E-mail: natasa.diatkova@mvcr.cz Ministerstvo vnitra odbor prevence kriminality oddělení preventivních programů, dobrovolnické služby a lidských práv Mgr.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dobrovolníci v sociálních službách
Advertisements

Právní aspekty ve sportu aneb nejnovější vývoj českého a mezinárodního práva ovlivňujícího postavení sportu, sportovních klubů, členů klubů a sportovců.
Dobrovolnictví v Soběslavi Akce je součástí projektu NSZM ČR „Dobrovolnictví a veřejná služba v obci - jak na to?“ podpořeného finančními prostředky z.
Dozor Dozor nad výkonem samostatné působnosti obce krajský úřad MV
Legislativní rámec dobrovolnické služby
Odbor právní a Krajský živnostenský úřad
1 Právní úprava agenturního zaměstnávání - akreditace, současný stav JUDr. Jiří Vaňásek.
2 Dobrovolníci v sociálních službách zákon č. 198/2002 Sb., o dobrovolnické službě a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů Ing. Hana.
Zákon o dobrovolnické službě č. 198/2002 Sb.. Zákon upravuje pojmy: Dobrovolník – člověk vykonávající dobrovolnou činnost, resp. práci bez nároku na finanční.
POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY
Institut veřejné služby
Přezkum koordinovaného závazného stanoviska vydaného dle § 4 odst
Rozdíly a interakce veřejné služby a dobrovolnické služby Mgr. Petr Beck Odbor rodiny a dávkových systémů Ústí nad Labem
Terénní sociální práce
Kontrola zboží dvojího použití - nové aspekty Ing. Svatopluk Leitgeb 10. listopadu 2009 © 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
DOBROVOLNICTVÍ V DIVADLECH Akreditace dobrovolnické služby.
1 Dobrovolnictví v sociálních službách Mgr. Jindřiška Návarová.
Realizace projektu - ČR Centrum pro regionální rozvoj.
Možnosti dobrovolnické služby ve zdravotnických zařízeních podle zákona č. 198/2002 Sb., o dobrovolnické službě Mgr. Radek Jiránek Ministerstvo vnitra.
PRESENTACE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB A SOCIÁLNÍ PRÁCE V O.S. ESTER PRO ROK ČLENĚNÍ PROGRAMŮ: PROGRAMY SE ZÁKONA Č. 108/2006 SB. (SOCIÁLNÍ SLUŽBY)
Seminář o využití dobrovolníků v knihovnách Pořadatelé: Národní knihovna ČR, SKIP ČR, Knihovna Kroměřížska Místo konání: Knihovna Kroměřížska 7. – 8. 6.
Praha, 24. července 2007 Ministerstvo obrany České republiky TISKOVÁ KONFERENCE Zkvalitnění péče o válečné veterány.
DOBROVOLNICTVÍ „Je jedním z nejkrásnějších zadostiučinění tohoto života, že žádný člověk nemůže upřímně pomoci druhému, aniž by nepomohl i sám sobě.“ Ralph.
Mgr. Radek JiránekÚstí n.L Zákon o pomoci v hmotné nouzi a jeho vztah k dobrovolnické službě.
Statistika RF, výroční zpráva, kontrola plnění RF Vít RICHTER Národní knihovna ČR 23. dubna 2002 Brno.
Živnostenské podnikání živnostenské úřady
Registrace poskytovatelů sociálních služeb Odbor sociální péče a zdravotnictví MHMP.
Dobrovolníci v sociálních službách Dobrá praxe v SAS pro rodiny s dětmi Dobrovolnického centra, o. s.
Působnost Ministerstva vnitra a jeho role systému povolování obchodu s vojenským materiálem Mgr. Milena Bačkovská Odbor bezpečnostní politiky.
Kontrola veřejné správy I.
Územní samospráva Kraje
1 PORADA ŘEDITELŮ DĚTSKÝCH DOMOVŮ ZŘIZOVANÝCH MORAVSKOSLEZSKÝM KRAJEM A CÍRKEVNÍMI SUBJEKTY ODDĚLENÍ SPRÁVY ŠKOL 4. června 2009.
Partnerství NNO a veřejné správy Dobrovolná práce a dobrovolnictví Přednáška
Grantové programy Odboru školství, mládeže a sportu KrÚ pro rok 2008: Sportoviště 2008 Jednorázové akce 2008.
Právní předpisy obcí Krajský úřad Zlínského kraje, únor 2015
SOLVIT efektivní řešení problémů na vnitřním trhu EU.
METODIKA - VÝKLAD MPSV pro poskytování dotací ze státního rozpočtu nestátním neziskovým subjektům v oblasti podpory rodiny pro rok 2008 Mgr. Ivana Grosskopfová,
01 připraven pro Mezinárodní rok dobrovolníků, vyhlášený OSN v 2002 zpracovatel Úřad vlády, zákon účinný od garanční ministerstvo je MV Zákon.
Územní samospráva Obce
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
Právo sociálního zabezpečení Řízení ve věcech sociálního zabezpečení.
Nevládní neziskové organizace pro HEN 4. Přednáška / seminář, Registrace občanského sdružení.
Evidence obyvatel Zderaz – Metodické školení.
1 Postup při provádění inspekce v místě poskytování sociálních služeb Odbor sociální péče a zdravotnictví Magistrát hlavního města Prahy.
Knihovní řády a vymáhání pohledávek Seminář Závazky čtenářů vůči knihovnám Městská knihovna v Praze: 6. dubna 2011 Hanuš Hemola.
Právní okénko Porada s řediteli škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Liberec 9. prosince 2015.
Dotační program Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností Workshop Realizace politiky přípravy na.
Mgr. Zuzana Jentschke - Stőcklová náměstkyně ministryně Sekce pro sociální a rodinnou politiku 10. dubna 2014.
Novelizace školského zákona Lucie Macků, Praha,
Magistrát města Mostu Radniční 1/ Most IČ: DIČ: CZ Seminář pro žadatele Dotační program 2016 úvod
DOBROVOLNICTVÍ nejen V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH. HISTORIE, mezníky r zemětřesení v Japonsku r Mezinárodní rok dobrovolníků Mezinárodní den.
Školský zákon ve vztahu k zákonným zástupcům (pro ředitele málotřídní školy) Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném.
 mezinárodní právní dokument  vymezuje pouze práva dítěte (občanská, politická, ekonomická, sociální a kulturní), nedefinuje jeho povinnosti, není zmíněna.
1 Informace o činnosti MŠMT v oblasti PPRCH Malenovice, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.: +420.
Institut veřejné služby Mgr. Petr Beck Odbor rodiny a dávkových systémů.
Prevence domácího násilí z pohledu Ministerstva vnitra Praha 14. prosince konzultační dny k přestupkové agendě Ministerstvo vnitra.
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Prameny, mezinárodní organizace, vztah ČR a EU JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Správa sociálního zabezpečení
Živnostenský úřad.
Právo člena zastupitelstva obce na informace
Novela zákona o místních poplatcích
Tel , Problematika zaměstnávání zahraničních pracovníků z pohledu inspektorátu práce Mgr. Dagmar Lahresová.
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
Sociální politika EU Dávky v nemoci.
Místní poplatky Školení obcí Olomouckého kraje listopad 2017 Novela zákona č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích (dále jen „ZMP“) s účinností od 1. 7.
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) I. část
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
Kontrola činnosti oprávněných osob v praxi
AUTOEVALUACE CESTA KE KVALITĚ
Právní úprava agenturního zaměstnávání - akreditace, současný stav
Transkript prezentace:

