Moravskoslezský kraj: Tradice, rozvoj, kvalita

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Aktualizace Rozvojového konceptu CR na Šumavě Regionální marketing Vimperk
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY Česká republika není čistým plátcem do fondů EU MMR ČR Seznámení se stavem čerpání za období.
MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ PROJEKTOVÝCH ZÁMĚRŮ V NOVÉM PROGRAMOVACÍM OBDOBÍ EU
Cassia Development & Consulting, s.r.o.
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
Národní program podpory cestovního ruchu 2010 – 2013 Podprogram Cestovní ruch pro všechny 16. února 2010.
Zvyšování kvality v cestovním ruchu prostřednictvím IOP: Vytvoření národního systému kvality služeb v cestovním ruchu Členské fórum ATIC Polička lll.
Ostrava, Ing. Lucie Ligocká
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
M O R A V S K O S L E Z S K Ý K R A J 1 Konference „k projektu Moderní metody profesního vzdělávání“ Martina Volná Krajský úřad Moravskoslezského kraje.
Strategie čerpání evropských fondů v období 2007 až 2013: Konkurenceschopná česká ekonomika Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu.
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Program rozvoje cestovního ruchu Královéhradeckého kraje Úvodní setkání řídící skupiny – 28. června 2007– Hradec Králové 1 PROGRAM ROZVOJE CESTOVNÍHO RUCHU.
Tento projekt je spolufinancovaný z Evropského fondu regionálního rozvoje. Akce se koná v rámci Programu cezhraničnej spolupráce SR-ČR pod názvem.
Integrovaný operační program (IOP) INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM Ministerstvo pro místní rozvoj Staroměstské nám
Integrovaný operační program (IOP) INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM.
Podpora nevládních a neziskových organizací v oblasti cestovního ruchu
Projekt „Zvyšování projektové absorpční kapacity Jihomoravského kraje“ realizovaný v rámci opatření 3.3. Společného regionálního operačního programu Konference.
Aktuální aktivity odboru cestovního ruchu MMR Kolegium cestovního ruchu Karlovy Vary.
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE 2014+
1 Inovace 2007 Týden výzkumu, vývoje a inovací Operační programy na období Doc. Ing. Karel Šperlink, CSc.prosinec 2007.
Volnočasové projekty a EU financování
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Úvod do regionální politiky EU v ČR Eurocentrum Praha,
Cestovní ruch: zákon pro posílení oboru i ekonomiky ČR Jitka Fatková ředitelka odboru cestovního ruchu Tisková konference MMR 24. červen 2010.
Venkov a zemědělství po vstupu do EU Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.
ROP: FINANCE PRO VÁŠ INVESTIČNÍ ZÁMĚR Výroční konference Regionálního operačního programu Střední Morava Zlín, 8. září 2009.
IX. Konference Finance pro města a obce Libor Lukáš hejtman Zlínského kraje zástupce AKČR pro Regionální operační programy Využití Regionálních.
 POTENCIÁLNÍ ROZVOJOVÉ MOŽNOSTI VYSOČINY Pobytová turistika v ekologicky nezatížené přírodě Městská kulturně-poznávací turistika.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Projekt je spolufinancován Evropskou unií a Českou republikou Atlas Labe na území Královéhradeckého kraje prezentace výsledků projektu.
Integrovaný operační program Konference „Bezpečná Evropa“ Hradec Králové.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace
Systém kvality a inovací v cestovním ruchu
Program rozvoje venkova ČESKÉ REPUBLIKY na období 2007 – 2013.
Prezentace společnosti GOLFER s.r.o Konference Partnerství pro budoucnost – CÍLOVÝ SYSTÉM ŘÍZENÍ MÍSTNÍHO ROZVOJE STRATEGIE A PROJEKTY.
Regionální politika RP ČR.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Strukturální fondy EU a priority MŠMT Ondřej Liška ministr školství, mládeže a tělovýchovy.
Nová Koncepce státní politiky cestovního ruchu v ČR květen zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území.
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
Srovnání současného a budoucího programovacího období v ČR Ing. Jarmila Modrá Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 8. listopadu 2006.
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
VYHLÁŠENÍ 1. VÝZVY POPRVÉ V ČESKÉ REPUBLICE Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava 2007 – 2013 Tisková konference – Zlín
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 lll INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ.
Kulatý stůl pro NNO k problematice přípravy NRP Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Národní rozvojový plán květen 2003 Ing. Drahomíra Vrbská ředitelka odboru integrace a strukturálních fondů, MMR.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR 3. června 2014 Senát Parlamentu ČR SPOLEK PRO OBNOVU VENKOVA ČR.
Sektorový operační program ROZVOJ LIDSKÝCH ZDROJŮ Rozvoj regionu Jihomoravského kraje Znojmo 13. května 2003 Mgr. Pavel Vicherek, MPSV ČR.
Aktuální stav přípravy programového období František Kubeš odbor regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj ČR RSK Pardubického.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Rozvoj CR Brno, 4. listopadu 2015.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 lll INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ.
12/04/2010 Zámek Loučeň Ing. Pavel Vinohradník Oblast cestovního ruchu v ROP Střední Čechy.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Regionální politika EU v období
Prioritní oblast 4: Národní podpora cestovního ruchu
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Regionální operační program NUTS II Jihozápad
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Národní podpora využití potenciálu kulturního dědictví prostřednictvím Integrovaného operačního programu
Transkript prezentace:

