Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

„Šance pro děti v ohrožení na Vysočině.“ Příspěvek na konferenci Třebíč, dne 14.října 2014.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "„Šance pro děti v ohrožení na Vysočině.“ Příspěvek na konferenci Třebíč, dne 14.října 2014."— Transkript prezentace:

1 „Šance pro děti v ohrožení na Vysočině.“ Příspěvek na konferenci Třebíč, dne 14.října 2014

2 Cíl projektu Přispět ke snížení počtu dětí umísťovaných do ústavní péče Rozšířit a zkvalitnit nabídku služeb sociální prevence ohroženým rodinám prostřednictvím odborného sociálního, výchovného a psychologického poradenství a poskytováním terénních sociálně aktivizačních služeb. Být spolehlivým, místně dostupným a komplexním poskytovatelem pomoci cílové skupině na Vysočině. Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů. www.fondnno.cz a www.eeagrants.cz.

3 Základní informace o projektu Doba trvání: od 1. srpna 2014 do 30.4.2016 Cílová skupina: Děti a mládež v ohrožení a jejich rodiny Místo realizace: Kraj Vysočina, část JMK, JČK Náklady projektu: 2 350 509,-Kč/z toho 2 mil.,-Kč Fondy EHP Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů. www.fondnno.cz a www.eeagrants.cz.

4 Motivace k realizaci - vnější Podpora NRP na úkor NÚP Očekávaný nárůst žadatelů o NRP Podpora terénní práce, sanace - zachování a ozdravění biologické rodiny Zkušenost z výzev BG 1-3/Děti a mládež v ohrožení Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů. www.fondnno.cz a www.eeagrants.cz.

5 1. Motivace k realizaci - vnitřní Náhradní rodinná péče Počet svěřených dětí: 81 Počet pěstounů (počítáno na jednotlivé lidi): 86 Počet rodin celkem: 65 Počet konzultací: 520 Počet rodin s příbuzenskou péčí (nejčastěji prarodiče): 47 Počet rodin „cizích“ pěstounů (ne příbuzných): 18 Trendy 1 – nejčastější problém, kvůli němuž bylo dítě svěřeno do náhradní rodiny: závislost rodičů (alkohol, drogy), úmrtí rodičů, duševní onemocnění biologických rodičů, Trendy 2 – nejčastější problém, který pěstouni se svěřenými dětmi řeší: výchovné problémy doma a ve škole, prospěch, záškoláctví, agrese, krádeže, kontakt s biologickými rodiči Počet rodin, kde se biologičtí rodiče aktivně kontaktují nebo o to usilují: 35 Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů. www.fondnno.cz a www.eeagrants.cz.

6 2. Motivace k realizaci - vnitřní Sociální asistence a poradenství Počet rodin: 47 Počet dětí: 129 Počet rodin, v nichž je nad dětmi stanoven soudní dohled: 24 Počet konzultací: 507, z toho 68% v terénu Trendy: – nejčastější problémy rodin: Výchova a péče o děti (nedostatek výchovných kompetencí rodičů – vymezování hranic, komunikace s dětmi, motivace, důslednost atd.) – 36% Vztahy v rodině (rozvodové situace, agrese mezi sourozenci, odlišnost výchovy rodičů atd.) – 11% Finanční problematika (dluhy, nezaměstnanost, závislost na sociálních dávkách) – 17% Vzdělávání dětí (domácí příprava dětí se specifickými vzdělávacími potřebami, podpora rodičů při domácí přípravě s dětmi) – 11% Bytová problematika (nevhodné bydlení, sociální bydlení) – 7% Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů. www.fondnno.cz a www.eeagrants.cz.

7 Aktivity Poskytováním odborného psychologického poradenství, rodinné nebo individuální psychoterapie Terénní a ambulantní sociálně aktivizačních služby pro ohrožené skupiny Rozšíření a zvýšení kvalifikace odborných pracovníků Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů. www.fondnno.cz a www.eeagrants.cz.

8 Publicita 2 tiskové zprávy/zahájení, konec 2 konference /podzim 2014,2015 spot, 4 citylight, 1 zveřejnění info v tisku / konfrence podzim 2014 kalendář s výstupy projektu/ rok 2016 Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů. www.fondnno.cz a www.eeagrants.cz.

9 Výstupy, výsledky 70/30 změna poměru počtu dětí zařazených do náhradní rodinné péče a počtu dětí zařazených do péče ústavní 2 nové aktivity 150 podpořených dětí 300 psychologických konzultací v ambulanci 300 odborných konzultací v rodinách 60 návštěv v terénu Moravskobudějovicka 2 konference 7 smluv o spolupráci s městy 3 kurzy pro odborné pracovníky Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů. www.fondnno.cz a www.eeagrants.cz.

10 Děkuji za pozornost! Martina Bártová Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů. www.fondnno.cz a www.eeagrants.cz.


Stáhnout ppt "„Šance pro děti v ohrožení na Vysočině.“ Příspěvek na konferenci Třebíč, dne 14.října 2014."

Podobné prezentace


Reklamy Google