Ekologické zemědělství

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
EKOLOGICKÉ ZEMĚDĚLSTVÍ
Advertisements

Zpráva o stavu zemědělství. Stav zemědělství  Podíl ekologicky obhospodařované plochy na celkové výměře zemědělské půdy byl k cca 7,2%. 
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Ekolabeling.
1 Možnosti financování projektů v oblasti vodohospodářské infrastruktury v ČR A. Programy spolufinancované z EU: 1. Operační program životního prostředí.
BIOPOTRAVINY V ČESKÉ KUCHYNI
SYSTÉMY A CHARAKTERISTIKY ZEMĚDĚLSKÉ PRODUKCE
Zemědělci a vodohospodáři – protivníci nebo spojenci? J a n K l í r Výzkumný ústav rostlinné výroby Praha - Ruzyně
Další prostředky spotřebitelské orientace I.
Výběr vhodného plemene: Plemena přizpůsobená prostředí, nejlépe místní. Plemena odolná proti nemocem, parazitům, stresu a se snadnými porody.
Není značka jako značka
Úloha ÚZPI v programu rozvoje venkova Ústav zemědělských a potravinářských informací.
Kontrola potravin Legislativa, bezpečnost, kontrolní orgány, standardy řetězců, sanitace, hygiena.
Ekologické zemědělství
NÁZEV: Udržitelné stavebnictví a průmysl Přednášející KAM Sika CZ Vedoucí PS 12 v Czech BCSD FOTO.
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
Rostlinná produkce obsah přednášky
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
Bio a Ekologické zemědělství
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
Zásady správné zemědělské praxe
Marie Trantinová ÚZEI - pracoviště Opava Ústí nad Labem
Zákon č. 334/1992 Sb. o ochraně zemědělského půdního fondu
Základy ekologického zemědělství
TRVALE UDRŽITELNÝ ROZVOJ (TUR). Definice Trvale udržitelný rozvoj(TUR) je obecně chápán jako takový rozvoj,který sleduje současně tři cíle:   Ekonomický.
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
Biopotraviny ve školním stravování
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
1 Znevýhodněné oblasti a Natura 2000 Ing. Jaroslav Humpál ÚZEI Praha.
1 Přechodná období ČR po vstupu do EU VŠFS – kombinované studium Veřejná správa
SZP Společná zemědělská politika prof. Ing. Magdaléna Hrabánková, CSc., prof. h.c. Ekonomická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
Kvalita potravin, příležitost pro české produkty
Chov zvířat a ekonomika Transformační změny Současný stav.
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
Jsme v EU, buďme v obraze. EU jako politický organismus Eva Pluskalová.
Význam strategie EU pro Podunají v klíčových oblastech ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Eva Kubešová Odbor Evropské unie a politiky životního prostředí 21. října 2011.
Operační program Životní prostředí
Jak předcházet neshodám na ekofarmách Obecná pravidla produkce Zákaz používání GMO - Zákaz používání GMO - zákaz se týká potravin, krmiv, činidel,
Bio není jenom zrní.
Venkov a zemědělství po vstupu do EU Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.
Pěstování bylin a jejich zpracování
Alternativní systémy distribuce potravin Farmářské trhy, Praha, Jan Valeška PRO-BIO LIGA PRO-BIO LIGA ochrany spotřebitelů a přátel ekologického.
Ekologický chov koz a faremní zpracování mléka
Zemědělský svaz České republiky EKOTOXA s.r.o. Cross compliance 5 - Přístup ke cross compliance Spolufinancováno Evropskou unií Evropský Zemědělský fond.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
Chov nosnic a produkce vajec v EZ
Koncepce environmentální bezpečnosti a snižování rizika katastrof
Kontrola a certifikace v ekologickém zemědělství
Ekologické zemědělství Pavlína Šrámková. Ekologické zemědělství Nařízení Rady (ES) 834/2007 – od nahrazuje Nařízení Rady 2092/1991 Zákon č.
Administrativní nástroje, integrovaná prevence, sankční nástroje 11. března 2009.
Seminář č. 3 – PŽP II Právní režim ochrany půdy a lesa JUDr. Jana Tkáčiková, PhD.
VÝCHOVA SPOTŘEBITELE EKOLOGICKY ŠETRNÉ POTRAVINY.
EKOINKUBÁTOR PODNIKOVÁ EKONOMIKA ENVIRONMENTÁLNÍ MANAGEMENT Ing. Eva Štěpánková ESF MU Katedra podnikového hospodářství
Opakování: Co je to SWOT analýza? Z jakých prvků se skládá SWOT analýzy? Co je to krajinný prvek?
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Regionální potravina. Projekt Regionální potravina podpora malých a středních producentů potravin cílem je představit to nejlepší z potravinářské produkce.
ZEMĚDĚLSTVÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Titul. Jméno Příjmení. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
ETICKÝ KODEX Klastru sociálních inovací a podniků - SINEC.
1. 2 Výroba biopotravin Statistika k červnu 2009.
Co je to Teagasc? Teagasc - Úřad pro rozvoj zemědělství a potravinářství - je státní orgán poskytující integrované služby pro výzkum, poradenství a vzdělávání.
Shrnutí vlivů člověka na biosféru Podle ZELENKA, J. (2007): Ekologie a environmentalistika. Gaudeamus Hradec Králové, ISBN , 370 str.
 Biopotraviny pocházejí z ekologického zemědělství.  Při jejich pěstování, produkci a výrobě je zakázáno používat chemické látky.  Geneticky modifikované.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Politika rozvoje venkova Program rozvoje venkova
Technologické platformy podpora ve výzkumných programech MZe
1 Název školy Číslo projektu Název materiálu Autor Tematická oblast
Ekologické zemědělství
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
ENVIRONMENTÁLNÍ MANAGEMENT
Biopotraviny.
Transkript prezentace:

Ekologické zemědělství Jako cesta k udržitelnému rozvoji Mgr. Jan Valeška PRO-BIO LIGA ochrany spotřebitelů a přátel ekologického zemědělství

PRO-BIO LIGA Občanské sdružení Samostatná spotřebitelská pobočka Svazu ekologických zemědělců PRO-BIO Šumperk Vznik v roce 2002, členská základna, dnes 300 členů Cíl: informovat spotřebitele potravin a zvyšovat všeobecnou ekogramotnost Praha, 17.10. 2010 PRO-BIO LIGA ochrany spotřebitelů a přátel ekologického zemědělství

Co děláme Infocentrum (knihovna, poradenství, prodej publikací) Web www.biospotrebitel.cz Publikační, osvětová a vzdělávací činnost Spotřebitelsko-zemědělská partnerství Praha, 17.10. 2010 PRO-BIO LIGA ochrany spotřebitelů a přátel ekologického zemědělství

Historie vzniku EZ 20. léta 20. století – první poznatky negativ průmyslového zemědělství 60. léta – idealismus průkopníků 70. léta institucionalizace v západní Evropě (vznik IFOAM) soukromé standardy a směrnice národní legislativa 90. léta oficiální uznání – legislativní uznání na úrovni EU 0. léta 21. st. – legislativní ukotvení v ČR (zákon 242/2000 Sb.) 10. léta – nová evropská legislativa NR 834/2007 Praha, 17.10. 2010 PRO-BIO LIGA ochrany spotřebitelů a přátel ekologického zemědělství

Negativa průmyslového zemědělství Nízká efektivita využívání energie Závislost na neobnovitelných zdrojích energie Vyplavování živin Snižování úrodnosti půdy a eroze Praha, 17.10. 2010 PRO-BIO LIGA ochrany spotřebitelů a přátel ekologického zemědělství

Negativa průmyslového zemědělství Snižování biodiverzity Emise skleníkových plynů Etické otázky chovu zvířat Kontaminace potravin rezidui cizorodých látek Praha, 17.10. 2010 PRO-BIO LIGA ochrany spotřebitelů a přátel ekologického zemědělství

Principy udržitelného zemědělství Minimalizace vlivů zemědělství na okolí absence syntetických ochranných prostředků absence minerálních dusíkatých hnojiv Ochrana a kvalita půdy obnova půdní živěny ochrana před erozí Úspora zdrojů Preventivní opatření Přednostní využití zdrojů v rámci agroekosystému Recirkulace zdrojů Ochrana diverzity genetické, biologické, krajinné v přírodním i využívaném prostředí Důstojný chov zvířat respektovat jejich přirozené potřeby a chování – „welfare“ Praha, 17.10. 2010 PRO-BIO LIGA ochrany spotřebitelů a přátel ekologického zemědělství

