Evropský sociální fond v ČR

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Strukturální fondy na MŠMT Setkání českých technologických platforem
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro místní rozvoj, ČR Odbor evropských fondů Výroční zpráva Rámce podpory Společenství.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
Evropský sociální fond v ČR
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
Evropský sociální fond v kontextu politiky soudržnosti Ing. Světlana Navarová, vedoucí oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV.
Konference ke II. kolu Iniciativy Společenství EQUAL Vymezení Iniciativy Společenství EQUAL.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
Příprava, řízení a realizace programů a projektů ERDF a KF Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní.
ESF V ČR OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Realizace regionální politiky (politiky HSS) EU v ČR RNDr. Jana Kouřilová, Ph.D. Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název.
ESF v ČR RNDr. Jana Kouřilová, Ph.D. Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je.
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Praha a fondy EU Programové období 2007 – 2013 Markéta Reedová náměstkyně primátora HMP.
Program konkurenceschopnost Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Seminář pro žadatele – dodatečná výzva Akce 3 CIP EQUAL Seminář pro žadatele o finanční podporu z CIP EQUAL Dodatečná výzva pro Akci 3 CIP.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
„Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech“
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Evropský sociální fond v ČR
Evropský sociální fond a podpora zaměstnávání
Projekty na podporu cílů vzdělávací politiky ČR v kontextu Lisabonské strategie a dalších iniciativ EU Jana Švecová MŠMT odbor pro záležitosti EU 20.října.
Operační program Rozvoj lidských zdrojů (OP RLZ).
Celoživotní učení a Evropský sociální fond Barbora Hošková MŠMT ČR Betlémská kaple, Praha 30.října 2003.
EU a investice do lidských zdrojů Úřad práce v Liberci Oddělení implementace projektů ESF.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Vzdělávací projekty pro města a obce Ing. Jarmila Modrá Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 7. prosince 2006.
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
1 Operační program Rozvoj lidských zdrojů Úřad práce v Plzni, oddělení implementace projektů ESF Martina Bydžovská.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Způsoby podávání projektů na úrovni krajů Příprava financování projektů internetizace knihoven ze strukturálních fondů Havlíčkův Brod, 18. –
Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost (2007 – 2013) Jihlava, 18. června 2007.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
TISKOVÁ KONFERENCE TISKOVÁ KONFERENCE Čerpání z programů Evropského sociálního fondu v roce 2007 Praha, RNDr. Petr Nečas.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Zhodnocení realizace JPD 3, možnosti podpory z ESF v dalším období Konference Inovace ve vzdělávání – vzdělávání o inovacích Praha, Ing. Světlana.
Konference ke II. kolu Iniciativy Společenství EQUAL Konference k vyhlášení druhého kola výzvy Iniciativy Společenství EQUAL v ČR Iniciativa Společenství.
1 Opatření 4.1 JPD3 Zvýšení adaptability zaměstnavatelů a zaměstnanců na změny ekonomických a technologických podmínek jako podpora konkurenceschopnosti.
Grantové schéma Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Seminář pro auditory Část obsahová Praha, 15. března 2006 Ing. Jarmila Modrá Národní vzdělávací.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Informace o zahájení realizace operačních programů Cíle 1 OP RLZ - Aktuální stav MV RPS, 12. ledna 2005 Ministerstvo práce a sociálních věcí, odbor řízení.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Regulace nezaměstnanosti. Stručný přehled vývoje politiky zaměstnanosti  Keynesiánský přístup  Stimulace agregátní poptávky  Regulace mezd  Měnová.
Strukturální fondy EU a priority MŠMT Ondřej Liška ministr školství, mládeže a tělovýchovy.
Individuální projekty MZ Globální granty Porada hlavních sester ČR Lékařský dům.
Srovnání současného a budoucího programovacího období v ČR Ing. Jarmila Modrá Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 8. listopadu 2006.
Operační program Praha - Adaptabilita odbor fondů EU, Magistrát hl. m. Prahy Operační program Praha - Adaptabilita Možnosti čerpání z ESF v.
Konference „Další profesní vzdělávání“ Pardubice 26. září 2006 Mgr. Jaroslava Barbara Sporková Evropské strukturální fondy v České republice v období 2007.
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Evropský sociální fond v ČR * Městská knihovna, Praha.
Kulatý stůl pro NNO k problematice přípravy NRP Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Národní rozvojový plán květen 2003 Ing. Drahomíra Vrbská ředitelka odboru integrace a strukturálních fondů, MMR.
Sektorový operační program ROZVOJ LIDSKÝCH ZDROJŮ Rozvoj regionu Jihomoravského kraje Znojmo 13. května 2003 Mgr. Pavel Vicherek, MPSV ČR.
Využívání Evropského sociálního fondu v oblasti vzdělávání v letech Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR Schola Nova, Praha
Možnosti podpory celoživotního učení v programech financovaných Evropskou unií Ing. Marek Mora Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 10. května.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
Školení pro zaměstnance SSČ, v.v.i. Podpora ekonomických systémů na pracovištích AV ČR v oblasti projektového řízení Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Transkript prezentace:

Evropský sociální fond v ČR Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond v ČR Jana Kouřilová Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

Období 2000-2006, v ČR 2004-2006 Agenda 2000 (navržena 1997, schválena 1999– reforma politiky) – 3 cíle a 4 Iniciativy Společenství 1. Pomoc regionům, jejichž rozvoj zaostává 2. Hospodářská a společenská konverze oblastí, které čelí strukturálním obtížím (průmyslové, venkovské, městské, rybářské) 3. Adaptace a modernizace politiky a systémů vzdělávání, školení a zaměstnanosti Iniciativy Společenství – Urban, Equal, Leader+, Interreg III Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

Národní rozvojový plán ČR 2004-2006: Období 2000-2006, resp. 2004-2006 Národní rozvojový plán ČR 2004-2006: globální cíl: udržitelný rozvoj založený na konkurenceschopnosti specifické cíle: Vytvoření podmínek pro růst ekonomiky posilováním vnitřních faktorů Zvýšení kvalifikační úrovně, konkurenceschopnosti a mobility pracovní síly při současném vyrovnávání dopadů růstu ekonomiky na znevýhodněné skupiny obyvatel Přiblížení se standardům EU v oblasti životního prostředí Vyvážený rozvoj regionů Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

Období 2004-2006 Cíle NRP měly být původně naplňovány prostřednictvím sektorových a regionálních operačních programů Velký počet programů + zkrácené období (vstup ČR do EU k 1.5.2004) → jednání s EK o RPS a omezení počtu OP Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

Rámec podpory Společenství Období 2004-2006 Rámec podpory Společenství Forma smlouvy mezi ČR a EK o tom, kam bude směřovat podpora z SF EU Operační programy cíle 1 OP Infrastruktura (doprava + ŽP) OP Průmysl a podnikání OP Rozvoj lidských zdrojů (soc. + vzděl.) OP Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství Společný regionální operační program (regiony + cestovní ruch) Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

Programy cíle 2 a 3 (Praha) Období 2004-2006 Programy cíle 2 a 3 (Praha) Jednotný programový dokument pro Cíl 2 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 Iniciativy Společenství INTERREG EQUAL Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

Období 2004-2006 V období 2004-2006 se realizovalo 16 programů podpory fondů EU s celkovou alokací zhruba 80 mld. Kč.   2004—2006 2004 2005 2006 Fond soudržnosti 945,3 316,9 266,1 362,3 Strukturální fondy 1 584,40 381,5 528,9 674 Cíl 1 (13 krajů) 1 454,30 339 485,5 629,8 Cíl 2 (Praha) 71,3 23,3 23,8 24,2 Cíl 3 (Praha) 58,8 19,2 19,6 20 Iniciativy Společenství 100,8 28,6 32,1 40,1 Interreg 68,7 21 21,4 26,3 Equal 7,6 10,7 13,8 Strukturální operace celkem 2 630,50 727 827,1 1 076,30 Tabulka: mil. EUR (běžné ceny), Zdroj: http://www.strukturalni-fondy.cz/Programy-2004-2006 Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

