Generální sekretáři Rada pro fondy SSR Problematika konkurenceschopnosti a její rámec.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Strukturální fondy na MŠMT Setkání českých technologických platforem
Představení Generálních sekretářů a generálního zmocněnce Aktuální stav přípravy 2014 – 2020.
Generální sekretáři Rada pro fondy SSR Úvodní slovo generálního sekretáře PhDr. M. Kopicové Jednání Rady pro inovace Ostrava
CRM a konkurenceschopnost vybraných firem Jan Němeček Univerzita Hradec Králové.
Deset let inovační politiky Jihomoravského kraje Rámec konkurenceschopnosti města Ostravy 24. leden 2012 Petr Chládek.
František Cvengroš Situace a výhled ekonomiky ČR (podklad pro kulatý stůl k přípravě Národního programu reforem 2013) Ministerstvo financí ČESKÉ REPUBLIKY.
Lokalizace průmyslových (ekonomických aktivit)
Inovace, inovační projekty a úloha klastrů (obecný náhled) Ivo Vondrák VŠB - Technická univerzita Ostrava
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání
Změny v podpoře pro období Ing. Marian Piecha, Ph.D., LLM | generální ředitel Brno, 8. října 2013.
MSP v české ekonomice a dotační podpora z EU a státních prostředků.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
CzechInvest Koncepce podpory investic
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
Vzdělání a prosperita Nejlepší investice do budoucnosti je vzdělání.
Nástroj změny v místním prostředí
Co je nového v evropských fondech Datum: Místo: Ostrava David Sventek.
Praha (blízké) budoucnosti: věda, výzkum a inovace Co Praha nabízí a nabídne?
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
Možné dopady strategie Evropa 2020 na malé na malé a střední podniky Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Praha Strategie EVROPA 2020 Nové.
Strategie čerpání evropských fondů v období 2007 až 2013: Konkurenceschopná česká ekonomika Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu.
Budoucnost strukturálních fondů Plzeň |Arnost Marks
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
BÍLÁ KNIHA TERCIÁRNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Národní program rozvoje vzdělávání v ČR. Leden, 2009.
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic.
© 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu
Konkurenceschopnost ČR v rámci středoevropského regionu SpeedChain 13/11/2013 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek státního tajemníka pro evropské záležitosti.
ČR jako atraktivní lokalita pro umístění centra sdílených služeb Petr Pospíšil| ředitel Divize Investic
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
KREATIVNÍ ODVĚTVÍ A EVROPSKÉ FONDY NOVÁ SCÉNA ND MARTA SMOLÍKOVÁ Proč podporovat kulturní a kreativní průmysly.
1 Etika podnikání Společenská odpovědnost organizací Ing. Jaroslav Prachař – výkonný ředitel, Korektní podnikání, o.s CEBRE – Kam směřuje Společenská.
SCLLD MAS Pobeskydí ve verzi návrhu Ostrava,
Třetí role vysokých škol - spolupráce s průmyslem a soukromým sektorem 10. zasedání předsednictva Rady VŠ 22. března 2007 V. Kebo, B. Tremlová.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu EXPORTNÍ STRATEGIE EXPORTNÍ STRATEGIE Exportní konference
Lenka Míkovcová10. března Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Lenka Míkovcová.
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Průmyslová politika ve vazbě na automobilový průmysl Zasedání rady ředitelů AutoSAP.
Martin Říman ministr průmyslu a obchodu 1. ročník konference STROJÍRENSTVÍ OSTRAVA 2007 VÝVOJ, LIDÉ, PŘÍLEŽITOSTI.
Ruská federace x WTO a OECD
Operační program Podnikání a inovace (OPPI) Vladimír Kebo, Sněm RVŠ 22.listopadu 2007.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Daniel Braun 1. náměstek ministra Výsledky střednědobého hodnocení, návrh rozvojových cílů.
Výzkum, vývoj a inovace v ČR Výzkum, vývoj a inovace v ČR Seminář Ochrana průmyslového vlastnictví Praha, 6. června 2007.
INFORMACE O PŘEDBĚŽNÉ ALOKACI V OP Martin Fraško MAS Naděje o.p.s , MOST.
2.Marketingové prostředí
Prostředí pro podnikání a rozhodující faktory růstu MSP Karel Havlíček květen 2008.
Budoucnost profesí Budoucnost profesí – pohled za obzor Ing. Jiří Braňka Národní observatoř zaměstnanosti a vzdělávání.
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Více služeb pro české exportéry © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
1 Podpora inovací v českém a slovenském průmyslu, role AIP ČR K. Šperlink Brno, září 2008.
Vzdělání a trh práce Přednáška do předmětu Ekonomika školství
Konference INOVACE JE ZÁKLAD VAŠÍ EXISTENCE Brno,
REGIONÁLNÍ INOVAČNÍ STRATEGIE (RIS) PETR CHLÁDEK.
Zájmové sdružení právnických osob OK4Inovace Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
Operační programy Výzkum, vývoj a vzdělávání a Zaměstnanost HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Regionální inovační strategie
Inovační potenciál České republiky Ing. Martin Štícha Sekce VaVaI
Příliv investic do České republiky
Výzvy digitální ekonomiky pro společnost
Transkript prezentace:

Generální sekretáři Rada pro fondy SSR Problematika konkurenceschopnosti a její rámec

CO CHCEME ZMĚNIT? Naše globální konkurenční pozice se každým rokem zhoršuje V žebříčku globální konkurenceschopnosti jsme za 6 let klesli o 10 míst KONKURENČNÍ POZICE ČR V OBDOBÍ Zatímco v regionu střední a východní Evropy zůstává ČR na druhém místě a v rámci EU si dokonce polepšila … … k globálním pohledu ji předbíhají především asijské ekonomiky. Zatímco v regionu střední a východní Evropy zůstává ČR na druhém místě a v rámci EU si dokonce polepšila … … k globálním pohledu ji předbíhají především asijské ekonomiky.

HDP ČR je v porovnání s rokem 2008 nižší HDP EU vzrostlo o 3,4%, německé o 6,9% a slovenská téměř o 11 %!. VÝVOJ HDP PO RECESI - NEROSTEME

JAK JSME ROSTLI PŘED RECESÍ? VÍTĚZOVÉ...Nová místaZměna Automobilový průmysl % Služby pro podniky % Kovoprůmysl % Zdravotnictví % Výroba elektrických strojů % Plastikářství a gumárenství % Informační technologie % Bankovnictví % Celkem o 280 tisíc pracovních míst více!... A PORAŽENÍNová místaZměna Zemědělství % Oděvní, textilní a kožedělný průmysl %

CO NÁS PODRŽELO V RECESI? VÍTĚZOVÉ...Nová místaZměna Vzdělávání % Automobilový průmysl % Finanční a bankovní služby % Zdravotní péče % Architektonické a inženýrské činnosti % IT služby % Celkem o 112 tisíc pracovních míst méně A PORAŽENÍNová místaZměna Stavebnictví % Textilní, oděvní a kožedělný průmysl % Hutnictví, slévárenství a kovovýroba % Obchod % Doprava a skladování %

PRŮMYSL NETÁHNE EKONOMIKU TAK, JAK SI MYSLÍME! Pramen: Hospodářské noviny, ČSÚ Pramen: Hospodářské noviny, ČSÚ Pokud z obchodní bilance odečteme zisky zahraničních firem, pro které jsou výrobky v ČR montovány, náš export se výrazně sníží...

KTERÁ ODVĚTVÍ VYTVÁŘEJÍ NEJVÍCE V&V PRACOVNÍCH MÍST?  Nejsilnější V+V růst, nejvyšší nárůst poptávky po excelentních vědcích a inženýrech  Intenzivní spolupráce s českými univerzitami na výzkumu (Honeywell, Tescan, Delong,..)  Ochota zahraničních investorů umístit jejich V+V v ČR  Nejsilnější V+V růst, nejvyšší nárůst poptávky po excelentních vědcích a inženýrech  Intenzivní spolupráce s českými univerzitami na výzkumu (Honeywell, Tescan, Delong,..)  Ochota zahraničních investorů umístit jejich V+V v ČR

PŘECHOD ROZVÍJEJÍCÍ SE EKONOMIKY Ekonomika tažená primárními zdroji Ekonomika tažená investicemi Ekonomika tažená inovacemi To jsme udělali v letech Naše strategie? Investiční pobídky, extenzivní zásoba lidských zdrojů, výhoda nízké ceny a šťastná shoda okolností: Masivní outsourcing průmyslové produkce z rozvinutých zemí To jsme udělali v letech Naše strategie? Investiční pobídky, extenzivní zásoba lidských zdrojů, výhoda nízké ceny a šťastná shoda okolností: Masivní outsourcing průmyslové produkce z rozvinutých zemí Tohle musíme zvládnout v následujících letech! Základ naší původní strategie zastaral. Naše nová strategie je Máme nějakou? Tohle musíme zvládnout v následujících letech! Základ naší původní strategie zastaral. Naše nová strategie je Máme nějakou?

