Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

BIOPOTRAVINY V ČESKÉ KUCHYNI

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "BIOPOTRAVINY V ČESKÉ KUCHYNI"— Transkript prezentace:

1 BIOPOTRAVINY V ČESKÉ KUCHYNI
Alena Mariánková, Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity V Českých Budějovicích

2 Biopotraviny jsou potraviny vyrobené z bioproduktů, tj
Biopotraviny jsou potraviny vyrobené z bioproduktů, tj. produktů kontrolovaného ekologického zemědělství, což je velmi pokrokový způsob hospodaření s kladným vztahem k půdě, rostlinám, zvířatům a přírodě. Ekologické zemědělství: Cílem je zamezení používání agrochemických vstupů a tím soustavně zabraňovat škodám na životním prostředí.

3 Výroba biopotravin je vymezena Nařízením Rady EU 2092/1991 zákonem č
Výroba biopotravin je vymezena Nařízením Rady EU 2092/1991 zákonem č. 242/2000 Sb., o ekologickém zemědělství.

4 Biopotraviny se značí logem BIO s malým nápisem PRODUKT EKOLOGICKÉHO ZEMĚDĚLTSVÍ. Logu se někdy také říká biozebra .

5 Používat logo pro biopotravinu mohou pouze producenti, kteří pravidelně procházejí certifikačním procesem Ministerstva zemědělství respektive jím založené organizace KEZ o.p.s. (Kontrola ekologického zemědělství).

6 Biopotraviny nesmí být vyrobeny (produkovány) za pomocí hnojiv minerálního původu, hormonů, pesticidů či geneticky změněných organismů. Biopotraviny nemohou obsahovat přídatné látky používané v potravinářství, nejsou aromatizovány ani dochucovány Zakázáno je také např. bělení, ozařování, mikrovlnný ohřev apod.

7 Biopotraviny by oproti běžně produkovaným potravinám měly být zdravější
Neměly by obsahovat přídatné látky, neobsahují škodliviny z pesticidů, herbicidů, z ovzduší i z dalších zdrojů. Biopotraviny ve většině případů ztrácí na běžné potraviny v oblasti vzhledu (například ovoce, pečivo), trvanlivosti (absence většiny konzervačních látek). Chuťová kvalita bio a ne-bio-potravin je na posouzení jednotlivých spotřebitelů.

8 Bio v české kuchyni

9 Kde nakupovat biopotraviny?
- farmy - specializované obchody - supermarkety a hypermarkety Kam do „bio-restaurace“? - tzv. restaurace zdravého životního stylu - vyhlášené top restaurace

10 Restaurace tzv. zdravého životního stylu:
- Café, rychlá bioobčerstvení, jídelny, stravovny i několik „klasických restaurací“. - Jí se zde zdravě, převládá bezmasá kuchyně, v tradičním menu těchto restaurací bývá celozrnné pečivo, produkty vegetariánské výživy, oblíbené jsou pokrmy z pohanky, cizrny i jáhel. Z nápojů jsou v biokvalitě nabízeny běžně čaje a mošty. Jen zcela výjimečně je v nabídce zařazeno maso a pokud ano, jsou to zpravidla ryby. - Sezónní proměnlivost jídelníčku.

11 Žádné ze stávajících stravovacích zařízení dnes v Čechách nevaří stoprocentně z biosurovin, menu v biokvalitě bývá nejčastěji pouze jedním z položek jídelního lístku. Pokud není pokrm zhotoven z „bio“ celý, jsou použité biosuroviny viditelně označeny v jídelníčku.

12 Za malý počet restaurací může vysoká cena vstupních surovin a jejich malá dostupnost. Ceny, které za biopokrmy zaplatíte, se pohybují přibližně o 15-30% procent výš než v „nebiorestauraci“ obdobné kvality.

13 Top restaurace: o zdravém životním stylu se zde příliš nemluví, zato jsou tato místa hojně vyhledávána gurmány. Pokud se zde z biopotravin vaří, je hlavním důvodem jejich chuťová kvalita – velkou roli hraje farmářský způsob odchovu dobytka i tradiční postupy výroby a zpracování. Zda je produkt certifikován bio či není, většina šéfkuchařů vůbec nesleduje.

14 Podíl biopotravin v celkové tuzemské spotřebě tvoří pouhá 0,18 procenta
Český občan utratí za biopotraviny průměrně 35,- Kč ročně. Na západ od nás tvoří podíl bio v celkovém spotřebitelském koláči potravin přibližně 3-4 procenta. Občan EU15 průměrně za bio utratí přibližně 35 EUR ročně. Počet pravidelných českých biospotřebitelů dosahuje přibližně 3% procenta obyvatel. Český trh s biopotravinami vykazuje navýšení o 30% (tento růst je způsoben převážně intenzivnějším dovozem zahraničních produktů. Loni poprvé za celou dobu existence českého ekologického zemědělství poklesl počet ekologicky obhospodařované půdy i počet farmářů.

15 Zdroje: www.kez.cz (Kontrola ekologického zemědělství)
(Ministerstvo zemědělství ČR) (Ústav zemědělských a potravinářských informací) (Biopotraviny – brožura vydaná za spolupráce MPO ČR)


Stáhnout ppt "BIOPOTRAVINY V ČESKÉ KUCHYNI"

Podobné prezentace


Reklamy Google