Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Budoucnost profesí Budoucnost profesí – pohled za obzor Ing. Jiří Braňka Národní observatoř zaměstnanosti a vzdělávání.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Budoucnost profesí Budoucnost profesí – pohled za obzor Ing. Jiří Braňka Národní observatoř zaměstnanosti a vzdělávání."— Transkript prezentace:

1 www.budoucnostprofesi.cz Budoucnost profesí Budoucnost profesí – pohled za obzor Ing. Jiří Braňka (branka@nvf.cz) Národní observatoř zaměstnanosti a vzdělávání Národní vzdělávací fond, o.p.s.

2 www.budoucnostprofesi.cz Budoucnost profesí „Připravujeme naše studenty pro profese a technologie, které dnes ještě neexistují, aby dokázali řešit problémy, o kterých dnes ještě netušíme, že nastanou.“

3 www.budoucnostprofesi.cz Malá země v globální ekonomice

4 www.budoucnostprofesi.cz Hlavní faktory růstu ČESKÁ REPUBLIKA: Čtvrtá nejotevřenější ekonomika EU Zaměstnanost v průmyslu dosáhla 1,43 miliónu, 28 % pracovních míst ekonomiky (2008) Téměř polovina průmyslové produkce je exportována Vysoká citlivost na vývoj světové a zejména německé ekonomiky Vysoký podíl zaměstnanosti v odvětvích, která jsou nejvíce citlivá na vývoj ceny práce … … a která jsou nejčastěji předmětem outsourcingu.

5 www.budoucnostprofesi.cz Hrozby trhu práce ČESKÝ PRŮMYSL: Odhadovaný pokles zaměstnanosti 2008-2020: 150 tisíc pracovních míst „Konzervativní varianta“ – počítá s obnovením růstu v roce 2010 a překonáním hrozby „druhé krize“ Hrozba …. …. nebo příležitost? Hlavní problém není v celkovém vývoji zaměstnanosti … … ale ve změnách nároků na znalosti a dovednosti pracovníků

6 www.budoucnostprofesi.cz Příležitosti trhu práce TRENDY V POPTÁVCE PO PRACOVNÍCÍCH: Vliv technologií Preference mladých lidí – vývoj počtu absolventů Dlouhodobá udržitelnost odvětví a činností v české ekonomice Charakter poptávky po výrobcích a službách Modely fungování podniků (outsourcing a vše s tím související) Životní prostředí („Green Jobs“) Globální trendy (ropa a to ostatní)

7 www.budoucnostprofesi.cz Příležitosti trhu práce JAKÉ PROFESE A KVALIFIKACE PRO BUDOUCNOST?

8 www.budoucnostprofesi.cz Budoucnost profesí „Zprávy z budoucnosti“ trhu práce pomohou mladým lidem vybrat si správně a „české stříbro“ rozšířit. www.budoucnostprofesi.cz Ing. Jiří Braňka (branka@nvf.cz) Národní observatoř zaměstnanosti a vzdělávání Národní vzdělávací fond, o.p.s.


Stáhnout ppt "Budoucnost profesí Budoucnost profesí – pohled za obzor Ing. Jiří Braňka Národní observatoř zaměstnanosti a vzdělávání."

Podobné prezentace


Reklamy Google