Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 www.1zsfm.cz Projekty SIPVZ Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sacharidy.
Advertisements

M O N O S A C H A R I DY.
29.1 Cukry a jiné příbuzné látky
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka Projekty SIPVZ Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006.
Sacharosa Mgr. Lenka Fasorová.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
SACHARIDY Jsou organické sloučeniny, které obsahují atomy uhlíku, kyslíku a vodíku.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Ilona Sadílková Materiál: VY_52_INOVACE_PV18.15 Téma: Chcete být jedničkářem.
Riskuj ANOTACE: Žák si formou hry zopakuje cukry, tuky, bílkoviny a deriváty uhlovodíku AUTOR: MGR. ŠÁRKA BADUROVÁ JAZYK: ČEŠTINA OČEKÁVANÝ VÝSTUP: upevnění.
OLIGOSACHARIDY A POLYSACHARIDY
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Eva Vojířová Číslo materiálu 4_2_CH_15 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 4.ročník.
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
SACHARIDY.
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Cukry (sacharidy, glycidy) - Jsou to nejrozšířenější organické látky, tvoří největší podíl organické hmoty na Zemi. Funkce: zásobní látky v organismu.
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Sacharidy Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH07/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: PŘÍRODNÍ LÁTKY Autor:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky se vznikem a tříděním sacharidů,
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Sacharidy.
Cukry Sacharidy, glycidy.
chemické složení organismů
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_119_Cukry AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 9.,
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Sacharidy a jejich význam ve výživě člověka
Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006
Sloučeniny v organismech
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
CHEMIE 9. ROČNÍK SACHARIDY Autorem materiálu je Ing. Jitka Hadamovská,
SACHARIDY II.
Sacharidy Zpracovala: Ing. Martina Hrabáková. Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_inovace_CH_9.55 Název školy: Základní škola a Mateřská škola.
SACHARIDY CUKRY RZ
Glukosa a její vznik.
Sacharidy (Cukry) VY_32_INOVACE_G2 - 18
Sacharidy glycidy karbohydráty, uhlohydráty, uhlovodany
Sacharidy Mgr. Lenka Fasorová.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Příjemce podpory – škola:
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Sacharidy (z latiny saccharrum =„cukr“) Škrob Celulosa Glukosa Glykogen.
Ch_051_Sacharidy - monosacharidy Ch_051_Přírodní látky_Sacharidy - monosacharidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín,
Sacharidy Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník Základní škola Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
SACHARIDY - nejrozšířenější přírodní látky přítomné ve všech rostlinných a živočišných buňkách - jejich molekuly se skládají z atomů C,H a O.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Ing. Minářová Pavlína Datum/období: podzim 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
CUKRY = SACHARIDY.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
 Sacharidy patří mezi nejvýznamnější přírodní sloučeniny  Sacharidy vznikají fotosyntézou – pomocí slunečního záření vznikají z oxidu uhličitého.
Sacharidy - monosacharidy Ch_051_Přírodní látky_Sacharidy - monosacharidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhÚvod.
Přírodní látky 1. Sacharidy.
CHEMIE - Disacharidy Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu
VY_32_INOVACE_475 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová
CHEMIE - Polysacharidy
Chemie 9. třída Vytvořil : Mgr. Tomáš Kordula
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Monosacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
CHEMIE - Vlastnosti sacharidů
Sacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Polysacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
PRÍRODNÉ LÁTKY CUKRY TUKY BIELKOVINY.
Název vzdělávacího materiálu Cukry
KVÍZ - SACHARIDY.
Význam a výskyt sacharidů
Transkript prezentace:

Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka Projekty SIPVZ Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006

Vzdělávací obor : Chemie Ročník : devátý Autor prezentace : Mgr. D. Gongolová Název prezentace : „ PŘÍRODNÍ LÁTKY“

