Informace z majetkové a bytové agendy AV ČR Praha 12. listopadu 2010 R

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Uzavírání veřejnoprávních smluv
Advertisements

Informativní schůzka k programu 1M Praha
Založení družstva © Mgr. Iva Jermanová, advokátka.
Jednání MZ ČR JUDr. Mgr. Marek Hodulík ZÁKON O UN.
Otázka č.16 ZÁSADY PLATNÉ V KATASTRU NEMOVITOSTÍ V ČR
Smlouvy kupní smlouva, smlouva o smlouvě budoucí, předkupní právo, smlouva o dílo, mandátní smlouva Mgr. Petra Malaníková.
Finalizace akvizičního procesu
24. Obsah katastru nemovitostí a jeho uspořádání
Biologické centrum AV ČR, v. v. i. Hospodaření instituce Úprava rozpočtu.
Dozorčí rady pracovišť AV ČR z pohledu právního setkání předsedů a místopředsedů DR 25. dubna 2007.
1 Porada vedoucích THS LIBLICE –
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Nástroje územního plánování
Nakládání s nemovitým majetkem v podmínkách veřejných výzkumných institucí Porada předsedů a místopředsedů dozorčích rad Praha 25. dubna 2007.
1 Daň z nemovitostí a místní poplatky jako finanční zdroj obcí a měst Alena Holmes Zdeňka Jirásková Odbor – Majetkové daně, daň silniční, poplatky a oceňování.
Pronájem, výpůjčka majetku pořízeného z dotace Ing. Lukáš Brabenec 25. září 2013.
Povodně 2010 Realizace převodu státních pozemků ze správy PF ČR do vlastnictví obcí nebo fyzických osob postižených povodněmi roku 2010, za účelem výstavby.
BYDLÍM, BYDLÍŠ, BYDLÍME…
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
7 Praha, 29. listopadu 2005 Ministerstvo obrany České republiky TISKOVÁ KONFERENCE ministra obrany České republiky Karla KÜHNLA.
Informace o implementaci směrnice EP a Rady 2005/36/ES
Občanskoprávní minimum 2. část „Učíme se pro život“ Mgr. Tomáš Pavlů.
Problematika zavedení věcného břemene do KN
Ing. Martin MALÍŘ ředitel II. odboru ČBÚ Podzimní setkání těžařů ve dnech 5. – v hotelu Myslivna v Brně 1.
Nabývání majetku státem
 zastupitelstvo,  rada,  hejtman  ředitel krajského úřadu.
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík Praha
◦ Legislativa a změny po Evidence objektů ENO, Evidence objektů ENO, - změny v aktuální verzi - rekapitulace postupů Evidence objektů ENO Evidence.
1 1 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova : Evropa investuje do venkovských oblastí „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací.
Hospodaření II katedra FISCUS. MAJETEK Soubor věcí a práv, která jsou v právoplatném držení jedné nebo více osob Úprava majetku vyplývá ze Stanov Junáka.
Rezidenční development a SOSB Stavební fórum, 14. června 2006 Magda Pokorná.
Oprogram Vkonkurenceschopnost Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Inovace výuky veterinárních studijních programů v oblasti bezpečnosti.
Odbor dopravy a silničního hospodářství Krajského úřadu kraje Vysočina Pro rok 2008 vypsal ODSH dva dotační tituly: Zásady Zastupitelstva kraje Vysočina.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: VY_32_INOVACE_9.2.1.
Vykonavatelé vlastnického práva státu
Obchodní závazkové vztahy
Právní vztahy k nemovitostem Držba a vydržení, věcná práva k věci cizí a katastr nemovitostí Mgr. Jakub Kříž.
