Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví 24.4. 2008.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Strukturální fondy jako zdroj financí pro komunální investice
Advertisements

Sociální správa - prosinec
VEŘEJNÁ PODPORA CO LZE A CO NELZE hledání optimálních možností financování zdravotnictví Praha, 24. dubna 2008.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 13. května 2013.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Fond soudržnosti EU v ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do.
Možnosti strukturálních fondů EU – Služby v oblasti bezpečnosti, prevence a řešení rizik Hradec Králové, Ing. Miloš Ciniburk zástupce ředitele.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 12. května 2014.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 14. dubna 2014.
Praha a fondy EU Programové období 2007 – 2013 Markéta Reedová náměstkyně primátora HMP.
Odborná sekce Rady kvality ČR „Kvalita v průmyslu a stavebnictví“ Poradenské služby v programech Operačního programu Podnikání a inovace 5. ledna 2009.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 8. dubna 2013.
Integrovaný plán rozvoje města Kutná Hora 21. srpna 2007.
Integrovaný operační program (IOP) INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM Ministerstvo pro místní rozvoj Staroměstské nám
Integrovaný operační program (IOP) INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM.
1 Možnosti financování vzdělávacích programů pro zaměstnance v rámci OP LZZ Prezentující Ing. Lenka Piruchová.
Zdeňka Kasalová Podpora cestovního ruchu ze strany Kraje Vysočina Zdeňka Kasalová Krajský úřad Kraje Vysočina odbor kultury, památkové péče a cestovního.
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE
Dnešní možnosti zdravotních pojišťoven při nákupu zdravotní péče Vladimír Kothera generální ředitel Zdravotní pojišťovna METAL-ALIANCE Kladno, září 2005.
MUDr.Dana Kuklová, CSc. Státní zdravotní ústav Praha
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY Veřejná podpora a projekty PPP 19. září 2007, Praha MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY.
Volnočasové projekty a EU financování
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Financování sociálních služeb vyrovnávací platbou
Tomáš Julínek Reforma zdravotnictví. Základní charakteristiky ideových pohledů na zdravotnictví - duben 2001  Zvýraznění role občana  Zdravotnická zařízení.
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
Integrovaný operační program Oblast intervence - Služby v oblasti veřejného zdraví.
Rozpočty územních samosprávných celků
ROP: FINANCE PRO VÁŠ INVESTIČNÍ ZÁMĚR Výroční konference Regionálního operačního programu Střední Morava Zlín, 8. září 2009.
Reforma českého zdravotnictví poznámky a připomínky
VEŘEJNÉ ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ
Integrovaný operační program Konference „Bezpečná Evropa“ Hradec Králové.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 20. dubna 2015.
III.1.1. Diverzifikace činností nezemědělské povahy opatření je zaměřeno na realizaci jednotlivých aktivit ve venkovských oblastech v rámci diverzifikace.
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4.patro Ing. Tomáš Jeřábek.
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
Veřejná podpora a financování sociálních služeb – Hotel STEP JUDr. Karel Zuska.
Způsob financování sociálních služeb v rámci projektu „Služby sociální prevence v Olomouckém kraji“ Ing. Pavel Poles Odbor strategického rozvoje kraje.
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Individuální projekty MZ Globální granty Porada hlavních sester ČR Lékařský dům.
Aktivity související s psychiatrickou péčí podporované z Operačního programu Zaměstnanost a Integrovaného regionálního operačního programu.
Magistrát města Mostu Radniční 1/ Most IČ: DIČ: CZ Seminář pro žadatele Dotační program 2016 úvod
Obsah veřejných rozpočtů III 18. dubna 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 21.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Setkání s ASZ a NNO
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 lll INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ.
Financování sociálních služeb 2015 Olomouc
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
Dotační možnosti ve zdravotnictví v rámci ESIF programové období
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
STABILIZACE A REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Priority ministra zdravotnictví Tomáše Julínka pro funkční období Praha,
1 Aktivity MŠMT v oblasti primární prevence rizikového chování dětí a mládeže Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha.
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok Obecný úvod  Návrh státního rozpočtu na rok 2013 kapitoly 335 – Ministerstvo zdravotnictví je předkládán.
Září 2008Ing. Luboš Dobiáš INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Oblast podpory 1.1 Oblast podpory 1.2 Oblast podpory 1.3 Výzvy k předkládání žádostí Individuálních.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok 2015
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok 2017
Informace ze sociální oblasti
Kvalita v sociálních službách jako proces
PODPORA SOCIÁLNÍCH SLUŽEB V ÚSTECKÉM KRAJI 2 - POSOSUK 2
Krajský úřad Ústeckého kraje 9. února 2009
Obsah veřejných rozpočtů III
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok 2011
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
V rámci Operačního programu Zaměstnanost
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Úvodní konference k projektu „Vybrané služby sociální prevence na území Jihomoravského kraje“ Tato konference je financována z Evropského.
Podpora vybraných druhů sociálních služeb ve Středočeském kraji II
Obsah veřejných rozpočtů III
PROCES INVESTIC NĚKTERÉ ASPEKTY U VEŘEJNÉ SPRÁVY.
Transkript prezentace:

Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví

Stávající zdroje financování investic ve zdravotnictví Vlastní zdroje zdravotnických zařízení - veřejné zdravotní pojištění Vlastní zdroje zdravotnických zařízení - veřejné zdravotní pojištění SR (ISPROFIN), územní rozpočty SR (ISPROFIN), územní rozpočty Strukturální fondy EU – IOP/ROP, OP ŽP, OP VaVpI, OP LZZ Strukturální fondy EU – IOP/ROP, OP ŽP, OP VaVpI, OP LZZ „PPP“ projekty „PPP“ projekty

Definice veřejné podpory Je poskytována státem, nebo ze státních (veřejných) prostředků Je poskytována státem, nebo ze státních (veřejných) prostředků Porušuje hospodářskou soutěž Porušuje hospodářskou soutěž Zvýhodňuje činnost určitých subjektů, respektive určitá odvětví Zvýhodňuje činnost určitých subjektů, respektive určitá odvětví Poškozuje obchod mezi členskými státy EU Poškozuje obchod mezi členskými státy EU Je vázaná na určitou činnost, nikoliv na právní formu subjektu Je vázaná na určitou činnost, nikoliv na právní formu subjektu

Výjimky ze zákazu poskytování veřejné podpory Podpora hospodářského rozvoje oblastí s nízkou životní úrovní a vysokou nezaměstnaností Podpora hospodářského rozvoje oblastí s nízkou životní úrovní a vysokou nezaměstnaností Podpora významných projektů evropského zájmu, případně podpora vážné poruchy v hospodářství členských států Podpora významných projektů evropského zájmu, případně podpora vážné poruchy v hospodářství členských států Podpora rozvoje určitých hospodářských aktivit, které nemění podmínky obchodu v rozporu se společným zájmem Podpora rozvoje určitých hospodářských aktivit, které nemění podmínky obchodu v rozporu se společným zájmem Podpora rozvoje a zachování kulturního dědictví Podpora rozvoje a zachování kulturního dědictví Další druhy podpor vymezených rozhodnutími Rady Další druhy podpor vymezených rozhodnutími Rady

Vlastní zdroje zdravotnických zařízení - veřejné zdravotní pojištění Upraveno zákonem č.48/1997 Sb. Upraveno zákonem č.48/1997 Sb. Prostředky veřejného zdravotního pojištění – „veřejné prostředky“ Prostředky veřejného zdravotního pojištění – „veřejné prostředky“ Úhrada zdravotní péče prostřednictvím ZP Úhrada zdravotní péče prostřednictvím ZP Povinnost plnění závazku veřejné služby ze strany státu Povinnost plnění závazku veřejné služby ze strany státu Nejedná se o nepovolenou veřejnou podporu Nejedná se o nepovolenou veřejnou podporu

