Sociální inovace Anna Kadeřábková Centrum inovačních studií VŠEM

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Znalostní zázemí organizace
Advertisements

Genderový audit nástroj pro vyhodnocování prosazování genderové rovnosti na úrovni organizace orientován spíše na organizaci jako takovou než na dopady.
Kancelář Rady vlády pro záležitosti romské komunity při Úřadu vlády Agentura pro odstraňování sociálního vyloučení v romských lokalitách České Budějovice.
Konference „Inovace a technologický transfer – výzva a příležitost pro Ústecký kraj“ 20. května května 2014, Ústí nad Labem
ECVET v Programu celoživotního učení
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
12. září 2014 Slide N° září 2014 Slide č. 1 Sekretariát Urbact URBACT II Evropský program územní spolupráce při integrovaném a udržitelném.
1 Grantové schéma Vyrovnávání šancí žen a mužů Národní vzdělávací fond.
Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
11 Procesy a procesní řízení 22 Další charakteristiky procesu má svého vlastníka (osoba odpovídající za zlepšování procesu) má svého zákazníka (interního.
Evropský sociální fond
P ROVÁZÁNÍ SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ S TVORBOU STRATEGICKÝCH A ROZVOJOVÝCH PLÁNŮ REGIONŮ.
Odborný seminář „APLIKACE STRATEGICKÉHO HODNOTÍCÍHO RÁMCE PRO STRATEGIE MÍSTNÍHO ROZVOJE V ČR“ Odborný seminář Praha 20. září 2010.
Výzva č. 31 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.4 Partnerství a sítě Mgr. Martina Jedličková.
Mechanismy evaluace kulturních služeb
Integrovaný plán rozvoje města Kutná Hora 21. srpna 2007.
FÁZE A CYKLUS SUMP: Od myšlenky k praktickým řešením Petr Kurfürst, Centrum dopravního výzkumu, v.v.i. Praha, Kongresové centrum
KULATÝ STŮL S OBČANY – DISKUZE O BUDOUCNOSTI. Místní akční skupina (dále MAS) je na politickém rozhodování nezávislým společenstvím občanů, neziskových.
Národní a regionální klastrová politika
Projekt Kreativní města Future City Game Snímek 2 „Rozvoj města stojí na pomezí řádu a chaosu. Nemá žádný počátek ani konec. Rozvoj města je.
MEZINÁRODNÍ SROVNÁVACÍ STUDIE Produkt RP Podpora Romů v Praze.
Evropská strategie zaměstnanosti a víceúrovňové vládnutí – sen nebo skutečnost? Milena Jabůrková, Ondřej Mátl a Gabriela Nováková Zpráva zpracována pro.
Katedra sociální politiky a sociální práce Centrum praktických a evaluačních studií SLUŽBY PRO ORGANIZACE CEPRES Centrum praktických a.
© 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu
W.P Výbor regionů Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování místní dimenze.
EU a investice do lidských zdrojů Úřad práce v Liberci Oddělení implementace projektů ESF.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
PLÁNOVÁNÍ Vrcholným úkolem podnikového řízení je určování konkrétních podnikových cílů, jejichž prostřednictvím má být dosažen konečný cíl, dlouhodobá.
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
Program švýcarsko-české spolupráce Předkládání záměru projektu Konečný termín k předkládání projektových záměrů: ve 14:00 Místo předkládání.
PROINCOR – Inovační audit Liberec – PROINCOR - Inovační audit 2 INOVACE Změna je jedinou jistotou dnešního světa Předpoklad udržení zákazníka.
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
Vývoj vzdělávání a školství v krajích ČR Problémy a perspektivy středního školství Jan Kovařovic Seminář k projektu ESF Kvalita II Praha a Brno, 15. a.
Diverzifikace vysokého školství – nové výzvy Michal Karpíšek Seminář „Hodnocení kvality vysokých škol“ Telč, 28. dubna 2011.
„ Validace dobré praxe 2 “. Harmonogram semináře 10:00 – 10:15 Zahájení 10:15 – 11:00 Validace – výstupy a využití 11:00 – 11:30 Zkušenosti RP s validací.
Ruská federace x WTO a OECD
Evropská dimenze odborného vzdělávání Helena Úlovcová Helena Úlovcová Otrokovice 6. – Konference projektu UNIV 2 KRAJE.
RNDr. Jana Sýkorová SOŠ a SOU technické, Třemošnice, Sportovní 322
co je SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC VÁŠ PARTNER PRO BYZNYS INOVACE.
1 NÁKLADOVÉ ÚČETNICTVÍ (MU_305). 2 Ing. Jaroslav Wagner, PhD. Katedra manažerského účetnictví Místnost: 285 NB KH: Pondělí 15,00 – 17,00 hod.
Základní struktura projektu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
ESF – JPD 3 Grantové schéma 4.1
MARKETINGOVÝ MIX.
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
Implementace veřejného zájmu Veřejné politiky. CYKLUS VEP  KDE JSME ? (identifikace a formulace VZ) - různé varianty řešení problému (kriminalita, dopr.
Regionalistika 2 Strategické řízení a jeho využití ve veřejné správě v ČR.
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
Základní informace o programu PS ESPON Území programu a rozpočet Programové území - 28 států EU + 4 partnerské státy - Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko.
RRV2 Strategické řízení. 2 úvod  Vymezení lokálního a regionálního rozvoje  Široký kontext pojetí rozvoje území (ekonomika, ŽP, veřejné služby…)  Diferenciace.
Program ESPON 2013 Témata aktuální výzvy Národní informační den Ministerstvo pro místní rozvoj ČR 21. února 2011.
Efektivní řízení lidských zdrojů a zavádění moderních metod řízení na Městském úřadu Bruntál CZ.1.04/4.1.01/
MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC VÁŠ PARTNER PRO BYZNYS INOVACE.
Alfa Human Service Alfa Human Service, I INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Přátelská školka CZ.1.07/1.2.00/ Výměna.
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Koncepce účinnější podpory umění Ministerstvo kultury 4. dubna 2007 Marta Smolíková.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy 12. listopadu 2008Dr. Aleš Vlk Prioritní osa 2 Výzva.
Regionální politika EU v období
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
KA 1 Podpora a rozvoj služeb v oblasti SPOD
Ekonomika malých a středních podniků
PLNĚNÍ CÍLŮ SRR A VYHODNOCENÍ DOPADŮ KOHEZNÍ POLITIKY NA REGIONÁLNÍ ROZVOJ Hodnocení příspěvku OP k plnění cílů SRR v kontextu regionálních rozdílů a.
Transkript prezentace:

