Smlouvy Smlouvy vznikají na základě dohody mezi 2 nebo více subjekty

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SMLOUVY PODLE Občanského a Obchodního zákoníku
Advertisements

Smlouvy kupní smlouva, smlouva o smlouvě budoucí, předkupní právo, smlouva o dílo, mandátní smlouva Mgr. Petra Malaníková.
Doc. Ing. Eva Čáslavová, CSc.
SMLOUVY Mgr. Michal Oblouk.
Podpis smlouvy. Na katastr podán návrh na vklad Tímto dnem se družstvo stane vlastníkem nemovitosti Tímto dnem se družstvo stane vlastníkem nemovitosti.
Fakulta stavební Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava 17. listopadu 15, Ostrava – Poruba.
Úvod do smluvního práva Scientia est potentia Vědění je moc.. Seneca FEL ČVUT v Praze Právo pro podnikatele II Mgr. František Šejnost
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Smlouvy Ročník:1. a 2. Datum vytvoření:listopad.
O R D O & I U S T I C I A oddíl skautů při 65. pražském středisku Pata a Mata jako pronajímatel a Křeček a Plundra, s.r.o jako nájemce uzavřeli.
Smluvní typy Naše zkušenost světa je relativní našemu rozhledu Zhuangzi FEL ČVUT v Praze Právní aspekty podnikání Mgr. František Šejnost
Obchodně-závazkové vztahy Naše zkušenost světa je relativní našemu rozhledu Zhuangzi ODBORNÝ SEMINÁŘ Management DP hl. m. Prahy Mgr. František Šejnost.
Materiál slouží při výuce učiva „SMLOUVY“. Kupní smlouva.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 09 Číslo.
Obchodní a platební procesy
Rezidenční development a SOSB Stavební fórum, 14. června 2006 Magda Pokorná.
Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ
Smlouvy Petr Machala.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: VY_32_INOVACE_
ZÁKLADNÍ ODVĚTVÍ SOUKROMÉHO PRÁVA
OBČANSKÝ ZÁKONÍK USPOŘÁDÁNÍ OZ svým uspořádáním rozděluje občanskoprávní vztahy:  PRÁVA VĚCNÁ  PRÁVO ZÁVAZKOVÉ.
Část 4 Hlava II, Díl 2, oddíl 5 NOZ §§
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: VY_32_INOVACE_9.2.1.
Jana Kučerová Kateřina Raisová Lucie Matoušková Monika Pastorková
Zdanitelná plnění Již víme, že zdanitelná plnění (§ 2 odst. 3 ZDPH) jsou: Dodání zboží (včetně dovozu a pořízení zboží z JČS), Převod nemovitosti, Poskytnutí.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Obchodně-právní závazky
DOKUMENTÁRNÍ AKREDITIV
Katastr nemovitostí odstoupení od smlouvy
Obchodní závazkové vztahy
Závazkové právo – obecná část
Téma č. 3: SMLOUVY O DÍLO NA ZHOTOVENÍ STAVBY - SMLOUVA O DÍLO V OBČANSKÉM ZÁKONÍKU (OZ) Realizace staveb III. VERONIKA HYNKOVÁ ZS 2004.
Struktura obchodní smlouvy
Obchodněprávní závazky
Příklady OPH P9 – P10 Změna a zánik závazků. Náhrada škody.
Právní vztahy k nemovitostem Kupní smlouva o převodu vlastnictví k nemovitosti Mgr. Jakub Kříž.
Příklady OPH – P7, P8 Závazky (obecná část). Vznik závazků. Zánik závazků.
Systém občanského práva.
SMLUVNÍ VZTAHY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Koupě. Kupní smlouva Kupní smlouvou se: prodávající zavazuje, že: kupujícímu odevzdá věc, která je předmětem koupě, a umožní mu nabýt vlastnické právo.
Knihovní řády a vymáhání pohledávek Seminář Závazky čtenářů vůči knihovnám Městská knihovna v Praze: 6. dubna 2011 Hanuš Hemola.
FINANČNÍ GRAMOTNOST ZÁKLADNÍ DRUHY POJIŠTĚNÍ ZPRACOVALA: MGR. IVA NOVOTNÁ SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ČESKÁ KAMENICE, JAKUBSKÉ NÁM. 113, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastObčanské právo Datum vytvoření
Smlouvy podle obchodního zákoníku Zpracoval Ing. Jan Weiser.
Obchodní smlouva. Vymezení obchodní smlouvy písemnost, ve které si dodavatel a odběratel zavazují k určitým povinnostem a získávají také určitá práva.
1 Mgr. Ing. Bc. Radek Neděla. Odpovědnost za škodu Odpovědnost zaměstnavatele = objektivní; předpoklady vzniku: - vznik škody, - protiprávní jednání nebo.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada35 AnotaceSmluvní.
Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín Mgr. Eva Cigániková AUTOR: Mgr. Eva Cigániková VY_32_INOVACE_OV,8,9_12_SMLOUVY.
Uzavírání smluv v zahraničním obchodě. Smlouvy v zahraničním obchodě základ každého obchodního styku, právní úprava: Obchodní zákoník, Občanský zákoník,
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_07.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_20.
CZ.1.07/1.5.00/ Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Jana Volková Název: VY_32_INOVACE_01_OV9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Smluvní vztahy.
Smlouvy v podnikání 1 Hradec Králové Datum CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, Hradec Králové.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_16.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_11.
Soukromé pojišťovnické právo (pojistné právo) Dana Šramková.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_13.
SMLOUVY Mgr. Michal Oblouk.
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ
Pojišťovnictví Pojišťovnické & pojistné právo
Aktivní bankovní operace – úvěry pro občany
Výklad o vybraných smluvních typech
Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Podnik a podnikání
Systém občanského práva.
Obchodněprávní závazky
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Transkript prezentace:

