STRATEGIE rozvoje školství Jihočeského kraje v horizontu do roku 2020.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Porovnání učebních plánů SŠ % 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% GymnáziaTechnické lyceum SPŠSOU Výběrové/Disponibilní.
Advertisements

Renata Schejbalová Konference AŘG , Přerov.
Kariérové poradenství
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Vstup absolventů středních škol na trh práce
Vlastní hodnocení školy
REFORMA SYSTÉMU FINANCOVÁNÍ REGIONÁLNÍHO ŠKOLSTVÍ
Autoevaluace škol v Moravskoslezském kraji
základního vzdělávání s ohledem na rovný přístup ke vzdělávání
M O R A V S K O S L E Z S K Ý K R A J 1 Konference „k projektu Moderní metody profesního vzdělávání“ Martina Volná Krajský úřad Moravskoslezského kraje.
Podpora odborného vzdělávání MŠMT - září Vzdělávací nabídka v. požadavky trhu práce -zpětná vazba má dlouhý časový posun -předvídání ekonomického.
Přístup k vlastnímu hodnocení ze strany ČŠI
Univerzita Karlova v Praze PEDAGOGICKÁ FAKULTA Středisko vzdělávací politiky Malátova 17, Praha 5 Tel.:
ODBORNÉ ŠKOLSTVÍ A DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ V KRÁLOVÉHRADECKÉM KRAJI
Projekty na podporu cílů vzdělávací politiky ČR v kontextu Lisabonské strategie a dalších iniciativ EU Jana Švecová MŠMT odbor pro záležitosti EU 20.října.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
Proměna škol v Centra celoživotního učení KRAJSKÁ KONFERENCE UNIV 2 KRAJE – LIBERECKÝ KRAJ 11. listopadu 2011.
Odborné školství a další vzdělávání v Libereckém kraji KRAJSKÁ KONFERENCE UNIV 2 KRAJE – LIBERECKÝ KRAJ 10. listopadu 2011.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
„Sjednocení úřadů práce podpoří spolupráci zaměstnavatelů s kariérovými poradci – realizace Dohody o spolupráci MPSV se Sdružením automobilového průmyslu.
Vlastní hodnocení školy a školní vzdělávací program
Hodnocení škol a ředitelů zřizovatelem – Zlínským krajem
1 „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací projektu z PRV“
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
Střední školství a trh práce Akční program podpory odborného školství.
Organizační struktura
Čerpání rozpočtu přímých výdajů za rok 2009 Zpracoval: OŠMS, oddělení přímých nákladů Datum:
Vzdělání a vzdělanost a podpora zaměstnanosti
BUDOUCNOST Úspěch pro každé dítě. Ve znamení inkluzivního vzdělávání.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Seminář pro žadatele IROP.
SPOLEČNÁ ŘEŠENÍ PRO LEPŠÍ UČENÍ reg. č. CZ.1.07/1.1.00/ LOKÁLNÍ STRATEGIE ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ OHROŽENÝCH ŠKOLNÍM NEÚSPĚCHEM v lokalitě ORP Karviná.
 Významný pokles počtu žáků na základních školách  Dlouhodobější demografické trendy  Zvýšené nároky na rozpočet města při financování provozu škol.
Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Ústeckém kraji Most
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 26. srpna 2016.
2. zasedání Řídícího výboru projektu Místní akční plán (MAP) rozvoje vzdělávání pro SO ORP Čáslav CZ /0.0/0.0/15_005/ Základní škola Zbýšov,
MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ORP KLADNO Pracovní skupiny: Předškolní vzdělávání Čtenářská gramotnost Matematická gramotnost Inkluzivní vzdělávání.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Tisková konference zahájení školního roku 2008/2009 MŠMT
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
SETKÁNÍ ŘÍDÍCÍHO VÝBORU MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Jihomoravského kraje Základní informace o spolupráci KAP a MAP Martin Majcík 1.
Operační programy Výzkum, vývoj a vzdělávání a Zaměstnanost HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
AKTUÁLNÍ VÝZVY V OPERAČNÍM PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ Návrh struktury. ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ „Analýza vývoje trhu práce a vzdělávacího systému Plzeňského kraje pro potřeby KAP“  Povinná.
Operační program Rozvoj lidských zdrojů Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Zprostředkující subjekt.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje
MAP – Místní akční plán ORP RK
Integrovaný regionální operační program
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Regionální stálá konference
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Analýza potřeb škol Hlavní zjištění
Motivační program spolupráce škol a zaměstnavatelů
Krajský akční plán vzdělávání Středočeského kraje
Střední odborné vzdělávání a trh práce „odpověď na demografický vývoj“
Analýza potřeb škol Většina škol rozvíjí inkluzívní vzdělávání prostřednictvím činností spadajících do základní nebo mírně pokročilé úrovně. Inkluzívní.
REFORMA STŘEDNÍHO ŠKOLSTVÍ Zvyšování kvality a efektivity středního vzdělávání Libereckého kraje Bc. Radek Cikl náměstek hejtmana pro resort.
Základní vzdělávání a další …
Bc. Magdalena Zábranská
Vazba na Operační programy
Zhodnocení období 2005 – 2008 v oblasti školství a sportu
Aktuální informace k síti škol a školských zařízení v MSK
První tisková konference ministra Josefa Dobeše
Organizační struktura
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Pardubického kraje
Téma Polytechnické vzdělávání a Infrastruktura
DALŠÍ KROKY V OBLASTI RACIONALIZACE SÍTĚ ŠKOL
Transkript prezentace:

