Restrukturalizace sítě zdravotnických zařízení – sliby, očekávání a realita Konference ČLK „Připravované změny v síti zdravotnických zařízení a jejich.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Krajské zdravotnictví
Advertisements

Jednání MZ ČR JUDr. Mgr. Marek Hodulík ZÁKON O UN.
Ing. Karel Havlíček – ředitel odboru příspěvkových programů
Sociální správa - prosinec
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
DIRECT MAIL – LEGISLATIVNÍ OMEZENÍ
VEŘEJNÁ PODPORA CO LZE A CO NELZE hledání optimálních možností financování zdravotnictví Praha, 24. dubna 2008.
Optimalizace počtu matričních úřadů Porada s MV ČR konaná dne
1 Sdružení řemesel a malých podniků ve stavebnictví (CAPEB) FINANCOVÁNÍ SOCIÁLNÍHO DIALOGU Leden 2008 Seminář o sociálním dialogu 15. únor 2008 (na projektu.
Zdravotní pojištění cizinců  Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění  systému veřejného zdravotního pojištění je účasten každý, kdo: a)
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. 22. května IFA. 1. Příjmové daně 2. Věcný záměr nového zákona o daních z příjmů 3. Nový zákon o daních z příjmů (NZDP)
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Rozšíření kompetencí NKÚ jako nástroj boje proti korupci CELOSTÁTNÍ FINANČNÍ KONFERENCE SMO ČR Dopady reforem na hospodaření obcí a měst Stanislav.
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
Restrukturalizace akutní lůžkové péče Ing. Petr Nosek náměstek pro zdravotní pojištění
Informace o implementaci směrnice EP a Rady 2005/36/ES
Ochrana osobních údajů při poskytování informací
Změny v síti. Transparentnost? Kartel zdravotních pojišťoven? Konference ČLK JUDr. Jan Mach ředitel právní kanceláře ČLK.
Zpráva o činnosti SK RVŠ 18. zasedání předsednictva RVŠ, 19. června 2014 Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání 2012 – 2014 Daniel Thibaud.
Dnešní možnosti zdravotních pojišťoven při nákupu zdravotní péče Vladimír Kothera generální ředitel Zdravotní pojišťovna METAL-ALIANCE Kladno, září 2005.
Doporučené postupy nebo standardy – aspekty právní
Reforma zdravotnictví ČSSD Zdravotnický systém potřebuje postupné úpravy a změny, tedy evoluční způsob reformy. Pravicové strany se v posledních letech.
Výsledky projektu HEZR hodnocení ekonomických a sociálních opatření ve zdravotnictví Tisková konference
Komise pro strategii a rozvoj - Strategický rámec VŠ politiky / shrnutí Inovační strategie (+analýza) / shrnutí doc. Kebo - Pracovní návrh VZ zákona.
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík Praha
Aktuální judikatura a rozhodovací praxe ve veřejných zakázkách
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
Tomáš Julínek Reforma zdravotnictví. Základní charakteristiky ideových pohledů na zdravotnictví - duben 2001  Zvýraznění role občana  Zdravotnická zařízení.
Živnostenské podnikání živnostenské úřady
ČINNOST PŘÍSTROJOVÉ KOMISE
NS-LEV 21 pro lepší zdravotnictví prof. MUDr. Ivan Šterzl, CSc „Nenechat nadnárodní vlivy zprivatizovat české.
REFORMA ZDRAVOTNICTVÍ „Zdravotnictví nejvyšší kvality dostupné pro všechny!“ MUDr. David Rath.
Proč potřebujeme nákupčí zdravotní péče MUDr. Pavel Hroboň, M.S.
Účetní reforma v druhém roce
Jindřichohradecké místní dráhy, a.s. Dvacet let působení v regionu Tak trochu jiná dráha.
Léčiva u vzácných onemocnění (v kontextu dalších informací) PharmDr. Josef Suchopár Infopharm, a.s. Praha,
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Navyšování platů zdravotníkům MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA náměstek ministra zdravotnictví pro zdravotní pojištění.
Evropská občanská iniciativa
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES Sociální ochrana zaměstnanců Přednáška č. 6.
Způsob financování sociálních služeb v rámci projektu „Služby sociální prevence v Olomouckém kraji“ Ing. Pavel Poles Odbor strategického rozvoje kraje.
Dotační program Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností Workshop Realizace politiky přípravy na.
Regulace lékového trhu MUDr. Tom Philipp Ph.D., MBA; náměstek pro zdravotní pojištění Mgr. Martin Mátl; ředitel odboru farmacie Podvýbor pro ekonomiku.
Zkušenosti s uplatňováním principů veřejné podpory v Královéhradeckém kraji Systém řízení a financování sítě sociálních služeb v Královéhradeckém kraji.
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2008 Ministerstvo zdravotnictví Praha,
Regulace v systému veřejného zdravotního pojištění v ohrožení? JUDr. Petr Šustek, Ph.D. Centrum zdravotnického práva, Právnická fakulta UK v Praze Šustek.
Financování sociálních služeb 2015 Olomouc
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
STABILIZACE A REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Priority ministra zdravotnictví Tomáše Julínka pro funkční období Praha,
Projekt Sociální služby v Ústeckém kraji
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok 2015
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok 2017
Informace ze sociální oblasti
REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ
Krajský úřad Ústeckého kraje 9. února 2009
Železniční doprava pro kraje Praha, 28. listopadu 2016
Ministerstva zdravotnictví ČR
Právo člena zastupitelstva obce na informace
Koncept poskytování paliativní péče MZČR Konference Kvalita- Bezpečnost- Efektivita MUDr. Martina Novotná ředitelka odboru zdravotních služeb 3. června.
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
Narušení hospodářské soutěže – definiční znak veřejné podpory
Právní pohled: marginální skupiny pacientů ve zdravotnictví
Přeshraniční poskytování zdravotní péče
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany
Úhrady zdravotní péče v sociálních zařízeních
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
Ekonomický základ veřejné správy MP313K Úvod do studia veřejné správy 9. přednáška doc. JUDr. Petr Havlan, CSc. Definujte zápatí - název.
Sdružení lázeňských míst Statuty lázeňských míst 21. června 2013
Transkript prezentace:

Restrukturalizace sítě zdravotnických zařízení – sliby, očekávání a realita Konference ČLK „Připravované změny v síti zdravotnických zařízení a jejich důsledky“ Praha 2. listopadu 2012

14.února 2011 MZ podepisuje m.j.” Restrukturace lůžkových zdravotnických zařízení bude prováděna ve spolupráci s jednotlivými kraji.” Následně v červnu 2011 vzniká pod gescí 1. náměstka MZ a 1. náměstka MPSV Komise pro optimalizaci sítě zdravotnických a sociálních zařízení. V komisi jsou zastoupeny MZ, MPSV, kraje, poskytovatelé zdravotní péče, zdravotní pojišťovny a odborové organizace Cílem je vytvořit kritéria pro tvorbu, resp. změny v síti zdravotnických zařízení a také řešit problematiku přeashů zdravotní a sociální péče. První zasedání komise se koná 22. června, následně pak 6. září a 11. a 12. října. První problém je financování činnosti komise – nikdy nebylo vyřešeno, mělo být spolufinancováno z fondů EU Proběhlo hodnocení dostupných dat (z krajů, ZP, ÚZIS) Začala debata nad tím, jak stanovit objektivní stav.

– vše je jinak Zdravotní pojišťovny a Ministerstvo zdravotnictví podepisují Memorandum zdravotních pojišťoven o restrukturalizaci a redukci lůžkového fondu – nemocničních lůžek, na základě kterého pak všechny pojišťovny vypovídají smlouvy všem lůžkovým zdravotním zařízením Činnost komise ze dne na den ztrácí smysl, následně se pak schází již jen jednou AČMN podává proti tomuto postupu stížnost k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. 2.března 2012 ÚHOS stížnost zamítl

“Zdravotní pojišťovny při poskytování plnění v systému veřejného zdravotního pojištění nejsou soutěžiteli ve smyslu zákona o ochraně hospodářské soutěže. Činnost zdravotních pojišťoven je činností směřující především k naplnění sociálních cílů založených na principu solidarity a neziskovosti. Smyslem této činnosti je realizace ústavního práva občanů na bezplatnou zdravotní péči. Oblast veřejného zdravotního pojištění se vyznačuje jen velmi omezenou možností aplikace práva hospodářské soutěže. Vzhledem k probíhající reformě veřejného zdravotnictví v ČR a souvisejícím změnám v legislativě však nelze vyloučit, že míra státní ingerence a regulace odvětví může v budoucnu poklesnout ve prospěch uplatnění soutěžních principů. Ve stanovisku ÚOHS se zároveň připomíná, že zmíněné Memorandum nebylo podepsáno pouze zástupci zdravotních pojišťoven, ale i zástupcem ministerstva, neboť obsah Memoranda naplňuje cíle reformy zdravotnictví připravené ministrem zdravotnictví ČR“

