Přístup ke kontrole prostředků poskytnutých ČR ze zahraničí Josef Polák Výroční konference ROP JZ Listopad 2011.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Finanční kontrola Zákon č. 320/2001 Sb., o finanční kontrole ve veřejné správě, ve znění pozdějších předpisů veřejnosprávní kontrola kontrola podle mezinárodních.
Advertisements

Problematika veřejných zakázek ve vztahu k porušení rozpočtové kázně z pohledu orgánů Finanční správy Mgr. Kateřina Fillová Vedoucí oddělení dotací a finanční.
Možnosti a limity kontroly obcí
Seminář k ukončování projektů FS Vzorové obsahy 10. června 2008 Praha RNDr. Alois Kopecký, ŘO FS Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
Sächsisches Staatsministerium der Finanzen Referat 17 – Kontrolle EU-Fonds Kontrola operací v rámci finanční kontroly EU Informační akce pro projektové.
Kontrolní postupy poskytovatele evropských dotací XIV. celostátní finanční konference “Dopady reforem na hospodaření obcí a měst“ Praha, 11. listopadu.
Aktuální úkoly MŠMT Odbor programů výzkumu a vývoje 2009.
David Novák 28/ Auditní činnost v rámci ROP Jihozápad.
Přehled realizovaných plateb a opatření k urychlení proplácení projektů financovaných z ROP Střední Morava 2. září 2009 Olomouc 8. září 2009 Zlín Výroční.
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Uznatelné výdaje v projektech podpořených ze strukturálních fondů EU v administraci NROS Vyúčtování globálních grantů.
Smlouva o realizaci grantového projektu v rámci globálního grantu CZ.1.07/ Zvyšování kvality ve vzdělávání ve Středočeském kraji Operačního programu.
Rozšíření kompetencí NKÚ jako nástroj boje proti korupci CELOSTÁTNÍ FINANČNÍ KONFERENCE SMO ČR Dopady reforem na hospodaření obcí a měst Stanislav.
Systém kontrol realizovaných u příjemců Ing. Lukáš Brabenec 25. září 2013.
Nesrovnalosti, porušení rozpočtové kázně
7. zasedání pracovní skupiny interních auditorů kraje Vysočina
Realizace projektu - ČR Centrum pro regionální rozvoj.
NKÚ, postavení a funkce.
Specifika Smlouvy o poskytnutí dotace u závěrečných výzev Říjen 2013 Evropská unie Evropský fond pro regionální rozvoj Investice do vaší budoucnosti.
Kontrola veřejné správy
Postavení Nejvyššího kontrolního úřadu v rámci systému správy státu Jeho význam, fungování a systém kontrol František Dohnal.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 19. března 2014.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A6 Rozpočet a plánování tvorby projektů a jejich následná realizace.
Závěrečná monitorovací zpráva a její zpracování v Benefitu.
Audity finančních prostředků spolufinancovaných z fondů EU Evropská unie Evropský fond pro regionální rozvoj Investice do vaší budoucnosti.
Finanční kontroly ve veřejné správě IT podpora kontrolovaných procesů při správě prostředků SR a EU Konference ISSS Hradec Králové, březen 2004 RNDr. Zdeněk.
Nejvyšší kontrolní úřad
METODIKA - VÝKLAD MPSV pro poskytování dotací ze státního rozpočtu nestátním neziskovým subjektům v oblasti podpory rodiny pro rok 2008 Mgr. Ivana Grosskopfová,
Finanční kontrola prováděcí vyhláška 416/2004Sb., aplikace v praxi Kurz právního minima Jihlava 26. – Ing. Libuše Nivnická.
Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI)
Kontrola projektu na místě, průběžné posouzení projektu Martina Bečvářová Praha (květen 2015)
Postavení Nejvyššího kontrolního úřadu v rámci systému státní správy České republiky Jeho význam, fungování a systém kontrol.
Kontrola veřejné správy - Nejvyšším kontrolním úřadem - orgány státního zastupitelství - soudy (přehled) Olga Pouperová.
1 Postup při provádění inspekce v místě poskytování sociálních služeb Odbor sociální péče a zdravotnictví Magistrát hlavního města Prahy.
PROVÁDĚNÉ KONTROLY PLNĚNÍ PODMÍNEK ROZHODNUTÍ Úřad vlády České republiky Odbor právní a kontrolní.
ROP Jihozápad v územním členění Přednášející: Karel Hron.
Způsob financování sociálních služeb v rámci projektu „Služby sociální prevence v Olomouckém kraji“ Ing. Pavel Poles Odbor strategického rozvoje kraje.
Dotační program Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností Workshop Realizace politiky přípravy na.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Archivace dokumentace projektu a součinnost při kontrolách.
Postupy při proplacení dotace, závěrečná žádost o platbu u projektů nezakládajících veřejnou podporu.
Porušení podmínek ROP Střední Morava. OBSAH PREZENTACE I.Obecný postup při porušení II.Porušení podmínek PŘED proplacením, finanční korekce (krácení způsobilých.
Příprava Smlouvy o poskytnutí dotace, podmínky uzavření Smlouvy o poskytnutí dotace, včetně povinných dokumentů Olomouc Zlín 15.
Seminář k „Výzvě na technologická centra a elektronické spisové služby“ Oblast podpory: 2.1 Zavádění ICT v územní.
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Kroměříž
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Přerov
Sekce fondů Evropské unie (Sekce 8) Hlavní náplň Zajištění činností Řídicího orgánu operačních programů spolufinancovaných z ESF (OP LZZ a OPZ), Zprostředkujících.
Porušení podmínek ROP Střední Morava. OBSAH PREZENTACE I.Porušení podmínek ROP SM, nesrovnalost II.Porušení podmínek PŘED proplacením, finanční korekce.
Informace o konkrétních nedostatcích zjištěných MF při kontrolách hospodaření PO v rámci přezkoumání hospodaření JMK Pracovní schůzka s ekonomy neškolských.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Nové podmínky administrace projektů Ing. Zdeněk Bogoč.
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Kontrola Vypracoval : Ing. Adéla Hrabcová Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
FN JESSICA v IOP Nástroj finančního inženýrství JESSICA Zvolená implementační struktura Řídící orgán IOP Holdingový fond – SFRB - instituce.
JUDr. Simeona ZIKMUNDOVÁ
Kvalita v sociálních službách jako proces
Vyúčtování projektů nestátních neziskových organizací za rok 2016
Krajský úřad Ústeckého kraje 9. února 2009
Rozkrývání vlastnických struktur a skutečných majitelů
Kontroly na místě a nesrovnalosti projektů realizovaných v OP LZZ
Druhy a způsoby kontroly v hotelu
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
Druhy kontrol projektu:
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Městská část Praha 6 Postup příprav GDPR Ing. Jan Holický, MBA
PODPORA SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ NA KRAJSKÉM ÚŘADĚ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE II Metodické setkání na téma „Standardy kvality sociálně-právní ochrany na.
Finanční kontrola v příspěvkových organizacích kraje
Zadávání veřejných zakázek na pomezí práva soukromého a veřejného
Komunitární program PROGRESS
PROVÁDĚNÉ KONTROLY PLNĚNÍ PODMÍNEK ROZHODNUTÍ
Transkript prezentace:

Přístup ke kontrole prostředků poskytnutých ČR ze zahraničí Josef Polák Výroční konference ROP JZ Listopad 2011

Kontrola prostředků poskytnutých ČR ze zahraničí2 Obsah 1.Mandát ke kontrole prostředků poskytnutých ČR ze zahraničí 2.Předmět kontroly prostředků poskytnutých ČR ze zahraničí 3.Systém kontrol v oblasti prostředků z EU 4.Zaměření kontrolních akcí NKÚ 5.Průběh kontroly u příjemce 6.Vybrané okruhy z kontroly příjemců 7.Shrnutí na závěr

Mandát NKÚ Role NKÚ jako nezávislé externí kontrolní instituce v ČR vychází z čl.97 Ústavy ČR (zák. č. 1/1993 Sb.) Mandát ke kontrole – na základě § 3 odst. 1 písm. d) zákona č. 166/1993 Sb., o Nejvyšším kontrolním úřadu: „Úřad vykonává kontrolu … hospodaření s prostředky, poskytnutými České republice ze zahraničí, a s prostředky, za něž převzal stát záruky,…“ Rozsah kontrolní činnosti: kontroly legality, finanční audity, audity výkonnosti (3E) Kontrola prostředků poskytnutých ČR ze zahraničí

1)Prostředky z rozpočtu EU a)Strukturální fondy a Fond soudržnosti, b)Společná zemědělská politika a společná rybářská politika, c)Komunitární programy 2)Evropská investiční banka, 3)Finanční mechanismy EHP, Norska, Švýcarska, 4)Prostředky NATO Kontrola prostředků poskytnutých ČR ze zahraničí4 2. Předmět kontroly prostředků poskytnutých ČR ze zahraničí

5 3.Systém kontrol v oblasti prostředků z EU Kontrola prostředků poskytnutých ČR ze zahraničí

6 4. Zaměření kontrolních akcí V rámci kontrolní akce jsou zpravidla prověřovány dva základní okruhy: nastavení systému pro realizaci výdajových aktivit, uskutečňování jednotlivých výdajových aktivit (operací) Systémové otázky jsou prověřovány u poskytovatelů podpory a u ostatních orgánů podílejících se na poskytování podpory. Realizace jednotlivých operací je prověřována jak u poskytovatele podpory tak u příjemců Kontrola prostředků poskytnutých ČR ze zahraničí

Kontrola prostředků poskytnutých ČR ze zahraničí7 5. Průběh kontrolní akce u příjemce Oznámení o zahájení kontrolní akce, vlastní kontrola „na objektu“ (prověření originálních dokladů, dokumentace a skutečné realizace projektu), kontrolní protokol, námitkové řízení, odvolání proti rozhodnutí o námitkách, kontrolní závěr ( shrnutí a vyhodnocení zjištěných skutečností )

6. Vybrané okruhy z kontroly projektů Hlavní oblasti: Splnění podmínek pro výběr Dodržení podmínek pro realizaci Veřejné zakázky Způsobilé výdaje Účetnictví a dokumentace Kontrola prostředků poskytnutých ČR ze zahraničí

6. Vybrané okruhy z kontroly projektů Kontrola prostředků poskytnutých ČR ze zahraničí

7. Shrnutí na závěr – jak předcházet chybám Štěstí přeje připraveným – řádně se seznámit s podmínkami (smlouvou resp. rozhodnutím) pro poskytnutí prostředků a následně je dodržovat Pravidla nejsou od toho, aby se porušovala – patřičná pozornost zadávacímu řízení dle stanovených pravidel Změna je život – všechny podstatné změny projektu řádně projednat a dokladovat Těžko na cvičišti, lehko na bojišti - čím preciznější evidence v průběhu realizace projektu, tím snazší následná kontrola – auditní stopa Štěstí přeje připraveným II. – má-li přijít kontrola, vyplatí se připravit Kontrola prostředků poskytnutých ČR ze zahraničí

Kontrola prostředků poskytnutých ČR ze zahraničí11 Děkuji Vám za pozornost Nejvyšší kontrolní úřad, Odbor IV Josef Polák