Oddělení ústavní a ochranné výchovy - Činnost resortu vnitra v oblasti práce s rizikovými a ohroženými dětmi a mladými lidmi. - Pohled na téma v kontextu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nové pohledy na péči o dítě a rodinu v Dětském centru Čtyřlístek
Advertisements

Sociální služby SOZ.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Středisko náhradní rodinné péče o. s. Závěry zahraničního výzkumu Projekt Centrum podpory NRP je realizován.
Krok do života 1 projekt, který pomáhá mladým lidem odcházejícím z dětských domovů vstoupit do samostatného života.
Následné péče o mladé lidi odcházející z náhradní péče v České republice   Situační analýza Jan Folda (editor), Oldřich Matoušek, Hana Pazlarová, Anna.
Reforma systému péče o ohrožené děti a služby pro rodinu
Cizinci Vláda České republiky v roce 1999 zahrnula problematiku integrace cizinců na území České republiky do státní politiky. Bylo to jedinečné a velmi.
Finanční možností svépomocných skupin
Sociodemografická analýza Výzkum potřeb uživatelů Prostějov.
Potřeby dětí a jejich hodnocení v systému sociálně-právní ochrany dětí
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Sociálně právní ochrana dětí
Stop sociálnímu vyloučení MEPCO Sociální vyloučení začíná v dětství Milena Černá, SKOK Seminář MEPCO Stop sociálnímu vyloučení.
Transformace a sloučení systému péče o ohrožené děti Petr Nečas ministr práce a sociálních věcí 3. dubna 2008.
Transformace systému práce s ohroženými dětmi a rodinami Tisková konference MPSV a MŠMT 30. dubna 2009.
Transformace a sjednocení systému péče o ohrožené děti RNDr. Petr Nečas místopředseda vlády ministr práce a sociálních věcí
Děti se specifickými potřebami Ochrana ohrožených dětí a jejich rodin Mgr. Marie Lukasová.
Výchovně léčebná péče Ochrana ohrožených dětí a jejich rodin
SOS dětské vesničky.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
Rodinné právo II Milana Reichlová.
Minimální preventivní program školy
Transformuje Kraj nebo kraj ?
Síť služeb pro ohrožené děti a rodiny
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Správa sociálního zabezpečení
Studium pro školní metodiky prevence
Ústavní a ochranná výchova (ÚV, OV)
Koordinovaný přístup a ESIF Jan Mochťák.
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
ÚVODNÍ KONFERENCE K PROBLEMATICE INTEGROVANÉHO VZDĚLÁVÁNÍ OSOB SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM Olomouc 27. dubna 2006.
INSTITUTY NÁHRADNÍ PÉČE O DÍTĚ PŘEHLED, VÝZNAM, ÚČEL DÍTĚ JE NEODDĚLITENÁ SOUČÁST PŘIROZENÉ RODINY © Zdeňka Králíčková, 2012.
INSTITUTY NÁHRADNÍ PÉČE O DÍTĚ DÍTĚ JE NEODDĚLITENÁ SOUČÁST PŘIROZENÉ RODINY.
Dítě se specifickými potřebami Doporučení a zjištění veřejné ochránkyně práv Marie Lukasová, Sepetná 2015 © Copyright Veřejný ochránce práv, 2015.
Sjednocení systému péče o ohrožené děti – vývoj a současný stav v kontextu s vývojem Systém včasné intervence - MV.
Individuální projekt OP LZZ Systémová podpora procesů transformace systému péče o rodiny a děti Pardubice, 25. října 2012 PhDr. Miloslav Macela ředitel.
Ústavní péče o děti. pokud se rodiče neumí, nechtějí či nemohou postarat z důvodů na straně dítěte (postižení, chování) dnes je snaha nechat dítě v rodině,
Role koordinačních skupin komunitního plánování v prorodinné politice Konference k zahájení projektu „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně“
Mgr. Zuzana Jentschke - Stőcklová náměstkyně ministryně Sekce pro sociální a rodinnou politiku 10. dubna 2014.
OP VVV a KP SVL Karolína Chloubová. Prioritní osa 3 Rovný přístup ke kvalitnímu předškolnímu, primárnímu a sekundárnímu vzdělávání Investiční priorita.
Budoucnost ústavní výchovy z úhlu pohledu Federace dětských domovů ČR PaedDr. Jana Koubová
„Šance pro děti v ohrožení na Vysočině.“ Příspěvek na konferenci Třebíč, dne 14.října 2014.
Reforma systému péče o ohrožené děti 25. listopadu 2011 Miloslav Macela Odbor 21 rodiny a dávkových systémů MPSV.
Projekt „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v JMK III.“ a jeho výstupy Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Jihomoravském kraji na období.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Sociálně právní ochrana dětí Historický vývoj SPO (chudinská péče, sirotčí pokladny, okresní komise pro péči o mládež …) Současná úprava – zákon č. 359/1999.
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
1 PRIORITY SEKCE NÁMĚSTKYNĚ MINISTRA PRO SOCIÁLNÍ A RODINNOU POLITIKU.
Mgr. Jana Hanzlíková náměstkyně ministryně Sekce pro ochranu práv dětí a sociálního začleňování 10. dubna 2014.
1 Budoucnost péče o ohrožené děti Mgr. Jaroslav Fidrmuc zástupce náměstka ministryně pro vzdělávání Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská.
Prevence domácího násilí z pohledu Ministerstva vnitra Praha 14. prosince konzultační dny k přestupkové agendě Ministerstvo vnitra.
OB 21 – OBN NÁHRADNÍ RODINNÁ PÉČE. ÚKOL ● ZKUSTE VLASTNÍMI SLOVY VYSVĚTLIT POJEM NÁHRADNÍ RODINNÁ PÉČE.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Prevence domácího násilí na vládní úrovni
Intervence u dětí v riziku PCH, dětí s PCH - ústavní a ochranná výchova (ÚV, OV) Věra Linhartová, jaro 2012.
Terapie pachatelů domácího násilí
Stop násilí ve vztazích
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Analýza současného stavu institucionálního zajištění péče o ohrožené děti. [online] [cit ]. Dostupné z www: .
KA 1 Podpora a rozvoj služeb v oblasti SPOD
Sociální šetření a legislativa
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
Obor zdravotních služeb MZ
Středisko rané péče SPRP, pobočka Brno
Podpora vybraných druhů sociálních služeb ve Středočeském kraji II
Transkript prezentace:

Oddělení ústavní a ochranné výchovy - Činnost resortu vnitra v oblasti práce s rizikovými a ohroženými dětmi a mladými lidmi. - Pohled na téma v kontextu Transformace a sjednocení systému péče o ohrožené děti.

Činnost resortu vnitra  Ministerstvo vnitra Účast v pracovních skupinách k problematice ohrožených nebo rizikových dětí Legislativa  Připomínky k zákonům Oblast vnitřní bezpečnosti státu  Sledování systému péče o rizikové a ohrožené děti a mladé lidi  V tomto kontextu zpracovávání zpráv pro vládu ČR (4 od roku 1999)

Činnost resortu vnitra  Ministerstvo vnitra Oblast prevence kriminality  Dlouhodobá pozornost věnována ohroženým a rizikovým dětem a mladým lidem  Zaměřeno zejména na předcházení umisťování dětí do institucionální péče  Komplexní podpora obcím a městům v oblasti prevence kriminality dětí a mladých lidí – dotace  Systematická spolupráce zejména v Republikovém výboru pro prevenci kriminality

Činnost resortu vnitra  Policie ČR Činnost zejména v oblasti zadržování a navracení dětí s ústavní nebo ochrannou výchovou, které jsou na útěku ze zařízení Analytická činnost Podíl na přípravě zpráv pro vládu ČR Podíl na přípravě nebo změnách legoslativy

Transformace a sjednocení systému péče o ohrožené děti  Ministru práce a sociálních věcí bylo uloženo vládou usnesením č. 293 předložit vládě do 31. prosince 2008 návrh opatření k transformaci a sloučení systému péče o ohrožené děti ve smyslu nedostatků tohoto systému vyplývajících z jeho meziresortní roztříštěnosti a ustanovit za účelem zpracování návrhu opatření k transformaci a sjednocení systému péče o ohrožené děti meziresortní koordinační skupinu.  Je založena na následujícím východisku:  Dětství má nárok na zvláštní péči, pomoc, právní ochranu.  Rodina jako přirozené prostředí pro růst a blaho všech svých členů musí mít nárok na potřebnou ochranu a pomoc.  V zájmu plného a harmonického rozvoje osobnosti musí dítě vyrůstat v rodinném prostředí, v atmosféře štěstí, lásky a porozumění (z preambule Úmluvy OSN o právech dítěte).

Transformace a sjednocení systému péče o ohrožené děti  MOTTO 5: Dítě má vyrůstat v biologické rodině, pokud to není v rozporu s jeho zájmem  Všechny formy ústavní péče by měly být nejzazším alternativním a dočasným řešením pro ohrožené děti.  Klíčovým nástrojem je prevence a účinná sanace rodiny.  A dále také podpora pěstounské péče.

Transformace a sjednocení systému péče o ohrožené děti  Těžiště péče o ohrožené dítě spočívá v současné době často v oblasti řešení následků krizových stavů rodiny a dítěte.  Při řešení krizového stavu rodiny a dítěte často chybí respekt k názoru dítěte a není brán dostatečný ohled na hlas jeho rodiny. Osud dítěte je přizpůsoben zaběhnutým stereotypům.  Absence služeb se projevuje v oblasti prevence i v oblasti institucionální péče, kde je vnímán nedostatek nízkokapacitních a specializovaných zařízení (např. pro drogově závislé děti plnící povinnou školní docházku, děti závislé na alkoholu apod.), nedostatek krizových pracovišť některé kraje nemají dostatek respitních a ambulantních zařízení pro děti s kombinovaným postižením.

Transformace a sjednocení systému péče o ohrožené děti  Cílový stav po transformaci co nejvíce dětí vyrůstá ve vlastní rodině, co nejvíce ohrožených dětí je zachyceno ve stadiu prevence, co nejméně dětí žije v ústavní výchově, pokud je dítě umístěno v ústavní výchově, zkrátí se doba jeho pobytu na minimum a dítě se vrátí do vlastní nebo bude umístěno do náhradní rodiny s kontinuitou podporovaného kontaktu s rodinou.

Transformace a sjednocení systému péče o ohrožené děti  Prevence a náhradní ústavní výchova vytvoření systému efektivní prevence snížení počtů dětí v ústavní výchově snížení celkového rozsahu institucionalizované péče, průběžné posilování alternativních modelů péče, důraz na odborné a profesionální zajištění a podporu

Závěr  Aktivity resortu vnitra jsou v souladu s principy Transformace a sjednocení systému péče o ohrožené děti.  Současný stav obtížně dovoluje důsledné oddělení výkonu ústavní a ochranné výchovy.  Pokud bude dosaženo cílů Transformace tak, jak jsou definovány, významně ubude dětí s nařízenou ústavní výchovou.  Pak bude možně důsledně oba druhy opatření v praxi oddělit.

Děkuji za pozornost,… Mgr. Ferdinand Raditsch Odbor prevence kriminality MV