STRATEGIE rozvoje školství Jihočeského kraje v horizontu do roku 2020

Zásadní oblasti:  Úvod, SWOT analýza Analytické podklady pro tvorbu strategie – část A  Stav a změny vzdělávací soustavy v jednotlivých oblastech (MŠ, ZŠ, SŠ a VOŠ)  Demografická projekce Optimalizace sítě škol – část B  Důvody a cíle optimalizace  Kritéria pro změny v síti škol  Závěry a navrhovaná opatření  Cílové úspory po ukončení optimalizace  Přílohy – návrhy na sloučení škol 2

Předškolní vzdělávání Počet dětí MŠ – nárůst do roku 2013, pak stagnace a pokles Kapacita běžných MŠ všech zřizovatelů je míst (nedostatek míst především v satelitních lokalitách) Současná naplněnost MŠ všech zřizovatelů je dětí Zřizovatelé navyšují kapacity MŠ tam, kde jsou hygienické, bezpečnostní a prostorové podmínky (např. rekonstrukce prostor doposud sloužících jiným účelům, rušení pronájmů prostor MŠ jiným subjektům). Doporučená opatření kraje pro nadcházející období: Vyhovovat žádostem obcí o rozšíření kapacit MŠ v souvislosti s demografickým nárůstem v co nejkratších termínech Poskytovat obcím konzultaci ohledně nárůstu počtu dětí v oblastech s novou bytovou výstavbou ve větším časovém předstihu Po dobu demografického růstu podporovat MŠ grantovým programem a podporovat péči o děti do tří let věku, následně vyhodnotit efekt podpory 3

Základní vzdělávání Počet žáků ZŠ – několikaletý pokles – od roku 2004 zrušeno 15 ZŠ Kapacita stávajících základních škol - více než 79 tisíc míst – záruka dostatku míst pro očekávaný nárůst počtu žáků po roce 2011 Doporučená opatření kraje pro nadcházející období: 1.Působit na zřizovatele ZŠ směrem k zachování stávající sítě základních škol a ke zpracování výhledových studií potřebnosti kapacit ZŠ po roce Spolupracovat s obcemi v případě zřizování speciálních tříd v běžných ZŠ 3.Podporovat ZŠ při čerpání prostředků z OP VK projektu EU peníze školám (tzv. šablony) – zlepšit vybavenost škol a podmínky vzdělávání 4.Seznámit ZŠ prostřednictvím projektů z finančních prostředků EU s prostředím středních škol a firem a s učebními obory žádanými trhem práce, seznámit ZŠ se stipendijním programem 5.Podporovat vyhlášení grantového programu kraje Stipendijní motivační program zaměřený na žáky středních škol ve vybraných učebních oborech i v dalších letech 4

Základní umělecké vzdělávání Základní umělecké školy rozvoj nadaných a talentovaných žáků kvalifikovaná a odborná příprava pro další studium na středních a vysokých školách uměleckého směru utváření dlouhodobého hodnotového systému žáků Počty ZUŠ v kraji podle zřizovatelů: Doporučená opatření kraje pro nadcházející období: 1.Ponechat stávající síť ZUŠ v kraji, včetně jejich poboček, s maximální možnou kapacitou 2.Zlepšit v rámci grantové politiky kraje vybavení ZUŠ a podpořit tak zlepšení využívání ICT technologií na ZUŠ 3.Pro provoz ZUŠ více využívat objekty kraje po případné rekonstrukci a nutných technických opravách 5 22 kraj 9 obec 3 soukromý subjekt 34 celkem