2004-2006 celkem 3 (+1) operační programy Evropského sociálního fondu. Operační program Rozvoj lidských zdrojů (OP RLZ) z Cíle 1 byl realizován ve všech regionech ČR kromě Prahy (+ částečně SROP) Jednotný programový dokument pro Cíl 3 (JPD 3) byl realizován v regionech nespadajících pod Cíl 1, v České republice se proto týkal jen Prahy. Iniciativy Společenství byly řízeny přímo Evropskou komisí a byly zaměřeny na spolupráci subjektů napříč Evropskou unií. V rámci ESF se jednalo o Iniciativu Společenství EQUAL (CIP EQUAL). Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

OP RLZ Globálním cílem bylo dosažení vysoké a stabilní úrovně zaměstnanosti založené na kvalifikované a flexibilní pracovní síle, integraci sociálně vyloučených skupin obyvatelstva a konkurenceschopnosti podniků při respektování principů udržitelného rozvoje. Horizontální témata - čtyři průřezové politiky celospolečenského významu, jejichž prostřednictvím mělo docházet k propojení všech specifických i globálních cílů napříč celým programem. rovné příležitosti, udržitelný rozvoj, informační společnost, podpora místním iniciativám. Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

OP RLZ Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

OP RLZ Financování OP RLZ V období 2004-2006 byla žadatelům poskytnuta podpora až ve výši 422,43 mil EUR (ESF poskytlo 318,82 mil EUR a 103,61 mil EUR bylo spolufinancováno ze státního rozpočtu). Prioritní osy programu 1 - Aktivní politika zaměstnanosti – 32,4 % 2 - Sociální integrace a rovnost příležitostí – 12,9 % 3 - Rozvoj celoživotního učení – 34 % 4 - Adaptabilita a podnikání - 15,9 % 5 - Technická pomoc – 4,8 % Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

OP RLZ První specifický cíl: „Rozvoj pružného trhu práce, který přispívá ke snížení a prevenci nezaměstnanosti a zvýšení zaměstnatelnosti osob, jimž hrozí vyloučení z trhu práce ↓ Priorita 1: Aktivní politika zaměstnanosti Opatření 1.1: Posílení aktivní politiky zaměstnanosti při zaměstnávání uchazečů a zájemců o zaměstnání Opatření 1.2: Modernizace veřejných služeb zaměstnanosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

OP RLZ Druhý specifický cíl: „Snížení počtu a podílu osob ohrožených sociální exkluzí prostřednictvím integrovaného přístupu a odstraňování bariér znesnadňujících účast na trhu práce, včetně diskriminace podle pohlaví“. ↓ Priorita 2: Sociální integrace a rovnost příležitostí Opatření 2.1: Integrace specifických skupin obyvatelstva ohrožených sociální exkluzí Opatření 2.2: Rovné příležitosti pro ženy a muže na trhu práce Opatření 2.3 Posílení kapacity poskytovatelů sociálních služeb Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

OP RLZ Třetí specifický cíl: „Rozvoj celoživotního učení prostřednictvím zvyšování kvality nabídky vzdělávání z hlediska potřeb znalostní společnosti a prostřednictvím rozšiřování účasti všech subjektů v procesu vzdělávání“. ↓ Priorita 3: Rozvoj celoživotního učení Opatření 3.1: Zkvalitňování vzdělávání ve školách a školských zařízeních a rozvoj podpůrných systémů ve vzdělávání Opatření 3.2: Podpora terciárního vzdělávání, výzkumu a vývoje Opatření 3.3: Rozvoj dalšího profesního vzdělávání Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