SR (ISPROFIN), územní rozpočty Programové financování (ISPROFIN) v období 2002 – 2007 Programové financování (ISPROFIN) v období 2002 – 2007  Celkový objem dotací mil. Kč  Zdravotnická zařízení řízená MZ mil. Kč  Regionální zdravotnická zařízení mil. Kč  Dotace přidělovány zřizovatelem v rámci platných zákonů s cílem zajistit plnění závazku veřejné služby – zajištění materiálně technické základny Návrh programového financování na období Návrh programového financování na období  Nová struktura programů kapitoly zjednodušení  Definována metodika pro výběr projektů doporučených k realizaci za účasti státního rozpočtu  Důraz na vícezdrojové financování investičních akcí

Financování investičních akcí v rámci ISPROFIN – veřejná podpora Kdo je příjemcem finančních prostředků? Kdo je příjemcem finančních prostředků?  Upraveno zákonem č. 218/2000Sb., č. 250/2000 Sb. a vyhláškou č.560/2006 Sb.  Příjemcem může být právnická, či fyzická osoba založená za účelem poskytování zdravotní péče Jaký je charakter poskytované služby? Jaký je charakter poskytované služby?  Zdravotní péče hrazená ze zdrojů veřejného zdravotního pojištění  Zdravotní péče hrazená v rozsahu stanoveném výběrovým řízením Služby ve veřejném zájmu? Služby ve veřejném zájmu? Zařízení poskytující zdravotní péči (tj.zdravotnická zařízení) vyhovují výše uvedeným skutečnostem – Smlouva o založení ES, článek 86 – zdravotnická zařízení (tedy i nemocnice) = podnik pověřený závazkem veřejné služby (v rozsahu stanoveném platným právním řádem) Zařízení poskytující zdravotní péči (tj.zdravotnická zařízení) vyhovují výše uvedeným skutečnostem – Smlouva o založení ES, článek 86 – zdravotnická zařízení (tedy i nemocnice) = podnik pověřený závazkem veřejné služby (v rozsahu stanoveném platným právním řádem)

Strukturální fondy EU pro zdravotnictví Klíčový operační program pro investice do zdravotnictví - Integrovaný operační program Klíčový operační program pro investice do zdravotnictví - Integrovaný operační program Samostatná oblast intervence – Služby v oblasti veřejného zdraví Samostatná oblast intervence – Služby v oblasti veřejného zdraví - Modernizace a inovace infrastruktury pro veřejné zdraví (zejména obměna přístrojů v síti zdravotnických zařízení) - Prevence zdravotních rizik, rehabilitace a následná péče (centra zdravého životního stylu, standardy kvality a rovnoměrná dostupnost následné péče a rehabilitací) - Řízení kvality a nákladovosti v systému veřejného zdraví (kontrola efektivity vynakládaných prostředků v oblasti veřejného zdraví, standardy kvality poskytované zdravotní péče Identifikace a zakomponování e-health aktivit v rámci priority Modernizace veřejné správy v IOP Identifikace a zakomponování e-health aktivit v rámci priority Modernizace veřejné správy v IOP

IOP – veřejná podpora Kdo je příjemcem finančních prostředků? Kdo je příjemcem finančních prostředků?  Poskytovatelé zdravotní péče – „podniky“ zajišťující plnění veřejné služby v rámci národních sítí  Příjemcem může být právnická, fyzická osoba, či pracoviště, založená za účelem poskytování zdravotní péče hrazené z prostředků veřejného zdravotního pojištění Jaký je charakter poskytované služby? Jaký je charakter poskytované služby?  Zdravotní péče hrazená ze zdrojů veřejného zdravotního pojištění  Zdravotní péče hrazená v rozsahu stanoveném výběrovým řízením Služby ve veřejném zájmu? Služby ve veřejném zájmu? Výše uvedené skutečnosti – Smlouva o založení ES, článek 86 – nemocnice = podnik pověřený závazkem veřejné služby Výše uvedené skutečnosti – Smlouva o založení ES, článek 86 – nemocnice = podnik pověřený závazkem veřejné služby