e-mail: natasa.diatkova@mvcr.cz Ministerstvo vnitra odbor prevence kriminality oddělení preventivních programů, dobrovolnické služby a lidských práv Mgr. Nataša Diatková Nad Štolou 3, 170 34 Praha 7 tel.: 974 832 674 fax: 974 833 504 e-mail: natasa.diatkova@mvcr.cz internet: www.mvcr.cz

Zákon č. 198/2002 Sb., o dobrovolnické službě a o změně některých zákonů (zákon o dobrovolnické službě), ve znění pozdějších předpisů Výsledek práce expertní skupiny v rámci Mezinárodního roku dobrovolníků vyhlášeným OSN v roce 2001. Konečným zpracovatelem zákona byla legislativa Úřadu vlády ČR. Zákon byl přijat v dubnu 2002 a nabyl účinnosti dnem 1. ledna 2003. Gesce za aplikaci zákona byla přidělena MV.

Ministerstvo vnitra Odbor prevence kriminality Oddělení preventivních programů, dobrovolnické služby a lidských práv www.mvcr.cz – služba veřejnosti – dobrovolnická služba

Zákon o dobrovolnické službě Účelem není upravit všechny existující formy dobrovolnické činnosti. Vztahuje se pouze na organizace, které obdržely akreditaci v oblasti dobrovolnické služby. Vymezuje podmínky, za kterých stát podporuje dobrovolnickou službu. Zavádí do českého právního řádu zcela nové pojmy: dobrovolník, dobrovolnická služba, vysílající organizace, přijímající organizace.

Zákon o DS v oblasti kultury Nastavuje: srozumitelná, právně podložená vymahatelná pravidla, standardy kvality dobrovolnických aktivit, limity vykonávaných dobrovolnických činností.

PRAVIDLA Vymezení vztahu mezi vysílající organizací (NNO) a knihovnou (zpravidla příspěvkové organizace) – tj. smlouva mezi vysílající a přijímající organizací. Vymezení vztahu mezi dobrovolníkem a vysílající (popř. přijímající) organizací – tj. smlouva mezi dobrovolníkem a vysílající organizací.