Smlouvy Smlouvy vznikají na základě dohody mezi 2 nebo více subjekty Musí vždy obsahovat: Identifikaci smluvních partnerů Předmět smlouvy Další ujednání Datum Podpisy smluvních partnerů

Druhy smluv Občanský zákoník rozeznává dvě skupiny smluv a to: Pojmenované smlouvy - jsou popsány v občanském zákoníku Smlouvy nepojmenované – účastníci smluvního vztahu se dohodnou na znění, které jim vyhovuje

Druhy pojmenovaných smluv: 1. Kupní smlouva 2. Směnná smlouva 3. Darovací smlouva 4. Smlouva o dílo 5. Smlouva o půjče a výpůjčce 6. Smlouva nájemní 7. Smlouva příkazní

8. Jednatelství bez příkazu 9. Smlouva o úschově 10.Smlouva o ubytování 11.Smlouva o přepravě 12.Smlouva zprostředkovatelská 13.Smlouva o vkladu 14.Smlouva pojistná

15.Smlouva o sdružení 16.Smlouva o důchodu 17.Smlouva cestovní 18.Sázka a hra 19.Veřejná soutěž 20.Veřejný příslib

1. Kupní smlouva Prodávající převádí vlastnické právo za úplatu kupujícímu Smlouva může být ústní i písemná Pokud je předmětem nemovitost je smlouva vždy písemná, vlastnictví se nabývá vkladem do katastru nemovitosí

Kupní smlouva - náležitosti Smluvní strany Předmět smlouvy – podrobný popis Cena Termín a způsob platby Další ujednání: Výhrada vlastnictví Předkupní právo Právo zpětné koupě či zpětného prodeje Právo lepšího kupce

Prodej v obchodě upravuje OZ Prodávající odpovídá za to, že prodávaná věc je ve shodě s kupní smlouvou má jakost a užitné vlastnosti smlouvou požadované má jakost a vlastnosti pro věc obvyklé že odpovídá množství, míra a hmotnost že věc odpovídá účelu pro který je určena

Vzorová kupní smlouva Pokus se napsat kupní smlouvu mezi tebou a tvým spolužákem např.na prodej: Snowbordu Přehrávače Mobilního telefonu a podobně

2. Směnná smlouva řídí se přiměřeně ustanoveními kupní smlouvy účelem je bezúplatný převod vlastnictví - smluv. strany směňují věc za věc (např. sběratelé) forma není zákonem stanovena, je-li předmětem směny nemovitost, musí být písemná

