EIA – význam procesu s ohledem na navazující řízení Dana Kučová 11.11.2008 EIA – význam procesu při realizaci záměrů s ohledem na navazující řízení Zpracovala.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obecné požadavky na výstavbu
Advertisements

Zapojení veřejnosti do SEA Integra Consulting Services Jana Svobodová Jana Hrnčířová.
Regulační plán Regulační plán v řešené ploše stanoví -podrobné podmínky pro využití pozemků, -pro umístění a prostorové uspořádání staveb, -pro ochranu.
FRVŠ 1400/2010/F1/a Zkušebnictví a řízení jakosti staveb Proces 8 Užívání stavby.
Obsah a pořízení politiky územního rozvoje Politika územního rozvoje -určuje ve stanoveném období požadavky na konkretizaci úkolů územního plánování v.
POSUZOVÁNÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ V ČESKÉ REPUBLICE Zákon č. 100/2001 Sb. Posuzování vlivů na životní prostředí podléhají v zákoně vymezené záměry.
Nástroje územního plánování
Přezkum koordinovaného závazného stanoviska vydaného dle § 4 odst
KONCEPT ÚZEMNÍHO PLÁNU ODOLENA VODA pro veřejné projednání –
Hodnocení škol a školských zařízení
Přístup k vlastnímu hodnocení ze strany ČŠI
Nástroje územního plánování Přípravné Územně plánovací podklady územně analytické podklady územní studie Plánovací Politika územního rozvoje Územně plánovací.
Michal Musil 10. listopadu 2011
Technická normalizace v České republice 1.Tvorba českých technických norem 2.Mezinárodní spolupráce 3.Postavení českých technických norem.
Můžou nás vybagrovat? Lukáš Matějka Arnika – Centrum pro podporu občanů StreetRadio, Praha října 2011.
REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM PRO NUTS2 JIHOVÝCHOD POSOUZENÍ VLIVŮ KONCEPCE NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ (SEA) Ing. Petr Mynář INVESTprojekt NNC, s.r.o. Brno, 4.
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky EIA Cesta k environmentálnímu stavitelství (průběh)
Bc. Josef Velíšek Odbor regionálního rozvoje KÚPK
Strategie rozvoje městské části Praha - Libuš Posouzení vlivů Strategie na životní prostředí (SEA) Ing. Bohumil Sulek, CSc. Praha-Libuš,
ENVIRONMENTÁLNÍ INFORMATIKA A REPORTING VIII. Informace pro podporu rozhodování.
POSOUZENÍ VLIVU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Podklady k posouzení vlivu akce z hlediska vlivu na životní prostředí (EIA) dle zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování.
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
Politika územního rozvoje ČR 2008 Hodnocení vlivů na evropsky významné lokality a ptačí oblasti Ondřej Volf, 2008.
Posuzování vlivů na ŽP Veronika Tomoszková
Posuzování vlivů na životní prostředí v územním plánování (SEA proces) Zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí, ve znění zákona.
Integrovaná prevence 26. dubna Osnova přednášky úvodní poznámky cíl integrovaného rozhodování principy základní pojmy právní úprava integrované.
Integrovaná prevence. Integrovaná prevence – prameny, cíle a předmět Prameny právní úpravy: –Směrnice Rady 96/61/EC o integrované prevenci a omezování.
MUDr. Helena Šebáková RNDr. Pavel Jiříček , Na Bělidle 7, Moravská Ostrava,
Právo životního prostředí II. Úvodní přednáška
1 Účast veřejnosti v procesech dle složkových předpisů práva životního prostředí Jitka Bělohradová.
STAVEBNÍ ZÁKON Účinnost k Předpisy Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění zákona č. 68/2007.
Ochrana životního prostředí v rámci stavebního práva.
Posuzování vlivů na ŽP Veronika Tomoszková
JUDr. Jana Tkáčiková, PhD..  Listina základních práva a svobod  Zákon č. 17/1992 Sb., o životním prostředí  Občanský zákoník §§ 415 an.  Zákon č.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Praha 8. září 2015 NOVELA STAVEBNÍHO ZÁKONA Žofínské fórum.
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
RNDr. Ivana Havlíková Ing. Jiří Štochel. STAVEBNÍ ZÁKON - STARÝ.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Kanalizace – kdy bude??? Povolovací, přípravný a realizační proces kanalizace Martin Exner, starosta obce Nová Ves Nová Ves
Správní řízení Vendula Povolná Ekologický právní servis Září 2007.
Stanoviska a vyjádření krajského úřadu po novele stavebního zákona zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění.
Územně plánovací dokumentace Vybrané problémy pořizování a zpracování ve vztahu k DO.
MĚSTSKÝ ÚŘAD VALAŠSKÉ KLOBOUKY STAVEBNÍ ODBOR DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ 13. A 20. BŘEZNA 2013.
Územní studie Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje
Posuzování vlivů záměrů a koncepcí na životní prostředí
náměstek Ministerstva životního prostředí
Stanoviska DO při projednávání Návrhu ÚPD
Metodický pokyn k § 23a vodního zákona
Odbor životního prostředí MHMP
Posuzování vlivů na ŽP Jana Dudová.
Pozemkové úpravy v okrese Opava role SPÚ
Umisťování staveb.
Zásady územního rozvoje Jihomoravského kraje
ZÚR JMK zásady pro aplikaci Krajský úřad Jihomoravského kraje seminář
Posuzování vlivů na životní prostředí v procesu územního plánování
ZÚR JMK a ÚP seminář pro projektanty a pořizovatele
E.I.A. porada ÚÚP
Závazná stanoviska orgánů územního plánování po novele stavebního zákona Štiřín
Stavební právo.
Porada ochrany přírody – Brno,
Setkání se starosty obcí Karlovarského kraje Téma: Novela stavebního zákona v oblasti územního plánování s účinností od VÝBĚR.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
ROČNÍ SEMINÁŘ PRO VODOPRÁVNÍ ÚŘADY SKALSKÝ DVŮR
Závazné stanovisko orgánu územního plánování
Sdružení lázeňských míst Statuty lázeňských míst 21. června 2013
Stavební legislativa – možnosti zefektivnění přípravy staveb
Seminář pro žadatele SOCIÁLNÍ BYDLENÍ
Střední Morava - křižovatka dopravních a ekonomických zájmů
PODNIKATELSKÁ RADA 23. zasedání
Transkript prezentace:

EIA – význam procesu s ohledem na navazující řízení Dana Kučová EIA – význam procesu při realizaci záměrů s ohledem na navazující řízení Zpracovala Dana Kučová

EIA – význam procesu s ohledem na navazující řízení Dana Kučová EIA – posouzení vlivů záměru na životní prostředí Zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o posuzování vlivů na životní prostředí) ve znění pozdějších předpisů. V rámci procesu EIA jsou posuzovány vlivy na veřejné zdraví a vlivy na životní prostředí – živočichy, rostliny, ekosystémy, půdu, horninové prostředí atd…a na jejich vzájemné působení a souvislosti. Účelem EIA je získat objektivní odborný podklad pro vydání rozhodnutí, či opatření podle zvláštních právních předpisů a přispět tak k udržitelnému rozvoji společnosti.

EIA – význam procesu s ohledem na navazující řízení Dana Kučová Výsledkem procesu EIA je stanovení podmínek, za kterých je možno záměr realizovat. Podmínky, vzešlé z procesu EIA je nutné respektovat při následných správních řízeních. - nejčastěji se jedná o řízení o umístění stavby (územní řízení), stavební povolení, integrované povolení. Správní úřad při vydávání rozhodnutí dle zvláštních právních předpisů přejímá podmínky z EIA, případně odůvodní, proč tak neučinil.

EIA – význam procesu s ohledem na navazující řízení Dana Kučová Příslušný úřad Krajský úřad – příslušnost dle § 22 zákona Ministerstvo životního prostředí – příslušnost dle § 21

EIA – význam procesu s ohledem na navazující řízení Dana Kučová Dotčené správní úřady Hájí zájmy chráněné zvláštními právnímu předpisy a jehož správní obvod alespoň z části tvoří dotčené území. - specifické, záleží na charakteru záměru - KHS, CHKO, OBÚ, Povodí Odry … Česká inspekce životního prostředí (vždy).

EIA – význam procesu s ohledem na navazující řízení Dana Kučová Dotčené správní úřady a proces EIA DSÚ do procesu EIA vstupují ve všech jeho fázích – oznámení, dokumentace, posudek. K daným záměrům se DSÚ vyjadřují v rámci zájmů, které chrání na základě zvláštních právních předpisů – uplatňují požadavky a připomínky k možnosti realizace daného záměru. Důležitá je přesná specifikace požadavků, přesná formulace připomínek a zejména výrok o požadavku na celý proces EIA - uvést zda požaduje či nepožaduje - zhodnocení, zda požadavek uplatnit v rámci procesu EIA, nebo až v následných řízeních (souvisí s kompetencemi v těchto násl. řízeních) Příslušný úřad je povinen vypořádat a zapracovat tyto požadavky a připomínky v rámci výstupů procesu EIA (závěr zjišťovacího řízení, stanovisko).

EIA – význam procesu s ohledem na navazující řízení Dana Kučová Následná správní řízení a podmínky EIA Při následných správních řízeních je nutno respektovat podmínky EIA – může nastat problém: - dotčené správní úřady i příslušný úřad v rámci následných řízení uplatňují stanoviska pouze z hlediska svých kompetencí, vymezených zvláštním právním předpisem, - kontrola dodržení podmínek EIA tedy nemusí být účinná, příslušný úřad může pouze konstatovat, že podmínka byla či nebyla splněna, - zda byla podmínka splněna dostatečně by měl posoudit daný dotčený správní úřad, - ten nemá vždy kompetenci v rámci následného správního řízení vydávat stanovisko (viz předchozí slide).

EIA – význam procesu s ohledem na navazující řízení Dana Kučová Řešení??? Předcházet těmto problémům v následných řízeních je „vyřešení“ všech konfliktních aspektů v rámci procesu EIA – tzn. zapracování a posouzení všech doplňujících informací a studií k záměrům v rámci procesu EIA (zpracování např. hlukové, rozptylové studie, biologického hodnocení apod.), tak, aby podmínky vzešlé z EIA byly stanoveny konkrétně a bez požadavků na další doplňování v rámci následných řízení. Důležitá je také komunikace příslušného úřadu (KÚ, MŽP) se správními úřady, které následná řízení vedou.

EIA – význam procesu s ohledem na navazující řízení Dana Kučová Děkuji za pozornost