Ing. Helena Beránková Oddělení územního plánování a hluku Odbor hygieny obecné a komunální Telefon: 595 138 125 Na Bělidle 7,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Novela stavebního zákona ve vazbě na ustanovení § 50 návrh územního plánu
Advertisements

Vazby OP Doprava a IROP pro období Vysoká škola mezinárodních a veřejných vztahů Praha Ing. Květoslava Kořínková, CSc. Seminář IDS Žďár nad Sáz.
Dopravní plán Ústeckého kraje na léta 2012 – 2016 a jeho aplikace
Produkce odpadů 2002 – 2007 obce ORP Šumperk
Vstupní informační seminář k přípravě dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem do roku 2015 a posuzování vlivu tohoto dokumentu na životní prostředí.
MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ PROJEKTOVÝCH ZÁMĚRŮ V NOVÉM PROGRAMOVACÍM OBDOBÍ EU
Informace o současné podpoře kombinované dopravy v České republice
1 Možnosti financování projektů v oblasti vodohospodářské infrastruktury v ČR A. Programy spolufinancované z EU: 1. Operační program životního prostředí.
ZPRACOVÁNÍ STŘEDNĚDOBÝCH PLÁNŮ DOPRAVNÍ OBSLUŽNOSTI ÚZEMÍ
Zákon č. 266/1994 o dráhách zákon upravuje
Obsah a pořízení politiky územního rozvoje Politika územního rozvoje -určuje ve stanoveném období požadavky na konkretizaci úkolů územního plánování v.
Přednáška na téma Rozbor udržitelného rozvoje území a vyhodnocení vlivů vyhodnocení vlivů zásad územního rozvoje a územního plánu na udržitelný rozvoj.
MK Vodoprávní aktuality Příprava nového občanského zákoníku Medlov – prosinec 2008 Vláda schválila (usnesení č. 510 z ) Sněmovní tisk čtení.
Veřejné projednání P olitiky územního rozvoje ČR 2008 a Vyhodnocení vlivů PÚR ČR 2008 na udržitelný rozvoj území (včetně Zprávy o uplatňování PÚR ČR 2006)
Nástroje územního plánování
ČÁST B – ÚZEMNÍ STUDIE Definice dle stavebního zákona č. 183/2006 Sb. a jeho prováděcích vyhlášek - § 30 (1) Územní studie navrhuje, prověřuje a posuzuje.
KONCEPT ÚZEMNÍHO PLÁNU ODOLENA VODA pro veřejné projednání –
Příprava nové dopravní politiky ČR
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Projekty EOC v ČR v období
Informace z CENIA J. Valta
Stavební zákon a územní plánování
Program 1. pracovního semináře Financování internetizace knihoven ze strukturálních fondů Havlíčkův Brod.
Legislativní rámec ochrany zdraví obyvatel před hlukem MUDr. Michael Vít, Ph.D. hlavní hygienik ČR.
Implementace strategie prostřednictvím akčního plánu
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky Portál veřejné správy Mapové služby Konference ISSS 2007, Hradec Králové Ministerstvo informatiky.
Krajská hygienická stanice Moravskoslezského kraje se sídlem v Ostravě
Tento projekt je spolufinancovaný z Evropského fondu regionálního rozvoje. Akce se koná v rámci Programu cezhraničnej spolupráce SR-ČR pod názvem.
Nástroje územního plánování Přípravné Územně plánovací podklady územně analytické podklady územní studie Plánovací Politika územního rozvoje Územně plánovací.
© NSZM ČR1 Zdravá města, regiony, kraje – cesta ke zdravému rozvoji Oucmanice, 5. června 2007.
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
Krajská hygienická stanice Moravskoslezského kraje se sídlem v Ostravě
Strategické hlukové mapování