Environmentální přínos Diverzita genetická biologická krajinná Ochrana vodních zdrojů Omezování spotřeby fosilních zdrojů energie Omezování produkce skleníkových plynů Praha, 17.10. 2010 PRO-BIO LIGA ochrany spotřebitelů a přátel ekologického zemědělství

Sociální a ekonomický přínos Více pracovních příležitostí na venkově EZ může přinést o 9-60 %* více pracovních míst na hektar zemědělské půdy Genderová rovnoprávnost Např. v USA 21 % ekologických farem provozují ženy oproti 9 % konvenčních farem** Zaměstnávání znevýhodněných skupin obyvatelstva snazší možnost zapojení postižených osob či osob se sociálním znevýhodněním Podpora místní ekonomiky Např. ve Velké Británii 39 % ekozemědělců oproti 13 %* konvenčních prodává přímo spotřebiteli * Soil Association 2008 ** IFOAM 2009 Praha, 17.10. 2010 PRO-BIO LIGA ochrany spotřebitelů a přátel ekologického zemědělství

Trvale udržitelný rozvoj Základní podmínkou pro TUR společnosti je udržitelné zemědělství. Pilíře udržitelného zemědělství Systémové uvažování Člověk jako součást přírody Změna ekonomického pohledu Od lineárních k recirkulačním systémům Praha, 17.10. 2010 PRO-BIO LIGA ochrany spotřebitelů a přátel ekologického zemědělství

Trochu čísel – EZ ve světě EZ praktikováno ve 141 zemí 2008: 35 mil. hektarů v EZ na nichž hospodaří 1,4 mil. hospodářů Největší plochy jsou v Oceánii a Evropě Země s největším podílem EZ jsou Falklandy (36 %) Lichtenštejnsko (29,8 %) a Rakousko (15 %) Jedna třetina půdy v EZ je v rozvojových zemích (12 mil. ha) Dvě třetiny půdy jsou TTP (pastviny), čtvrtina je orná půda Ve srovnání s rokem 2006 plochy v EZ rostly o 1,5 mil. hektarů Praha, 17.10. 2010 PRO-BIO LIGA ochrany spotřebitelů a přátel ekologického zemědělství

Trochu čísel – EZ v ČR Počátek v 90. letech 20. stol. Rok 2000 – vznik zákona o EZ 31.12. 2009: 2 689 ekozemědělců Hospodaří se na téměř 400 000 ha To je 9,38 % z výměry zemědělské půdy Počet výrobců biopotravin již přesáhl 500 provozoven. Praha, 17.10. 2010 PRO-BIO LIGA ochrany spotřebitelů a přátel ekologického zemědělství

Legislativa Co musí splňovat EZ a biopotraviny stanovuje legislativa Evropská 834/2007 – stanovuje celoevropský rámec Tuzemská 242/2000 Sb. – stanovuje tuzemská specifika Bio musí splňovat všechnu zemědělskou a potravinářskou legislativu Přihlášení se do systému EZ je dobrovolné přihlášení dobrovolné x dodržování povinné Praha, 17.10. 2010 PRO-BIO LIGA ochrany spotřebitelů a přátel ekologického zemědělství

Kontrola Certifikační organizace Supervize Úřední kontrola 3 státem pověřené kontrolní organizace (KO) Udílejí certifikát na nejméně 1 rok (nejvíce na 15 měsíců) Provádějí také neohlášené kontroly - v roce 2008 jen 3 % Supervize Supervizor (Mze) přímo v terénu dohlíží na práci kontrolora Úřední kontrola kontroluje pouze vzorek farem dle analýzy rizik (cca 5 % všech farem). kontroly jsou stanoveny evropskou legislativou 882/2004 o úředních kontrolách týkajících se krmiv a potravin. Praha, 17.10. 2010 PRO-BIO LIGA ochrany spotřebitelů a přátel ekologického zemědělství