CO Z TOHO PŘETRVÁ? RŮST ZALOŽENÝ NA: Komparativní nákladové výhodě Dostupnosti kvalifikovaných pracovních sil Příhodných podmínkách (masivní outsourcing výrobních a montážních činností z vyspělejších ekonomik) Stabilním politickém systému Teritoriální blízkosti ? (pro subdodávky i konečné spotřebitele) Kulturní blízkosti (výhoda oproti východní Evropě i Asii) RŮST ZALOŽENÝ NA: Komparativní nákladové výhodě Dostupnosti kvalifikovaných pracovních sil Příhodných podmínkách (masivní outsourcing výrobních a montážních činností z vyspělejších ekonomik) Stabilním politickém systému Teritoriální blízkosti ? (pro subdodávky i konečné spotřebitele) Kulturní blízkosti (výhoda oproti východní Evropě i Asii) V mnoha ohledech je ČR již drahou zemí Demografie, nereformovaný vzdělávací systém i preference mladých lidí ji snižují Západ nyní outsourcuje high-tech obory, využijeme toho? Západní trhy už nerostou, směrem na východ prorazit zatím neumíme

10 JAK JSME PŘIPRAVENI VYUŽÍT PŘÍLEŽITOSTÍ? FAKTORY RŮSTU Z POHLEDU INOVACÍ A VZDĚLÁVÁNÍ: Kvalita výzkumných institucí21. na světě Inovační potenciál24. na světě Podnikové výdaje na R&D 25. na světě Kvalita výuky technických předmětů25. na světě Spolupráce vědy a podniků na R&D29. na světě Podíl absolventů terciárního studia32. na světě Celková kvalita vzdělávacího systému34. na světě Rozsah podnikového vzdělávání 40. na světě Dostupnost vysoce kvalifikovaných odborníků50. na světě (PODLE WEF GLOBAL COMPETITIVENESS REPORT) FAKTORY RŮSTU Z POHLEDU INOVACÍ A VZDĚLÁVÁNÍ: Kvalita výzkumných institucí21. na světě Inovační potenciál24. na světě Podnikové výdaje na R&D 25. na světě Kvalita výuky technických předmětů25. na světě Spolupráce vědy a podniků na R&D29. na světě Podíl absolventů terciárního studia32. na světě Celková kvalita vzdělávacího systému34. na světě Rozsah podnikového vzdělávání 40. na světě Dostupnost vysoce kvalifikovaných odborníků50. na světě (PODLE WEF GLOBAL COMPETITIVENESS REPORT)

11 JAK JSME PŘIPRAVENI VYUŽÍT PŘÍLEŽITOSTÍ? FAKTORY RŮSTU Z POHLEDU INOVACÍ A VZDĚLÁVÁNÍ: Kvalita výzkumných institucí21. na světě Inovační potenciál24. na světě Podnikové výdaje na R&D 25. na světě Kvalita výuky technických předmětů25. na světě Spolupráce vědy a podniků na R&D29. na světě Podíl absolventů terciárního studia32. na světě Celková kvalita vzdělávacího systému34. na světě Rozsah podnikového vzdělávání 40. na světě Dostupnost vysoce kvalifikovaných odborníků50. na světě (PODLE WEF GLOBAL COMPETITIVENESS REPORT) FAKTORY RŮSTU Z POHLEDU INOVACÍ A VZDĚLÁVÁNÍ: Kvalita výzkumných institucí21. na světě Inovační potenciál24. na světě Podnikové výdaje na R&D 25. na světě Kvalita výuky technických předmětů25. na světě Spolupráce vědy a podniků na R&D29. na světě Podíl absolventů terciárního studia32. na světě Celková kvalita vzdělávacího systému34. na světě Rozsah podnikového vzdělávání 40. na světě Dostupnost vysoce kvalifikovaných odborníků50. na světě (PODLE WEF GLOBAL COMPETITIVENESS REPORT) BUDE NÁM TO STAČIT?