OP RLZ Čtvrtý specifický cíl: „Rozvoj kvalifikované pracovní síly, konkurenceschopnosti podniků, rozšiřování nabídky pracovních příležitostí rozvojových odvětvích a posílení environmentálního přístupu“. ↓ Priorita 4: Adaptabilita a podnikání Opatření 4.1: Zvýšení adaptability zaměstnavatelů a zaměstnanců na změny ekonomických a technologických podmínek, podpora konkurenceschopnosti Opatření 4.2: Specifické vzdělávání Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

OP RLZ Orgány řízení OP RLZ MPSV - Řídící orgán pro OP RLZ (V souladu s článkem 18 odst.2d Nařízení Rady (ES) č. 1260/1999 bylo určeno Usnesením vlády ČR č.102/2002) MF - Platební orgán (V souladu s článkem 9 odst. o Nařízení Rady (ES) č. 1260/1999 bylo určeno Usnesením vlády ČR č.102/2002) Monitorovací výbor OP RLZ, sestavený na principu partnerství. (V souladu s článkem 35 odst.1 Nařízení Rady (ES) č. 1260/1999 byl vytvořen do 3 měsíců od rozhodnutí EK o poskytnutí prostředků na OP RLZ) Zprostředkující subjekty Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

OP RLZ Celková odpovědnost - MPSV jako Řídící orgán programu. Odpovědnost za implementaci opatření byla na základě písemné dohody s Řídícím orgánem delegována na jednotlivá partnerská ministerstva – navrhovatele příslušných opatření, nebo smluvně dohodnuta na základě projektů předkládaných Konečnými příjemci určenými Řídícím orgánem. Opatření OP RLZ – delegace odpovědnosti 1.1; 1.2; 2.1; 2.2; 3.3; 4.1 - MPSV 3.1; 3.2; - MŠMT 4.2 - MPO, MŽP, MMR 2.3 - NROS Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

SROP Společný regionální operační program (SROP)- souhrnný dokument zahrnující rozvojové priority sedmi regionů soudržnosti (celé území České republiky s výjimkou hl. města Prahy), v období 2004—2006 podporovány ze strukturálních fondů EU v rámci Cíle 1. SROP - především aktivity, jejichž realizace z hlediska platné české legislativy spadá do působnosti obcí nebo krajů. Určitou výjimku představuje priorita 4 - Rozvoj cestovního ruchu, kde vedle podpory aktivit majících místní či regionální charakter budou podporovány i aktivity, které mají horizontální či nadregionální charakter. Cílem SROP je především dosažení trvalého hospodářského růstu i růstu kvality života obyvatel regionů prostřednictvím nových ekonomických aktivit s důrazem na tvorbu pracovních míst v regionálním i místním měřítku, na zlepšení kvality infrastruktury a životního prostředí, na všeobecný rozvoj lidských zdrojů a na prohlubování sociální integrace. Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

SROP - ESF Opatření 3.2 Podpora sociální integrace v regionech Operační cíle opatření Snížení sociální izolace skupin obyvatelstva ohrožených sociálním vylučováním. Reintegrace znevýhodněných skupin obyvatelstva do komunity a k pracovnímu uplatnění. Prevence kriminality a sociálně patologických jevů. Zmírnění sociálního znevýhodnění obyvatel v méně rozvinutých oblastech. Neinvestiční podpora orientovaná na: poskytovatele služeb, realizující podpůrné projekty pro různé sociálně ohrožené skupiny obyvatelstva. rozvoj občanské společnosti, vytváření komunitních plánů, spolupráci nestátních neziskových organizací a organizací zřizovaných státem, kraji či obcemi. vytváření rovných příležitostí pro znevýhodněné skupiny obyvatelstva. 7,9 % celkové alokace SROP Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

SROP - ESF Opatření 3.3 Posílení kapacity místních a regionálních orgánů při plánování a realizaci programů Operační cíle opatření: Posílení kapacity místních a regionálních orgánů při plánování a realizaci programů v rámci strukturálních fondů. Posílení kapacity potenciálních příjemců podpory při přípravě a realizaci projektů spolufinancovaných ze strukturálních fondů EU. Podpora zaměřena na neinvestiční výdaje zahrnující zejména: podporu pořádání různých forem kurzů, seminářů, školení, workshopů, vydávání brožur a publikací, na poradenskou činnost, zavedení internetových stránek apod. 2,5 % celkové alokace SROP Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

