POPIS OSOBY (slovní portrét)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přídavná zařízení.
Advertisements

Vedení správního řízení
Právní problematika pitvy
Geologie a pedologie - cvičení č. 1
KOŠŤÁK, Rudolf. Učebnice pátrací taktiky. Praha: Státní tiskárna, 1935
P Á T R Á N Í po osobách a věcech ZPPP Č. 28/2009.
Ohledání místa činu (OMČ) ZPPP č. 100/2001, čl. 10
Složka sady:EU III/2 č. 15 VY_32_INOVACE_Př.8.15
Výstupy z GIS Pojmy a typy výstupů, aneb pro koho, co a jak Ing. Jiří Fejfar, Ph.D.
Kriminalistická nauka o stopách
Seminář pracovní parta Komunikace. To podstatné Jak jste hodnoceni pro následující výběr pracovníků – docházka (dochvilnost), plnění úkolů, aktivity,
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Spolu to dokážeme“ Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_05.
Vývoj dětské kresby Kresba lidské postavy.
Neverbální komunikace
TRASOLOGIE ZPPP č. 100/2001 čl. 63 – 72.
Alzheimerova choroba Lukášek Závodný 2.HB.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení
Rozdíly mezi osobnostmi
Komunikace Aktivita č.1: Výchova k aktivnímu občanství
Proč krása vládne světu
Vlastní hodnocení školy a školní vzdělávací program
O TRESTNÉM ČINU O PŘESTUPKU O UDÁLOSTI
PRVNÍ ZÁSAH NA MÍSTĚ ČINU
Základy práce s videokamerou
Kriminalistická stopa
BT502Z – TPP – Zvláštní část
Metody zpracování očních pohybů
Zdravotnický asistent, první ročník Komunikace Autor: Mgr. Lenka Březíková Vytvořeno: jaro 2012 SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha.
INTEGRACE DÍTĚTE SE ZRAKOVÝM POSTIŽENÍM
Předsoudní stadium trestního řízení
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_194.
Vytvoření dokumentu bylo financováno ze zdrojů Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.32/ Počítačová.
PhDr. Petra Potměšilová, Ph.D.
Rekognice z pohledu psychologie
Vizuálně motorické komunikační systémy SP
Policie České republiky
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Vlastnosti světla Číslo DUM: III/2/VT/2/3/41 Vzdělávací předmět: Pracovní výchova, Informatika Tematická.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu)Stylistika: Slohotvorní činitelé Tematická oblast:Česky jazyk a literatura.
1 Televizní obraz Digitální záznam Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního.
Zdravotnické ukazatele v ČR. Kromě zcela obecných ekonomických ukazatelů je měření a hodnocení kvality zdravotní péče typické výskytem zcela specifických.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Vytápění Tepelná pohoda. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Lidské tělo - svaly. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a jeho svět – Lidské tělo – svaly.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Petra Hejlová ČísloVY_32_Inovace_3367 NázevNervová soustava člověka Téma hodinyČlověk – Nervová soustava.
POPIS Mgr. Michal Oblouk.
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
METODY PSYCHOLOGIE Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
KRIMINALISTICKÉ METODY IDENTIFIKACE OSOB
POPIS Mgr. Michal Oblouk.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Vlastnosti světla
Komunikace Mgr. Vladimír Velešík.
KOMUNIKACE Zápis do sešitu
POPIS Mgr. Michal Oblouk.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
ANTROPOMOTORIKA.
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
výtvarné vyjadřování od nejstarších dob
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Sociální čtení.
Základní pojmy speciální pedagogiky
Škola: SŠ, ZŠ a MŠ Karviná Autor: Bc.Balonová Soňa
Publicistický styl Reportáž. Publicistický styl Reportáž.
Človíček a jeho tělo zdraví.
Narušená komunikační schopnost
SLOHOVÉ ÚTVARY očekávané pro zadání maturitní písemné práce
Transkript prezentace:

POPIS OSOBY (slovní portrét) Využití - při rekognicích, pátráních po pachatelích, po pohřešovaných osobách apod. vychází z poznání, že ... ... není možné, aby existovali na světě dva lidé, kteří by měli naprosto stejné morfologické a metrické znaky. morfologické a metrické znaky = tělesné znaky - s individuálními znaky se člověk rodí a tyto se dále vyvíjí v průběhu života - důležité jsou individuální znaky získané (jizvy po poraněních, operacích, tetování, kulhání, nářečí ...)

