Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Narušení hospodářské soutěže – definiční znak veřejné podpory

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Narušení hospodářské soutěže – definiční znak veřejné podpory"— Transkript prezentace:

1 Narušení hospodářské soutěže – definiční znak veřejné podpory
Kroměříž 17. května 2017 JUDr. Hynek Brom 1. místopředseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže

2 Struktura prezentace I. Vymezení pojmu
II. Narušení soutěže x Hospodářská soutěž III. Závěr

3 I. Vymezení pojmu

4 Vymezení pojmu Ochrana hospodářské soutěže Ochrana poskytnutá státem
Princip oznámení notifikace

5 Vymezení pojmu Narušení soutěže stejně jako další definiční znak veřejné podpory (ovlivnění obchodu mezi členskými státy) Evropská komise spíše předpokládá. Soutěž je narušena tehdy, pokud opatření posílí postavení příjemce podpory oproti jeho konkurentům.

6 Úřad pro ochranu hospodářské soutěže
Vymezení pojmu Veřejná podpora pro podniky představuje podle čl. 107 odst. 1 Smlouvy státní podporu pouze tehdy, pokud Narušuje nebo může narušit hospodářskou soutěž tím, že zvýhodňuje určité podniky nebo určitá odvětví výroby. Ovlivňuje obchod mezi členskými státy. a) + b) Úřad pro ochranu hospodářské soutěže

7 NARUŠENÍ SOUTĚŽE X HOSPODÁŘSKÁ SOUTĚŽ
II. NARUŠENÍ SOUTĚŽE X HOSPODÁŘSKÁ SOUTĚŽ Úřad pro ochranu hospodářské soutěže

8 Narušení soutěže x Hospodářská soutěž
Veřejná podpora Hospodářská soutěž Veřejné zakázky

9 Narušení soutěže x Hospodářská soutěž
Posílení postavení příjemce ve vztahu k ostatním podnikům s nimiž soutěží. Poskytnutí výhody určitému podniku v liberalizovaném odvětví v němž existuje nebo může existovat hospodářská soutěž. „In house“ nevylučuje narušení hospodářské soutěže.

10 Narušení soutěže x Hospodářská soutěž
Vyloučení hospodářské soutěže Porušení hospodářské soutěže Na danou službu se vztahuje zákonný monopol v souladu s právem EU. Zákonný monopol vylučuje hospodářskou soutěž na trhu, ale též vylučuje jakoukoli soutěž. Daná služba nesoutěží s jinými službami. Zákaz křížové financování a oddělené účetnictví v případě, že soutěžitel působí i na jiném trhu vystaveném hospodářské soutěži. Zneužití dominantního postavení. Zakázaná dohoda. Bid rigging. Porušení závazku. Neohlášené spojení podniků. Porušení soutěžního práva orgány veřejné správy.

11 Narušení soutěže x Hospodářská soutěž
Podpora podniku umožňuje udržet si silnější soutěžní postavení, než by měl v případě, že by podpora poskytnuta nebyla. Výhoda osvobození o nákladů, které by jinak vynaložil. Stačí i nízká míra podpory. X Predátorské ceny. Udržení dominantního postavení. Křížové financování. Závažné porušení.

12 Narušení soutěže x Hospodářská soutěž
Notifikace SGEI Bloková výjimka De minimis X Povolení spojení podniků Úřad pro ochranu hospodářské soutěže

13 Narušení soutěže x Hospodářská soutěž
Přezkum kartelového jednání Bid rigging Indexace cen Krycí nabídky Odstoupení od soutěže Vzdání se prospěch vítěze Koordinace Vyloučení soutěže

14 Narušení soutěže x Hospodářská soutěž
Porušení pravidel hospodářské soutěže orgánem veřejné správy Zvýhodní určitého soutěžitele nebo skupinu soutěžitelů. Vyloučí určitého soutěžitele nebo skupinu soutěžitelů z hospodářské soutěže. Vyloučí soutěž na relevantním trhu.

15 Závěr Nutno rozlišovat mezi vyloučení hospodářské soutěže a jejím narušením. Narušení soutěže v oblasti veřejné podpory je rozdílné o narušení hospodářské soutěže. Vyloučení veřejné podpory nebo její schválení příslušným procesem nevylučuje porušení soutěžní práva.

16 Úřad pro ochranu hospodářské soutěže
Děkuji za pozornost Úřad pro ochranu hospodářské soutěže


Stáhnout ppt "Narušení hospodářské soutěže – definiční znak veřejné podpory"

Podobné prezentace


Reklamy Google