MALÉ VODNÍ ELEKTRÁRNY Sekce podporovaných zdrojů Energetický regulační úřad

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výkupní ceny 2013 Budoucnost bioplynu, Hospodářská komora,
Advertisements

Kolik opravdu stojí veřejná správa?
Udržitelný rozvoj energetiky
Integrace obnovitelných zdrojů do elektrizační soustavy ČR Kulatý stůl AEM,
Cenová rozhodnutí k cenám tepelné energie pro rok 2006
Zákon č. 255/2012 Sb., o kontrole (kontrolní řád)
Budoucnost hospodaření s komunálními odpady Dr. Ing. Lubomír Chytka ředitel odboru odpadů MŽP.
Bezpečná integrace OZE do ES ČR
1 Stavební kameny Národního akční plánu pro energii z obnovitelných zdrojů Euroenergy, spol. s r. o
Investiční program ČEPS, a.s., do roku 2023
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Nová zelená úsporám 2013 možnosti využití výrobků f. DAFE-PLAST.
Ing. René Neděla, Ing. Svatopluk Srba Energetický regulační úřad
Provozně - ekonomický pohled na datová centra
Nástroje na podporu bydlení v ČR Ekonomika bydlení a technické infrastruktury.
PROGRAM SLOVSEFF II. PROSTŘEDKY NA FINANCOVÁNÍ UDRŽITELNÉHO ROZVOJE NA SLOVENSKU Jan PEJTER ENVIROS, s.r.o.
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Podporované zdroje energie a ochrana spotřebitelů
Ing. René Neděla poradce předsedkyně Energetický regulační úřad
Biologické centrum AV ČR, v. v. i. Hospodaření instituce Úprava rozpočtu.
Kontrolní činnost SEI v nových podmínkách energetického zákona, zaměření kontrolní činnosti v roce 2013 Petr Holoubek Jelenovská 2013 Státní energetická.
Novela energetického zákona a teplárenství. Evropská legislativa a teplárenství EU nemá žádnou ucelenou směrnici týkající se teplárenství Novela energetického.
Operační program Podnikání a inovace Nové výzvy a záměry do budoucna
Obnovitelné zdroje energie – jejich využití a budoucnost 4. setkání OHK v Třinci 22. března 2010 Prof. Pavel SANTARIUS, CSc. Technická univerzita Ostrava.
Pohled Ministerstva životního prostředí na zákon o podpoře obnovitelných zdrojů Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí.
Podpora výroby energie v zařízeních na energetické využití odpadů
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Stav přípravy novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM
Činnost územního inspektorátu pro Zlínský kraj
Nová koncepce a změny v činnosti Státní energetické inspekce v souvislosti s novelami zákonů č. 458/2000 Sb. a č. 406/2000 Sb. Činnost územního inspektorátu.
Zákon o podporovaných zdrojích energie
1 Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie Seminář AEM, , Praha Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
1 Stav novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM Brno – 20.
PŘETRVÁVÁ KRIZE VE STAVEBNICTVÍ? 1 Přetrvává krize ve stavebnictví? Praha, Žofín, 7. října 2014 Ing. Jiří Koliba náměstek ministra pro stavebnictví.
ENVIROS - Company presentation
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
XXIII. - SEMINÁŘ ENERGETIKŮ Jelenovská nad Valašskými Klobouky 22. – 24. ledna 2013 XXIII. - SEMINÁŘ ENERGETIKŮ Jelenovská nad Valašskými Klobouky 22.
První zkušenosti s aplikací novely energetických zákonů a vyhlášek Role ERÚ v novelizované energetické legislativě seminář AEM , Brno Josef.
Energetická účinnost a změna klimatu Kontrola emisí Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie konference EPEE, , Praha Josef.
Sdružení podnikatelů v teplárenství XXV. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ POZE – novela zákona č. 165/2012 Sb. o podporovaných zdrojích energie Ing. Jiří.
Úpravy Kodexu PS a DS Aktualizace žádostí FVE a VTE Materiál na jednání kulatého stolu dne
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM Praha,
Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů v ČR v roce 2004 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM MSV Brno,
Ocenění elektřiny z KVET, druhotných a obnovitelných zdrojů v souvislosti s otvíráním trhu s elektřinou a plynem Martin Koďousek Energetický regulační.
Úspory energie a regenerace
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Brno -
Podpora výroby elektřiny z OZE, KVET a DZ v roce 2008
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Zkušenosti se zákonem o podpoře výroby elektřiny z OZE z pohledu provozovatelů OZE Jan Motlík předseda Asociace pro využití obnovitelných zdrojů energie.
Systém kontrolní činnosti SEI
Systém kontrolní činnosti SEI
XVIII. seminář energetiků Regulace v energetice; podpora výroby elektřiny z OZE seminář Energetiky Malenovice, a. s. a Tp Otrokovice, a. s. 28. – 30. ledna.
Pohled MŽP na novely energetických zákonů Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel..:
Energetické a ekologické scénáře pro přípravu aktualizace energetické koncepce Poděbrady
Otevření trhu s elektřinou, první rok zkušeností a jak dále AEA – Sdružení velkých spotřebitelů energie 5. března 2003 Praha.
Podpora obnovitelných zdrojů podle návrhu nového zákona a souvisejících vyhlášek Stanislav Trávníček ERÚ.
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
14. prosince 2005 Praha 1 Změny podpory výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie v roce 2006 Rostislav Krejcar.
Zkušenosti s regulací cen OZE Stanislav Trávníček.
Ing. Zdeněk Danielovský Poradce náměstka ministra Záměry MPO, novelizace EZ a POZE SVSE – 3. diskusní seminář, Jaké jsou možnosti snížení ceny.
Seminář k příležitosti 15-letého výročí založení SVSE Alena Vitásková předsedkyně Energetického regulačního úřadu Praha, 31. července 2014.
Nové nastavení regulace v plynárenství
Podpora obnovitelných zdrojů elektřiny
Úhrady zdravotní péče v sociálních zařízeních
PARAMETRY KVALITY ELEKTŘINY z pohledu technických norem EU a ČR
Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie
Finanční podpora pro provozovatele LDS v rámci V. Výzvy Smart grids
Transkript prezentace:

MALÉ VODNÍ ELEKTRÁRNY Sekce podporovaných zdrojů Energetický regulační úřad

Současný stav K 1. lednu 2014 došlo zastavení podpory pro všechny nové výrobny OZE mimo MVE. Rok 2015 bude posledním rokem podpory pro ostatní nové obnovitelné zdroje – končí přechodné ustanovení (získání autorizace, povolení stavby). Od 1. července 2014 vyloučení podpory pro některé a.s., pokud nedoloží, které osoby jsou vlastníky vložilo MPO do meziresortního připomínkového řízení novelu zákona č. 165/2012 Sb. (i 458/2000 Sb.) 2

3 Zelená měřidla  zajištění měřidel, sloužících k měření hodnot ovlivňujících výši poskytnutých veřejných prostředků, proti neoprávněné manipulaci. Omezení podporovaného množství elektřiny  roční limit, životnostní limit,  částečná implementace mechanismu proti překompenzaci veřejné podpory. Přechod kontrolních pravomocí k zákonu 165/2012 Sb. na Energetický regulační úřad. … Novela zákona v MPŘ

4 Současný stav podpory POZE ZDROJE: ERÚ

5 Současný stav podpory POZE ZDROJE: OTE, a.s., PDS, ERÚ * nejedná se o konečnou hodnotu

Technicko-ekonomické parametry 2015 MALÉ VODNÍ ELEKTRÁRNY

Rekapitulace Návrh T-E parametrů pro rok 2013 Vyhláška 2013 Návrh ASOCIACE Návrh ERÚ Vyhláška Měrné investiční náklady:150 tis. Kč/kWe Doba využití:4 000 kWh/kWe Doba životnosti:30 let Pro rok 2014 byly zachovány měrné investiční náklady [Kč/kWe].  Výsledky analýzy sběru dat. Zachována doba využití instalovaného výkonu.  V CR omezení dvoutarifního režimu (pouze ZB, limit výroby, …).

Zdroje dat pro aktualizaci vyhlášky č. 347/2012 Sb. Licenční spisy (smlouvy o dílo, kupní smlouvy, faktury). Dotazníkové šetření dle § 15a energetického zákona.  Měrné investiční náklady POZE.  Roční využití instalovaného výkonu POZE.  Palivové náklady POZE. Regulační výkazy od PDS za rok 2013 dle vyhlášky č. 59/2012 Sb. Reporty OTE, a.s. Veřejně dostupné informace – web, nabídky dodavatelů technologií, burzy. 8

Dotazníkové šetření – § 15a EZ Zaměřeno na subjekty, které uvedly do provozu výrobnu/y v období od – – technicko-ekonomické parametry se stanovují pro rok Primárně sbíraná data:  Měrné investiční náklady.  Palivové náklady. Pro každý POZE vybrán reprezentativní vzorek výroben. 9

Sběr dat výsledky Měrné investiční náklady [Kč/kWh]  Získaný vzorek projektů (prvotní):19 projektů  Vzorek po vyřazení extrémních hodnot:14 projektů  Investiční rozsah: – Kč/kW  Výkonový rozsah:8 kW – kW  Reprezentativní interval: Kč – Kč/kW  Analyzovaný vzorek:14 projektů 10

Sběr dat výsledky II Roční doba využití instalovaného výkonu [kWh/kW] Posuzovány pouze MVE čerpající podporu v režimu VT. Interval pro stanovení indikativní hodnoty ročního využití instalovaného výkonu stanoven v rozmezí 2500 – 6500 kWh/kW. Celkový počet provozoven v intervalu: 915 z 1875 (48,8 %) - velké množství malých výkonů s dobou využití pod 2500 kWh/kW. 11

Návrh na rok Návrh T-E parametrů pro rok 2015 Návrh ASOCIACÍ Návrh ERÚ Pro návrh vyhlášky 2015 Měrné investiční náklady:150 tis tis. Kč/kW Doba využití:4 000 kWh/kW Doba životnosti:30 let

13 Připomínka ERÚ k zákonu o POZE – požadavek na vložení násl. odstavce: „Výše maximálního podporovaného množství elektřiny z obnovitelných zdrojů podle odstavce X, zůstává zachováno i případech, kdy je výrobna elektřiny v průběhu své životnosti částečně rekonstruována nebo částečně modernizována v celkové hodnotě do XX % investice vynaložené na výstavbu výrobny elektřiny před jejím uvedením do provozu. V těchto případech se nejedná o nové uvedení výrobny elektřiny do provozu podle § 12 odstavce 1 písmena b).“ Vazba na roční a životnostní limit množství elektřiny s nárokem na podporu. Nejedná se o nové uvedení do provozu. Umožnění oprav, rekonstrukcí, modernizací. „Částečná“ rekonstrukce/modernizace