3. Darovací smlouva Touto smlouvou dárce něco bezplatně a ze své vůle přenechává nebo slibuje přenechat obdarovanému, který tento dar nebo slib přijímá Forma může být ústní, konkludentní a písemná tehdy, je-li předmětem daru nemovitost

Darovací smlouva -Vrácení daru Hrubé porušení dobrých mravů obdarovaným (odmítnutí potřebné pomoci ve stáří nebo nemoci, hrubé fyzické či psychické násilí, kriminální činnost proti dárci nebo jeho rodině) – dárce se může domáhat vrácení daru

4. Smlouva o dílo Touto smlouvou se zavazuje zhotovitel, že za sjednanou cenu a na své nebezpečí provede dílo pro objednatele a objednatel se zavazuje dílo převzít a zaplatit Forma smlouvy není zákonem předepsána, písemná vyžadována u smluv týkajících se stavby

Předmět smlouvy Zhotovení určité věci, její oprava, úprava, údržba a montáž Zhotovení, montáž, oprava, údržba stavby Práce nebo výkony např. kadeřnictví, kosmetika, čištění oděvů

Náležitosti smlouvy identifikace smluvních stran vymezení díla určení ceny díla - dohodou, odhadem nebo podle rozpočtu - v případě překročení ceny má právo odběratel od smlouvy odstoupit

Druhy smluv o dílo Smlouva o zhotovení věci na zakázku např. stavba na klíč, ušití nových šatů Oprava=odstranění vad, následků poškození nebo opotřebení věcí Úprava=změna povrchu věci (žehlení, barvení) nebo změna jejich vlastností

5. Smlouva o půjčce Věřitel přenechává dlužníkovi věci určené podle druhu (peníze) a věci určené jejich hmotností (osivo, stavební materiál) a dlužník se zavazuje vrátit po uplynutí dohodnuté doby věci stejného druhu. Může být bezplatná i úplatná (smluvní úroky) a nevyžaduje písemnou formu. Předmětem nemůže být nemovitost.

6. Smlouva o výpůjčce Půjčitel se zavazuje předat vypůjčiteli věc individuálně určenou k bezplatnému dočasnému užívání a vypůjčitel se zavazuje po uplynutí stanovené doby převzatou věc vrátit (např. obytný přívěs po dobu dovolené). Nevyžaduje písemnou formu.

7. Nájemní smlouva Pronajímatel přenechává za úplatu (nájemné v penězích nebo naturáliích) věc individuálně určenou (byt, garáž), aby ji dočasně užíval (na dobu určitou i neurčitou) nebo z ní bral užitky (výpěstky na poli). Je-li jejím předmětem byt nebo nebytový prostor, musí mít písemnou formu.

8. Příkazní smlouva Příkazník se zavazuje, že pro příkazce obstará věc nebo vykoná nějakou činnost (např. smlouva o zastoupení na základě plné moci, tj. činnost advokátů, patentových zástupců, ochranných autorských organizací, které zastupují výkonné umělce a autory při výkonu jejich práv).

Druhy příkazních smluv Smlouva o obstarání věci – mezi objednatelem a obstaratelem obstarat určitou záležitost, a to za odměnu(např. svatební hostinu, rekreaci, ubytování) Smlouva o obstarání prodeje věci (komisionářská) - mezi objednatelem a obstaratelem, že obstará vlastním jménem a na účet objednatele prodej věci svěřené objednatelem. Musí být písemná

9. Jednatelství bez příkazu = jednání určité osoby ve prospěch osoby jiné, která ale jednatele nezmocnila – jen v případě odvracení hrozící škody, nemůže jít o svévolný zásah (např. přemístění, úschova zapomenuté věci).

10. Smlouva o úschově (depozitum) Schovatel přejímá od složitele movitou věc od složitele za účelem opatrování (kabát v šatně divadla). Může být úplatná i bezplatná, písemná forma není předepsána. Nejčastěji je uzavírána konkludentním jednáním (např. předáním kabátu v šatně)

11. Smlouva o ubytování Ubytovatel se zavazuje, že poskytne objednateli za úplatu přechodné ubytování v zařízení k tomu určeném (kemp, hotel,...). Písemná forma není předepsána, bývá uzavírána konkludentním jednáním (např. zápisem do knihy klientů v hotelu a předáním klíčů od pokoje).