Sociální inovace Anna Kadeřábková Centrum inovačních studií VŠEM

I. Klíčové pojmy

Sociální inovace CO - Novost a zlepšení (realizované): vytváří sociální impakt KDO - Inovátoři (sektory): vláda, podniky, grantová ekonomika, domácnosti PROČ - Význam: vyšší produktivita (např. veřejných služeb) & řešení společenských výzev JAK - Inovační životní cyklus: nápady, prototyp/pilotáž, implementace, scaling S KÝM - Spolupráce a interakce: napříč sektory, obory, aktéry & Angažovanost: uživatelů, příjemců

Parametry inovačního řešení NOVOST: řešení v dané oblasti, sektoru, regionu, trhu nebo pro dané uživatele (...) nové nebo aplikované novým způsobem ZLEPŠENÍ: nové řešení je účinnější oproti stávajícímu řešení, vytváří měřitelné zlepšení (z hlediska výsledků a dopadů) POTŘEBNOST: nové řešení je explicitně zaměřeno na uspokojení sociální potřeby nebo využití příležitosti ZAVEDENÍ: nové řešení zahrnuje (postup) zavedení a uplatnění nových nápadů (inovace) oproti jejich pouhému vytvoření (invence) AKČNÍ KAPACITA: nové řešení posiluje a zapojuje beneficienty, vytváří nové vztahy a role, nová aktiva a schopnosti nebo zlepšuje využití aktiv a zdrojů

Charakteristiky inovačního řešení CHARAKTERISTIKY INOVAČNÍCH ŘEŠENÍ Mezisektorová rozhraní aktivit a aktérů Nové vztahy s beneficienty a mezi nimi , participativní (jejich) řešení Propojení producentů a spotřebitelů Otevřenost a spolupráce, dobrovolnost Lokální charakter, síťové propojení, tažené komunitami Využití a vytvoření nových (latentních) zdrojů a kapacit Propojení individuálního a kolektivního

II. Inovační projekty

Podněty a inspirace Postupy identifikace problému/příležitosti a jeho/její příčiny (diagnóza), získání pozornosti k tématu (zviditelnění) pro potenciální stakeholdery. Postupy mapování/vyhodnocení uplatnění nového přístupu (např. v zahraničí). Návrhy a nápady Postup od námětu k vytvoření návrhu projektu, využití kreativních a interaktivních metod, aktivní zapojení beneficientů a stakeholderů (participace a partnerství). Potřebnost Stávající řešení problému nebo využití příležitosti je (dlouhodobě) nedostatečné nebo nevhodné. Důvody neuspokojivého řešení (přetrvávajícího nebo očekávaného problému nebo nevyužité příležitosti) a potřebnost nového přístupu. Komplexnost Problém/příležitost a jejich inovativní řešení jsou zasazeny do kontextu dalších řešení, politik, strategií v daném oboru, regionu, zemi (holistický přístup). Vyhodnoceny jsou souvislosti problému/příležitosti a inovačního řešení.