Struktura obchodní smlouvy
Představenstvo na svém 109. zasedání: 1/ bere předložený výhled hospodaření AutoSAP za rok 2010 na vědomí s tím, že: a/ dosavadní vývoj plateb.
Právní vztahy k nemovitostem Kupní smlouva o převodu vlastnictví k nemovitosti Mgr. Jakub Kříž.
OBLAST VYDÁVÁNÍ POVOLENÍ. Povolování obchodu s vojenským materiálem upravuje § 6 až 13 zákona č. 38/1994 Sb. § 6 - vydává se právnické osobě se sídlem.
Nabývání majetku obcemi a kraji
AEB_34 Právní rámec archeologického výzkumu Aktuální změny v legislativě v důsledku přijetí nového občanského zákoníku.
STÁTNÍ PODNIK.
Operační program ESPON 2013 Informační den Program ESPON 2013 Projektová partneři Mgr. Milada Hroňková Ministerstvo pro místní rozvoj ČR 21. února 2011.
SMLUVNÍ VZTAHY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
PREZENTACE ODBOR VNITŘNÍCH VĚCÍ. ZAJIŠŤUJE PLNĚNÍ ÚKOLŮ VYPLÝVAJÍCÍCH ZE SAMOSTATNÉ I PŘENESENÉ PŮSOBNOSTI V OBLASTI SPRÁVY MAJETKU A JINÝCH ÚKOLŮ DANÝCH.
Pasportizační systém nemovitého majetku Ústeckého kraje Ústí nad Labem
Proces konstituování korporace Příprava zřizovacích procesů Založení korporace Splnění vkladové povinnosti Získání podnikatelského oprávnění Návrh na zápis.
FINANČNÍ ŘÍZENÍ PŘÍSPĚVKOVÉ ORGANIZACE (II. část – Směrnice Rady Libereckého kraje) 15. srpna 2012 Ing. Michaela Stříbrná vedoucí odd.finan.nepř.nákladů.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
EKONOMIKA MAJETKOVÉ DANĚ DAŇ Z PŘEVODU NEMOVITOSTÍ.
Obchodní smlouva. Vymezení obchodní smlouvy písemnost, ve které si dodavatel a odběratel zavazují k určitým povinnostem a získávají také určitá práva.
Prodej bytů v MČ Brno-Kohoutovice Axmanova Chopinova 5 Jírovcova 8 – Pavlovská 7 – Pavlovská 13 – Voříškova
Východiska oceňování nemovitostí. Co je to oceňování? Omezení vypovídací schopnosti ocenění (objektivní faktory) Vyjádření znalce – posudek, zpráva.
Bytové družstvo Seminář „Zákon o obchodních korporacích“
Postup při zadávání VZ - Příspěvkové organizace Kompetence k rozhodování o nákupu věcí, služeb a stavebních prací Rozsah Číslo usnesení Rady ÚK z
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Přerov Podmínky pro dopracování projektu (problémy, rizika)
DARY – BEZÚPLATNÉ PŘÍJMY 1. Osnova prezentace 1. Přijímání darů (z.č. 250/2000 Sb.) 2. Zdaňování darů (z.č. 586/1992 Sb.) 3. Ocenění darů (z.č. 586/1992.
Informace o konkrétních nedostatcích zjištěných MF při kontrolách hospodaření PO v rámci přezkoumání hospodaření JMK Pracovní schůzka s ekonomy neškolských.
Novela zákona o obcích.
Státní pozemkové vlastnictví - prameny právní úpravy -
ROLE SPÚ Pozemkové úpravy v okrese Opava
SOUČASNOST KN OCMB David Slavata.
Finanční kontrola v příspěvkových organizacích kraje
ROČNÍ SEMINÁŘ PRO VODOPRÁVNÍ ÚŘADY SKALSKÝ DVŮR
2. Nemovitosti (stavby, byty, nebytové prostory, pozemky a trvalé porosty), jejichž cena je plně nebo částečně hrazena ze státního rozpočtu, státního fondu.
Modelace úvěru BD Vánek
4. Nemovitosti (stavby, byty, nebytové prostory, pozemky a trvalé porosty), jejichž cena je plně nebo částečně hrazena ze státního rozpočtu, státního fondu.
Odbor školství oddělení školské ekonomiky
Transkript prezentace:

Informace z majetkové a bytové agendy AV ČR Praha 12. listopadu 2010 R Informace z majetkové a bytové agendy AV ČR Praha 12. listopadu 2010 R. Vlček

Nakládání s majetkem v.v.i. Zákon č. 341/2005 Sb., o v. v. i., v aktuálním znění (novela k 1.7.2009, 1.7.2010 a 1.1.2011) Zákon č. 130/2002 Sb., o podpoře výzkumu a vývoje z veřejných prostředků, v aktuálním znění (zákon č.110/2009 Sb.) Směrnice Akademické rady AV ČR č.4/2008 Schvalování úkonů pracovišť AV ČR při nakládání s majetkem a majetkovými právy Porada THS, Praha 12. 11. 2010

Majetek v.v.i. Majetek pracovišť AV ČR – v.v.i. = majetek, který je potřebný k zajištění účelu, pro který byla v.v.i. zřízena Pozor proto na zdůvodnění případného prodeje, převodu …!!! (zejména pozor u nemovitostí - rekreační zařízení!) Zásada rozumného nakládání Porada THS, Praha 12. 11. 2010

Majetek v.v.i. K 1.1.2007 zisk majetku ze zákona přechodem (nemovitosti záznamem v KN) Zisk nemovitosti po 1.1.2007: Koupí / darem Vkladem zřizovatele změnou zřizovací listiny Převodem od Pozemkového fondu, Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových … Porada THS, Praha 12. 11. 2010

Vklad nemovitostí zřizovatelem do vlastnictví / spoluvlastnictví v. v Vklad nemovitostí zřizovatelem do vlastnictví / spoluvlastnictví v.v.i. změnou zřizovací listiny návrh zpracuje zřizovatel (na návrh ředitele) ředitel pracoviště zajistí jeho projednání v radě pracoviště a dozorčí radě pracoviště – Rada pracoviště projednává, DR se vyjadřuje Porada THS, Praha 12. 11. 2010

Majetek v.v.i. Nejedná se o soukromý majetek! Proto prodej (i movitosti) za cenu v místě a čase obvyklou, nejlépe dle znaleckého posudku (ne staršího 1 roku), cenové mapy…; nižší ceny než takto určené nutno zdůvodnit! Pozor na případné ručení majetkem v souvislosti s velkými projekty! V.v.i. mezi sebou se řídí obchodními vztahy Porada THS, Praha 12. 11. 2010

Schvalování majetkových úkonů dozorčí radou 1) nabýt nebo zcizit nemovitý majetek 2) nabýt nebo zcizit movitý majetek, jehož hodnota je vyšší než dvousetnásobek částky, od níž jsou samostatné movité věci považovány za hmotný majetek 3) zřídit zástavní nebo jiné věcné právo zejména věcná břemena a smlouvy o budoucích kupních smlouvách 4) založit jinou právnickou osobu 5) nabýt účast v existující právnické osobě 6) vložit majetek do jiné právnické osoby 7) sjednat či měnit nájemní smlouvu s dobou nájmu delší než 3 měsíce Porada THS, Praha 12. 11. 2010

Schvalování majetkových úkonů dozorčí radou Předchozí písemný souhlas! Schvalovací doložka! Doporučeno: Dozorčí rada pracoviště AV ČR, v. v. ., na svém …zasedání konaném dne…projednala…a udělila předchozí souhlas podle ustanovení § 19, odst. 1, písm. b) zákona č. 341/2005 Sb., o v. v. i., k …(prodeji, koupi, nájmu) Čitelný a vlastnoruční podpis předsedy/místopředsedy DR Do textu / samostatně / razítko Porada THS, Praha 12. 11. 2010

Předchozí písemný souhlas dozorčí rady Úkon koupě/prodeje nemovitosti včetně smluv o smlouvách budoucích Úkon typu věcného břemene včetně smluv o smlouvách budoucích Úkon koupit/prodat movitost (soubor movitostí) nad 8 milionů Záměr koupit/prodat movitost (soubor movitostí) nad 4 miliony Záměr uzavřít nájemní smlouvu nad 3 měsíce: včetně bytů, které pracoviště vlastní včetně movitostí, které pracoviště vlastní, - dvousetnásobek částky, od níž jsou samostatné movité věci považovány za hmotný majetek každou smlouvu o bezúplatném užívání (smlouva o výpůjčce) nad 30/90 dní každé ukončení stávající nájemní smlouvy každou zásadní změnu ve stávající smlouvě nové nájemní smlouvy mezi v.v.i. AV ČR Porada THS, Praha 12. 11. 2010