JPD pro Cíl 3 RS (NUTS 2) hl. m. Praha pro období 2004-2006 Globální cíl JPD 3: efektivní trh práce založený na kvalifikované pracovní síle, konkurenceschopnosti zaměstnavatelů, využití výzkumně-vývojového potenciálu regionu, sociální integraci ohrožených skupin a rovnosti příležitostí při respektování zásad udržitelného rozvoje. specifické cíle: Rozvoj pružného trhu práce s důrazem na skupiny ohrožené na trhu práce, prevenci nezaměstnanosti, zvýšení zaměstnatelnosti a zamezení růstu dlouhodobé nezaměstnanosti. Sociální začleňování znevýhodněných skupin a rozvoj institucí a kvality služeb zaměřených na sociální integraci a na rovnost příležitostí pro ženy a muže na trhu práce. Rozvoj systému celoživotního učení, který bude připravovat kvalifikovanou a flexibilní pracovní sílu schopnou aplikovat princip udržitelného rozvoje. Zlepšení adaptability pražských organizací prostřednictvím zvyšování kvalifikace pracovníků, rozvoje a využití pražského inovačního potenciálu. Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

JPD 3 Praha Priorita 1 Aktivní politika zaměstnanosti – 14 % Opatření 1.1 Rozšíření a zvýšení adresnosti aktivní politiky zaměstnanosti   Priorita 2 Sociální integrace a rovné příležitosti – 24 % Opatření 2.1 Integrace specifických skupin obyvatelstva ohrožených sociální exkluzí Opatření 2.2 Sladění rodinného a pracovního života Opatření 2.3 Globální grant – posílení kapacity poskytovatelů sociálních služeb Priorita 3 Rozvoj celoživotního učení – 29 % Opatření 3.1 Rozvoj počátečního vzdělání jako základu celoživotního učení s ohledem na potřeby trhu práce a ekonomiky znalostí Opatření 3.2 Rozvoj dalšího vzdělávání Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

JPD 3 Praha Priorita 4 Adaptabilita a podnikání – 26 %   Priorita 4 Adaptabilita a podnikání – 26 % Opatření 4.1 Zvýšení adaptability zaměstnavatelů a zaměstnanců na změny ekonomických a technologických podmínek jako podpora konkurenceschopnosti Opatření 4.2 Spolupráce výzkumných a vývojových pracovišť s podnikatelskou sférou, podpora inovací Opatření 4.3 Rozvoj cestovního ruchu Priorita 5 Technická pomoc – 5 % Opatření 5.1 Podpora řízení programu Opatření 5.2 Technické zabezpečení programu Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

JPD 3 Praha Priorita 4 Adaptabilita a podnikání – 26 %   Priorita 4 Adaptabilita a podnikání – 26 % Opatření 4.1 Zvýšení adaptability zaměstnavatelů a zaměstnanců na změny ekonomických a technologických podmínek jako podpora konkurenceschopnosti Opatření 4.2 Spolupráce výzkumných a vývojových pracovišť s podnikatelskou sférou, podpora inovací Opatření 4.3 Rozvoj cestovního ruchu Priorita 5 Technická pomoc – 5 % Opatření 5.1 Podpora řízení programu Opatření 5.2 Technické zabezpečení programu Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

JPD 3 Praha   Řídící orgán JPD - Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR, Platební orgán - Ministerstvo financí ČR Monitorovací výbor - ustaven podle principu partnerství na návrh řídícího orgánu do tří měsíce po schválení pomoci. Zprostředkující orgány: Správa služeb zaměstnanosti (MPSV) - priorita 1 a 2, Magistrát hl. m. Prahy - priority 2,3 a 4, Nadace na podporu rozvoje občanské společnosti pro globální grant v rámci priority 2. Technickou pomoc poskytoval Národní vzdělávací fond. Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

