Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Projekt Sociální služby v Ústeckém kraji

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Projekt Sociální služby v Ústeckém kraji"— Transkript prezentace:

1 Projekt Sociální služby v Ústeckém kraji
konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje 12. listopadu 2009

2 Základní informace o projektu
obsah projektu zajištění vybraných druhů služeb sociální prevence (nových i stávajících) na území kraje období realizace 1. září prosince 2011 finanční zdroj Oblast podpory 3.1 Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost celkové náklady 340,418 mil. Kč, z toho na zajištění sociálních služeb 336,208 mil. Kč

3 Výhody zajištění sociálních služeb formou veřejných zakázek
pružnost – na základě potřeb lze po dohodě s obcí poměrně rychle vyhlásit zadávací řízení administrativní zjednodušení pro kraj i pro poskytovatele služeb ve srovnání se „systémem“ vícezdrojového financování – jeden finanční zdroj; jedna nabídka; fakturace za poskytované služby právní jistota financování služby na období delší než jeden rok - smlouva o poskytování sociálních služeb transparentnost výběru poskytovatele služby – zpravidla se jedná o otevřené nadlimitní zadávací řízení; ve srovnání s dotačním řízením se jedná o výrazně transparentnější proces (např. je vyloučeno „lobbování“ za některé organizace nebo skupiny služeb)

4 Průběh přípravy projektu
rok 2007 červenec - první informace MPSV o konceptu individuálních projektů krajů na zajištění sociálních služeb říjen – zahájení vyjednávání s obcemi o zařazení služeb do projektu; sběr údajů o kapacitě a ceně zamýšlených služeb rok 2008 březen upřesnění podmínek ze strany MPSV; vyhlášení výzvy pro předkládání individuálních projektů krajů květen – předložení projektu „Sociální služby v Ústeckém kraji“ srpen – schválení projektu září – zahájení realizace projektu

5 Aktuální stav realizace projektu
uzavřená zadávací řízení zajištění sociálních služeb v období od 1. února 2009 do 31. prosince 2011 (39 služeb) zajištění sociálních služeb v období od 1. července 2009 do 31. prosince 2011 (21 služeb) zajištění sociálních služeb v období od 1. října 2009 do 31. prosince 2011 (3 služby) probíhající zadávací řízení zajištění sociálních služeb v období od 1. ledna 2010 do 31. prosince 2011 (zadávací řízení na 9 služeb) plánovaná zadávací řízení Předpokládáme, že v průběhu roku 2010 budou vyhlášena zadávací řízení na služby, které byly předjednány s obcemi. Případná další zadávací řízení budou plánována na základě aktuálního stavu finančních prostředků v rozpočtu projektu. Poslední zadávací řízení budou vyhlášena na zajištění služeb v období od 1. ledna do 31. prosince 2011.

6 Služby zajištěné v rámci projektu
Celkem je v rámci projektu smluvně zajištěno poskytování 63 sociálních služeb (stav - listopad 2009). podpora samostatného bydlení pro osoby s mentálním postižením nebo dlouhodobým duševním onemocněním – 6 služeb, z toho 3 nové azylové domy pro osoby bez přístřeší/rodiče s dětmi – 17 služeb, z toho 5 nových domy na půli cesty – 3 služby, z toho 1 nová intervenční centrum pro oběti domácího násilí - 1 služba (došlo k rozšíření služby o pracoviště v Chomutově, Lounech a Rumburku) nízkoprahová zařízení pro děti a mládež – 5 služeb, z toho 4 nové sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi – 7 služeb, z toho 6 nových sociálně terapeutické dílny pro osoby s mentálním postižením nebo dlouhodobým duševním onemocněním – 5 služeb sociální rehabilitace pro osoby s mentálním postižením nebo dlouhodobým duševním onemocněním, pro osoby opouštějící výkon trestu odnětí svobody a výchovná zařízení služeb, z toho 4 nové U řady služeb došlo díky projektu ke změnám (rozšíření kapacity, působnosti nebo cílové skupiny uživatelů služby).

7 Služby pro osoby s mentálním postižením
podpora samostatného bydlení 6 služeb: Děčín, Teplice, Šluknovský výběžek, Ústí nad Labem; plánovány další 2 služby: Litoměřice, Louny sociálně terapeutické dílny 5 služeb: Šluknovský výběžek, Teplice, Litoměřice; plánována 1 další služba: Louny sociální rehabilitace 7 služeb: Děčín, Litoměřice, Teplice, Šluknovský výběžek, Ústí nad Labem; touto službou není pokryto Chomutovsko a Mostecko, kde se zatím nenašel vhodný poskytovatel služby.

8 Možnosti využití služeb zajištěných v rámci projektu pro transformaci ústavů
stávající projekt aktivní spolupráce ústavů s poskytovateli nových nebo rozšířených služeb pro osoby s mentálním postižením může být prvním krokem k pozitivním změnám služeb zařízení. příprava projektu na zajištění služeb v období od ledna 2012 do prosince 2014 možnost začlenění služeb souvisejících s transformací konkrétních ústavů (jedná se o služby podpora samostatného bydlení, sociálně terapeutické dílny a sociální rehabilitace). Předpokládanou podmínkou pro zařazení služby do projektu bude, že bude součástí širšího plánu změny služeb ústavu v souladu s Kritérii transformace, humanizace a deinstitucionalizace vybraných služeb sociální péče (metodický dokument MPSV). Na toto téma proběhnou jednání s obcemi a poskytovateli služeb na začátku roku (V Ústeckém kraji působí 37 domovů pro osoby se zdravotním postižením a 11 domovů se zvláštním režimem, kterých se proces transformace služeb může týkat.)

9 Děkuji za pozornost Jiří Mach odbor sociálních věcí a zdravotnictví
Krajský úřad Ústeckého kraje tel.: ,


Stáhnout ppt "Projekt Sociální služby v Ústeckém kraji"

Podobné prezentace


Reklamy Google