Certifikát Certifikát – udělován na 1 rok po pravidelné kontrole KO Bez certifikátu nelze potravinu označovat slovem BIO Potravina označená slovem BIO musí nést doklad o certifikátu u nás je jí: značka pro biopotraviny (tzv. Biozebra) kód kontrolního orgánu, který certifikát vystavil CZ-BIO-ABCERT-02 CZ-BIOKONT-03 CZ-BIO-KEZ-01 od 1.7. 2010 i povinná evropská značka pro biopotraviny Praha, 17.10. 2010 PRO-BIO LIGA ochrany spotřebitelů a přátel ekologického zemědělství

Kontrola a certifikace v praxi Inspektor KO: Kontroluje účetní evidenci Kontroluje zvířata, pole, skladové prostory, atd. V případě podezření odebere vzorky, např. půdy v roce 2008 bylo odebráno 11 vzorků Pokud je vše v pořádku vydá inspektor podnikateli certifikát Pokud něco není v pořádku podá podnět MZe k zahájení správního řízení Praha, 17.10. 2010 PRO-BIO LIGA ochrany spotřebitelů a přátel ekologického zemědělství

Kvalita biopotravin Pro biopotraviny nejsou stanoveny žádné specifické legislativní normy pro kvalitu Kvalita bioproduktu = kvalita produkčního procesu a jeho vlivu na okolí Kvalita je také v kontrole procesu tzv. „od vidlí po vidličku“ Vnitřní kvalita – holistický pohled potravina nikoliv jako na shluk prospěšných a škodlivých látek měří se tzv. „životní síla“ Praha, 17.10. 2010 PRO-BIO LIGA ochrany spotřebitelů a přátel ekologického zemědělství

Proměna konceptu kvality Tradiční koncept kvality: vnější kvalita (tvar, barva, velikost atd.) technologická kvalita (skladovací a procesní vlastnosti atd.), biologická kvalita ( žádoucí a nežádoucí obsahy látek, atd. Kvalita produktu jako výsledek kvality celého zemědělského systému zahrnuje: Environmentalní aspekty vliv produkce, zpracování, spotřeby energie a zdrojů, atd. na prostředí Sociálně-psychologické aspekty pracovní prostředí zemědělce, obava konzumentů ze zdravotních rizik Eticko-morální aspekty způsob chovu zvířat, názor konzumentů na způsob produkce, atd. Praha, 17.10. 2010 PRO-BIO LIGA ochrany spotřebitelů a přátel ekologického zemědělství

Biopotraviny a tradiční pojem kvality Obsahuje někdy více žádoucích látek vitamínů, minerálů, sekundárních metabolitů Obsahuje často méně nežádoucích látek zbytků pesticidů, ATB, dusičnanů, atd. Proč tomu tak je? Nikdy není důvod stejný , nejčastěji jde o rozdílný způsob hnojení, odlišnou ochranu rostlin (pesticidy versus prevence a alternativní prostředky ochrany rostlin), někdy jsou rozdíly v obsahu látek dány odlišným mikroklimatickými podmínkami Praha, 17.10. 2010 PRO-BIO LIGA ochrany spotřebitelů a přátel ekologického zemědělství

Zdravotní přínosy a rizika Bio není zdravá výživa Zdravotní benefit jako sekundární produkt EZ Mykotoxiny – důsledkem špatné technologie ne špatného zemědělského systému Další rizika jsou důsledkem nedodržení veterinárních a hygienických norem nikoliv aplikací pravidel EZ Praha, 17.10. 2010 PRO-BIO LIGA ochrany spotřebitelů a přátel ekologického zemědělství

Zdroje Organic Works, Soil Association 2008 Organic farming and Women´s empowerment, IFOAM 2009 Zpráva o stavu životního prostředí 2009, MŽP 2010 Zelená zpráva 2005, Mze 2006 Ročenka ekologického zemědělství 2009, Mze 2009 Praha, 17.10. 2010 PRO-BIO LIGA ochrany spotřebitelů a přátel ekologického zemědělství

E-mail: infocentrum@biospotrebitel.cz Děkuji za pozornost Mgr. Jan Valeška PRO-BIO LIGA Tel.: 272 660 501 E-mail: infocentrum@biospotrebitel.cz www.biospotrebtel.cz PRO-BIO LIGA ochrany spotřebitelů a přátel ekologického zemědělství