Novost Podstata novosti přístupu (oproti stávajícímu řešení), např. novost pohledu na problém/příležitost, novost cílové skupiny. Jde o vytvoření vlastní inovace nebo přenos/přizpůsobení inovace vytvořené jinde. Rádius inovace, tj. v jakém měřítku jde o nové řešení (organizace, region, země, obor, cílová skupina). Zlepšení Podstata zlepšení nového řešení oproti stávajícímu. Srovnání stávajícího řešení a projektovaného zlepšení, důvody pozitivního rozdílu. Možnosti a způsoby měření tohoto zlepšení a jeho přínosu. Proces Procesní charakteristiky nového řešení, např. sociální učení, interaktivita, otevřenost, crowdsourcing, síťování/sdílení, kolaborativní práce, kreativita, angažovanost, participace, empowerment, sociální/vztahový kapitál, změna chování. Zapojení cílových skupin Orientace na uživatele, tj. (inter)aktivní zapojení, účast na spoluvytváření projektu (řešení), podíl na rozhodování o jeho směřování, soustavná zpětná vazba od uživatelů, přizpůsobení projektu měnícím se potřebám, soustředění na silné stránky jednotlivců (skupin) a jejich aktivizaci.

Dopad na cílové skupiny Trvalost a konkrétnost dopadu inovace na cílové skupiny, zvýšení potenciálu cílových skupin a jejich schopnosti zapojení do řešení vlastních problémů/využití příležitostí (po skončení podpory), přínos projektu pro zlepšení sociálního uznání cílové skupiny. Různorodost a partnerství Způsoby propojení (forma a intenzita interakce) různorodých subjektů (sektorová/institucionální diverzifikace partnerů), řešení multidisciplinárních problémů (oproti omezení na jejich dílčí aspekty), sdílení cílů, znalostí, odpovědnosti (a případně financování). Praxe a šíření Způsoby realizace inovačního řešení v praxi (test, pilot). Forma přenositelného výstupu a způsob jeho šíření, získání zpětné vazby. Podpora šíření inovačního řešení a zapojení (potenciální) zájmové komunity (odborné, politické, regionální). Upscaling a udržitelnost Postupy upscalingu inovačního řešení a jeho záběr (územní, oborový, skupinový). Další aktivity, které projekt může vyvolat nebo inspirovat. Podmínky a forma pokračování inovačního řešení po skončení poskytované podpory.

Mainstreaming Možnosti/podmínky mainstreamingu inovačního řešení a jeho záběr, tj. využitelnost v širším kontextu (oproti původnímu), využitelnost třetími stranami, schopnost soustavného zlepšování, vytváření příležitostí pro učení a spolupráci. Evaluace Způsoby evaluace průběhu řešení projektu (fáze a kritéria hodnocení), včetně získávání a zohledňování zpětné vazby klíčových aktérů. Možné varianty dalšího postupu a způsoby rozhodování o jejich volbě. Rizika a změny Rizika inovačního řešení, způsoby jejich vyhodnocování a zohlednění v evaluaci průběhu. Relace inovačních rizik a přínosu projektu v jednotlivých fázích. Nastavení možných změn v průběhu řešení, stanovení kontrolních bodů (bodů zlomu) pro předčasné ukončení. Nové kvalifikace a dovednosti Vytváření nových kvalifikací a dovedností při inovačním řešení, např. komunikace, učení se zkušeností (včetně negativních), urovnávání konfliktů, inkluzívní vize, klientského zaměření, projektového managementu a inovační změny, týmové práce, brokerage, vedení, tj. v oblastech, které vyžadují mezioborový a meziorganizační přístup v multikulturních kontextech, územně specifickou organizační kapacitu, partnerství, schopnost vizualizace budoucnosti, identifikace nových a účinných postupů.

