Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Sdružení lázeňských míst Statuty lázeňských míst 21. června 2013

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Sdružení lázeňských míst Statuty lázeňských míst 21. června 2013"— Transkript prezentace:

1 Sdružení lázeňských míst Statuty lázeňských míst 21. června 2013
Mgr. Lucie Křesťanová Ministerstvo zdravotnictví – Český inspektorát lázní a zřídel

2 Legislativa Lázeňský zákon – zákon č. 164/2001 Sb. o přírodních léčivých zdrojích, zdrojích přírodních minerálních vod, přírodních léčebných lázních a lázeňských místech. Vyhláška o zdrojích a lázních – vyhláška č. 423/2001 Sb., kterou se stanoví způsob a rozsah hodnocení přírodních léčivých zdrojů a zdrojů přírodních minerálních vod a další podrobnosti jejich využívání, požadavky na životní prostředí a vybavení přírodních léčebných lázní a náležitosti odborného posudku o využitelnosti přírodních léčivých zdrojů a klimatických podmínek k léčebným účelům, přírodní minerální vody k výrobě přírodních minerálních vod a o stavu životního prostředí přírodních léčebných lázní.

3 Úvod Kde je stanovováno lázeňské místo:
→ na území, kde se nacházejí zdravotnická zařízení poskytovatelů lázeňské léčebně rehabilitační péče, využívající místní přírodní léčivé zdroje (osvědčené přírodní léčivé zdroje minerální vody, plynu, peloidu, klimatické podmínky vhodné k léčbě).

4

5

6

7

8 Poskytovatelé lázeňské léčebně rehabilitační péče
- pro účely vydání oprávnění k poskytování zdravotních služeb – lázeňské léčebně rehabilitační péče uživatel přírodního léčivého zdroje v souladu se zákonem č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování (zákon o zdravotních službách) žádá MZ ČIL o vydání souhlasu s poskytováním lázeňské léčebně rehabilitační péče - lokality, ve kterých je poskytována lázeňská léčebně rehabilitační péče jsou rozprostřeny po celém území České republiky

9

10 Stanovení lázeňského místa
§ 28 a 29 lázeňského zákona Lázeňské místo stanovováno za účelem ochrany lázní Za lázeňské místo lze stanovit území obce nebo jeho část anebo území více obcí, popřípadě jejich částí, v němž se nacházejí přírodní léčebné lázně. Režim ochrany lázeňského místa stanoví statut lázeňského místa. Problém: na většině lázeňských míst platí zastaralé statuty, které neodpovídají současným potřebám těchto míst. Od účinný nový statut lázeňského místa Karlovy Vary – nařízení vlády č. 321/2012 Sb., o stanovení lázeňského místa Karlovy Vary a Statutu lázeňského místa Karlovy Vary. Snaha o revizi statutů rovněž v jiných lázeňských místech.

11 Proces přijetí statutu lázeňského místa
- Lázeňské místo a statut lázeňského místa stanoví vláda nařízením  → legislativní proces. - Návrh na stanovení lázeňského místa a návrh statutu lázeňského místa podává ministerstvu obec nebo společně více obcí, v jejichž územním obvodu jsou nebo mají být stanoveny přírodní léčebné lázně. - Statut lázeňského místa stanoví režim ochrany lázeňského místa, zejména vymezí vnitřní (přísnější omezení) a vnější území lázeňského místa a v zájmu ochrany léčebného režimu stanoví: a) omezení související s výstavbou a rozvojem lázeňského místa, b) činnosti, které se v lázeňském místě omezují nebo zakazují, c) zařízení, která se v něm nesmí zřizovat.

12 Proces přijetí statutu lázeňského místa
- spolupráce obec a lázně → vyhodnocení činností, které je v lázeňském místě žádoucí regulovat → vyhodnocení velikosti území, na kterém je žádoucí takové činnosti regulovat (omezení občanů lázeňského místa x nutno respektovat ustanovení vyhlášky o zdrojích a lázních) + spolupráce MZ ČIL Finální návrh projednává zastupitelstvo obce → schválený návrh předkládán MZ ČIL

13 Proces přijetí statutu lázeňského místa
Předložený návrh – úprava do podoby nařízení vlády Zahájení legislativního procesu – vnitřní připomínkové řízení (MZ + odborná veřejnost) → vyhodnocení uplatněných připomínek – mezirezortní připomínkové řízení (ostatní rezorty a další správní orgány) → vyhodnocení uplatněných připomínek Délka legislativního procesu – několik měsíců

14 Závěr Vítáme snahy lázeňských míst o revize starých statutů.
Jsme připraveni být lázeňským místům maximálně nápomocni. Spolupráce nejen při přípravách, ale i během legislativního procesu a poté, co nový právní předpis nabude účinnosti a je potřebné jednotně přistupovat k jeho výkladu.

15 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Sdružení lázeňských míst Statuty lázeňských míst 21. června 2013"

Podobné prezentace


Reklamy Google