12. Smlouva o přepravě 1) Smlouva o osobní přepravě Dopravce se zavazuje přemístit cestujícího s jeho zavazadly na určené místo řádně a včas s tím, že má nárok na zaplacení jízdného. Bývá uzavírána konkludentními činy (vstupem do dopravního prostředku).

2) Smlouva o přepravě nákladu Dopravce se zavazuje odesílateli, že za přepravné přepraví movitou věc (zásilku) ve stanovené lhůtě z místa odeslání do místa určení a vydá ji příjemci. Písemná forma není předepsána.

13. Smlouva zprostředkovatelská Zprostředkovatel se zavazuje, že zájemci za odměnu =provizi zajistí možnost uzavření určité smlouvy (kupní, směnné, nájemní) s další osobou. Příkladem je činnost realitních kanceláří. Písemná forma není předepsána.

14. Smlouva o vkladu Vkladatel přenechává bance peníze, banka vklad přejímá a zavazuje se poskytnout vkladateli majetkové výhody (úroky, výhry) a vrátit mu částku, která mu náleží. Nemusí mít písemnou formu, ale zpravidla mívá.

15. Smlouva pojistná Pojištěný se písemně zavazuje platit pojistné a pojistitel (pojišťovna) se zavazuje poskytnout pojištěnému pojistné plnění, nastane-li nahodilá událost označená ve smlouvě (dopravní nehoda, úraz, nemoc z povolání či smrt)

Smlouva pojistná - předmět pojištění Majetek (pro případ poškození, zničení, ztráty, odcizení) Osoby (pro případ úrazu, úmrtí, dožití určitého věku) Odpovědnost za škodu

16. Smlouva o sdružení Několik osob se zavazuje, že spojí svou činnost nebo svůj majetek , aby se společně přičinily k dosažení sjednaného účelu (např. Smlouva vlastníků rekreačních chat, že si postaví společnou studnu a rozvody vody do svých chat). Nevzniká nová právnická osoba. Písemná forma není předepsána

17. Smlouva o důchodu (od r. 1993) Oprávněnému vzniká právo doživotně nebo na ustanovenou dobu, aby mu byl vyplácen určitý důchod (renta) osobou, která se k tomu zavázala.Příkladem je zaopatřovací důchod (po dobu invalidity nebo nemoci), důchod vyplácený z materiálních důvodů (forma úhrady za převedenou nemovitost nebo manželské vypořádání po rozvodu). Musí mít písemnou formu.

18. Smlouva cestovní Provozovatel CK se písemně zavazuje, že zákazníkovi poskytne zájezd a zákazník se zavazuje zaplatit sjednanou cenu. Musí mít písemnou formu a musí ze zákona obsahovat – vymezení zájezdu, jeho termíny, rozsah poskytnutých služeb, cenu, pojištění, kontakt a možnost odstoupení od smlouvy.

19. Sázka a hra Je smlouvou odvážnou, neboť výsledek závisí na náhodě a každá ze stran má naději na výhru i ztrátu. Prohraje-li někdo sázku nebo hru, vzniká mu povinnost zaplatit vítězi (čestný dluh). Tento závazek nelze soudně vymáhat s výjimkou těch sázek a her, které provozuje stát a které byly úředně dovoleny. Smlouva se uzavírá ústně.

20. Veřejná soutěž Vzniká uveřejněním výzvy vyhlašovatele, která je adresována neurčitým osobám, k účasti na soutěži, pro kterou stanoví podmínky. Předmětem je vytvoření nějakého díla nebo provedení určitého výkonu (např. v oblasti architektury a výtvarného umění).

21. Veřejný příslib =veřejné prohlášení, že bude vyplacena odměna tomu, kdo splní podmínky veřejného příslibu. Může se uskutečnit v hromadných sdělovacích prostředcích nebo formou plakátů (např. Výzvy ke sdělení informací vedoucích k dopadení pachatele, k nalezení zatoulaného zvířete, odcizené nebo ztracené věci).