Moravskoslezský kraj: Tradice, rozvoj, kvalita Strategie rozvoje cestovního ruchu v České republice a význam cestovního ruchu pro rozvoj kraje 10. prosinec 2009 Strategie rozvoje cestovního ruchu v České republice a význam cestovního ruchu pro rozvoj kraje

Základní statistické srovnání Za 3. čtvrtletí 2009 Celkem do HUZ přijelo 9,7 milionu hostů, což je o 5,6 % méně Počet zahraničních hostů klesl o 9,9 % Počet přenocování hostů v HUZ dosáhl 30,2 mil, což je o 5,7 % méně U zahraničních hostů klesl o 11,5 % Za 2. pololetí 2009 Devizové příjmy dosáhly 59 801,1 mil Kč, což je o 8,5 % méně Strategie rozvoje cestovního ruchu v České republice a význam cestovního ruchu pro rozvoj kraje

Koncepce státní politiky CR v ČR na 2007 – 2013 Koncepce státní politiky cestovního ruchu v ČR na období 2007 – 2013 schválena vládou ČR usnesením č. 1239 ze dne 7. listopadu 2007 Globální cíl Koncepce: Posláním politiky cestovního ruchu je zvýšení ekonomické výkonnosti cestovního ruchu využitím a dalším rozvojem dostupného potenciálu a tím docílení zvýšení konkurenceschopnosti celého odvětví cestovního ruchu na národní i regionální úrovni, při respektování zájmů ochrany přírody a krajiny a dalších složek životního prostředí. Priorita 1: Konkurenceschopnost národních a regionálních produktů CR Priorita 2: Rozšiřování a zkvalitňování infrastruktury a služeb CR Priorita 3: Marketing cestovního ruchu a rozvoj lidských zdrojů Priorita 4: Vytváření organizační struktury CR Strategie rozvoje cestovního ruchu v České republice a význam cestovního ruchu pro rozvoj kraje

Koncepce státní politiky CR v ČR na 2007 – 2013 Prováděcí dokument ke Koncepci státní politiky cestovního ruchu na období 2007 – 2013 schválen vládou ČR usnesením č. 913 zde dne 23. července 2008 Politika hospodářské a sociální soudržnosti Evropské unie v České republice v programovacím období 2007 -2013 Strukturální fondy EU (Integrovaný operační program, Regionální operační programy, programy přeshraniční spolupráce, ostatní programy) Program rozvoje venkova 2) Národní a regionální nástroje Legislativní nástroje, Rozpočty veřejné správy (MMR a další ministerstva, kraje), marketingové nástroje atd. Vyhodnocení Koncepce za období 2007 a 2008 bylo vládě ČR předloženo k 30. červnu 2009 Strategie rozvoje cestovního ruchu v České republice a význam cestovního ruchu pro rozvoj kraje

Projekty MMR ze strukturálních fondů EU (IOP) Integrovaný operační program (IOP) Priorita 4 - Národní podpora cestovního ruchu Cíle: Konveregence a RKaZ Alokace: 77,5 mil EUR na cestovní ruch Aktivity Priority 4a/4b Zavedení národního informačního a rezervačního systému CR Zavádění a informační podpora národních a mezinárodních standardů ve službách cestovního ruchu Podpora marketingu na národní úrovni a tvorby zdrojových databází Prezentace a propagace kulturního a přírodního dědictví, kulturního průmyslu a služeb s využitím pro cestovní ruch na národní úrovni Podpora prezentace ČR jako destinace CR Strategie rozvoje cestovního ruchu v České republice a význam cestovního ruchu pro rozvoj kraje

