Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín Mgr. Eva Cigániková AUTOR: Mgr. Eva Cigániková VY_32_INOVACE_OV,8,9_12_SMLOUVY.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín Mgr. Eva Cigániková AUTOR: Mgr. Eva Cigániková VY_32_INOVACE_OV,8,9_12_SMLOUVY."— Transkript prezentace:

1 Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín Mgr. Eva Cigániková AUTOR: Mgr. Eva Cigániková VY_32_INOVACE_OV,8,9_12_SMLOUVY NÁZEV: VY_32_INOVACE_OV,8,9_12_SMLOUVY SMLOUVY TEMA: SMLOUVY CZ.1.07/1.4.00/21.1529 ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.1529

2 Výukový materiál:EUPŠ _OP VK_Cigániková_OV,8,9_12_Smlouvy Šablona:III/2 Sada:OV,8,9 Autor:Mgr. Eva Cigániková Vytvořeno:Listopad 2012 Ověřeno:17.1.2013 – IX.třída Ročník:9 Druh učebního materiálu:Prezentace Vzdělávací oblast:Člověk a společnost Předmět:Občanská výchova Tematický okruh:OBČAN A PRÁVO Téma:Smlouvy Anotace:Seznámení se způsoby uzavírání smluv, s právy a povinnostmi vyplývajícími z nich, rozlišit smlouvu o dílo a zakázku, chovat se zodpovědně při uzavírání smluv. Připomenutí právní způsobilosti mladistvých. Poznámky:Opakování je možno použít na konec hodiny nebo na začátku další hodiny, také jako rezerva pro aktivní žáky.

3 Smlouva - Druhy smluv - ústní - písemná - činem, neboli vzájemnou dohodou Druhy smluv – kupní smlouva - smlouva o dílo Další smlouvy – darovací, pojišťovací, pracovní, nájemní … Ze všech uzavřených smluv plynou - závazky a - pohledávky je právní úkon, její porušení nebo nedodržení může být sankcionováno.

4 závazek - pohledávka - dlužník - reklamace – záruční doba - Pokus se vysvětli tyto pojmy : povinnost dlužníka něco splnit právo na plnění od dlužníka právnická nebo fyzická osoba s povinností uhradit závazek věřiteli možnost vrátit nekvalitní zboží v tzv. záruční době je doba, po kterou výrobce nese odpovědnost za správnou funkčnost výrobku, činí 24 měsíců. Představ si uplynulý týden a vypiš, kolik smluv si uzavřel:

5 Cestovní lístek při cestě do školy. Nákup potravin. Dal jsem si vyčistit do čistírny kabát. Nechal jsem se ostříhat u holičky. Koupě dárku k narozeninám. Nechal jsem si ušít oblek do tanečních. Jaké povinnosti vyplývají z uskutečnění těchto smluv? Kupní smlouva

6 Smlouva o dílo Nekupujeme hotovou věc, ale dohodnutou práci – dodavatel (zhotovitel) se zavazuje za dohodnutou cenu vykonat pro zadavatele určitou práci – vykonat dílo. na počkání na zakázku Co z těchto uzavřených smluv je kupní smlouva a co smlouva o dílo? Cestovní lístek při cestě do školy. Nákup potravin. Dal jsem si vyčistit do čistírny kabát. Nechal jsem se ostříhat u holičky. Koupě dárku k narozeninám. Nechal jsem si ušít oblek do tanečních.

7 Samostatná práce ve dvojicích, učebnice strana 26 - trička Od kolika let můžeme uzavírat kupní smlouvy? Jak tomu úkonu říkáme? Způsobilost k právním úkonům

8 Opakování 1.Jak můžeme získat majetek? 2.Co je to smlouva? 3.Jaké existují druhy smluv? 4.Vysvětli pojmy - pohledávka, závazek, reklamace. 5.Kdo je to dlužník? 6.Kdo nebo co nám zaručuje vlastnické právo? 7.V čem se liší kupní smlouva od smlouvy o dílo? 8.K čemu slouží pojištění? 9.Jak dělíme majetek? Uveď příklady. 10.Čím se zabývá Zákon o autorských právech? -------------------------------------------------------------- Prémiová – Do jakého právního odvětví patří smlouvy?


Stáhnout ppt "Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín Mgr. Eva Cigániková AUTOR: Mgr. Eva Cigániková VY_32_INOVACE_OV,8,9_12_SMLOUVY."

Podobné prezentace


Reklamy Google