IS EQUAL Hlavní cíl Iniciativy Společenství EQUAL - přispívat k zajišťování rovného přístupu k zaměstnání prostřednictvím hledání a ověřování postupů potlačujících diskriminaci a nerovnost při práci a při hledání zaměstnání. EQUAL - součást strategie zaměstnanosti EK a pro členské země EU financována z ESF. Iniciativa EQUAL - podporovala na celém území EU mezinárodní spolupráci při vývoji a prosazování nových nástrojů boje se všemi formami diskriminace a s nerovnostmi na trhu práce. Cíl - vyvinout a prosadit nástroje na podporu příslušníků znevýhodněných skupin (dlouhodobě nezaměstnaných, nízkokvalifikovaných, absolventů škol, starších občanů, osob se zdravotním postižením, etnických menšin, žen, azylantů apod.), kteří se střetávají s diskriminací či nerovným zacházení buďto přímo v zaměstnání nebo při hledání zaměstnání. mezinárodní partnerství a národní tematické sítě IS EQUAL Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

IS EQUAL Tematické oblasti EQUAL, z nichž prvních osm navazuje na pilíře Evropské strategie zaměstnanosti: 1.pilíř: ZLEPŠOVÁNÍ ZAMĚSTNATELNOSTI: Zlepšování přístupu a návratu na trh práce pro osoby obtížně integrovatelné Překonávání rasismu a xenofobie ve vztahu k trhu práce 2.pilíř: ROZVOJ PODNIKÁNÍ: Zlepšování podmínek a nástrojů pro rozvoj podnikání osob ze znevýhodněných skupin Posilování sociální ekonomiky (třetí sektor), zejména komunitních služeb se zaměřením na zvyšování kvality pracovních míst 3.pilíř: PODPORA ADAPTABILITY Podpora celoživotního učení a postupů směřujících k zaměstnávání osob ohrožených diskriminací a nerovností ve vztahu k trhu práce Podpora adaptability podniků a zaměstnanců na strukturální změny a na využívání informačních a dalších nových technologií Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

IS EQUAL Tematické oblasti EQUAL – pokračování 4.pilíř: ROVNÉ PŘÍLEŽITOSTI MUŽŮ A ŽEN: Slaďování rodinného a profesního života a reintegrace mužů a žen do trhu práce, rozvoj flexibilnějších a účinnějších forem organizace práce a podpůrných služeb Snižování rozdílů mezi uplatňováním mužů a žen na trhu práce SAMOSTATNÉ TÉMA: Pomoc žadatelům o azyl v přístupu na trh práce Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

IS EQUAL v ČR Globální cíl Programu IS EQUAL v ČR je zajištění prosazování inovativních nástrojů řešení stávajících problematických oblastí souvisejících s diskriminací a nerovnostmi na trhu práce. Specifické cíle Programu IS EQUAL (v souladu s tématy vyhlášenými EU): Zvýšení míry zapojení osob ze znevýhodněných skupin do fungování trhu práce. Zlepšení soužití majoritní společnosti a minorit. Rozvoj podnikatelských aktivit osob ze znevýhodněných skupin. Zvýšení kapacity třetího sektoru. Rozvoj jednotlivých prvků systému celoživotního učení zaměřených na znevýhodněné skupiny. Zdokonalení aplikace moderních technologií při řešení strukturálních změn. Rozvoj jednotlivých prvků systému umožňujícího bezproblémovou harmonizaci rodinného a pracovního života. Posílení principu rovnosti žen a mužů na trhu práce. Usnadnit přístup žadatelů o azyl, o jejichž žádosti nebude rozhodnuto do 1 roku, na trh práce v ČR. Zajištění řádné implementace II. kola Iniciativy Společenství EQUAL. Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

IS EQUAL v ČR Řídící orgán: Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky Platební orgány: Ministerstvo financí České republiky Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

Děkuji za pozornost. Dotazy ? Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102