Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DOBROVOLNICTVÍ V DIVADLECH Akreditace dobrovolnické služby.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DOBROVOLNICTVÍ V DIVADLECH Akreditace dobrovolnické služby."— Transkript prezentace:

1 DOBROVOLNICTVÍ V DIVADLECH Akreditace dobrovolnické služby

2 DOBROVOLNICKÉ CENTRUM, o.s. Činnost od roku 2000; v databázi 996 dobrovolníků, Ústecký a Karlovarský kraj Činnost od roku 2000; v databázi 996 dobrovolníků, Ústecký a Karlovarský kraj Akreditace dobrovolnické služby: sociální programy Pět P a KOMPAS; Manažerská akreditace DS a Dobrovolnická služba v muzeu a knihovně Akreditace dobrovolnické služby: sociální programy Pět P a KOMPAS; Manažerská akreditace DS a Dobrovolnická služba v muzeu a knihovně

3 DS v muzeu a knihovně: Rok 2009 – zahraniční stáž ředitelů a získání praktické zkušenosti a informací k dobrovolnictví. Rok 2009 – zahraniční stáž ředitelů a získání praktické zkušenosti a informací k dobrovolnictví. Rok 2010 – konzultace se zaměstnanci, získání příslibu garanta, lektorů, koordinátorů v MaK, společné zpracování Žádosti o udělení Akreditace na MV ČR. Rok 2010 – konzultace se zaměstnanci, získání příslibu garanta, lektorů, koordinátorů v MaK, společné zpracování Žádosti o udělení Akreditace na MV ČR. Podání Žádosti, upřesnění a schválení leden 2011. Podání Žádosti, upřesnění a schválení leden 2011.

4 Akceptované činnosti dobrovolníků: Specializovaný servis pro handicapované návštěvníky. Specializovaný servis pro handicapované návštěvníky. Podílení se na průzkumech zájmu uživatelů – obsluha sběrných míst, dotazovací rozhovory, vyvěšování plakátů. Podílení se na průzkumech zájmu uživatelů – obsluha sběrných míst, dotazovací rozhovory, vyvěšování plakátů. Pomocník proti „profesní slepotě“: web, PR materiály, úprava prostor. Pomocník proti „profesní slepotě“: web, PR materiály, úprava prostor. Pomoc se zajišťováním kulturních akcí – pomocné činnosti pod vedením manažera, orientace návštěvníků, pomoc lidem se specif. potřebami, pomoc s úpravou sálů atp. Pomoc se zajišťováním kulturních akcí – pomocné činnosti pod vedením manažera, orientace návštěvníků, pomoc lidem se specif. potřebami, pomoc s úpravou sálů atp. Průvodce v expozicích v určitém segmentu. Průvodce v expozicích v určitém segmentu.

5 Dobrovolníci: S.O.S. dobrovolníci x středně dobá či dlouhodobá činnost. S.O.S. dobrovolníci x středně dobá či dlouhodobá činnost. Označování dobrovolníků: tričko, vesta, visačka, čepice, šátek … Označování dobrovolníků: tričko, vesta, visačka, čepice, šátek … Registrační karta dobrovolníka, smlouvy, mlčenlivost, BOZP, prohlídka lékaře … Registrační karta dobrovolníka, smlouvy, mlčenlivost, BOZP, prohlídka lékaře … Dobrovolnictví veřejně prospěšné x vzájemně prospěšné. Dobrovolnictví veřejně prospěšné x vzájemně prospěšné.

6 Co považuji za důležité? Dobrovolník nenahrazuje kvalifikované osoby ani profi servis (průzkumy, úklid). Dobrovolník nenahrazuje kvalifikované osoby ani profi servis (průzkumy, úklid). Dobrovolník nevykonává neoblíbenou činnost nebo alespoň ne sám. Dobrovolník nevykonává neoblíbenou činnost nebo alespoň ne sám. Dobrovolník rozumí svým právům a povinnostem. Dobrovolník rozumí svým právům a povinnostem. Dobrovolník má svého koordinátora, který mu činnost přiděluje, kontroluje ji a ukončuje ji. Dobrovolník má svého koordinátora, který mu činnost přiděluje, kontroluje ji a ukončuje ji. Dobrovolník by měl být proškolen, pod smlouvou, kontrolován a oceňován. Dobrovolník by měl být proškolen, pod smlouvou, kontrolován a oceňován.

7 Zisky a náklady Nákladová část Nákladová část 4-8 hodin týdně, tým koordinátorů 4-8 hodin týdně, tým koordinátorů Označení místa pro dobrovolníky (kancelář, šatna, stůl, nástěnka, složka na webu, …) Označení místa pro dobrovolníky (kancelář, šatna, stůl, nástěnka, složka na webu, …) Zisková část Zisková část Motivovaní fandové mají výkonnou roli Motivovaní fandové mají výkonnou roli Partnerský vztah Partnerský vztah Vidí, co uniká profesionálům a mají na to čas Vidí, co uniká profesionálům a mají na to čas Propagují domovskou organizaci Propagují domovskou organizaci

8 Závěrem: Akreditované programy jako zdroj inspirace, struktury a zkušeností. Akreditované programy jako zdroj inspirace, struktury a zkušeností. Kvalita, rozsah odvislé od kvality, zájmu a možností koordinátora. Kvalita, rozsah odvislé od kvality, zájmu a možností koordinátora. Dobrovolníci mohou dobře sloužit tehdy, když organizace ví, co chce změnit a kde se mohou uplatnit právě dobrovolníci. Dobrovolníci mohou dobře sloužit tehdy, když organizace ví, co chce změnit a kde se mohou uplatnit právě dobrovolníci. Dobrovolníci jsou součástí řízení lidských zdrojů v organizaci. Dobrovolníci jsou součástí řízení lidských zdrojů v organizaci.

9 Olympiáda dětí a mládeže:

10 Dobrovolnictví v Ústeckém kraji:

11 Dobrovolnické centrum, o.s. DĚKUJI ZA POZORNOST www.dcul.czwww.dcul.cz Lenka Černá www.dcul.cz Tel.: 606 512 905, lenka@dcul.cz lenka@dcul.cz www.dobrovolnik.cz


Stáhnout ppt "DOBROVOLNICTVÍ V DIVADLECH Akreditace dobrovolnické služby."

Podobné prezentace


Reklamy Google