Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

METODY PSYCHOLOGIE Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "METODY PSYCHOLOGIE Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem."— Transkript prezentace:

1 METODY PSYCHOLOGIE Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Psychologie je empirická věda, která disponuje souborem metod, které slouží ke sběru dat a k jejich vyhodnocení. Výzkumná práce se má vždy opírat o využití několika metod. Hlavní metody psychologie: a) metody psychologického výzkumu b) psychologické diagnostické (vyšetřovací) metody

3 A) Metody psychologického výzkumu
Pozorování - sebepozorování (např. deník) - pozorování další osobou: a) přímé – kdy sledovaný jedinec nebo skupina o sledování ví b) nepřímé – pokud sledovaný o pozorování neví (magnetofonový záznam, film, fotografie, skryté kamery)

4 Pozorovatel zásadně nezasahuje do činnosti pozorovaných
Pozorovatel zásadně nezasahuje do činnosti pozorovaných. Nesmí do pozorování promítat vlastní přání nebo osobní zvláštnosti. Pozorování musí být soustavné, plánovité, cílevědomé – vedou se přesné záznamy. Při pozorování ale pozor na ochranu osobnosti!

5 Experiment Zkoumá psychické jevy v uměle vytvořených podmínkách (vyloučíme tím náhodné vlivy). a) experiment přirozený – přechod mezi pozorováním a experimentem, aplikuje se v přirozených životních situacích (např. ve třídě) b) experiment laboratorní – probíhá v uměle vytvořeném prostředí, zaměřuje se například na vnímání, paměť, pozornost aj.

6 Rozhovor (interview) Velmi cenná metoda, přímý kontakt s klientem, můžeme pozorovat i neverbální projevy, reakci klienta na dotazy. Rozhovor: a) standardizovaný – přesně stanovené formulace otázek v určeném pořadí b) nestandardizovaný – otázky promyšlené, určen cíl rozhovoru, ale pořadí necháno na tazateli

7 Dotazník Soustava standardizovaných otázek ve formě tištěných dotazníků. Určen k hromadnému zkoumání. Otázky: a) otevřené – volně odpovídáme b) uzavřené – volí se z několika odpovědí, např. odpovědi ANO – NE – NEVÍM. Nevýhodou je snaha dotazovaného jevit se v lepším světle, proto obsahují některé osobnostní dotazníky tzv. „lži skóre“!

8 Anamnéza Na základě rekonstrukce životopisu pomocí otázek se zjišťují podmínky a okolnosti vývoje jednotlivce, jeho dosavadní psychický vývoj, životní prostředí a psychický stav. Anamnéza má několik částí – osobní, rodová, zdravotní, sociální apod.

9 Rozbor spontánních výtvorů (výtvarné, slovní či hudební)
Jsou to práce, které byly vytvořeny při běžné činnosti a nebyly určeny pro psychologický výzkum. Příklady: slohové práce, práce z výtvarné výchovy apod.

10 B) Psychologické diagnostické metody
Jsou určeny pro poznávání osobnosti, především pro praktické účely (personalistika, poradenství apod.). Jejich použití je určeno výhradně pro psychology.

11 Výkonové testy Speciální případ psychologických experimentů. Výsledky jednotlivých osob jsou srovnávány. Různé typy testů: a) testy inteligence b) testy speciálních schopností (paměti, kreativity, zkoušky matematických schopností apod.)

12 Testy osobnosti Dotazníky, např. Cattel – popisuje osobnost pomocí 16 faktorů. Testy temperamentu. Projektivní testy – např. Rorschachův test inkoustových skvrn, Baumtest (kresba stromu), Hand – test (interpretace obrazů ruky), Figur – test (zobrazení postav), Lüsherův test barev, asociační testy a psychologie písma.

13 Seznam použité literatury
ŠIL, P. - Karolová, J.: Já člověk. 2. vyd. Olomouc: Nakladatelství Olomouc s. r. o, ISBN 80–7182–175–6 . Říčan, P.: Psychologie. 1. vyd. Praha: Portál, 2005. ISBN 80–7178–923–2.


Stáhnout ppt "METODY PSYCHOLOGIE Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem."

Podobné prezentace


Reklamy Google