TRŽNÍ ČÁSTI TELECÍ MASO TELECÍ DROBY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: telecí, maso, tržní části, droby Autor: Bc. Jana Tvrdíková Škola: Střední škola hotelnictví, gastronomie a služeb, Dlouhá 6, 412 01 Litoměřice
JAKOST TELECÍHO MASA
JAKOSTNÍ TŘÍDY I. jakostní třída Kýta - velký, malý ořech, spodní a svrchní šál 1. http://www.toppotraviny.cz/teleci-maso/teleci-kyta-bez-kosti
II. Jakostní třída a) telecí pečeně nebo pečeně s ledvinou 2. http://www.ceskamasna.cz/maso/teleci-maso/teleci-pecene-b-k-chlazena-vac.html
II. Jakostní třída b) telecí plec 3. http://www.jehnecimaso.cz/obchod/teleci-maso/
II. Jakostní třída c) telecí hrudí 4. http://www.jehnecimaso.cz/obchod/teleci-maso/
III. Jakostní třída a) telecí krk 5. http://www.jehnecimaso.cz/obchod/teleci-maso/
III. Jakostní třída b) telecí karbanátek 6. http://www.masoturek.cz/masoturek/eshop/1-1-Maso/0/5/29-Teleci-karbanatek
III. Jakostní třída c) telecí kližka 7. http://www.ceskamasna.cz/maso/teleci-maso/teleci-klizka-s-kosti-mraz.html
III. Jakostní třída d) telecí koleno a pupek pupek 8. http://www.jehnecimaso.cz/obchod/teleci-maso/
DĚLENÍ TELECÍHO MASA 10. http://vladahadrava.xf.cz/maso.html
DĚLENÍ kýta – velký ořech 9. krk kýta – malý ořech 9a. karbanátek kýta – vrchní šál 10. pupek kýta – spodní šál pečeně s ledvinou plec špička a střed hrudí kolena
TELECÍ DROBY Patří sem: Telecí brzlík – růstová žláza 11. http://www.ssss.cz/files/kpucebnice/p/pv/1/maso/telecimaso.htm
TELECÍ DROBY Telecí srdce 12. http://www.reklamnifotky.cz/fotka/veal-heart-appetite-background-pixmac-photo-84431188/000084431188
TELECÍ DROBY Dále jsem patří: plíce, jazyk, mozek, okruží (jsou předžaludky telat a část střeva), slezina, játra
ZDROJE: Hrabě, J. a kolektiv, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně 2011, ISBN: 978-80-7454-118-6