprezentativní stanice pro hodnocení kvality ovzduší v aglomeracích České republiky Jan Sládeček, ISKO.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Reprezentativní stanice pro hodnocení kvality ovzduší v aglomeracích České republiky Jan Sládeček, ISKO."— Transkript prezentace:

1 Reprezentativní stanice pro hodnocení kvality ovzduší v aglomeracích České republiky
Jan Sládeček, ISKO

2 V tomto sdělení je uveden text:
Ve Věstníku MŽP bylo v listopadu 2005 publikováno Sdělení odboru ochrany ovzduší MŽP o členění území České republiky do zón a aglomerací. V tomto sdělení je uveden text: Zónou resp. aglomerací je území vyčleněné za účelem sledování a řízení kvality ovzduší. Celý text sdělení je k dispozici na internetové stránce MŽP, ve formátu pdf : a ve formátu doc:

3

4 Hodnocení kvality ovzduší České Republiky se opírá v první řadě o naměřené koncentrace znečišťujících látek z monitorovacích stanic. Největší důraz na kvalitu měření by měl být kladen právě v aglomeracích, kde žije velká část obyvatelstva České republiky a kde je velký předpoklad k překračování imisních limitů pro ochranu zdraví lidí, podle nařízení vlády č. 350/2002 Sb. Z tohoto hlediska je nejdůležitější aby právě v aglomeracích měření co nejvíce reprezentovalo kvalitu ovzduší z hlediska vymezení celé aglomerace.

5 Pro konstrukci map a následné hodnocení kvality ovzduší je nutné, aby především v aglomeracích byly umístěny stanice: které reprezentující z hlediska kvality ovzduší větší část aglomerace a nejsou přímo ovlivněné zdroji, jsou klasifikované jako pozdaďové městské (B/U) a pozaďové předměstské (B/S) které jsou umístěny v dopravních a průmyslových zónách aglomerace, kde je měření převážně ovlivněné dopravou či průmyslem, jsou klasifikované jako dopravní (T) či průmyslové (I) které speciálně monitorující znečištění z dopravy, klasifikované jako dopravní s přívlastkem „hot spot“. Tyto stanice by měly splňovat kritéria umístění vzorkovacího zařízení orientovaného na dopravu dle nařízení vlády č. 350/2002 Sb.

6 Počet monitorovacích stanic v aglomeracích by měl vycházet z kritérií pro určování minimálního počtu bodů vzorkování v sídelních seskupeních nebo v oblastech se zhoršenou kvalitou ovzduší dle nařízení vlády č. 350/2002 Sb. V tomto nařízení je v tabulce uvedena věta: „Pro NO2 a suspendované částice se zahrnuje nejméně 1 stanice pro měření pozadí a 1 stanice orientovaná na měření vlivu dopravy“.

7 Požadovanou přesnost měření rovněž stanovuje nařízení vlády č
Požadovanou přesnost měření rovněž stanovuje nařízení vlády č. 350/2002 Sb. Měření imisí znečišťujících látek by mělo být autorizováno dle § 15 zákona č. 86/2002 Sb. V souvislosti s akreditací monitoringu imisí venkovního ovzduší musí být vypracován „Soubor opatření pro zajištění kontroly jakosti měření QA/QC“.

8

9

10

11 Děkuji za pozornost, Jan Sládeček


Stáhnout ppt "Reprezentativní stanice pro hodnocení kvality ovzduší v aglomeracích České republiky Jan Sládeček, ISKO."

Podobné prezentace


Reklamy Google