Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu."— Transkript prezentace:

1 Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu Kognitivní (poznávací) procesy, VY_32_INOVACE_ Autor Mgr. Monika Malá Tematická oblast Základy společenských věd Ročník Pátý Datum tvorby Září 2013 Anotace Tato prezentace popisuje kognitivní (poznávací) procesy. Je zaměřena zejména na vnímání. Metodický pokyn Tato prezentace slouží jako elektronická učebnice, pro pátý ročník (osmiletého ) gymnázia základů společenských věd – psychologie. Časová dotace 45 minut

2 Anotace: Tato prezentace popisuje kognitivní (poznávací) procesy
Anotace: Tato prezentace popisuje kognitivní (poznávací) procesy. Je zaměřena zejména na vnímání.

3 Kognitivní z lat.cognoscere (poznávat)
Kognitivní procesy = děje, jejichž prostřednictvím člověk poznává svět i sám sebe. Organismus získává nové poznatky (vnímání), uchovává poznatky (paměť, představa), zpracovává poznatky (myšlení).

4 Poznávací procesy = kognitivní systém zahrnuje:
vnímání, paměť, učení, imaginární procesy, myšlení spjaté s řečí a řešením problémů, pozornost.

5 Vnímání (percepce) = poznávací proces, který zachycuje to, co v přítomném okamžiku působí na naše smyslové orgány. Vnímání se děje v tzv. analyzátoru. Analyzátor obsahuje receptory (čivé nervové buňky lokalizované ve smyslových orgánech), dostředivé (aferentní) nervové dráhy a příslušné mozkové centrum pro danou smyslovou modalitu.

6 Vnímání II Receptorem smyslového orgánu je přijímán podnět, který je mechanismem zvaným transdukce přeměněn ve vzruch. Vzruch pokračuje dostředivými drahami do specifických mozkových center, kde jsou smyslové informace dále zpracovávány.

7 Registrace vnějšího prostředí zaznamenávají
Exoreceptory: čichový, chuťový, zrakový, sluchový, kožní – hmat, teplo, tlak, bolest.

8 Registrace vnitřního prostředí organismu
= Endoreceptory - proprioreceptory a)ve svalech, b) šlachách, pro vnímání pohybů, polohy, napětí a rovnováhy různých částí lidského těla, receptory ve stěnách vnitřních orgánů.

9 Vnímání – rozlišujeme 2 druhy zážitků:
Počitky. Vjemy. Počitky = obraz znaku vnímaného předmětu (kyselá chuť). Vjem = představa celého obrazu, nebo procesu jako celku.

10 Gestalt –zákony dokazují, že vjemy jsou obrazy nějakého celku, přestože se některé části celku nedají vnímat. Zákon figury a pozadí = tendence členit vjemové pole na figuru, dominantní obrazec, a pozadí, to ostatní, což napomáhá orientaci. Zákon časové nebo prostorové blízkosti (proximity) se týká částí lokalizovaných blízko sebe, které mají tendenci se ve vjemu spojovat a vytvářet celek.

11 c) Zákon generalizace je o vnímání stejných tvarů, které vytvářejí dojem celku. d) Podle zákona uzavřenosti vzniká vjem celku z toho, co je nějak ohraničeno, například konturami. e) Zákon dobrého tvaru – tendence přehlížet menší disproporce a vnímat tvary jako úplné, přestože takové ve skutečnosti nejsou. f) Princip konstantnosti popisuje sklon vnímat relativně podobné prvky. Odráží vývojovou úroveň poznání. Dítě určité objekty (stejného tvaru), i když je jiný.

12 Zdroj: Mgr. Kateřina Juklová :Základy obecné psychologie, Gaudeamus, Univerzita Hradec Králové, Hradec Králové 2007


Stáhnout ppt "Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu."

Podobné prezentace


Reklamy Google