ČESKÁ REPUBLIKA vs. EKONOMIKY TAŽENÉ INOVACEMI Zůstává „3-I problém“: Instituce, Inovace, Infrastruktura …

KDO PŘESTÁL DOBŘE RECESI ( )? Globální dodavatel elektronových mikroskopů Vedoucí evropský výrobce finálních produktů pro farmaceutický průmysl z kyseliny hyaluronové. (60 % trhu) Vedoucí globální dodavatel nemocničních postelí Vedoucí výrobce a zařízení na výrobu nano-vlákenného materiálu v průmyslovém měřítku.

Rozvinutá spolupráce firem a VO Kvalitní systém transferu technologií, specialisté Inovační poptávka - podprůměrná úroveň Robustní sektor inovačně zaměřených podniků, technologických firem Posun v zapojení v hodnotových řetězcích: Dva druhy podniků: 1/dosah na konečného spotřebitele, těch je málo a jsou často velmi úspěšné; 2/firmy, které jsou jen součástí hodnotového řetězce s nízkou přidanou hodnotou a jen minimální šancí se posunout na vyšší úroveň ZHODNOCENÍ VÝSLEDKŮ NEJOBTÍŽNĚJŠÍ VÝZVA

REFORMA V&V&I Omezení počtu poskytovatelů Priority orientovaného výzkumu Novela zákona o V&V&I Nová NPV TA ČR Nové infrastruktury pro výzkum, inovace a transfer Audit českého výzkumu

VELKÉ VÝZKUMNÉ INFRASTRUKTURY ELI BIOCEV CEITEC ICRC IT4INNOVATION SUSEN

PISA – VÝZKUM FUNKČNÍ GRAMOTNOSTI 15-TILETÝCH Vývoj v České republice

VZDĚLÁVÁNÍ

ABSOLVENTI TERCIÁRNÍHO STUPNĚ

VIZE 2020 HODNOTY KONKURENCE- SCHOPNÁ EKONOMIKA VÝKONNÁ VEŘEJNÁ SPRÁVA ATRAKTIVNÍ PROSTŘEDÍ PRO ŽIVOT SOUDRŽNÁ SPOLEČNOST ŠPIČKOVÁ INFRASTRUKTURA POSLÁNÍ Zvýšit prosperitu a kvalitu života na území ČR Rostoucí prosperita tažená vzdělanými lidmi a inovacemi vede ke zlepšování celkových podmínek pro spokojený život místních obyvatel na celém území republiky a přitahuje talentované lidi a investice ze zahraničí. Ambice Disciplína Důvěra Leadership Morálka / Etika Otevřenost Podnikavost Podpora / Pomoc Spolupráce STRATEGICKÝ RÁMEC BUDOUCÍCH INTERVENCÍ

Prosperita tažená vzdělanými lidmi a inovacemi -21. století = „human-driven“ growth -Základem prosperity je člověk schopný se globálně prosadit → → tím se zvyšují aspirace lidí i firem → lidé schopní se prosadit globálně jsou klíčovým aktivem globálně konkurenceschopných firem a jejich inovační výkonnosti Zlepšování celkových podmínek pro spokojený život -Prosperita je zdrojem, nikoliv cílem kvalitního života (bezpečnost, zdraví, možnost seberealizace…) -Rovné příležitosti naplnit svůj potenciál v práci i v životě (=znevýhodnění i talentovaní) -Spravedlivá participace na tvorbě i přínosech prosperity Přitahuje talentované lidi a investice – Prosperita a kvalitní život přitahují další – „spirála růstu“ (Myrdal, 1957) – Příchod talentů, podnikatelů a investorů ze zahraničí jako důkaz vize Vize - Rostoucí prosperita tažená vzdělanými lidmi a inovacemi vede ke zlepšování celkových podmínek pro spokojený život místních obyvatel a přitahuje talentované lidi a investice ze zahraničí.

Konkurenceschopnost je společným cílem všech OP. KONKURENČNÍ POZICE ČR V OBDOBÍ Rozhodující intervence pro konkurenceschopnost ČR budou v příštím programovém období součástí tří OP: Podpora konkurenceschopnosti OP Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OP PIK) Ministerstvo průmyslu a obchodu OP Výzkum, vývoj a vzdělávání (OP VVV) Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy OP Zaměstnanost (OP Z) Ministerstvo práce a sociálních věcí

Díky za pozornost Tým GS... v zájmu rozvoje a růstu České republiky