Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu."— Transkript prezentace:

1 Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu Ekologické zemědělství – začátek hospodaření VY_32_INOVACE_ Autor Ing. Alice Votavová Tematická oblast Ekologické zemědělství a agroturistika pro 4. ročník agropodnikání (rozvoj venkova) Ročník 4. Agropodnikání Datum tvorby 8. ledna 2013 Anotace Prezentace obsahuje popis postupu, jak začít s podnikáním v systému ekologického zemědělství. Metodický pokyn Výkladová prezentace doplněná o odkazy na příslušné www stránky. Ke stažení jsou i formuláře potřebné pro registraci k podnikání.

2 Začátek podnikání v systému ekologického zemědělství
Podnikat lze nejen jako zemědělec, ale i jako: výrobce biopotravin zpracovatel bioproduktů dovozce biopotravin výrobce bioosiva a biosadby ekologický včelař

3 Postup 1. Žádost o zařazení do certifikačního a kontrolního systému.
2. Smlouva o kontrole a certifikaci. 3. Vstupní inspekce. Nutno zpracovat „Popis ekofarmy“ a „Vlastní kontrolní opatření“ 4. Žádost o registraci na Mze. 5. Přechodné období.

4 Ekologické zemědělství – začátek hospodaření
Každá nová osoba, která chce podnikat v systému EZ musí podat žádost o registraci na Mze. Registrovat se musí: ekologický zemědělec, dodavatel bioosiv a biosadby, výrobce biopotravin, dovozce biopotravin, obchodník s biopotravinami, ekologický včelař. Zemědělci musí mít vlastní „OSVĚDČENÍ O ZÁPISU DO EVIDENCE ZEMĚDĚLSKÉHO PODNIKATELE“.

5 Registrační formulář Lze stáhnout: Kontrolní organizace: www.kez.cz
Každý, kdo chce podnikat v systému ekologického zemědělství (EZ), musí mít uzavřenou „Smlouvu o inspekci a certifikaci“ Kontrolní organizace:

6 Certifikace farmy Vstupní kontrola (kontrolní organizace)
Přechodné období 1. rok Přechodné období 2.(3) rok Bioprodukce

7 Přechodné období období přechodu konvenční farmy na ekofarmu
Začíná dnem doručení žádosti na Mze. Zvířata, orná půda a trvalé travní porosty – 2 roky. Trvalé kultury – 3 roky. Důvody: Vyčištění půdy od reziduí Pesticidů Hnojiv Pomocných látek Ozdravení rostlin Ozdravení půdy

8 Certifikace produktů Platnost 1 rok.
Certifikace od 2. roku přechodného období. Certifikát vydá kontrolní organizace. Příloha s uvedením produktů.

9 Opakování Vysvětlete, jak probíhá přechod z konvenčního hospodaření na ekologické hospodaření.

10 Zdroje:


Stáhnout ppt "Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu."

Podobné prezentace


Reklamy Google