Speciální vzdělávání, poradenství, ústavní výchova Zachovat i přes úbytek žáků stávající síť škol pro děti a žáky se speciálními vzdělávacími potřebami (tzv. speciální školy) a zachovat tak dostupnost škol vzhledem k obtížnější dopravě zdravotně postižených dětí a žáků jak z hlediska finančního, tak i technického Hospodárněji využít majetek kraje nebo případných volných prostor v ZŠ zřízených obcemi Doporučená opatření kraje pro nadcházející období: 1.Nadále usilovat o rozšiřování školních poradenských pracovišť v rámci systémového projektu MŠMT – VIP Kariéra 2.Zajišťovat prostřednictvím pedagogicko-psychologické poradny další vzdělávání pedagogů ZŠ a SŠ v péči o žáky se speciálními vzdělávacími potřebami 3. Podporovat zachování současné sítě tzv. speciálních škol v souladu s přijatým komuniké kraje a Asociace speciálních pedagogů k návrhu MŠMT na postupnou inkluzi dětí a žáků se speciálními vzdělávacími potřebami do běžných škol 4.Monitorovat koncepce státu v oblasti péče o děti s nařízenou ústavní výchovou a reagovat na aktuální změny na úrovni kraje (Národní akční plán k transformaci a sjednocení péče o ohrožené děti na období 2009 až 2011) 6

Školy ostatních zřizovatelů Školy ostatních zřizovatelů (soukromé subjekty a církev) = doplnění nabídky výběru možností vzdělávání pro MŠ, ZŠ, SŠ i VOŠ Nabídka doplněna ještě o dvě střední školy zřizované městem Vodňany (SOU, gymnázium) Počet škol a školských zařízení ostatních zřizovatelů - v Jihočeském kraji poměrně stabilní Doporučená opatření kraje pro nadcházející období: OŠMT nebude v souladu s Dlouhodobými záměry MŠMT ČR a JčK, s ohledem na demografický pokles doporučovat další otevírání škol a školských zařízení ostatních zřizovatelů a zvyšování jejich kapacit 7

Důvody optimalizace 1.Demografický pokles věkové skupiny žáků vstupujících do středních škol 2.Nadměrné kapacity sítě středních škol 3.Přiměřená reakce na momentální a budoucí potřeby trhu práce při zachování optimálního poměru mezi maturitními a učebními obory 8

9 Základní cíl: Efektivní a racionální síť škol nabízející dostatek příležitostí pro kvalitní vzdělání a uplatnění na trhu práce, včetně podpory zajištění kvality odborného vzdělávání a spolupráce se zaměstnavateli v kraji Cesty k dosažení cíle: Podíl maturitních oborů a nematuritních oborů udržet v poměru 67 % : 33 % na vstupu do středních škol Poměr počtu žáků mezi gymnaziálním vzděláváním, odborným vzděláváním s maturitní zkouškou a odborným vzděláváním bez maturitní zkoušky udržet v poměru 19 % : 48 % : 33 % na vstupu do středních škol Úprava oborové nabídky při snížení počtu žáků v maturitních oborech Posílení spolupráce se sociálními partnery pro lepší uplatnění absolventů v praxi, včetně jejich finanční podpory Podpora oborů s technickým a přírodovědným zaměřením Nástroje realizace: Sloučení školSplynutí školNezvyšování kapacit středních a vyšších odborných škol všech zřizovatelů V roce 2014 a dále upřesnit prognózu do roku 2030 u žáků vstupujících na střední školy a případně navrhnout další etapu optimalizace Zlepšení organizace řízení a využívání finančních prostředků na úrovni právního subjektu Přínosy Úspory mzdové a provozní, úspory počtu pracovníků Redukce využívaných objektůVýnosy z prodeje objektů Snížení nákladů na údržbu objektů a odpisy Snaha udržet výši platů pedagogů a nepedagogů při racionální a plynulé redukci sítě škol Rizika Náročnost celého procesu Politická nedohodaNesouhlasy sociálních partnerů Objem úspor neodpovídá demografickému poklesu Nestabilita sloučených (splynutých) škol

Kritéria pro změny v síti škol 10 Kritéria pro optimalizaci sítě středních škol v Jihočeském kraji schválená všemi politickými kluby Zastupitelstva Jihočeského kraje: 1. Neslučovat školy se zásadně rozdílnými obory 2. Rovnoměrnost pokrytí nabídky vzdělávání na území kraje (dopravní dosažitelnost, obslužnost území)3. Uplatnitelnost na trhu práce u absolventů4. Prostup na VŠ5. Optimalizace využití budov6. Preference učebních oborů7. Dodržení závazků vyplývajících z udržitelnosti projektů

Demografie 11 Demografická projekce věkové skupiny 15letých v Jihočeském kraji Zdroj: Vlastní výpočet OŠMT (prostá interpolace počtu živě narozených o 15 let) Od roku 2007 klesá počet letých Do roku 2016 pokles na cca 5,5 tis. žáků v ročníku = pokles o cca 30 % Od roku 2017 mírný nárůst žáků na vstupu do SŠ, max. do roku 2023 Do roku 2048 stálý pokles až na 5 tis letých dětí Prudký pokles by měl skončit ve školním roce 2011/2012. Současné kapacity středních škol již nebudou nikdy plně využity (nastaveny byly na silné ročníky 70. a 80. let 20.století).