Regionální operační programy (ROP) – zdravotnictví – veřejná podpora Zdravotnictví na úrovni území kraje je jednou z intervencí ROP Zdravotnictví na úrovni území kraje je jednou z intervencí ROP V gesci krajů je připraveno celkem 7 ROP – ve všech je umožněno čerpat prostředky pro témata zdravotní a sociální péče V gesci krajů je připraveno celkem 7 ROP – ve všech je umožněno čerpat prostředky pro témata zdravotní a sociální péče Kdo je příjemcem finančních prostředků? Kdo je příjemcem finančních prostředků?  Příjemcem může být právnická, či fyzická osoba založená za účelem poskytování zdravotní péče Jaký je charakter poskytované služby? Jaký je charakter poskytované služby?  Zdravotní péče hrazená ze zdrojů veřejného zdravotního pojištění  Zdravotní péče hrazená v rozsahu stanoveném výběrovým řízením  Péče poskytnutá zdravotnickým zařízením nad rámec zdravotní péče vymezené platným právním řádem (zákon č.20/1966 Sb. a zákon č. 258/2000 Sb.) Služby ve veřejném zájmu? Služby ve veřejném zájmu? Výše uvedené skutečnosti – Smlouva o založení ES, článek 86 – nemocnice = podnik pověřený závazkem veřejné služby Výše uvedené skutečnosti – Smlouva o založení ES, článek 86 – nemocnice = podnik pověřený závazkem veřejné služby péče poskytovaná nad rámec vymezené zdravotní péče – pouze bloková výjimka péče poskytovaná nad rámec vymezené zdravotní péče – pouze bloková výjimka

Strukturální fondy EU pro zdravotnictví – veřejná podpora IOP – omezeno na národní sítě zajišťující zdravotní péči v rozsahu vymezeném právním řádem - zajištění závazku plnění veřejné služby – nejedná se o zakázanou veřejnou podporu IOP – omezeno na národní sítě zajišťující zdravotní péči v rozsahu vymezeném právním řádem - zajištění závazku plnění veřejné služby – nejedná se o zakázanou veřejnou podporu navíc MZ umožní investice SF EU pouze do segmentů zajišťujících zdravotní péči v rozsahu péče hrazené z prostředků veřejného zdravotního pojištění navíc MZ umožní investice SF EU pouze do segmentů zajišťujících zdravotní péči v rozsahu péče hrazené z prostředků veřejného zdravotního pojištění ROP – pokud bude zaměřeno na jakékoliv jiné typy poskytované péče (tj. péče nad rámec zdravotní péče vymezené právním řádem), nutno využít blokové výjimky ROP – pokud bude zaměřeno na jakékoliv jiné typy poskytované péče (tj. péče nad rámec zdravotní péče vymezené právním řádem), nutno využít blokové výjimky doporučujeme, aby také v rámci ROP byla podpora SF EU soustředěna na podporu zdravotní péče hrazené z prostředků veřejného zdravotního pojištění doporučujeme, aby také v rámci ROP byla podpora SF EU soustředěna na podporu zdravotní péče hrazené z prostředků veřejného zdravotního pojištění

Co tedy lze? Využívat prostředky státního, respektive územního rozpočtu pro financování investic v rámci zdravotnických zařízení poskytujících zdravotní péči hrazenou z veřejného zdravotního pojištění Využívat prostředky státního, respektive územního rozpočtu pro financování investic v rámci zdravotnických zařízení poskytujících zdravotní péči hrazenou z veřejného zdravotního pojištění Čerpat prostředky strukturálních fondů EU – IOP v rámci financování národních sítí Čerpat prostředky strukturálních fondů EU – IOP v rámci financování národních sítí Čerpat prostředky strukturálních fondů EU – ROP Čerpat prostředky strukturálních fondů EU – ROP a v případě podpory péče poskytované nad rámec zdravotní péče dané platným právním řádem – pouze v rámci regionální blokové výjimky a v případě podpory péče poskytované nad rámec zdravotní péče dané platným právním řádem – pouze v rámci regionální blokové výjimky

Děkuji za pozornost.