Projekty na kvalitu služeb v cestovním ruchu Cíl: Zavedení národního systému kvality služeb Postup: Vytvoření dílčích standardů kvality Implementace dílčích standardů do Národního systému kvality Důvody zavedení standardů: Růst konkurence destinací CR Pokles zájmu o ČR (již není „exotická“ destinace) Efekty zavedení standardů: Zvýšení kvality služeb Zvýšení konkurenceschopnosti ČR Ochrana spotřebitele, transparentnost trhu Partnerství stát a profesní organizace Strategie rozvoje cestovního ruchu v České republice a význam cestovního ruchu pro rozvoj kraje

Projekty na kvalitu služeb v cestovním ruchu Strategie rozvoje cestovního ruchu v České republice a význam cestovního ruchu pro rozvoj kraje

Projekty na kvalitu služeb v cestovním ruchu Realizované projekty Zavádění národních standardů kvality ve vybraných sektorech cestovního ruchu Kvalita služeb v segmentu venkovského cestovního ruchu Systém udržitelných modelů cestovního ruchu Zlepšení kvality služeb turistických informačních center Připravované projekty (výzva bude vyhlášena v roce 2010) Projekt na zavedení standardů kongresového a incentivního turismu Projekt na zavedení systému řízení kvality realizace Národního systému kvality služeb v oblasti cestovního ruchu Strategie rozvoje cestovního ruchu v České republice a význam cestovního ruchu pro rozvoj kraje

Projekty na statistiku cestovního ruchu Cíl: Zpřesnění a zkvalitnění statistických dat Postup: Vytvoření resortního pracoviště státní statistické služby: Pro projekty na statistiku - zveřejnění šetření v Programu statistických zjišťování Provedení statistických šetření ve vybraných sektorech Vytvoření souhrnné databáze statistických dat z vybraných sektorů Důvody realizace šetření: Částečná, nepřesná a často chybějící data Chybí data v podrobnějším regionálním členění Efekty realizace šetření: Zajištění dat pro sestavení TSA a jeho regionalizace Zvýšení kvality statistických dat v oblasti cestovního ruchu Vytvoření podmínek pro měření přínosů odvětví cestovního ruchu pro NH ČR Přínos pro řízení a strategické rozhodování státního a soukromého sektoru Zvýšení konkurenceschopnosti České republiky jako destinace cestovního ruchu Strategie rozvoje cestovního ruchu v České republice a význam cestovního ruchu pro rozvoj kraje

Projekty na statistiku cestovního ruchu Strategie rozvoje cestovního ruchu v České republice a význam cestovního ruchu pro rozvoj kraje

Projekty na statistiku služeb v cestovním ruchu Realizované projekty Zkvalitnění informací pro zpracování Satelitního účtu cestovního ruchu ČR (TSA) Zkvalitnění informací o vybraných sektorech cestovního ruchu Zkvalitnění informací o kongresovém a incentivním cestovním ruchu Připravované projekty (výzva bude vyhlášena v roce 2010) Regionalizace Satelitního účtu CR (TSA) Strategie rozvoje cestovního ruchu v České republice a význam cestovního ruchu pro rozvoj kraje

Informace o dalších možnostech využití SF v CR Regionální operační programy (ROP) V ČR celkem 7 ROP na úrovni regionů soudržnosti NUTS2 Každý ROP má prioritu věnovanou na cestovní ruch Cíl: Konvergence Alokace 981,9 mil EUR na cestovní ruch Programy přeshraniční spolupráce V ČR celkem 5 programů přeshraniční spolupráce Cíl: Evropská územní spolupráce Alokace: 190 mil. EUR využitelných na cestovní ruch Program rozvoje venkova Osa; Opatření 1.3 Podpora cestovního ruchu Fond: Evropský zemědělský fond Alokace 144,8 mil. EUR na cestovní ruch Strategie rozvoje cestovního ruchu v České republice a význam cestovního ruchu pro rozvoj kraje

Národní program podpory cestovního ruchu Podpora domácího CR, snížení sezónnosti, sociální cestovní ruch – rodiny s dětmi s nízkými příjmy, mládež, senioři, zdravotně handicapovaní) Předpokládaná alokace 100 mil. Kč pro rok 2010 Cílová skupina – podnikatelské subjekty v CR Strategie rozvoje cestovního ruchu v České republice a význam cestovního ruchu pro rozvoj kraje

Jitka Fatková Ředitelka odboru CR Staroměstské nám. 6 110 15 Praha 1 www.mmr.cz Strategie rozvoje cestovního ruchu v České republice a význam cestovního ruchu pro rozvoj kraje