Schvalování majetkových úkonů zřizovatelem Předchozí písemný souhlas! Schvalovací doložka! Jakýkoli úkon dle bodů 1) – 6), § 19, odst. 1, písm. b) zák. 341/2005 Sb. Porada THS, Praha 12. 11. 2010

Schvalování majetkových záměrů zřizovatelem Jakýkoli úkon dle bodů 1) – 6), § 19, odst. 1, písm. b) zák. 341/2005 Sb. Pronájem nemovitosti o výměře nad 100m2 (pozemku nad 500m2) a nad 1 rok Přenechání nemovitosti do bezúplatného užívání nebo výpůjčky Prodeje movité věci nebo souboru věcí v účetní hodnotě nad stonásobek částky Záměr směřující k ukončení smlouvy o užívání nemovitého majetku Porada THS, Praha 12. 11. 2010

Nezbytné podklady k souhlasu zřizovatele Specifikace úkonu Důvod úkonu Označení smluvní strany Stanovisko dozorčí rady V konkrétních případech úkonu / záměru viz čl. 7 Směrnice AR 4/2008 – např. znalecký posudek na kupní cenu Porada THS, Praha 12. 11. 2010

Pozor na nepřesnosti Přesný název pracoviště – dle zřizovací listiny Přesný popis převáděné/pronajímané nemovitosti – v případě koupě/prodeje dle údajů v v katastru nemovitostí Pro projednání v AR i DR předkládat v dostatečném předstihu (viz např. jednací řád DR) Porada THS, Praha 12. 11. 2010

Praktický příklad - prodej Potenciální kupec Znalecký odhad Pozor: prodej – za cenu alespoň dle znaleckého posudku, cenové mapy, ověřené ceny v místě a čase obvyklé není-li průkazně zdůvodněna nižší cena (započtení protihodnoty, doklad, že za cenu obvyklou není prodejné) (schválení záměru zřizovatelem) Předchozí souhlas DR – schvalovací doložku podepisuje předseda DR, není nutný přikládat zápis či výpis z jednání DR Předchozí souhlas zřizovatele – zajišťuje předseda MK = žádost adresovat na předsedu / sekretariát MK Porada THS, Praha 12. 11. 2010

Praktický příklad - prodej A) projednání v Majetkové komisi AV ČR B) předložení návrhu Majetkové komise Akademické radě Příprava a podpis smlouvy Schvalovací doložka zřizovatele – zajišťuje sekretariát Majetkové komise Originál smlouvy na pracovišti, kopie (1 pare) pro MK Porada THS, Praha 12. 11. 2010

Praktický příklad - pronájem 1) potenciální zájemce 2) předchozí souhlas DR 3) předchozí souhlas zřizovatele – žádost adresovat na předsedu / sekretariát MK 4) příprava a podpis smlouvy 5) signování smlouvy předsedou MK / členem AR 6) originál smlouvy na pracovišti, doporučeno - kopie (1 pare) MK Porada THS, Praha 12. 11. 2010

Praktický příklad – pronájem Nájemní smlouvy nad tři měsíce vždy nejprve projednat v dozorčí radě (včetně smluv stávajících, které se mění-nájem mezi pracovišti) – předchozí písemný souhlas Nájemní smlouvy nad jeden rok vždy po projednání v DR předložit Majetkové komisi (formou záměru) uzavřít (ukončit) smlouvu (interní norma část I., čl. 3, odst. 1., písm., a,b,d) dtto prodej movité věci nad 4 miliony nájemné v místě a čase obvyklé Porada THS, Praha 12. 11. 2010

Nájemní vztahy mezi v.v.i. AV ČR bezúplatné užívání / nekomerční nájem viz Hromadný dopis člena Akademické rady AV ČR 4/2010, Doporuč 4/2010, Doporučení Akademické rady AV ČR ve věci sjednávání nájemních vztahů o užívání nebytových prostor mezi pracovišti AV ČR Porada THS, Praha 12. 11. 2010