DRUHY POPISNÝCH ZNAKŮ Anatomické (statické) Funkční a dynamické - stavba lidského těla - délka, šířka, výška jednotlivých částí těla - nejdůležitější jsou viditelné části těla (hlava) - projevují se při pohybu člověka, řečí a pod. - mimika, gestikulace Zvláštní znaky Doprovodné znaky vrozené: - rozštěp, růže, amputace, pigmentové znaky, … získané: - tetováže, amputace, úrazové změny, … oblečení, šperky, brýle, …

Podle osoby interpretující popis rozlišujeme tyto DRUHY POPISŮ Podle osoby interpretující popis rozlišujeme tyto druhy popisů laický popis úřední popis - zpracovává policista - popis je prováděn do stanoveného předtisku podle předepsaných po- stupů - je prováděn v úřední místnosti za kvalitních podmínek - podává občan (svědek...) - občan běžně nemá znalosti nutné pro kvalitní popis - získává policista (výslechem...) - na kvalitu tohoto popisu působí několik faktorů (viz dále) - osoba popisovaná NENÍ před policistou - osoba popisovaná JE před poli- cistou

FAKTORY PŮSOBÍCÍ NA KVALITU LAICKÉHO POPISU – čl. 329 ZPPP č. 100/2001 OBJEKTIVNÍ SUBJEKTIVNÍ nezávislé na popisující osobě (na jeho vůli, schop- nostech, znalostech ...) závislé na popisující osobě (schopnostech, znalostech ...) například: - osvětlení místa činu - vzdálenost od pozorované osoby - rychlost pohybu pozorované osoby - délka kontaktu - činnost svědka například: - kvalita paměti popisující osoby - všímavost - specifické zaměstnání popisující osoby (kadeřník, krejčí ...) - věk svědka OKOLNOSTI SOUVISEJÍCÍ S POZDĚJŠÍM OVLIVNĚNÍM SVĚDKA zejména poskytnutí předběžných informací o popisu policistům, kteří provedli první zásah na MČ, rozhovory mezi několika poznávacími svědky, atp.

Postup při získávání popisu osoby podle výpovědi poznávajícího svědka - čl. 329-331 ZPPP č. 100/2001 popisování se provádí do elektronického formuláře v informačním systému FODAGEN - zjišťují a do protokolu nebo úředního záznamu se poznamenají subjektivní a objektivní faktory a okolnosti související s pozdějším ovlivněním svědka – ještě před výslechem k popisu osoby - uvede-li svědek, že by mohl hledanou osobu poznat ... výslech se přeruší a přistoupí se k využití portrétního identifikátoru - dbá se, aby poznávající svědek nepřišel do styku s portréty hledaných osob, zejména se mu nedovolí nahlédnout do fotoalba pachatelů a provede se rekognice. pro popis je nutné užívat vzorkovnic, např. z Kriminalistické příručky č. 2 nebo z formuláře popisu osob

ÚŘEDNÍ POPIS (čl. 331 ZPPP č. 100/2001) provádí jej policejní orgán nebo kriminalistický technik za denního světla popisovaná osoba stojí (řídí se pokyny popisujícího) dbá se co možná nejmenšího narušení důstojnosti osoby prohlídku a popis skryté části těla provádí osoba stejného pohlaví popisování se provádí do elektronického formuláře v informačním systému FODAGEN !!!formulář popisu osoby je stejný pro laický i úřední popis!!!

Formulář popisu – 1. list

Formulář popisu – 2. list

Formulář popisu – 3. list

Formulář popisu – 4. list

SKLÁDANÝ PORTRÉT PORIDOS (FACETTE) jsou počítačové programy slouží pro vytvoření portrétu hlavy z pohledu en face [án fas], z paměťových stop vyslýchaných osob (svědek, poškozený) PORIDOS (FACETTE) jsou počítačové programy možnost sestavení obličejů mužů i žen sestavení se provádí postupným doplňováním jednotlivých částí obličeje z fotografií (nákresů) zadaných v systému výsledný obrázek je možné korigovat jednoduchými grafickými nástroji s obrázkem lze pracovat jako s digitální fotografií

SKLÁDANÝ PORTRÉT - slouží pro zajištění paměťové stopy k popisu osoby (např. svědka, který viděl pa- chatele), tedy pouze hlavy z pohledu en face [án fas] (většina současných zařízení) - je jednou z možností zachycení (zaznamenání, zadokumentování) laického popisu.

PORIDOS

FACETTE

SUPERPROJEKCE Využívá se k identifikaci mrtvol neznámé totožnosti     Využívá se k identifikaci mrtvol neznámé totožnosti   Metoda promítání obrazu lebky do portrétu pohřešované osoby