III. Fáze, typy a dynamika

Fáze inovací FÁZE INOVACÍ PODLE TYPU 1. Podněty a inspirace 2. Návrhy a nápady 3. Prototypizace a piloty 4. Realizace a udržení 5. Upscaling 6. Systémová změna

Typ podpůrného nástroje Fáze inovačního cyklu Podpůrný nástroj Vytváření nových nápadů zdola a mobilizace občanů pro tvorbu zaměstnanosti a sociální začlenění Malé granty pro lokální iniciativy zaměstnanosti, nevládní organizace nebo organizace podporující znevýhodněné skupiny Vývoj, testování a validace inovačních přístupů a praktik Projektová podpora stakeholderům a veřejné správě k jejich proreformní mobilizaci a empowermentu Získávání a konsolidace zásoby dobré praxe a úspěšných příkladů k šíření a přenosu Zakázky na vytvoření vhodných zásobníků znalostí/informací a na vytvoření nástrojů (kapacit) pro jejich šíření Umožnění sociálních inovací a změny budováním mostů a využitím synergií mezi nesouvisejícími systémy, institucemi nebo podpůrnými aktivitami Stimulace a podpora vytváření nových forem partnerství mezi klíčovými stakeholdery a vládními úrovněmi

Typ podpůrného nástroje Fáze inovačního cyklu Podpůrný nástroj Testování hypotéz prostřednictvím experimentů Podpora sociálních experimentů, zejména metod a nástrojů pro odpovídající evaluaci a pro rozvoj (upscaling) osvědčených postupů Zvýšení povědomí, vytváření kapacit a mobilizace pro změnu mezi vládními úředníky a tvůrci rozhodnutí Podpora platforem sdíleného učení a sítí, zejména peer-to-peer učení Podpora změny struktur, organizací a institucionálních rámců Podpora shora pro replikaci, osvojení a rozvoj (šíření) testovaných inovací, které vykazují zřejmou superioritu nad stávající praxí

Dynamika inovací FÁZE INOVAČNÍHO CYKLU SPUŠTĚNÍ (KREATIVNÍ DESTRUKCE): rekonfigurace zdrojů - narušení zavedených praktik a sítí , tlak na nové nápady (vlastní, cizí) - vysoký stres, krize, deprese, zmatek REORGANIZACE (EXPLORACE): dostupnost zdrojů, nízká kone- ktivita, časový tlak - experimen-tace, učení za pochodu, vysoká iniciativa a malé efekty, frustrace VYUŽITÍ (ZAVEDENÍ): efektiv-nost a produktivita - dynamický začátek, postupný nárůst orga-zovanosti (komunikace a řízení) a formalizace, vytváření týmů KONZERVACE: pravidla a stan-dardy - ziskovost a výkonnost, měření a produktivitřa, systémy monitoringu a odměňování, technokraté, byrokrati

Dynamika inovací (fáze a pasti) SPUŠTĚNÍ chronický neúspěch REORGANIZACE EXPLORACE chudoba rigidita KONZERVACE parazitis-mus VYUŽITÍ

IV. Hodnocení

Kritéria SozialMarie Novost nápadu – nový sociální přístup nebo řešení, nový pohled na sociální problém, nové sociální otázky, nové cílové skupiny Přístup k cílové skupině – konkrétnost a dlouhodobost přínosu, zvýšení potenciálu, podpora společenské pozice cílových skupin Inovace v realizaci – inovačnost, efektivnost, kreativnost, odvaha, jaké jsou efekty a pro koho, proměnlivost projektu se změnami potřeb, spolupráce mezi různými obory, kompetencemi, skupinami, udržitelnost projektu a jeho efektů Inovace ve vnímání – integrace inovace do lokálního a regionálního prostředí, podpora dialogu a spolupráce s ostatními subjekty, přitažení zájmu médií, sponzorů, politiků, organizací, specifické přístupy v komunikaci s vnějším prostředím

Hodnocení impaktu Měření veřejné hodnoty Průzkumy uživatelských zkušeností Měření životního uspokojení Matice sociálního účetnictví Metody sledování fyzického prostředí Benchmarky výsledku Měření DALY, QALY Operační metriky Hodnocení jako učení Standardní metody oceňování investic Hodnocení sociálního impaktu (TRASI) Srovnávací monitoring Sociální výnos investic (SROI) Analýza nákladů a přínosů Metody smíšené hodnoty Balanced Scorecard Metody vyjádřených/ odhalených preferencí Uživatelem vytvořené metriky

Hodnocení jako proces učení

Evaluační otázky

Evaluační otázky