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Strategické hlukové mapování v ČR
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka „Stav financování vodohospodářských.
 zastupitelstvo,  rada,  hejtman  ředitel krajského úřadu.
POV 2008 Navrhovaná podoba Programu obnovy venkova Olomouckého kraje V roce 2008.
REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM PRO NUTS2 JIHOVÝCHOD POSOUZENÍ VLIVŮ KONCEPCE NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ (SEA) Ing. Petr Mynář INVESTprojekt NNC, s.r.o. Brno, 4.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
Organizace Státní správy
Aktuální situace nejen v oblasti legislativy ÚNMZ
Stávající situace billboardů u silnic a případné návrhy opatření Ing
Integrovaný operační program Oblast intervence - Služby v oblasti veřejného zdraví.
Národní síť Zdravých měst ČR Místní Agenda 21 Brno, NKQ, 20. února 2013.
Veřejné projednávání PÚR ČR září  Byl zpracován na základě § 32 zákona č.183/2006 Sb. V souladu s tímto ustanovením: ◦ stanoví republikové.
2. Právní předpisy k zajištění BOZP
Odbor dopravy a silničního hospodářství Krajského úřadu kraje Vysočina Pro rok 2008 vypsal ODSH dva dotační tituly: Zásady Zastupitelstva kraje Vysočina.
Použití CNG v dopravě Svaz dopravy 5. března 2009 Ing. Jan Zaplatílek.
1 Zadání územního plánu Zadání územního plánu Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Plzeň, Krajský.
Integrované dopravní systémy Realizace Dopravní politiky ČR Ing. Vít Sedmidubský května 2010.
Cíle územního plánování „vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území soustavným a komplexním řešením účelného využití a prostorového.
Správa stavební 2 Filip Dienstbier, 2010 Nástroje územního plánování Územně plánovací podklady Politika územního rozvoje.
1 Doprava Ekonomika ŽP a TI Ing. Jakub Dostál
Integrovaná prevence 26. dubna Osnova přednášky úvodní poznámky cíl integrovaného rozhodování principy základní pojmy právní úprava integrované.
MUDr. Helena Šebáková RNDr. Pavel Jiříček , Na Bělidle 7, Moravská Ostrava,
Systém monitorování zdravotního stavu obyvatelstva Č R ve vztahu k životnímu prostředí ZDRAVOTNÍ DŮSLEDKY A RUŠIVÉ ÚČINKY HLUKU 1.
STAVEBNÍ ZÁKON Účinnost k Předpisy Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění zákona č. 68/2007.
Modelování šíření hluku Kateřina Růžičková. České hygienické morny Nařízení vlády o ochraně zdraví před nepříznivými účinky hluku a vibrací č. 148/2006.
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
Vládní výbor pro zdravotně postižené občany. JUDr. Pavel Ptáčník vedoucí Oddělení sekretariátu Vládního výboru pro zdravotně postižené občany.
Informace o aktualizaci Politiky územního rozvoje ČR Ing. Filip Novosád, OÚP MMR 14. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území.
© NSZM ČR Národní síť Zdravých měst ČR Setkání Zdravých měst a realizátorů MA21 v Kraji Vysočina Jihlava, 12. ledna 2015.
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
Hlukové mapy Historie, výpočty a vizualizace Petr Duda.
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Postavení PS ve struktuře orgánů Rady vlády pro udržitelný rozvoj
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Transkript prezentace:

Ing. Helena Beránková Oddělení územního plánování a hluku Odbor hygieny obecné a komunální Telefon: Na Bělidle 7, Moravská Ostrava, Strategické hlukové mapy

Implementace předpisu EU Směrnice 2002/49/EC, o řízení a snižování hluku v ŽP Duben 2006: Zákon č.222/2006 Sb., kterým se mění zákon č.76/2002 Sb., o integrované prevenci - Změna zákona č.258/2000 Sb. úkoly orgánů veřejné správy v oblasti hodnocení a snižování hluku z hlediska dlouhodobého průměrného hlukového zatížení ŽP úkoly orgánů veřejné správy v oblasti hodnocení a snižování hluku z hlediska dlouhodobého průměrného hlukového zatížení ŽP

HLUK V zastavěných územích, ve veřejných parcích a tichých oblastech v aglomeracích, v tichých oblastech ve volné krajině, v blízkosti škol, nemocnic a ostatních oblastech a územích citlivých na hluk V zastavěných územích, ve veřejných parcích a tichých oblastech v aglomeracích, v tichých oblastech ve volné krajině, v blízkosti škol, nemocnic a ostatních oblastech a územích citlivých na hluk NE: hluk v domácnostech, sousedský, rekreačních aktivit, na pracovištích, uvnitř dopravních prostředků, z vojenské činnosti

ÚKOLY Ministerstvo zdravotnictví - pořizuje a aktualizuje strategické hlukové mapy - zpřístupňuje je veřejnosti kvality→ veřejné zdraví→hlukové mapy - upravuje výpočet hlukových ukazatelů, jejich mezní hodnoty, požadavky na obsah SHM a AP - pořizuje souhrn akčního plánu na základě AP předložených KÚ a MD

Ministerstvo dopravy pořizuje a aktualizuje AP pro pořizuje a aktualizuje AP pro - státní hlavní pozemní komunikace (  3 mil. voz. /rok) - hlavní železniční trati (  30 tis. vlaků/rok) - hlavní letiště (  50 tis pohybů/rok) - projednává návrh AP - předkládá AP MZ - zpřístupňuje AP veřejnosti

Ministerstvo pro místní rozvoj stanovuje vyhláškou seznam aglomerací stanovuje vyhláškou seznam aglomerací Ministerstvo životního prostředí upravuje vyhláškou tiché oblasti upravuje vyhláškou tiché oblasti Krajské úřady pořizují a aktualizují AP aglomerací pořizují a aktualizují AP aglomerací a AP hlavních komunikací ve vlastnictví kraje a AP hlavních komunikací ve vlastnictví kraje

Etapy SHM pozemní komunikace  6 mil. vozidel/rok -železniční tratě  60 tis. vlaků/rok -letiště (Ruzyně) -aglomerace  250 tis. obyvatel ostatní hlavní komunikace, železniční tratě a aglomerace

Akční plány Ministerstvo dopravy pro 1.etapu státních hlavních komunikací, žel.tratí, letiště pro 1.etapu státních hlavních komunikací, žel.tratí, letiště Krajské úřady pro 1.etapu svých hlavních komunikací, pro 1.etapu svých hlavních komunikací, pro aglomerace  250 tis.obyvatel pro aglomerace  250 tis.obyvatel

Ministerstvo dopravy pro ostatní státní hlavní komunikace, žel.trati pro ostatní státní hlavní komunikace, žel.trati Krajské úřady pro ostatní své hlavní komunikace pro ostatní své hlavní komunikace pro ostatní aglomerace  100 tis.obyvatel pro ostatní aglomerace  100 tis.obyvatel

Vyhláška č.523/2006 Sb. Hlukové ukazatele v rámci SHM a AP L dvn celodenní obtěžování L d denní obtěžování L v večerní obtěžování L n rušení spánku

L dvn = 10. log 1/24. Σ L dvn = 10. log 1/24. Σ ,1 L d ,1(L v +5) ,1(L n +10) ,1 L d ,1(L v +5) ,1(L n +10) 6.00 – den 6.00 – den – večer – večer noc noc

Mezní hodnoty hlukových ukazatelů Silniční doprava L dvn / L n = 70/60 dB L dvn / L n = 70/60 dB Železniční doprava L dvn / L n = 70/65 dB L dvn / L n = 70/65 dB Letecká doprava L dvn / L n = 60/50 dB L dvn / L n = 60/50 dB Integrovaná zařízení L dvn / L n = 50/40 dB L dvn / L n = 50/40 dB

Hodnocení vlivů na zdraví L dvn a L n L dn = 10log 1/24. Σ ,1L 6-22h ,1 (L 22-6h +10) ,1L 6-22h ,1 (L 22-6h +10) L dvn = L dn + 0,2