Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka Projekty SIPVZ Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006
Vzdělávací obor : Chemie Ročník : devátý Autor prezentace : Mgr. D. Gongolová Název prezentace : „ PŘÍRODNÍ LÁTKY“
Zdroje informací RNDr., BENEŠ,P., PhDr.,PUMPR,V., doc.RNDr.,BANÝR, J., Základy chemie 2, Fortuna, 1997 RNDr., BENEŠ,P., PhDr.,PUMPR,V., doc.RNDr.,BANÝR, J., Základy praktické chemie 2, Fortuna, 2000
PŘÍRODNÍ LÁTKY Sacharidy
Víte, která pro život nejvýznamnější reakce probíhá běžně v přírodě a v chemických laboratořích se ji dosud nepodařilo uskutečnit? Touto reakcí je fotosyntéza
Sacharidy jsou organické sloučeniny složené z vázaných atomů uhlíku, vodíku a kyslíku. Molekuly jednoduchých sacharidů obsahují vždy více hydroxylových skupin a jednu skupinu karbonylovou. Dělení sacharidů Jednoduché – monosacharidy (glukosa, fruktosa) Složené disacharidy (sacharosa) trisacharidy.. polysacharidy (škrob, celulosa, )
GLUKOSA (hroznový cukr), C 6 H 12 O 6 vvyskytuje se v ovoci, v hroznech vinné révy, rostlinných šťávách, v krvi ssoučást potravy vvýznamný zdroj energie pro organismy sacharid sladké chuti se nazývá cukr bílá krystalická ve vodě rozpustná látka sladké chuti 1.Monosacharidy
Důkaz glukosy v přírodním materiále
Využití glukosy součástí „umělé výživy“ podávané nemocným osobám přímo do žil koncentrace glukosy je udržována na stálé hodnotě, porušení vede k nemoci „cukrovce“.Glukosa se vylučuje močí, její přítomnost se zjišťuje rozborem moči v lékařských laboratořích. k výrobě ethanolu,vitamínu C
Fruktosa (ovocný cukr)C 6 H 12 O 6 nachází se především v medu a také v ovocných šťávách nejsladší sacharid
Sacharosa (řepný či třtinový cukr), C 12 H 22 O 11 bílá krystalická látka, dobře rozpustná ve vodě, s výrazně sladkou chutí zahříváním se mění na hnědý karamel, který se používá k barvení potravinářských výrobků(ocet, rum) je v čokoládě, bonbonech, sladíme jím čaj je obsažena v rostlinách řepě cukrovce (řepný cukr) 2. Disacharidy nebo cukrové třtině (třtinový cukr)
Škrob polysacharid, složen z mnoha molekul jednoduchých sacharidů bílý prášek, ve studené vodě špatně rozpustný významná složka potravy ( brambory,chléb, banány, výrobky z mouky a rýže) zásobní látka rostlin i živočichů ( v rostlinách se ukládá v semenech např. obilí nebo v hlízách např. brambory) Použití: škrobení prádla k výrobě pudinků, zásypů, lepidel k výrobě glukosy 3.Polysacharidy
Glykogen obdoba škrobu v lidském organismu živočišný škrob vzniká v játrech z jednoduchých cukrů obsažených v krvi ukládá se v játrech a svalech jako zásobní látka v případě potřeby se glykogen štěpí na jednoduchý cukr a slouží jako zdroj energie
Celulosa (buničina) základní stavební jednotka rostlinných buněk velmi čistou celulosu představuje bavlna, stonky lnu, juta a konopí dřevo a sláma obsahují 40 – 60 % celulosy Použití : výroba papíru, vaty výroba umělého hedvábí výroba výbušnin
Makromolekula celulosy je složena jen z glukosových jednotek, ale lidský organismus ji neumí rozštěpit na jednoduché cukry a strávit. Kdo má tuto schopnost?? Tuto schopnost mají přežvýkavci. Např. kráva stráví za pomocí bakterií, které žijí v jejím složeném žaludku, několik kilogramů celulosy denně.
Poznámky k prezentaci Netradiční forma výuky Postupné zobrazování textu v závislosti na výkladu učitele Názornost Možnost vracet se k probrané Využití laserového ukazovátka usnadňuje učiteli i žákům orientaci v textu