Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Opakování: Co je to SWOT analýza? Z jakých prvků se skládá SWOT analýzy? Co je to krajinný prvek?

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Opakování: Co je to SWOT analýza? Z jakých prvků se skládá SWOT analýzy? Co je to krajinný prvek?"— Transkript prezentace:

1 Opakování: Co je to SWOT analýza? Z jakých prvků se skládá SWOT analýzy? Co je to krajinný prvek?

2 Alternativní zemědělství Cíle výukové jednotky Žák: Vysvětlí původ alternativního zemědělství a charakterizuje jeho podstatu;

3 Alternativní zemědělství je takové obdělávání půdy a chov zvířat, který se výrazně liší od konvenčního zemědělství (zohledňuje biologickou a estetickou funkci krajiny aj.). Původní zemědělství (v 18. století a starší) bylo víceméně v souladu s přírodou, bylo na ni extrémně závislé. Dnes takové zemědělství nazýváme ekologické.

4

5 Historické příčiny vzniku alternativního zemědělství Pol. 19. stol.: Liebigova minerální teorie nahrazuje humusovou teorii; Silný rozvoj chemizace zemědělství: nové metody výroby amoniaku a ledku, prodej hnojiv; Světové války; Intenzifikace zemědělství; Kvalitativní změny - snížená skladovatelnost produktů, chuťové změny, možná kontaminace preparáty na bázi As a Cu.

6

7 Podíl faktorů na výnosech Faktor (%)194819731990 Půdní úrodnost401010 Počasí201510 Agrotechnika201020 Odrůdy52025 Hnojiva103020 Ochrana rostlin51515 Celkem (%)100100100 Výnos „obilí“ (t/ha)2,24,65,7

8 Historický vývoj alternativního zemědělství Vznik po 1. světové válce. Období industrializace a urbanizace. Ztráta nezávislosti a samostatnosti sedláků - hnojiva, stroje. První údaje o poškozování půdní úrodnosti, změně pH. Snížení kvality potravin - zvýšení potřeby konzervantů.

9

10 Směry alternativního zemědělství Romantické přírodní přístupy × vědecky formulované přírodní přístupy Odlišují se místem a dobou vzniku, filosofií i praktickými opatřeními Nepsat! Přírodní zemědělství Biologicko-dynamické Organicko-biologické Organické v anglofonních zemích Biologické v německy mluvících zemích Biologické ve francouzsky mluvících zemích ANOG, Makrobiotické, Mazdaznan, Veganické

11

12 Projevy alternativního zemědělství Návrat z měst na venkov Samozásobitelské hospodářství, vegetariánství Hospodaření bez chovu zvířat Biologické porozumění půdní úrodnosti a hospodaření s humusem Zajištění vysoce kvalitních zemědělských produktů Minimalizace při zpracování půdy, bezorebný způsob hospodaření Agrotechnické zásahy založené na sledování planetárního kalendáře Kalendář každoročně obnovovaný stanoví pro každý měsíc dny příhodné pro přípravu půdy, výsev, výsadbu, sklizeň apod.

13

14 Srovnání ekologického a konvenčního zemědělství ekologickékonvenční Menší hony, nízká koncentrace zvířat, vyšší podíl lidské práce, žádné nebo minimální používání průmyslových hnojiv a pesticidů, ale vyšší nároky na mechanickou kultivaci, nižší užitek z produkční jednotky, omezuje čerpání neobnovitel- ných přírodních zdrojů a zaměřuje se na zdroje obnovitelné, snaží se o uzavřený koloběh živin, zohledňuje potřeby volně žijících organismů Velké hony, velké koncentrace zvířat, těžká mechanizace, minimum lidské práce, průmyslová hnojiva, pesticidy, maximální užitek z produkční jednotky, čerpá neobnovitelné zdroje bez ohledu na jejich zásoby, otevřený koloběh živin, vysoké energetické vstupy, nemá hranice ve využívání přírodních zdrojů – vždy využije nejekonomičtější variantu.

15

16 Srovnání EZ a konvenčního zemědělství pokračování ekologickékonvenční


Stáhnout ppt "Opakování: Co je to SWOT analýza? Z jakých prvků se skládá SWOT analýzy? Co je to krajinný prvek?"

Podobné prezentace


Reklamy Google