Středočeský kraj Česká republika

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hlediska hodnocení při výzkumech veřejného mínění  A) Podle oblastí (stav/očekávání)  Životní prostředí  Školství  Životní úroveň  Zdravotnictví 
Advertisements

Přijímací řízení pro školní rok 2013/2014 Krajský úřad Pardubického kraje odbor školství, kultury a tělovýchovy oddělení organizační a vzdělávání.
Výstavba sportovního areálu 20
Produkce odpadů 2002 – 2007 obce ORP Šumperk
KONCEPCE NÁSTAVBOVÉHO STUDIA porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem 17. prosince 2008.
Spolupráce s mikroregiony
Finanční nástroje pro podporu stanic Lenka Tomášková AOPK ČR, Sekce ochrany přírody a krajiny, odbor zvláštní ochrany přírody Praha,
Krajský úřad Pardubického kraje odbor školství a kultury oddělení organizační a vzdělávání Prospěchová stipendia ve školním roce 2014/2015 a vývoj počtu.
Podpora mikroregionů v Královéhradeckém kraji Ing. Pavlína Trpkošová Krajský úřad Královéhradeckého kraje Odbor regionálního rozvoje, cestovního ruchu.
Stipendia na středních školách zřizovaných Pardubickým krajem ve školním roce 2012/2013 Krajský úřad Pardubického kraje odbor školství, kultury a tělovýchovy.
GIS obcí kladenského regionu na Internetu
REFORMA SYSTÉMU FINANCOVÁNÍ REGIONÁLNÍHO ŠKOLSTVÍ
Obecná část rozpočtového práva III
ÚZEMNÍ ČLENĚNÍ ČR Více ZDE.
Centrum celoživotního vzdělávání
ředitel Krajského úřadu Olomouckého kraje
Přijímací řízení pro školní rok 2011/2012 Krajský úřad Pardubického kraje odbor školství, kultury a tělovýchovy oddělení organizační a vzdělávání.
M O R A V S K O S L E Z S K Ý K R A J 1 Konference „k projektu Moderní metody profesního vzdělávání“ Martina Volná Krajský úřad Moravskoslezského kraje.
Různé role zástupce ředitele školy
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Integrace romské komunity v Moravskoslezském.
Samospráva 1 SP1 Přednáška.
Prospěchová stipendia
Evropské seskupení pro územní spolupráci TRITIA – vývoj spolupráce čtyř regionů Mgr. Petr Ksenič Ostrava, 18. října 2011.
ODBORNÉ ŠKOLSTVÍ A DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ V KRÁLOVÉHRADECKÉM KRAJI
Projekty na podporu cílů vzdělávací politiky ČR v kontextu Lisabonské strategie a dalších iniciativ EU Jana Švecová MŠMT odbor pro záležitosti EU 20.října.
Prospěchová stipendia
2. setkání pracovníků ORP v oblasti regionálního rozvoje v Královéhradeckém kraji se zástupci Královéhradeckého kraje a CEP 2. BLOK Centrum evropského.
Územní uspořádání ČR Česká republika se člení na
Příprava nového zákona o rozpočtovém určení daní.
1 Dotační řízení 2015 Středočeské fondy. 2 1.Základní informace pro žadatele 2.Struktura dotačních titulů Tematické zadání Rozpočty Středočeských.
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
 zastupitelstvo,  rada,  hejtman  ředitel krajského úřadu.
