Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál."— Transkript prezentace:

1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál byl vytvořen v rámci OP VK 1.5 – EU peníze středním školám. Trvale udržitelný rozvoj VY_52_INOVACE_230231 10. května 2014

2 2 Jak se vyvíjel vztah člověka a k přírodě? determinace konkurence kooperace

3 3 Trvale udržitelný rozvoj je takový, který uspokojuje potřeby přítomnosti, aniž by ohrozil uspokojení potřeb budoucích generací má čtyři hlavní rozměry: – člověk a rozvoj lidské osobnosti (lidský) – rozvoj občanské společnosti (sociální) – ekonomický a technologický rozvoj – ekologická únosnost lidské společnosti (environmentální)

4 4 Rozvoj lidské osobnosti změna hodnot – odpovědnost za planetu Zemi, za zachování jejich přírodních zdrojů i podmínek pro rozvoj života – respekt k lidem jiných názorů, k příslušníkům jiných národů. Široké a hluboké vzdělání je předpokladem pro pochopení ekologických problémů.

5 5 Občanská společnost různé subjekty: – vláda a parlament tvoří zákony, stanovují daně a poplatky, určují pravidla pro průmyslové podniky, zřizují zvláštní instituce zabývající se ochranou životního prostředí – soudy řeší porušování různých zákonů, zastupitelstva obcí a měst řeší mnoho problémů životního prostředí lokálního charakteru – nevládní organizace upozorňují na různé nešvary, na porušování zákonů, navrhují nové způsoby účinné ochrany.

6 6 Ekonomie a technologie Ekonomický rozvoj úzce souvisí s přírodními zdroji, a naopak bez hospodářského rozvoje nelze dosáhnout účinné ochrany životního prostředí. Technická opatření, která vedou k ochraně životního prostředí můžeme dělit na následná a preventivní.

7 7 Následná opatření jsou taková, která se snaží odstranit nebo zmírnit účinky znečištění (čistírny odpadních vod, spalovny, odsiřovací zařízení). Preventivní opatření se snaží např. o menší spotřebu energie, snižování materiálové náročnosti, využívání obnovitelných zdrojů, uzavřené výrobní cykly, vyloučení nebezpečných látek, recyklace, trvanlivost a opravitelnost, sledování životního cyklu výrobku, technologie dobře přizpůsobená místním podmínkám.

8 8 Ekologická únosnost Veškerá lidská činnost by měla co nejméně zatěžovat a ohrožovat lidské zdraví, majetek, přírodní zdroje, globální systémy, bohatství přírody.

9 9 jejího rozsahu: – globální – kontinentální – regionální – místní – znečištění vnitřního prostředí. doby trvání: – dlouhodobého – krátkodobého Zátěž prostředí můžeme hodnotit podle:

10 10 velikosti rizika rozlišujeme zátěž prostředí podle rozsahu ohrožení (velikost území nebo počet ohrožených obyvatel), závažnost rizika (zda malé nachlazení či rakovina) doby působení: – jev krátkodobý – opakovaný – dlouhodobý napravitelnosti škod nenahraditelnosti ohroženého jevu finančního vyjádření

11 11 Ekologická stopa "Představte si ekonomiku jako velké zvíře. Otázka, kterou si musíme položit, zní, jak velkou pastvinu potřebujeme, abychom uživili toto zvíře?„ William Reeds je měřítkem toho, jak udržitelné jsou naše životní styly udává, kolik plochy je třeba k souvislému zajišťování všech zdrojů, které potřebuji ke svému současnému životnímu stylu a k zneškodnění všech odpadů, které při tom produkuji

12 12 Ekostopy zemí světa Spočítej si svou ekostopuSpočítej si svou ekostopu!


Stáhnout ppt "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál."

Podobné prezentace


Reklamy Google