Smlouvy o věcném břemeni Jde o zásadní omezení vlastnického práva Nutno projednat v DR – při majetkových úkonech DR vydává předchozí souhlas !!! Nutno předložit jako úkon AR – předchozí písemný souhlas zřizovatele ! Smlouvy o smlouvách budoucích = záměr majetkového úkonu Porada THS, Praha 12. 11. 2010

MANUÁL PRO PŘÍPRAVU SMLUV Úvod...........................................................................str. 2 Smlouva o nájmu nebytových prostor....................str. 4 Kupní smlouva – nemovitost....................................str. 31 Věcná břemena..........................................................str. 34 Smlouva o dílo...........................................................str. 41 Smlouva o výpůjčce..................................................str. 51 Pracovní smlouva......................................................str. 56 Dohody o hmotné odpovědnosti..............................str. 59 Dohoda o pracovní činnosti......................................str. 65 Dohoda o provedení práce........................................str. 68 Licenční smlouvy nakladatelské...............................str. 70 Smlouva o vytvoření autorského díla na objednávku se smlouvou licenční..................................................str. 81 Smlouva o reklamě......................................................str. 86 Smlouva o zajištění reklamy nakladatelem...............str. 89 http://interni.avcr.cz/Informace_pro_pracoviste/ majetkove_zalezitosti Porada THS, Praha 12. 11. 2010

Kontakty Majetková komise: V. Žádníková – sekretariát Majetkové komise zadnikova@kav.cas.cz R. Vlček - předseda Majetkové komise AV ČR vlcek@kav.cas.cz) Právní odbor SSČ: Mgr. M. Podrápský podrapsky@ssc.cas.cz, JUDr. M. Merhautová merhautova@ssc.cas,cz; JUDr. H. Dvořáková hdvorakova@ssc.cas.cz) Porada THS, Praha 12. 11. 2010

Byty ve vlastnictví pracovišť AV ČR Zákon 341/2005 Sb., o v. v. i., Směrnice AR 4/2008 Schvalování úkonů pracovišť AV ČR při nakládání s majetkem a majetkovými právy I. Pronájem: Předchozí souhlas DR Předchozí souhlas zřizovatele (viz Směrnice AR 4/2008 část III, čl. 5, odst. 1 - nad 100m2) Doporučuji předchozí souhlas zřizovatele i pod 100m2, jde-li o nový pronájem ne-zaměstnanci pracoviště AV ČR II. Prodej: Předchozí souhlas DR; vždy ! předchozí souhlas zřizovatele Porada THS, Praha 12. 11. 2010

Byty a ubytovny ve vlastnictví SSČ AV ČR, v.v.i. Zákon 341/2005 Sb., o v. v. i., Směrnice AR 4/2008 Schvalování úkonů pracovišť AV ČR při nakládání s majetkem a majetkovými právy (DR SSČ) Směrnice AR AV ČR 7/2007 Zásady přidělování služebních bytů a vybraných ubytovacích jednotek v rámci AV ČR Směrnice o ubytování v ubytovnách Mazanka a Sedlec Porada THS, Praha 12. 11. 2010

Byty ve vlastnictví SSČ Bytová komise Majetková komise Dozorčí rada SSČ Akademická rada Porada THS, Praha 12. 11. 2010

Byty ve vlastnictví SSČ Postup přidělování uvolněných bytů 1. oslovení pracovišť (pořadník do půl roku) – žádosti musí respektovat interní normy (např. věk žadatelů u start.bytů) 2. projednání žádostí v BK 3. projednání návrhu BK v MK (start. byty s místopředsedy, kteří jsou členy MK) 4. projednání návrhu BK v DR SSČ 5. předložení návrhu AR Porada THS, Praha 12. 11. 2010

Byty ve vlastnictví SSČ Nájemní a podnájemní smlouvy na dobu určitou Pozor na prodlužování nájemních smluv – málo si to nájemníci hlídají Valorizace nájmů Porada THS, Praha 12. 11. 2010

Kontakty JUDr. E. Čermáková – vedoucí OBUZ SSČ cermakova@ssc.cas.cz JUDr. H. Dvořáková – tajemnice BK hdvorakova@ssc.cas.cz R. Vlček – předseda BK vlcek@kav.cas.cz Porada THS, Praha 12. 11. 2010