Z rozsudku Nejvyššího správního soudu 16. května 2007 (3 Ads 33/2006 – 57 ) „Každý účastník systému veřejného zdravotního pojištění a příslušných právních vztahů by podle Nejvyššího správního soudu měl mít možnost zjistit a kontrolovat, jakým způsobem je nakládáno s finančnímiprostředky, které se v systému nacházejí, při současném respektování zákonných omezení. Případný odkaz na ochranu majetkových poměrů podle § 10 zákona č. 106/1999 Sb.je v tomto směru, s ohledem na závěry učiněné výše, nepřípadný. „Z vymezení obchodního tajemství plyne, že údaje o platbách za úhrady za poskytnutou zdravotní péči těmto podmínkám nevyhovují a o obchodní tajemství se nejedná.“

Jednání v rámci tripartitiy: restrukturalizace lůžkové péče vůbec nebyla na programu jednáno, prezentován počet ukončených smluv (u 368 odvolána smluvně zakotvená prolongace, 11 vypovězeno, u lázeňských zařízení pak 58/7) Prezentován návrh na tvorbu kritérií hodnocení lůžkových zdravotnických zařízení při reskrukturalizaci uzavřeno mezi ZP a MZ další „Memorandum zdravotních pojišťoven o restrukturalizaci lůžkového fondu za účelem jeho optimalizace“. V něm jsou obecně jmenována kritéria pro hodnocení lůžkových zdravotnických zařízení a závazek zveřejnit seznam ZZ s nimiž došlo k dohodě. (53 nemocnic, z nich státních 0, krajských 13 a městských 10, zbytek vesměs malá soukromá pracoviště)

Další jednání tripartity Jednání bojkotovaly zdravotní pojišťovny. Kritéria hodnocení lůžkových zařízení byla ze strany MZ předložena v obecné a nic neříkající formě. Seznam zařízení, se kterými byl dohodnut rozsah péče byl předložen ve stejné podobě jako v červnu zveřejňují ZP seznam nemocnic se sdělením, jaká péče s nimi bude nasmlouvána. Pouze 21 nemocnic má nabídku smlouvy v plném rozsahu, ve 12 nemocnicích se má akutní lůžková péče zrušit hned, v dalších 18 zřejmě zrušit v během kratší doby (m.j jde opět o ÚHKT), ve ostatních nemocnicích má dojít k redukci lůžkové péče. Rozsah není znám.

Poslední jednání v rámci tripartity Ministerstvo zdravotnictví navrhovalo bod o restrukturalizaci nemocnic vyškrtnout, straně zaměstnaců nedodalo žádné podklady. (Seznam nemocnic jsme si sehnali jinde) Proč má mít smlouvu jen 21 nemocnic když již v polovině roku byla prezentována dohoda s 53 nedokázal (nebo nechtěl) nikdo vysvětlit. Na dotazy, podla jakých kritérií byly nemocnice do jednotlivých skupin zařazeny odmítli zástupci ZP a MZ odpovědět. Na dotaz, co se konkrétně skrývá pod pojmy „dlouhodobá smlouva s částečnou změnou struktury“ a „střednědobá smlouva se změnou struktury“ odmítli zástupci ZP a MZ odpovědět. Na dotaz, jak bude zajištěna péče o pacienty z rušených nemocnic odpověděl zástupce ZP Bc. Vladimír Kothera, MBA: „ne všechna dosud poskytovaná péče je nezbytná“

Závěrem: Zdravotní pojiš|ťovny přistoupily k otevřenému diktátu a vydírání směrem k nemocničním zařízením. Ministerstvo zdravotnictví nejen, že nezasáhlo, ale tento bezprecedentní stav zřejmě samo iniciovalo. Zákon o zdravotních pojišťovnách byl odpískán, ministerstvo bude postupovat cestou řady novel příslušných zákonů. Na poslední tripartitě zástupci MZ zcela otevřeně přiznali, že jde o účelovou záležitost – nový zákon by v parlamentu zjevně narazil, zatímco postuné novely mají šanci projít bez větší pozornosti. Co ještě zdravotní pojišťovny vymyslí, až dostanou další pravomoce? Jaká bude šance malých zdravotních zařízení – až jim skončí smlouvy, pokud se nyní zdravotním pojišťovnám podaří fakticky ovládnout nemocnice?

Může zdravotnictví fungovat bez zdravotnických zařízení a zdravotníků?

Může zdravotnictví fungovat bez zdravotních pojišťoven?

Děkuji za pozornost