12 Počty žáků a studentů vývojová řada 2004/ /2011 Počty žáků a studentů ve školních letech 2004/2005 až 2010/2011 (denní forma studia) 2004/ / / / / / /2011 SŠVOŠSŠVOŠSŠVOŠSŠVOŠSŠVOŠSŠVOŠSŠVOŠ zřizovatel Jihočeský kraj ostatní zřizovatelé Zdroj: zahajovací výkazy ÚIV V tabulce nejsou uvedeni žáci praktických škol (pro žáky se spec. vzděl. potřebami)

Počty žáků 13 Počet žáků středních škol zřizovaných Jihočeským krajem Denní forma studia 2006/072007/082008/092009/102010/11 maturitní obory - standard (gy, lycea, konz., SOŠ, SOU) maturitní obory - nástavbové studium maturitní obory - celkem učební obory (SOU) učební obory a praktická škola (OU a PrŠ) učební obory, praktická škola - celkem Celkem pokles 2006/2007 ku 2010/2011 o cca 10 % Ostatní formy studia (dálková, večerní)

Podpora rozvoje učňovského školství 14 Důležité je: o nastartovat proces doplnění a zajištění dalších generací technicky vzdělaných a kvalifikovaných pracovníků na všech úrovních vzdělávání včetně vzdělávání celoživotního s ohledem na počet pracovních míst odhadovaných do roku 2020 v EU o podchytit a podpořit zájem dětí o techniku a technické obory, energetické nevyjímaje o podpořit spolupráci škol s firmami, podnikatelskou a zaměstnavatelskou sférou Cílem kraje je především podpora rozvoje počtu žáků učebních oborů a snaha o minimální úbytek těchto žáků a zachování poměru počtu žáků maturitních a učebních oborů na vstupu do SŠ na současné hodnotě (67 : 33). Grantové programy kraje:  Stipendijní program pro žáky středních škol ve vybraných učebních oborech  Zavádění nových technologií do škol Grantové programy kraje:  Stipendijní program pro žáky středních škol ve vybraných učebních oborech  Zavádění nových technologií do škol Projekty ve spolupráci s firmami:  IQ AUTO  IQ Industry  ČEZ, a.s. (spolupráce s 11 SŠ) Projekty ve spolupráci s firmami:  IQ AUTO  IQ Industry  ČEZ, a.s. (spolupráce s 11 SŠ)

Provázanost středního školství s VOŠ a VŠ 15 o Strategický cíl vzdělávací politiky státu = těsnější propojení středního a terciárního školství. o VOŠ v Jihočeském kraji = součástí středních škol, což je efektivní. o Počet studentů na VOŠ však stále klesá. Jihočeský kraj má zájem na zachování vysokoškolského portfolia na území kraje a participuje na vzájemné spolupráci s VŠ. S některými VŠ má kraj podepsány dohody o spolupráci. Jihočeský kraj podporuje rozvoj dalších bakalářských a magisterských technických studijních programů na svém území ve všech formách studia a jejich propojenost a prostupnost s vyšším odborným vzděláváním, pokud bude zajištěna efektivita výsledků vzdělávání.

16

17

18 Cílové úspory po ukončení optimalizace ve výhledu 4 let

Závěry, doporučení 19 1.ve středním školství dojde minimálně k redukci počtu pedagogů o cca 15 %, tj. 425 přepočtených úvazků 2.udržovat poměr počtu žáků mezi gymnaziálním vzděláváním, odborným vzděláváním s maturitní zkouškou a odborným vzděláváním bez maturitní zkoušky v poměru 19 % : 48 % : 33 % 3.nezvyšovat kapacity maturitních oborů včetně povolování nových kapacit ostatních zřizovatelů 4.stabilizovat podíl žáků odcházejících ze základních škol do 6 a 8letých gymnázií do 10 % a z toho důvodu v příštích letech nabídku víceletých gymnázií přiměřeně snižovat 5.podpořit možnost prostupnosti mezi VOŠ a VŠ 6.předpokládaná další etapa optimalizace k , ev. 2015

20 Návrh na sloučení škol

Děkuji za pozornost