Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výzvy digitální ekonomiky pro společnost

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výzvy digitální ekonomiky pro společnost"— Transkript prezentace:

1 Výzvy digitální ekonomiky pro společnost

2 Digitální ekonomika - definice
Digitální ekonomika = základní pilíř celospolečenských změn daných technologickým vývojem a postupující digitalizací všech oblastí života. Znamená: využití digitalizace a internetu, internet věcí, služeb a lidí, rozvoj robotizace a umělé inteligence, aditivní výrobu (3D tisk), obrovské množství generovaných a zpracovávaných dat. Roste úloha vazeb mezi výrobními průmyslovými systémy, dopravními sítěmi, energetickými systémy, oblastí služeb, obchodu, telekomunikacemi, systémy zásobování, ale i systémy sociálními. Masivní a globální nástup nových technologií mění hodnotové řetězce a vytváří příležitosti pro nové obchodní modely, ale i zvyšuje tlak na flexibilitu moderní průmyslové výroby a nároky na kybernetickou bezpečnost a interdisciplinární přístup. Digitální ekonomika ve 21. století je především ekonomikou globální a je nutné zohlednit i mezinárodní prvek.

3 Socioekonomické dopady digitalizace
EKONOMIKA RŮST HDP RŮST HDP NA HLAVU PRACOVNÍ MÍSTA NÁRŮST ZAMĚSTNANOSTI INOVACE ZVÝŠENÍ INOVAČNÍHO INDEXU SPOLEČNOST KVALITA ŽIVOTA ZVÝŠENÍ ŽIVOTNÍHO STANDARDU ZLEPŠENÍ ZDRAVÍ A SPOKOJENOSTI PŘÍSTUP KE SLUŽBÁM ZLEPŠENÍ ŽIVOTNÍCH PODMÍNEK VLÁDA TRANSPARENTNOST SNÍŽENÍ KORUPCE E-GOVERNMENT ZLEPŠENÍ PROPOJENÍ STÁTU S OBČANY VZDĚLÁNÍ VYŠŠÍ INDEX VZDĚLANOSTI Zdroj: booz&co

4 Digitální transformace a podnikatelé
Zrychlené tempo digitalizace znamená masové přijímání inteligentních a propojených informačních a komunikačních technologií. Pro malé a střední podniky může digitální svět přinášet výhody zejména: v obchodování přes internet (e-commerce), elektronické fakturaci, tzv. cloud computingu. Internet je nejrychleji rostoucím prodejním kanálem v maloobchodě a může být strategickým pro menší podniky, které pomocí internetu mohou během chvíle expandovat a nabízet své produkty a služby i v zahraničí a využívat výhody společného trhu.

5 Podpora MSP v jejich digitální transformaci
Čerpání dotací z národních i EU fondů. Poradenství v regionálních centrech API a CI. Zapojení nových technologií do podnikatelských aktivit. Spolupráce s Digitálními inovačními Huby v regionech.

6 Kroky k úspěšné digitalizaci malých a středních podniků
Utvořit z digitální transformace prioritu na nejvyšší úrovni. Začít s jednoduchými kroky. Zaměřit se na zákazníka. Investovat do digitalizace. Sledovat trh. Identifikovat klíčové technologie. Experimentovat. Podporovat své lidi. Najímat digitální talenty. Analyzovat svůj business model a definovat nový plán. Vytvořit kulturu inovací. Držet krok s tepem trhu a doby. Inspirovat druhé.

7 Zveme vás na semináře MPO k digitální ekonomice a novým technologiím
„Výzvy digitální ekonomiky pro společnost“ „Podpora infrastruktury pro umělou inteligenci“ „Technologie Blockchain v digitální ekonomice“ „Podpora budování a využívání Digital Innovation Hubs“ „Podpora a budování infrastrktury pro technologie HPC“ „Design thinking výzkumných aktivit & DES“ „Inovační leadership v digitální ekonomice“ „Podpora a rozvoj technologických start-upů“

8 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Výzvy digitální ekonomiky pro společnost"

Podobné prezentace


Reklamy Google