Proměna škol v Centra celoživotního učení KRAJSKÁ KONFERENCE UNIV 2 KRAJE – LIBERECKÝ KRAJ 11. listopadu 2011.
Mgr. Pavel PETR Katedra společenských věd VŠB - TUO
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
Český statistický úřad a zpracované regionální analýzy o Královéhradeckém kraji Ing. Ivana Dušková Český statistický úřad, Hradec Králové,Oddělení regionálních.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Organizace Státní správy
Informativní schůzky pro rodiče vycházejících žáků říjen 2008 INFORMACE: SCIO testování žáků podpora řemesel v odborném školství nový způsob přijímacího.
Stipendia na středních školách zřizovaných Pardubickým krajem ve školním roce 2012/2013 Krajský úřad Pardubického kraje odbor školství, kultury a tělovýchovy.
Zákon o obcích č.128/2000 Sb..
REGIONÁLNÍ ŠKOLSTVÍ V PLZEŇSKÉM KRAJI. Počet škol a školských zařízení v Plzeňském kraji zřizovaných obcemi 385 zřizovaných krajem 98 soukromých 17 církevních.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
1 PORADA ŘEDITELŮ DĚTSKÝCH DOMOVŮ ZŘIZOVANÝCH MORAVSKOSLEZSKÝM KRAJEM A CÍRKEVNÍMI SUBJEKTY ODDĚLENÍ SPRÁVY ŠKOL 4. června 2009.
Od 1. dubna 2011 je účinný zákon o Úřadu práce České republiky, kterým se mění struktura a řízení úřadů práce. Tolik citace z tisku, co to však znamená?
Organizační struktura kraje
Petra Skryjová, Zuzana Kubičíková, Beata Kupová,.
M O R A V S K O S L E Z S K Ý K R A J 1 Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných krajem Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných.
Místní akční skupina Rakovnicko
Vzdělání z hlediska teorie statků
ANOTACE OBJASNIT POJMY OBEC, MĚSTO, ZASTUPITELSTVO, RADA, STAROSTA, MĚSTSKÝ ÚŘAD. VÝUKOVÝ MATERIÁL.
Místní akční skupina Lanškrounsko, z.s. Nám. J. M. Marků Lanškroun
Projekt Zvyšování kompetencí vedoucích pracovníků škol a školských zařízení Libereckého kraje v oblasti řízení a personální politiky I CZ.1.07/1.3.00/
Ekonomické a organizační problémy ve školství Pk v 1. Q 2009 Ing. Ladislav Forman vedoucí odboru školství, kultury, památkové péče a tělovýchovy
Krajský úřad Pardubického kraje odbor školství a kultury oddělení organizační a vzdělávání Vývoj počtu žáků středních škol, prospěchová stipendia ve školním.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
Důvod vzniku krajských stipendií
Školy a školská zařízení v Pardubickém kraji
Porada škol a školských zařízení Středočeského kraje
SPRÁVNÍ ORGÁNY OBCE Mgr. Michal Oblouk.
Integrovaný regionální operační program
Občanská výchova – 6. ročník, Obec, kraj
Prospěchová stipendia a vývoj počtu žáků v Pardubickém kraji
Prospěchová stipendia
místo konání: Krajský úřad Libereckého kraje
IMPLEMENTACE KRAJSKÉHO AKČNÍHO PLÁNU
Normativní financování vztahy a souvislosti
Mabistrát hlavního města Prahy
Stipendia na středních školách zřizovaných Pardubickým krajem
Transkript prezentace:

Středočeský kraj Česká republika Vzdělávací systém, střední odborné školství

Správní členění Území státu je členěno na správní jednotky V nich jsou ustanoveny územní orgány, které řídí sociální a ekonomický vývoj regionu. Užívá se několik úrovní

14 krajů v Česku

Středočeský kraj ČR = 14 krajů (13 + Praha)

Administrativní členění 12 okresů 26 obcí s rozšířenou působností 1147 obcí

Středočeský kraj Největší kraj v ČR (20 krát větší než Praha; 11000 km2) Počet obyvatel: 1,25 mil. (stejně jako Praha)

Správní členění Po roce 1989 - reformy veřejné správy - došlo k většímu posílení územní samosprávy. Rozhodující úlohu převzaly obce. V rámci reforem byla (2002) ukončena činnost okresních úřadů - působnosti přeneseny na územně správní celky - obce s rozšířenou působností (ORP) a vyšší územně správní celky - kraje (14). Cílem reformy bylo i přiblížení veřejné správy občanům: Obecních úřadů obcí s rozšířenou působností je v republice třikrát více (205) než bylo okresních úřadů (73). Od 1.1.2003 je na území Středočeského kraje 26 obcí s rozšířenou působností.

KRAJSKÝ ÚŘAD STŘEDOČESKÉHO KRAJE

Krajský úřad Středočeského kraje 18 odborů, cca 600 zaměstnanců (školství, zdravotnictví, doprava, legislativa, kultura, majetek, finance, životní prostředí…) Odbor školství a sportu – kompetence nad regionálním školstvím

Veřejná správa Krajský úřad vykonává (stejně jako magistráty statutárních měst, městské úřady a obecní úřady): a) státní správu (činnost státu) – vykonávají zaměstnanci úřadu v čele s ředitelem krajského úřadu b) samosprávu (provádí „regionální vláda“) – volení zástupci v čele s hejtmanem Rozdílné činnosti, rozdílné kompetence

VZDĚLÁVACÍ SYSTÉM

Český vzdělávací systém

REGIONÁLNÍ ŠKOLSTVÍ

Regionální síť škol a školských zařízení – školní rok 2010 / 2011 1 234 institucí (samostatné nebo integrované) 667 mateřských škol (také jako součást ZŠ; věk 3-5) 467 základních škol (věk 6-14) a 55 speciálních základních škol 143 středních škol (gymnázia, střední odborné školy, střední odborná učiliště; věk 15+) 21 vyšších odborných škol (věk 18+) 53 základních uměleckých škol (dobrovolné) 23 dětských domovů (speciální školství) 69 školských zařízení - domy dětí a mládeže, školní jídelny; pedagogicko psychologická poradna, VISK- Zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků

Střední školy zřizované Středočeským krajem 108 škol v roce 2011 (v roce 2001: 120 škol) 29 gymnázií (8, 6 a 4 leté vzdělávací programy: příprava na vysokou školu) 40 středních odborných škol (4 leté vzdělávací programy) 35 ostatní střední školy (střední odborné školy a střední odborná učiliště, integrované střední školy: 4, 3 a 2 leté vzdělávací programy) 4 odborná učiliště (3 a 2 leté vzdělávací programy: menší náročnost – pomocné práce)

Demografický vývoj počtu osob ve věku 16 let

Struktura středního vzdělávání Podpora formou stipendií Struktura středního vzdělávání

Cíle podpory odborného vzdělávání Podpora odborného vzdělávání (stipendijní program pro vybrané obory vzdělání) Cíle podpory odborného vzdělávání Středočeský kraj usiluje o systémovou podporu odborného vzdělávání v kraji podpora je zaměřena na řemeslné obory, které jsou požadovány trhem práce, mají perspektivu existence i dalšího rozvoje cílem je pomoci zvýšit zájem žáků o stavební, strojírenské, elektrotechnické, potravinářské a zemědělské obory

Strategie odborného vzdělávání SK Stipendijní program pro žáky vybraných oborů Pozitivní propagace řemesel spojená s prezentací zainteresovaných středních škol Účast Středočeského kraje v projektech zaměřených na podporu a rozvoj odborného vzdělávání

Stipendijní program pro žáky vybraných oborů pro školní rok 2010/11 finanční podpora pro žáky podporovaných oborů vzdělání je složena z měsíčního stipendia a pololetní odměny (při dosažení výborných studijních výsledků): 1. ročník: 300 Kč (~12 €) měsíčně, za vyznamenání jednorázově 1 000 Kč (~40 €) 2. ročník: 400 Kč (~16 €) měsíčně, za vyznamenání jednorázově 2 000 Kč (~80 €) 3. a 4. ročník: 500 Kč (~20 €) měs., za vyznamenání jednorázově 3 000 Kč (~120 €) podmínkou vyplacení částky je nulová neomluvená absence v daném měsíci a hodnocení chování stupněm velmi dobré celkové předpokládané náklady pro školní rok 2010/11 činí cca 3,7 mil. Kč (cca 150 000 €)

Stipendijní program - 2010/2011 Propagace řemesel Stipendijní program - 2010/2011 31 oborů vzdělání 36 škol (nevztahuje se na soukromé školy) 1021 žáků (letos pouze 1. ročníky)

Děkuji za pozornost. Mgr. Ingrid Vavřínková Oddělení správní a organizační Odbor školství a sportu   Zborovská 11, 150 21 Praha 5 tel.: 257 280 222 fax: 257 280 588 e-mail: vavrinkova@kr-s.cz www.kr-stredocesky.cz