SZP Společná zemědělská politika prof. Ing. Magdaléna Hrabánková, CSc., prof. h.c. Ekonomická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
XV. Celostátní finanční konference
Advertisements

Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Představení MAS Zubří země, o. p. s.
Operační program „Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství“ (OP Zemědělství) a Horizontální plán rozvoje venkova (HRDP)
Možnosti dotací a grantů pro CR v roce • Projektová dokumentace • Souhlas stavebního úřadu • Vyřešené majetkové vztahy k nemovitostem • Prostředky.
Operační program „Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství“
1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
Program rozvoje venkova na období
PF UK, Možné změny SZP, implikace pro české zemědělství a venkov – jak je naše zemědělství multifunkční? Doucha, T. (VÚZE Praha) 1.Očekávané/možné.
MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ PROJEKTOVÝCH ZÁMĚRŮ V NOVÉM PROGRAMOVACÍM OBDOBÍ EU
1 Možnosti financování projektů v oblasti vodohospodářské infrastruktury v ČR A. Programy spolufinancované z EU: 1. Operační program životního prostředí.
Společný regionální operační program Priorita 1 Regionální podpora podnikání Opatření 1.1 Podpora podnikání ve vybraných regionech Priorita 2 Regionální.
Operační program Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství Ministerstvo zemědělství Odbor Řídící orgán OP.
Dotační příležitosti.
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
Zemědělci a vodohospodáři – protivníci nebo spojenci? J a n K l í r Výzkumný ústav rostlinné výroby Praha - Ruzyně
1 Tisková konference TOP březen 2010 Za účasti: Karla Schwarzenberga, Petra Gazdíka, Bedřicha Moldana, Karla Turečka a Jiřího Olivy.
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
Podpora v rámci Programu rozvoje venkova v období
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
Tento projekt je spolufinancovaný z Evropského fondu regionálního rozvoje. Akce se koná v rámci Programu cezhraničnej spolupráce SR-ČR pod názvem.
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova European Agricultural Fund for Rural Development (EAFRD) OSA I Ing. Zuzana Dvořáková odbor Řídící orgán OP.
Program rozvoje venkova a problematika DPH Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
AKTUÁLNÍ VÝZVY PROGRAMOVÉHO OBDOBÍ Horizont
Sociální problematika na venkově Od Programu obnovy vesnice k LEADERu Ing. Roman Línek náměstek hejtmana pověřený zastupováním Pardubický kraj
Demografie je věda, která se zabývá:
Potenciál území v oblasti integrace a inovace Ekonomika a zaměstnanost (spolupráce škol a lokálních firem, coworkingová centra, podnikatelské inkubátory,
METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled. Aktuální výzvy OPŽP Josef Pikálek Liberec.
KREATIVNÍ ODVĚTVÍ A EVROPSKÉ FONDY NOVÁ SCÉNA ND MARTA SMOLÍKOVÁ Proč podporovat kulturní a kreativní průmysly.
Volnočasové projekty a EU financování
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
SCLLD MAS Pobeskydí ve verzi návrhu Ostrava,
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Program rozvoje venkova, - pro obce Ing. arch. Kamila Matoušková, CSc. poradkyně ministra zemědělství.
Venkov a zemědělství po vstupu do EU Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.
Ruská federace x WTO a OECD
Zemědělský svaz České republiky EKOTOXA s.r.o. Cross compliance 5 - Přístup ke cross compliance Spolufinancováno Evropskou unií Evropský Zemědělský fond.
Základní informace k aktuálnímu stavu finančních prostředků Program Iniciativy Společenství INTERREG IIIA Česká republika – Svobodný stát Bavorsko 2004.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
EU dotace v Plzeňském kraji malé obce do 500 obyvatel
Program rozvoje venkova a problematika DPH Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace
Program rozvoje venkova ČESKÉ REPUBLIKY na období 2007 – 2013.
Program rozvoje venkova 2007 – 2013, návrh MZe. Hodnocení předchozích programů  SAPARD, OP, HRDP diskuze na téma velikost farem a přístupu menších a.
III.1.1. Diverzifikace činností nezemědělské povahy opatření je zaměřeno na realizaci jednotlivých aktivit ve venkovských oblastech v rámci diverzifikace.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
1 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova : Evropa investuje do venkovských oblastí „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací.
Rozvoj venkova v EU Rozvoj venkova.
Návrh CHKO Český les Cílená stimulace hospodářského rozvoje území RNDr. Emil Chochole vedoucí Odboru regionálního rozvoje KÚPK Babylon,
Nástroje dotační politiky pro zemědělce hospodařící udržitelným způsobem Ing. Pavel Sekáč náměstek ministra zemědělství Sekce pro společnou zemědělskou.
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
Jednodušší cesta k dotacím v novém programovém období Místní akční skupina Rakovnicko.
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
Operační program Životní prostředí. 2 OPŽP – druhý největší operační program  Finanční nástroj pro čerpání prostředků z fondů Evropské unie  V letech.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Možnosti financování životního prostředí z Evropských strukturálních fondů Zuzana Matoušková 3. ÚFŘP.
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
Program rozvoje venkova ČR 2007 – 2013 Osa II Ing. Ivan Landa, CSc
Dotační politika Bělá Ing. Ladislav Bittner. Ing
Regionální politika Mgr. Oldřich Hájek.
Regionální operační program NUTS II Jihozápad
Integrovaný plán rozvoje území Zlín pro období
Politika rozvoje venkova Program rozvoje venkova
Vliv společné zemědělské politiky na finanční situaci v odvětví
Politika rozvoje venkova Program rozvoje venkova
Transkript prezentace:

SZP Společná zemědělská politika prof. Ing. Magdaléna Hrabánková, CSc., prof. h.c. Ekonomická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích

Společná zemědělská politika SZP 1.Pilíř –přímé platby –regulace zemědělského trhu –hospodaření 2.Pilíř –udržitelný rozvoj venkova reformní kroky ve prospěch venkova: –decoupling (oddělení plateb od produkce) –cross-compliance (ochrana životního prostředí, péče o zvířata, kvalita potravin) – podmiňuje přímé platby –modulace – převod (transfery) % přímých plateb do 2. pilíře

Venkov Vymezení venkova - OECD: zalidnění < 150 obyvatel/km 2 –Převážně venkovský, významně venkovský,městský Venkov - 2. pilíř SZP – podpora udržitelného rozvoje venkovského prostoru –z finančních prostředků SZP –z regionální politiky –z fondů EU (EAFRD, orientační sekce EAGGF) –z národních zdrojů Alokace pro ČR na rozvoj venkova (mil. EUR) Zdroje EU České národní zdroje Celkem ,53670,5

Politika rozvoje venkova Orientace na ochranu životního prostředí –Péče o krajinu –Udržitelné nakládání se zdroji (půda, voda) –Diverzifikace hospodářských činností (zemědělství, průmysl, služby...) –Investice do zemědělských podniků m.j. za účelem vyšší přidané hodnoty

Cíle rozvoje venkova Promítnuté do Programu rozvoje venkova (PRV) Osa 1 – zlepšení konkurenceschopnosti zemědělského a lesnického sektoru –Podpora znalostí a zlepšení lidského potenciálu –Restrukturalizace, podpora inovací –Zlepšování kvality zemědělské výroby a výrobků Osa 2 – zlepšování životního prostředí a krajiny –Udržitelné využití zemědělské půdy (včetně agroenvironmentálních opatření, podpor v méně příznivých oblastech (LFA) a Natury 2000) –Udržitelné využití lesní půdy Osa 3 – kvalita života ve venkovských oblastech a diverzifikace venkovské ekonomiky –Diverzifikace venkovské ekonomiky –Zlepšení kvality života ve venkovských oblastech Osa 4 – Leader

Program rozvoje venkova PRV Zastoupení jednotlivých os v Programech rozvoje venkova – příspěvek EAFRD EU - 27EU - 15EU - 12ČR Osa 134%31%39%22% Osa 244%50%34%55% Osa 314%10%20%17% Leader6%7%4%5% Technická pomoc 2% 3%1%

Stav implementace projektových opatření PRV Program rozvoje venkova PRV V mil. KčOsa 1Osa 2Osa 3Osa 4 Rozpočet Zazávazkováno Proplaceno Zbývá k závazkování

Program rozvoje venkova PRV Stav implementace PRV Finanční plán ( )Proplaceno k v mil Kč V mil. EURV mil. Kč Osa Osa Osa Osa Technická pomoc Celkem

Program rozvoje venkova PRV Stav implementace PRV (ke )

Současné problémy – výchozí stav –Nestabilita obyvatel – tendence k odchodu lidí z venkova –Přechod do měst, vliv měst na venkov –Snižování pracovních příležitostí (v zemědělství, průmyslu apod.) –Kolísavost příjmů zemědělců včetně diverzifikovaných činností –V ČR – cca 4 € /hod průměrná mzda –V EU cca 6,5 € /hod průměrná mzda –Snižování produkčních funkcí ve prospěch mimoprodukčních a diverzifikačních činností

Zájmy společné pro zemědělství, životní prostředí, a venkov Spojení sociálních, environmentálních, výrobních a mimoprodukčních opatření –Poskytování veřejných statků (ohodnocení neodpovídá poptávce) –Diverzifikace činností – od primární produkce k vyšším stupňům zpracování –Produkce energie –Nezemědělské činnosti (např. cestovní ruch) –Ochrana životního prostředí, péče o krajinu, zachování biodiverzity –Kvalita a bezpečnost potravin –Zachování zdrojů (kvalita pitné vody, ochrana půdy před erozí apod.) –Rozvoj infrastruktury –Ochrana přírodního a kulturního dědictví

Opatření –Změna hospodářské struktury venkova – komplexně – průmysl, služby – zemědělství, mělo dříve podíl 90%, dnes jsou to 3-4% –Vytvoření atraktivního prostředí pro podnikání i plnohodnotný život (šance pro venkov – společnost volného času) –Větší modulace 1. pilíře ve prospěch 2. pilíře –Uvažovat o 3. pilíři – boj za životní prostředí –Zvýšit absorpční schopnost na prostředky podpory rozvoje venkova

Děkuji za pozornost