STANDARDY Vztah k dobrovolníkovi Vztah k okolí, veřejnosti Práce s dobrovolníkem, činnosti dobrovolníka Práva a povinnosti dobrovolníka

LIMITY Práva a povinnosti dobrovolníka Vztah k dobrovolníkovi Vztah dobrovolníka k vysílající i přijímající organizací – smlouva dobrovolníka s vysílající organizací a dobrovolníkem Vztah vysílající a přijímající organizace Činnost dobrovolníka

Zákon o DS a dobrovolník v knihovně Dobrovolníci v akreditovaném režimu se řídí zákonem o dobrovolnické službě. Pouze oblasti neupravené zákonem o dobrovolnické službě, se řídí občanským zákoníkem. Ne naopak. Dobrovolníci jsou vždy pojištění!

Zákon o DS a dobrovolník v knihovně Dobrovolníci nesmí vykonávat takové aktivity, jejímž účelem by bylo nahradit činnosti vykonávané jinak osobami v pracovněprávním vztahu. Na dobrovolníky nemohou být kladeny ani zvláštní kvalifikační požadavky. Nelze udělit akreditovat pro dobrovolníky poskytující např. odborné poradenství.

Zákon o DS a dobrovolník v knihovně Činnosti dobrovolníků: jednorázové aktivity pro čtenáře – např. čtení pro děti (Noc s Andersenem, přespání v knihovně), výtvarné kroužky, autorská čtení, spoluorganizace Dětského dne, vánoční jarmarky apod.

Zákon o DS a dobrovolník v knihovně Činnosti dobrovolníků: dlouhodobé aktivity pro čtenáře –např. volnočasové aktivity (literární a výtvarné kroužky pro děti), pomoc se zařazováním knih, pomoc při dovozu knih čtenářům se ZTP.

Zákon o DS a dobrovolník v knihovně Důležité je mít na paměti, že dobrovolník vždy svou činnost musí vykonávat s pracovníkem knihovny, nikdy nemůže být sám, resp. nemůže přebírat zodpovědnost za knihovnu, práci knihovníka anebo čtenáře, tj. vždy mu musí být k dispozici odborný pracovník a dobrovolník tak DS provádí s ním v součinnosti!!!!

Zákon o DS a dobrovolník v knihovně Dobrovolníka musí jeho DS bavit, měla by ho dostatečně „naplňovat“ a rozvíjet jeho schopnosti a možnosti. Nikdy nelze dobrovolníkovi dát takové úkoly, které on nebude chtít provádět. Nelze ho úkolovat – není to placený pracovník! A nesmí nahrazovat místo placeného zaměstnance.

AKREDITACE Uděluje se na období 3 let – nelze prodloužit, je nutno znovu požádat. Uděluje ji Ministerstvo vnitra na základě návrhu akreditační komise (9 členů). Na proces udělení akreditace je vztažen správní řád. Termín podání žádosti není stanoven. Žádosti se přijímají celoročně. MV do 30- 60 dnů rozhodne o žádosti.

AKREDITACE V případě závažných nedostatků nastane přerušení správního řízení a nařízení lhůty k odstranění nedostatků. Proti rozhodnutí MV je možné podat rozklad k ministru vnitra. Dále je možné podle soudního řádu správního (150/2002 Sb.) podat žalobu ke krajskému správnímu soudu a v případě nespokojenosti s rozhodnutím potom podat kasační stížnost k nejvyššímu správnímu soudu.

Oblast akreditace v knihovně §2 odst. 1 písm. a-c a) pomoc nezaměstnaným, osobám sociálně slabým, zdravotně postiženým, seniorům příslušníkům národnostních menšin, imigrantům, pomoc při péči o děti, mládež a rodiny v jejich volném čase b) pomoc při péči o zachování kulturního dědictví, při pořádání kulturních nebo sbírkových a charitativních akcí pro osoby uvedené v písmenu a) c) pomoc při uskutečňování rozvojových programů a v rámci operací, projektů a programů mezinárodních organizací a institucí, včetně mezinárodních nevládních organizací.

AKREDITACE V KNIHOVNĚ První akreditace byla udělena v roce 2011 – Dobrovolnické centrum v Ústí nad Labem (nastavení činnosti dobrovolníků, standardů a limitů) Druhá akreditace byla udělena v roce 2012 – Diakonie ČCE – středisko Rolnička v Soběslavi

ZÁVĚR Zřetelně vymezené a právně podloženého postavení dobrovolníka a ustálení jeho činností. Smluvně upravené vztahy mezi dobrovolníkem a vysílající organizací a vysílající a přijímající organizací. Zavedení standardu spolupráce, povinností, odpovědnosti a kompetencí.