Zdroje informací RNDr., BENEŠ,P., PhDr.,PUMPR,V., doc.RNDr.,BANÝR, J., Základy chemie 2, Fortuna, 1997 RNDr., BENEŠ,P., PhDr.,PUMPR,V., doc.RNDr.,BANÝR, J., Základy praktické chemie 2, Fortuna, 2000

PŘÍRODNÍ LÁTKY Sacharidy

Víte, která pro život nejvýznamnější reakce probíhá běžně v přírodě a v chemických laboratořích se ji dosud nepodařilo uskutečnit? Touto reakcí je fotosyntéza

Sacharidy jsou organické sloučeniny složené z vázaných atomů uhlíku, vodíku a kyslíku. Molekuly jednoduchých sacharidů obsahují vždy více hydroxylových skupin a jednu skupinu karbonylovou. Dělení sacharidů Jednoduché – monosacharidy (glukosa, fruktosa) Složené disacharidy (sacharosa) trisacharidy.. polysacharidy (škrob, celulosa, )

GLUKOSA (hroznový cukr), C 6 H 12 O 6 vvyskytuje se v ovoci, v hroznech vinné révy, rostlinných šťávách, v krvi ssoučást potravy vvýznamný zdroj energie pro organismy sacharid sladké chuti se nazývá cukr bílá krystalická ve vodě rozpustná látka sladké chuti 1.Monosacharidy

Důkaz glukosy v přírodním materiále

Využití glukosy součástí „umělé výživy“ podávané nemocným osobám přímo do žil koncentrace glukosy je udržována na stálé hodnotě, porušení vede k nemoci „cukrovce“.Glukosa se vylučuje močí, její přítomnost se zjišťuje rozborem moči v lékařských laboratořích. k výrobě ethanolu,vitamínu C

Fruktosa (ovocný cukr)C 6 H 12 O 6 nachází se především v medu a také v ovocných šťávách nejsladší sacharid

Sacharosa (řepný či třtinový cukr), C 12 H 22 O 11 bílá krystalická látka, dobře rozpustná ve vodě, s výrazně sladkou chutí zahříváním se mění na hnědý karamel, který se používá k barvení potravinářských výrobků(ocet, rum) je v čokoládě, bonbonech, sladíme jím čaj je obsažena v rostlinách řepě cukrovce (řepný cukr) 2. Disacharidy nebo cukrové třtině (třtinový cukr)

Škrob polysacharid, složen z mnoha molekul jednoduchých sacharidů bílý prášek, ve studené vodě špatně rozpustný významná složka potravy ( brambory,chléb, banány, výrobky z mouky a rýže) zásobní látka rostlin i živočichů ( v rostlinách se ukládá v semenech např. obilí nebo v hlízách např. brambory) Použití: škrobení prádla k výrobě pudinků, zásypů, lepidel k výrobě glukosy 3.Polysacharidy

Glykogen obdoba škrobu v lidském organismu živočišný škrob vzniká v játrech z jednoduchých cukrů obsažených v krvi ukládá se v játrech a svalech jako zásobní látka v případě potřeby se glykogen štěpí na jednoduchý cukr a slouží jako zdroj energie

Celulosa (buničina) základní stavební jednotka rostlinných buněk velmi čistou celulosu představuje bavlna, stonky lnu, juta a konopí dřevo a sláma obsahují 40 – 60 % celulosy Použití : výroba papíru, vaty výroba umělého hedvábí výroba výbušnin

Makromolekula celulosy je složena jen z glukosových jednotek, ale lidský organismus ji neumí rozštěpit na jednoduché cukry a strávit. Kdo má tuto schopnost?? Tuto schopnost mají přežvýkavci. Např. kráva stráví za pomocí bakterií, které žijí v jejím složeném žaludku, několik kilogramů celulosy denně.

Poznámky k prezentaci Netradiční forma výuky Postupné zobrazování textu v závislosti na výkladu učitele Názornost Možnost vracet se k probrané Využití laserového ukazovátka usnadňuje učiteli i žákům orientaci v textu