Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu."— Transkript prezentace:

1 Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu Regionální vlivy na životní prostředí a možnosti jejich řešení – lesy VY_32_INOVACE_ Autor Ing. Helena Vacková Tematická oblast Člověk a prostředí pro 4. ročník přírodovědného lycea Ročník 4. lyceum Datum tvorby říjen 2012 Anotace Materiál seznamuje žáky s činnostmi poškozujícími les a s možnostmi nápravy Metodický pokyn Prezentace látky + procvičení pomocí kontrolních otázek

2 Činnosti poškozující les
Ohrožování imisemi Acidifikace půdy Časté používání monokultur Nevhodné těžební postupy

3 Snižování poškozování lesů znečištěným ovzduším
Snížení vypouštěných emisí – nutno řešit již u původců znečištění (odsiřovací zařízení) - tepelné elektrárny v ČR byly odsířeny v 90. letech minulého století (mokrá vápenná vypírka – oxid siřičitý obsažený ve spalinách reaguje s kationty vápníku, které jsou vstřikovány formou vápenné emulze do proudu spalin → vzniká síran vápenatý) Některé lesní porosty byly totálně zničeny či oslabeny → náhrada smrku ztepilého smrkem pichlavým, po zlepšení stavu ovzduší návrat k původním druhům)

4 Snižování poškozování lesů omezení výsadeb monokultur
Vysazovat druhy odpovídající příslušnému vegetačnímu stupni a konkrétním přírodním podmínkám Smrk ztepilý se přirozeně vyskytoval pouze v horských oblastech, v pahorkatinách a nížinách trpí nedostatkem půdní a vzdušné vlhkosti, ale i nadbytkem živin → polomy, škůdci Ideálem by bylo pěstovat více druhové a různověké lesní porosty Dle platné legislativy (zákon č. 289/1995 Sb.) se les obnovuje výsadbou dřevin hlavních s použitím stanoveného podílu dřevin melioračních a zpevňujících

5 Snižování poškozování lesů zaváděním šetrných metod těžby
Omezení holosečného způsobu těžby (náhrada clonnou nebo okrajovou sečí) Šetrnější přibližování dřeva k odvozním místům (menší mechanizace, koně lanovky)

6 Opakovací otázky 1. Které činnosti člověka poškozují les?
2. Jakými způsoby lze zlepšit stav lesů v České republice?

7 Zdroje EZECHEL, M., ZICHOVÁ, J., PYTLOUN, L. Ekologie a ochrana životního prostředí. Mělník: VOŠZ A SZaŠ, s.


Stáhnout ppt "Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu."

Podobné prezentace


Reklamy Google